marți, 19 iunie 2018

Excursie pe Insula Elba (4)

{continuare la "Excursie pe Insula Elba (3)"}
Pe Insula Elba, ca de altfel si pe continent în Toscana, localitatile - majoritatea vechi asezaminte medievale, se gasesc pe vârfuri unui deal. Strada principala ocoleste si urca dealul in spirala - o spirala îngusta, ce traverseaza porti de cetate, de la un nivel la altul. Stradutele secundare, taie strada principala de la un etaj la altul - daca ma pot exprima asa. Aceste strazi secudare sunt in majoritate practic scari. A conduce masina în astfel de orase este un talent, pe care doar localnicii îl poseda ☺ Pentru turisti, cea mai buna idee este sa-si abandoneze masina undeva într-o parcare si sa o ia pe jos, prin labirintul de strazi, sa descopere frumusetile orasului. Mult talent trebuie sa aiba si turistii, talent de orientare... altfel risca sa nu-si mai gaseasca masina! În general, aceste orase medievale, au casele netencuite si construite din acelasi material - fie caramida rosie, fie piatra de râu. Astfel încat toate strazile seamana cumva între ele, dar fiecare are un farmec aparte. Peste tot descoperi ceva deosebit de frumos.


Palatul lui Napoleon I se afla în vârful colinei pe care s-a dezvoltat orasul Portoferraio. Drumul spre port este spectaculos si serpuieste pe lânga biserici, ziduri si turnuri de aparare, curti si piatete, care mai de care mai frumos amenajate sa atraga atentia turistilor. Pracic, Portoferraio traieste în cea mai mare parte din turism.
Biserica catolica "Chiesa del Santissimo Sacramento" a fost ridicata în anul 1551. Biserica apartine înca si astazi Frăției Sacramento, fondată în 1566. Exteriorul bisericii este destul de simplu însa are un interior baroc magnific! A fost reconstruită parțial după distrugere în cel de-al doilea război mondial.
Primaria din apropierea portului, are arborat înca si azi, steagul alb, cu diagonala groasa rosie pe care sunt rânduite trei albine aurii. Este steagul pe care l-a comandat Napoleon Bonaparte în drumul sau de exil spre Insula Elba, este steagul care a simbolizat titlul "Principe de Elba".
În Piata Eroilor am facut popas pe terasa unui restaurant. Am baut bere italiana Forst (îmbuteliata în Palermo) si am servit la aperitiv bruschetta, apoi eu am optat pentru piept de pui în sos de lamâie, reteta "Milanese" si Helmut pentru "Spaghetti alla carbonara". Totul a fost delicios ♥

Dupa masa, am trecut Porta al Mare, zidul cu poarta si ceas, datând anul 1549 si ne-am plimbat agale în portul vechi, numit Port Darsena. Orașul vechi înconjoară portul pitoresc ca un amfiteatru. Astazi, acest port gazduieste iahturile si salupele bogatasilor. De-a lungul promenadei "Calata" datând secolului al XVIII-lea, se gasesc numeroase restaurante și magazine. Aici în port, viața pulsează până noaptea târziu. Noi ne-am luat la revedere înainte de lasarea serii si am urcat la bordul ferryboatului cu destinatia Piombino.
Ne vom aminti cu placere de aceasta minunata zi - plina de aventuri, petrecuta pe Insula Elba.



(va urma)

10 comentarii:

  1. Pe urmele lui Napoleon I! :) Cred ca e un sentiment interesant. Ati vazut, practic, cam ceea ce a vazut el - "praful timpului" e diferit. :) El n-a vazut cum arata o salupa de bogatas. :)
    Ce labirint de stradute! :) Prin filme am vazut aceste "labirinturi" (si in Scheii Brasovului e un labiritn de stradute, dar cu totul altul e aspectul - casele si padurea se "imbina"). :) Cumva, orasele cu astfel de arhitectura urbana par adormite. Oare cum o fi sa traiesti o viata pe o insula ca aceasta? Oare... populatia e imbatranita?! Ma gandesc ca tinerii vor ceva mai mult decat le poate oferi viata pe insula. Ce ganduri am si eu, in loc sa ma bucur de vacanta "prin corespondenta", daca altfel nu pot! :)
    Bruschette! :) Iamiii! Sunt delicioase! Imi plac de numa'-numa'!
    Aventuri, frumusete, istorie... O zi perfecta! :) Imi place cu ce ai incheiat seria de foto de azi. :) Micuii sunt gemeni?!
    Te imbratisez cu drag! Imbratisari si pupici de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, nu mi-ar place sa locuiesc pe Insula Elba. Este... cum sa zic, ramasa în urma?! e expresia potrivita?!... cam asa ceva, întelegi ce vreau sa zic. Efrumos sa petreci un concediu o saptamana sau doua - o zi e putin! Dar o viata?! nuuuuuu!
      Am observat ca bastinasii au tarif special pentru ferry - mi se pare fair ;-) (ca sa ne jucam cu cuvitele).
      Am intalnit multi tineri - dar probabil toti erau turisti ☺☺☺

      Fotografiile din final - nu stiu daca erau gemeni, fiecare era in bratele altei femei... ca or fi fost mamicile sau una o fi fost matusa sau nasa?! nu as putea spune. Cand am ajuns in dreptul lor, cei doi tocmai se pupau, pâna cand am cerut permisiunea doamnelor pentru a fotografia, "actul" se cam consumase ☺☺☺ Dar mi s-au parut extrem de dulci, cei doi amorezi!
      Pupici Diana draga. Un weekend minunat iti doresc si transmit totodata îmbratisari si pupici de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. O, da, vorba Dianei; pe urmele lui Napoleon! Un loc plin de istorie și de locuri frumoase. Leo este „excursionistul” perfect. Observă totul cu mare seriozitate.
    Bunătățile de la terasă.... mmmm! Dar mi-a rămas gândul la berea siciliană!
    Numai bine și plimbare plăcută în continuare! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaaaaa ☺☺☺ Leo - Globetrotter! Pe unde nu a umblat!?! ☺☺☺
      micutul este fericit oriunde, daca este langa noi. Este ca un copil care ramane vesnic la varsta la care parintii lui sunt idolii lui ☺
      Berea italieneasca este calitativa! nu am baut decat bere italieneasca si vin italienesc, pe intreaga perioada a vacantei. Asa, sa simtim prifund gustul Italiei ☺
      Aseara tarziu, am ajuns din nou acasa. Gata vacanta! de luni reincep serviciul :-(
      Numai bine si voua, Alex draga. Un weekend minunat!

      Ștergere
  3. Incursiunea asta ma umple de o stare de bine, sunt locuri magice pe care nu am sansa sa le vad in alta parte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca imi esti alauri, aici in concediu, Roxana draga.
      Nu spune NU, niciodata! Sper ca vei ajunge sa vezi toate locurile pe ce doresti tu sa vezi cu adevarat!

      Ștergere
  4. Citind primul paragraf mi-am amintit de Moebia lui Gheorghe Sasarman, despre care am citit de curand pe blogul Prietenei noastre japoneze. :)))
    Credca erau foarte interesante cetatile de pe vremuri... felul in care se construiau asezarile umane. :) Iti dadea cumva sentimentul de siguranta, de familie marita, de nu stiu... bine? ;)) Imi place ca se regasesc foarte mult ideile acestea ilustrate in animatiile japoneze (cel putin in cele ale Studiolui Ghibli, sau in cele realizate de Hayao Miyazaki).

    Ahh intr-un timp imi placea tare mult sa pregatesc bruschette ;)). Paine prajita, ulei de masline, rosii si busuioc uscat ;)). Haha :D. Delicios. Ca de altfel si ce v-ati coomandat - cred ca a fost si bun, ca de aratat, arata foarte bine ;).

    Si, Leo, ai marcat asa cum trebuie teritoriul? ;). Pe aici a trecut si Napoleon.... :)))).

    Pupici cu drag :D!

    ps: foarte interesanta poarta cu ceas. Mi-a reamintit putin de una dintre portile Brasovului, de la care poti urca spre Poiana pe drumul vechi (cred ca ii spune :P).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce busuioc uscat, Rux?! nuuuu, totul trebuie sa fie proaspat! Incearca neaparat! e o deosebire colosala!
      (acasa la noi, supa de rosii este una din preferate si o decoram mereu cu o lungurita de crème fraîche si 4-5 frunze de busuioc, rupte din plantuta care creste vara pe terasa, dar care nu ne lipseste nici macar iarna, in ghiveci, pe pervazul de la bucatarie. Cumparam mereu plante tinere, bio)
      Si noi servim acasa deseori bruschetta, însa arome cum au rosiile in Toscana?! hmmmm. Deasemenea se zice ca dintre uleiurile de masline produse de italieni ( "Olio Extra Vergine di Oliva") cel produs de Toscana este cel mai bun. Este chestie de teren, de aer, de soare... (in topul mondial al uleiurilor de masline, cel cretan este pe locul întâi).

      Imi pare rau ca nu am putut filma traseele periculoase pe care le-am efectuat cu masina noastra pe serpentine, in orasele medievale! Ar fi fost cam acelasi lucru sa filmez cum noi spre exemplu am fi fost intr-o barca gonflabila, urmariti de crocodili☺☺☺

      Pupici cu drag <3 Un weekend minunat sa ai, Rux draga!

      Ștergere
  5. Faine instantanee! Vacanta plăcută! :)

    RăspundețiȘtergere