marți, 17 iunie 2014

La pas prin Málaga (3)


Se spune ca Plaza de Uncibay si-a schimbat semnificativ aspectul de-a lungul anilor însa a ramas unul din cele mai iubite locuri de plimbare, în centrul istoric al orașului Málaga. Ultima modificare s-a efectuat în anul 1989, conform proiectului arhitecților Luís Bono Ruiz de la Herrán și José Fernández Oyarzábal, care au oferit în dar orasului si "Obeliscul" - monument ce troneaza aceasta piațeta. Alte doua sculpturi pe lânga care nu poti trece fara sa nu le observi, au teme mitologice si se numesc "Rapto de Europa"(Rapirea Europei) și "La Muerte de Acteón" (Moartea lui Acteon), opere ale sculptorului malagueño Iosif Seguiri. Sincera sa fiu, abia acasa, prin intermediul computerului am înteles ce reprezinta, gasind câteva detalii în legatura cu aceste statui ( la fata locului nu exista nicio inscriptie).

Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit în Málaga, a fost curatenia orasului - bineînteles ca ma refer la orasul-vechi, pentru ca în cartierele de blocuri nu ne-am abatut. Un oras curat, proaspat, vesel si elegant, un oras care a îmbinat deosebit de placut, monumentele istorice si cladirile vechi cu arhitectura noua, moderna.

Indiferent ca sunt bulevarde sau stradute înguste, pavajul este impresionant - un joc permanent de marmura, granit, piatra de râu si placi de calcar... Deosebit de frumos!

Dupa ce am vizitat Biserica Sfintilor Martiri (Iglesias de los Mártires), care este una din cele patru lacase de cult ridicate de catre Regii Catolici imediat dupa recucerirea orasului Málaga de catre spaniloli, am facut o mica pauza. Cred ca nu este turist sa nu se opreasca pe terasa localului "Pombo" si sa serveasca în compania lui Humphrey Bogart, o cafea si o clatita cu ciocolata sau marmelada de capsuni! Mascota, dar si preturile (doar 1,5 € portia) sunt deosebit de ispititoare.

Un alt obelisc la fel de impozant, este cel care troneaza "Plaza de la Merced" - cea mai veche piata din Málaga. Monumentul este închinat generalului Torrijos si celor cazuti în timpul insurecției liberalilor (Málaga, decembrie 1831), în semn de recunostinta si admiratie pentru curajul si patriotismul acestora.

Pe una din laturile pietei, se afla Casa natala Picasso si perimetrul este înconjurat de Wisteria sinensis (Salcâm albastru), Arbori de Matase (Albizia julibrissin) si palmieri pitici... O minunatie!
Din aceasta piata, o strada urca pe Muntelui Gibralfaro spre fortăreaţa Alcazaba... aceasta este o poveste care va urma... Acum, pentru ca azi este marti, si marti avem rubrica "Meloman pentru o zi" propun sa ne amintim cum se dansa în anul 2002 "The Ketchup Song" interpretat de formatia Las Ketchup :-))
Alegerea nu este deloc intâmplatoare! Cele patru surori Lola, Lucía, Pilar și Rocío Muñoz, care formeaza acest grup feminin spaniol, sunt originare din Andaluzia ( Córdoba) ☺

19 comentarii:

  1. Foarte frumoasa plimbarica, mi-a placut! :-) Deasemenea, mi-am amintit cu mare placere de dansul fetelor de la Las Ketchup!
    Numai bine, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) vara trecuta am invatat-o pe nepotica ( care are 8 ani acum) lui barbatu-meu dansul, si acesta si Macarena si de cate ori vine pe la noi, exersam ;))
      Te pup. O zi faina!

      Ștergere
  2. Mai bine ca nu ati mers si in cartierele de blocuri, va dezamageau! Asa am patit eu in Tenerife, centrul turistic era ok dar restul...
    Acum spune sincer, de la tine a ramas rujul pe obrazul lui Humphrey Bogart?!!! :)))
    pupici, sa ai o zi excelenta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand esti in vizita pentru o zi sau doua intr-un oras si nu ai un motiv anume ( sa mergi ka cineva in vizita spre exemplu), nu te plimbi decat in orasul vechi, istoric.
      Tja...in primul rand trebuie sa-ti zic ca rujul meu nu lasa urme ;) si...de pupat nu l-am pupat, ca eram cu Helmut de mana :)))
      Trimit imbratisari si pupici cu ruj waterproof ;) ♡

      Ștergere
  3. e o lumina stralucitoare in orasul asta, cel; putin asa o percep eu privind fotografiile tale....
    interiorul Bisericii Sfintilor Martiri este coplesitor de frumos, impresionant!
    cat despre clatite ce sa mai spun? m-as fi bucurat sa manaci o miniportie suplimentara si pentru mine :))

    te pupacesc draga mea draga, zi faina sa ai!
    la noi ploua, ploua....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Catedrala am simtit ca mi se taie respiratia in fata maretiei. Si aici a fost frumos, dar altfel, mai intim, mai cald.
      Malaga e un oras foarte frumos, dar nu se compara cu Barcelona. Sincera sa fiu, acum ca am vazut (ceva) din sudul Spaniei, mi-e suficient. Frumos, intetesant, dar nu in asa masura incat sa zic - mi-ar pkace sa locuiesc aici, nici macar nevoia sa revin nu o am ;)

      La noi de mai bine de o saptamana sunt calduri inabusitoare. Azi parca e ceva mai domolit, dar de plouat... nici o sansa!
      Te pup draga mea draga :-*

      Ștergere
  4. Şi eu am remarcat din prima postare cât de curat este oraşul. Şi ce bine sunt îngrijite clădirile.
    Am admirat cu plăcere şi mozaicurile pe care le-ai fotografiat, şi statuile, şi tot.
    Mulţumim de plimbare, mă duc să văd şi pozele de ieri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ne-ai insotit in plimbare, Mihaela draga.
      Pupici. O saptamana cu spor! :-*

      Ștergere
  5. Foarte fain orasul din cate observ in pozele tale.
    Ma gandesc si eu la o vacanta de vara in sudul Spaniei, pentru anul viitor sau celalalt, mai ales ca exista si un masiv muntos inalt in apropiere din cate am studiat pe internet.
    Imi amintesc ca atunci cand lucram in tara, una dintre fiicele sefei mele locuia si studia la Malaga, iar ea mergea frecvent acolo si era foarte incantata de zona si oras.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca esti in sudul Spaniei, atunci neaparat sa vizitezi Malaga. Merita din plin. Malaga este puternic centru universitar, medicina si stiinte economice.
      neaparat sa vezi si Granada :) Alhambra este palatul maur cel mai bine conservat din Europa si este cel mai vizitat obiectiv al Spaniei! In spatele palatului se vad culmile permanent inzapezite ale muntilor Sierra Nevada (~ 3450 metri).
      O zi minunata iti doresc! :)

      Ștergere
  6. Multumesc! Prin tine, cunosc cate ceva din lume. ;*

    RăspundețiȘtergere
  7. biserica e incantatoare!
    iar cerul din imagini e foarte curat! o incantare... :)
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vad aici la tine numai frumuseti.De la oras,locuri,cladiri,plante pana la fete frumoase si ritmuri vesele.O plimbare cum nici ca visez!

    RăspundețiȘtergere
  9. O plimbare tare frumoasa!! Mi-a placut toata incursiunea, spaniolii pun mare pret pe turism si stiu sa se promoveze. Faina si alegerea muzicala!

    RăspundețiȘtergere
  10. Faina plimbare!
    Si muzica pe masura!
    o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  11. O adevarata plimbare virtuala.pt care iti multumesc!
    Numai bine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Na bine!
    Cum sa nu fie frumos!!!
    Stradutele,ploaia,statuetele,cladirile,vitraliile fac parte din scopul vostru.:)
    Blocuri si mizerie gasesti peste tot.:)
    Pupici!!!
    Muzica m-a pus pe...miscare.:))Brate,picioare,cap,toate s-au miscat.:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Frumos în Spania, îmi spun a nu stiu câta oara! Când ajung acolo nu stiu la ce (sau la cine) sa ma uit mai repede. Din cele patru fete aleg brunele, nu vreau sa jignesc blondele, asta este, de 35 de ani sunt însotit numai de blonde...

    RăspundețiȘtergere