vineri, 20 iunie 2014

Jurnalul unei zile de sarbatoare


În completarea articolului de anul trecut "Zi de sarbatoare"(unde am explicat ce însamna sarbatoarea Fronleichnam), prezint aici tabloul din flori realizat anul acesta, de biserica din cartierul în care locuiesc:

Ne-am întors acasa cu o ramura de mesteacan rupta dupa obicei, dintr-unul din copacii cu care a fost decorata aleea ce duce spre intrarea în biserica. Se spune ca pastrata în vaza, va aduce fericire si binecuvântare familiei.
A fost un superb început de vara, o zi tihnita, petrecuta în doi. Am servit masa de prânz pe terasa si lânga pastravul prajit pe gratarul electric, am asortat cartofi cu rozmarin si un pahar de Sekt cu Aperol.

Pentru desert, ne-am dus la plantatia de capsuni de la marginea orasului si am cules un castron de fructe mari si aromate. Stiti cum se procedeaza?
Terenurile din jurul orasului sunt de categorie biologică si fermierii ce le au în gestiune, cultiva aici fructe si flori. În perioada de pârguire, ei permit în anumite ore, accesul populatiei pe teren, iar cantitatea de fructe culese va fi cântarita si taxata la iesirea de pe tarla. Pretul unui kilogram este aici ceva mai mic decât pretul pretins pe piata si în plus, ai avantajul ca poti culege doar fructele care ti se par mai mari si mai sanatoase. Capsunii si zmeura raspândesc o aroma atât de puternica, încât nu te poti abtine si în timp ce culegi, trebuie neaparat sa si manânci ☺ Plantatia fiind ecologica (fructele nu sunt stropite), nu exista niciun pericol, poti mânca si câteva fructe-nespalate - si mai mult, nu esti cântarit nici la intrare, nici la iesire ;))
La chioscul unde am platit ce am adunat, atârna un afis mare ca sâmbata viitoare se vor culege ciresii. E clar ce program vom avea weekendul viitor! ☺

Spre seara am început sa citesc din cartea pe care mi-am cumparat-o acum doua luni si pentru care - asa cum spuneam Mihaelei - înca nu mi-am facut timp.
"Lumea vazuta prin ochii lui Bob"sau "The World According to Bob"/ "Bob und wie er die Welt sieht" -  de James Bowen, este scrisa dupa o poveste adevarata. Cartea nu este un roman obisnuit ci este mai mult un documentar. Este vorba despre un tânar decăzut moral, epuizat fizic si delasat spiritual, care îsi târaie zilele pe strazile Londrei. Într-o zi, el întâlneste un motan abandonat, jigarit si plin de purici si paduchi. Cei doi devin prieteni nedespartiti si tânarul reuseste datorita motanului Tom, sa se reintegreze în viata sociala. Citatul de pe prima pagina este tare haios "Daca am putea încrucisa omul si pisica, s-ar ameliora probabil specia umana, dar în nici un caz pisica" - Mark Twain.
Am întrerupt lectura târziu, pentru meciul Uruguay-Anglia. Sansele Angliei pentru turul doi sunt mici, însa macar a ramas în competitie, pe când Spania, dupa jocul de ieri-seara a trebuit sa-si faca bagajul si sa se întoarca acasa. Mie mi-a parut rau... Prima echipa eliminata din Campionatul Mondial de Fotbal 2014, este echipa ce detine titlul de CampioanaMondiala 2012 si titlul de Campioana Europeana (2008 si 2010) ...un soc pentru spanioli, si nu numai!
Din cauza unui alt eveniment s-au auzit totusi ovatii astazi, pe strazile Madridului. ;)
Regele a abdicat. Trăiască regele! Regele Felipe al şaselea a depus jurământul ca monarh al Spaniei si astfel, de astazi Spania are un nou suveran.
În alte colturi de lume, în Irak - este razboi si se asteapta implicarea americanilor, în Ucraina este neliniste si se astepata neimplicarea rusilor!
S-a mai încheiat o zi... O zi de sarbatoare.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~ În memoria lui MELLY - cea care a adus ideea de Jurnal în cercul de bloggeri în care ma gasesc~

12 comentarii:

  1. Interesante (si apetisante) activitati desfasurati in weekend.Va urez "ciresare" placuta weekend-ul viitor! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a fost o zi de joi :)) multumim! sper ca pana sambata viitoare sa nu se stice vremea.
      un start bun in weekend iti doresc, Ina draga.

      Ștergere
  2. Interesante plantatiile acelea, de unde poti culege fructe. Pe aici n-am auzit de asa ceva. Sunt desigur ferme si poti cumpara direct de la fermieri, fructe, legume, la un pret un pret ceva mai mic decat pe piata, dar nu le poti culege tu.
    Frumoase activitati de timp liber! Mi-ai facut pofta de niste cirese :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, este "foarte practic" :)) Toata vara poti culege fructe.
      La sfârsitul verii poti culege flori, toamna poti sa-ti alegi bostani si... totul pe baza de încredere. Exista o lista cu preturile si in functie de marime poti aprecia singur câti bani trebuie sa introduci in pusculita care atârna de stâlp, la intrare - respectiv, refugiul de parcare.
      :)) niciun fruct nu e mai gustos decat cel pe care-l culegi cu propria ta mana, nu-i asa :)

      Ștergere
  3. Imi place mult initiativa cu culesul fructelor direct de pe plantatie, este o activitate relaxanta si la sfarsit ramai cu multe fructe delicioase de savurat. Foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. draga mea draga, minunata pagina de jurnal ai scris...a fost mai mult un scurt metraj, am vizualizat tot ce ai scris de ajutor mare fiind si fotografiile :)
    incantatoare sarbatoare si delicioasa alegere pentru inchiera ei, un meniu asa usor si savuros nu te poate decat bine dispune :)
    obiceiul acesta al culgerii fructelor de la ferme l-am intalnit si in Canada, noi am fost intr-o livada de meri, a fost o experienta incantatoare, in plus de la magazinul fermei am cumparat si placinta cu mere facuta in casa si jeleu de mere si suc de mere...toate minunat de gustoase...
    abia astept sa vad imagini cu minunile dulci numite cirese :)
    pup draga mea draga, sa ai un w-end perfect in continuare.

    incitanta carte, o sa o caut si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  5. treaba asta cu fructele de la marginea orasului imi pare fantastica!
    nu am mai auzit! foarte frumos!
    abia astept sa te vad si la cules de cirese... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. mm, ce bine arata pastravul acela :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci sunteti intr-un weekend prelungit! Si aveti si vreme buna! (aici iar ploua si e racoare).
    E tare faina ideea "fermelor deschise" - astfel castiga si cultivatorii pe produse si nici nu platesc culegatorii. :) Cand ma gandesc ca aici sunt multe livezi (si nu numai) pline de rod dar nu are cine sa culeaga poamele... iar cand sunt, totusi, culese, oamenii nu prea au unde sa le vanda - doar la poarta casei, dar daca sunt prinsi ca nu-si declara veniturile sunt rau amendati... desi veniturile nu-s asa mari... No! Nu conteaza! De la bucuria postarii tale ma duc cu gandul la (ne)oameni care nu merita mentionati pentru ca nu stiu decat sa puna bete in roate celor care ar putea sa se descurce fara ajutorul statului - daca ar fi lasati...
    Sa aveti multe bucurii va dorim! Zile fericite! Imbratisari de grup, cu drag! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Un gand bun si catre parintii Nicoletei (Melly)...

    RăspundețiȘtergere
  9. Si la ralu in zona au plantatie de capsuni :D. Mie capsunele mi-au placut tare mult - asa de mult incat am avut chiar si in balcon la un moment dat. Si fragutele... vai ce bune erau.
    In 2006 am fost in Finlanda si gazdele au aflat ca imi plac si au luat o caserola. Eu am o regula: nu mananc fructe extrasezon si le evit pe cele din alte tari. Pentru ca sunt tratate ca sa reziste.. orice s-ar zice. Si au luat si caise (pe acelasi principiu - ca am zis ca imi plac, cand vorbeam despre fructe). Iti zic sincer, ca am avut asa un fel de strangere de inima cand le-am vazut, putem zice si premonitie. Era ceva ce im spunea sa nu mananc. Si nici nu am vrut dar a insistat atat lumea, incat mi-am luat o capsuna si o caisa, asa de gust. de la capsuna aia (ce o fi avut in ea, nu stiu) era sa o patesc definitiv. Si initial am fost foarte fericita ca am scapat, nu am stiut ca ma va costa mult mai mult: nu mai pot manca fructe :(. Anul trecut abia am reusit sa mananc cateva prune. Dupa care la a treia incercare am avut o reactie asa urata... ca atunci cu capsuna... :(.

    Iubesc fructele... Daca as schimba ceva in toata viata mea, ar fi ziua aceea. Ar fi trebuit sa am incredere in ceea ce am simtit atunci.. si sa nu mananc.

    pup cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce pacat ca ti s-a intamplat asa ceva!
      eu fara fructe... vai! Zilnic mananc cel putin doua fructe de sezon, iarna si primavara iar vara, cand apar cele din regiune, mananc jumatate de kilogram, zilnic! Nu mananc aproape de loc marmelada sau compoturi... imi plac fructele proasptete. Ai dreptate cu tratatul... cele ce vin de departe, nu doar ca le stropesc sa reziste transportului, ba le stropesc cu te miri ce otravuri, ca sa nu introduca in tarile europene, insecte exotice!
      De aceea eu spal si bananele si portocalele... orice fruct!
      Noapte buna, Rux draga ♥

      Ștergere