sâmbătă, 14 iunie 2014

La pas prin Málaga (1)

Obiceiul nostru în concedii este sa alternam zilele de plaja cu excursii prin care sa luam contact cu istoria, arta si traditiile locului în care ne aflam. În cele zece zile de Torremolinos, am efectuat trei excursii de câte o zi: Málaga, Granada si Gibraltar. Am fi vrut sa ajungem sa vizitam si Sevilla, Cordoba, Ronda, Cadiz... m-ar fi tentat chiar si excursia "Doua continente într-o zi" care oferea vizitarea orasului african Tanger din Marokko. Dar pentru atâtea excursii este nevoie de un concediu de cel putin o luna!
Dupa primele doua zile de plaja am hotarât sa mergem în Málaga, pe cont propriu, cu trenul (gara din localitate se numeste La Colina). Biletul a costat 4 euro/persoana, dus-întors si linia feroviara asigura în ambele sensuri câte patru curse pe ora, în compartimente confortabile prevazute cu aer conditionat. În luna iunie temperatura aerului în Andaluzia este zilnic în jur de 30°C si prognoza meteo mentioneaza o zi de ploaie (toata luna). Ei... exact aceasta unica zi am nimerit-o noi, în plimbarea noastra prin Málaga ☺ Întreaga zi, soarele puternic a alternat cu ploi rapide, însa ne-am cumparat în primul magazin câte un poncho, pe care l-am împachetat si l-am scos de câte ori a fost nevoie si nu am stricat cu nimic planul zilei!
Ne-am început plimbarea din port, admirând statuia El Cenachero (sculptor Jaime Pimentel) - pescarul ce poartă pe umeri o cobiliţă, la capetele căreia atârnă două talere cu peşte, personaj întâlnit odinioara pe strazile cetatii medievale.
Dupa ce am baut câte o "café solo" si am stabilit pe harta punctele pe care dorim sa le vizitam, am pornit pe strazi, admirând tot ce ne înconjoara. Specific Andaluziei sunt decoratiunile din faianta pictata si mozaicuri, pe care le descoperi pe zidurile cladirilor, pe mese, scaune, peretii culoarelor sau prezentând nume de stazi sau numere de casa... practic le regasesti peste tot.

Într-unul din articolele precedente - am anticipat printr-o imagine (pasarea stilizata, devenita astazi simbol al unuia din cele mai renumite muzee de pe Costa del Sol) unul din subiectele la care astazi ma voi referi: Picasso.
Pablo Ruiz Picasso - cea mai strălucită personalitate artistică a secolului 20 si unul dintre marii maeștri ai penelului, s-a nascut în Málaga (25 octombrie 1881), la 12 km. de Torremolinos - statiunea în care ne-am petrecut concediul vara aceasta. Nu suntem fani Picasso, însa nu am fi conceput sa fim atât de aproape de Casa natala Picasso si sa nu o vizitam!




În plus, la câtiva pasi de locuinta în care a trait familia Picasso, exista astazi un muzeu închinat celui care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ dominant din perioada Renașterii si a impus cubismul, deschizând o eră nouă în istoria artei. Colectia de aici nu se compara cu cea prezentata în muzeul din Barcelona, însa reflecta la fel de bine creativitatea multilaterala a lui Picasso, prin numeroase picturi, desene, grafica, sculptură si piese din ceramica. Nu am decât câteva poze deoarece în galerii - atât în Casa natala cât si în Muzeul Picasso, fotografiatul este interzis.


(va urma)

8 comentarii:

  1. Bun obicei această alternare a zilelor de plajă cu vizite în locurile din jur. Şi mie îmi place să fac aşa, doar că Mihnea nu suportă prea mult să-l rupi de la plajă. Izbutim totuşi, dar nu chiar atât de mult cât mi-ar plăcea. Pe măsură ce creşte voi reuşi mai bine. Foarte frumoasă Malaga, un oraş curat şi îngrijit. Chiar şi pe ploaie parcă tot luminos pare in fotografiile tale. M-am bucurat şi de imaginile de la casa natală şi Muzeul Picasso.
    O duminică minunată, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) hahahaha, iti spun din experienta, ca atunci când va mai creste, Mihnea nu va mai avea chef sa va însoteasca în concedii! Ultimul nostru concediu petrecut împreuna cu fetele a fost în 2007 (Raluca avea 16 ani si Adela înca nu împlinise 18), dar deja cu doi ani înainte începusera certurile în legatura cu programul stabilit pentru petrecerea concediului. Tja... mi-a fost tare greu sa înteleg si sa accept, sa ma obisnuiesc... A durat (si a durut) ceva timp, dar acum am invatat sa traiesc si pentru mine, sa-mi respect propriile prioritati si sa-mi reprim instinctul de sacrificiu, datorie si obligatie :)) stii tu prea bine tot ce fac mamele!
      te pup draga mea. O duminica minunata alaturi de dragii tai!

      Ștergere
  2. Ai vazut ce diferenta este cand ploua aici la noi si acolo în sud.... parca nu este asa de grav! :)
    Mi-a placut sa vad casa lui Picasso. Asa de in sud nu am ajuns inca in Spania.
    pupici! Faine fotografiile si simpatic foc Helmut înfasurat în poncho! :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, ploaia e calda si deosebit de placuta :))
      Noi am pornit la 32°C si Helmut a vrut neapara sa încalte slapii Total neinspirat, pentru ca pe caldarâmul pavat cu marmura se aluneca usor! Haios a fost ca la un momentan a trecut un tip pe lânga noi si rânjind cu gura pâna la urechi ne-a aratat semnul Victoriei... A observat ca privim fara sa-i întelegem amuzamentul si atunci a spus în engleza "Într-o asemenea zi, numai doua persoane se plimba în oras încaltate cu slapi" :)) si într-adevar si el purta slapi si o pelerina de plastic peste tricou si pantaloni scurti :)))

      Ștergere
    2. Asta înseamna bucuria ploii !!!
      Il întelegi pe Gene Kelly ?
      "I'm Singing in the rain.... " :))))

      Ștergere
  3. Am fost in foarte putine locuri, toate inainte de '89: Kiev,-2 zile, Riga -1 zi, Sankt Petersburg 2 zile, Moscova 2 zile (1985) si Sevilla (12 ore la meciul Stelei in 1986).
    M-am lamurit cum e lumea...Era exact cum citisem, cum vazusem in filme. Poate, lumea era ceva mai obosita...
    Apoi, cine sa-mi asculte impresiile ? Si atunci, ca si acum, povesteau toti si nu asculta nimeni.
    PS. Teoria mea privind turismul este ceva mai lunga: sunt implicati si parintii celor ce calatoresc; daca batranii familiei n-au binemeritatul confort, indiferent in grija cui sunt plasati, calatoriile de placere devin discutabile. Am indraznit aceasta divagatie deoarece am vazut grija ta pentru parinti.
    Imi cer scuze; probabil am depasit limitele conventionale.

    RăspundețiȘtergere
  4. o ploaie de vara si Picasso, o zi cat se poate de nonconformista :))
    sa vezi astfel de capodopere de la doi pasi, asta da incantare pentru suflet! :)
    personal Picasso nu ma atinge, mi se pare rece dar asta nu inseamna ca nu admir creatia pentru ca ea este apanajul sufletelor care vad si simt altfel decat oamenii obisnuiti...
    pup draga mea draga, somn usor!

    RăspundețiȘtergere
  5. Era sa ratez aceasta postare.Intru cam tarziu seara si ma ametesc de cap cu altele.Te admir din suflet si am o mare stima pentru sotul tau si vacantele voastre minunate.

    RăspundețiȘtergere