duminică, 15 iunie 2014

La pas prin Málaga (2)

Málaga - al saselea oras mare al Spaniei, este oraş municipiu şi centru geografic al tarmului de sud-vest al Spaniei, regiune numita Costa del Sol ("Coasta Soarelui"). Málaga este port comercial și oras universitar și datorita climei sale, una dintre cele mai importante destinații turistice din Peninsula Iberică. În anul 2016 va primi titlul de Capitală Europeană a culturii.
Málaga a fost fondat în secolul al 8-lea î.Hr. de către navigatori fenicieni care au numit orasul "Malaka" (Melqart=rege, stapân, Qart=oras, o presupusa traducere ar fi "Stăpânul orașului").
În decursul secolelor, orasul a fost ocupat de romani, semiti, cotropit de vandali, alani, vizigoți si bizantini. În anul 711 orasul a fost cucerit de mauri care si-au pus puternic amprenta araba asupra orasului. În anul 1487 a început procesul "Reconquista" si regatele creștine din nordul Hispaniei au recucerit peninsula Iberică de la musulmani și mauri. Începând cu secolul al 15-lea, Málaga a devenit oras catolic si episcopul si-a declarat aici reședința.


Catedral de la Encarnación - ridicata de crestini în anul 1528 ca semn de putere asupra moscheielor si templelor de cult mahomedan, se afla în centrul-vechi în imediata apropiere a portului si este înca neterminata, din motive financiare având doar o turla, cauza pentru care este poreclita "La Manquita" (cu o singură mână). Ca urmare a lungii faze de construire (254 ani), biserica este un amestec de stiluri, predominanta fiind maniera renascentista, însa si multe elemente în stil gotic, baroc și neoclasicist. O constructie grandioasa, impresionanta si coplesitoare! Arcade din marmura de diferite culori, medalioane si vitralii, tavanul boltit decorat magnific, orgile, strana cu sculpturi în lemn de cedru şi mahon, cele doua amnoane din marmura de Cabra, sculptate cu motive religioase, capelele laterale adapostind adevarate opere de artă... Frumuseti în fata carora ti se opreste respiratia!


Ploua când am intrat în catedrala, ploua si când am iesit, de aceea am renuntat sa vizitam "Museo al aire libre de la Catedral" însa am vazut una din cele expresive lucrări ale sculptorului Jorge Rando - intitulată "El Abrazo a la Cruz" (Îmbrăţişarea Crucii), pe postamentul căreia scrie: "Îmbrăţişarea Crucii este o îmbrăţişare a Iubirii"... Portocalul ce-si întinde crengile peste aceasta sculptura tocmai isi scutura rodul.  (va urma)

12 comentarii:

  1. Frumoase imagvini, frumoase locuri, multumim!
    Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu placere, Gabi draga!
      o duminica seara agreabila iti doresc!

      Ștergere
  2. Imaginile sunt superbe, draga mea!
    Catedrala mai este folosita ca locasi de cult sau doar ca muzeu?
    Sunt unele lucruri pe lumea asta atat de frumoase, dar sunt facute cu prea multa jerfa, eu una asa consider!
    pupici, sa aveti o saptamana cu spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este catedrala si se tin în mod regulat slujbe. Am fotografiat fara blitz, sa nu deranjez pe nimeni. Era plin de enoriasi si turisti.
      Nimic nu se ridica prin pocnet de degete... jertfe au fost si vor mai fi. Toate monumentele sau cladirile impunatoare au fost construite cu mare efort uman si financiar.
      Spre exemplu acum, in orasul meu se construieste un pasaj subteran, pe doua etaje, în fata garii - o cladire istorica. De doi ani se fac amenajamente si santierul va mai dura inca doi ani! Multi au fost împotriva proiectului, însa... Augsburgul, din dorinta de a pastra constructiile istorice intacte, a mentinut automat si sistemul demodat al garii! In prezent, in zona garii este un haos de nedescris, circulatia este în fiecare saptamâna deturnata pe alt traseu, parcarea este interzisa, toata lumea e dezorientata... Si cum spuneam, situatia va mai dura înca doi ani! In final, vom avea un tunel prin care toate tramvaiele au acces direct la gara, vor exista lifturi si scari rulante si cetatenii orasului în frunte cu edilii, vor fi mai saraci cu cateva zeci de milioane! Tja... Efort, dar speram, cu folos!
      Te pup draga mea :-* O duminica placuta!
      PS: un start bun in saptamâna ce urmeaza, Minnie draga!

      Ștergere
  3. "picatura de istorie culturala", asa as denumi articolele tale perfect documentate si insotite de imagini vazute cu ochii tai prin care si noi cei care inca nu am ajuns acolo vedem tot ce merita vazut :)
    impresionanat catedrala, cu siguranta impresionant este orasul si cum ar putea fi latfel avand in vedere lunga si tumultuoasa lui istorie?
    abia astept urmarea :)

    pup draga mea draga, o saptamana usoar iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea draga, ma bucur ca ma însotesti in calatorii. Ma simt atat de bine sa scriu despre excursii si concedii, pentru ca zau, ma simt pentru a treia oara pe acele plaiuri :)) Prima data tot virtual, adunând date si informatii despre ce e de vazut - nu care cumva sa acap ceva important si deosebit. A doua oara traind momentele si adunând impresii proprii de la fata locului, si a treia oara acasa, scriind despre ce am vazut, pe baza fotografiilor si a noilor informati primite de a ghizi sau localnici :))
      te pup si eu. O saptamâna agreabila!

      Ștergere
  4. pacat ca taman in orasul soarelui ati avut parte de vreme ploiasa, vreme care a lovit intreaga Europa
    am citit in comentariul pentru Minnie ca sunteti in modernizari ale orasului...
    si noi in Bucuresti avem parte de constructii megalitice... tot felul de poduri care se doresc a eficientiza traficul...
    si la noi Catedrala Neamului este o constructie foarte disputata. Apropo de constructiile ce au fost lasate timpului si viitoarelor generatii. Totul cu efort, compromisuri si multa munca.
    Revenind si la istoricul orasului Malaga cotropit de atatea natii de-a lungul timpului, imi face impresia ca traim aceleasi vremuri de cand populatiile migreaza pe taramuri bogate. Este aceeasi idee pe care o invatam la scoala. Din dorinta si instinctul supravietuirii. Altii fiind alungati de razboaie.. vazand si ce se intampla in anumite state chiar si acum cand credem ca traim un apogeu al civilizatiei moderne

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de ce pacat, ca doar nu suntem din zahar :))) Ploaia a fost calda, dar daca esti plecat departe de hotel, e neplacut sa te plimbi cu tricoul ud pe tine - de aceea am tras ponchourile pe noi si ne-am vazut de plimbare :)) A fost o zi superba. A plouat cate 15 minute la fiecare doua-trei ore :)) Tja... asta e viata :)) Pe perioada concediului am avut permanent 30-32 grade, doar soare si cer senin - exceptand aceasta zi :) Daca spui ca Europa a fost lovita de ploi... trebuie sa te contrazic, cel putin Andaluzia a fost ferita, spre norocul nostru! :))
      Simpatic modul in care privesti "migrarea populatiei" :)) Pe vremea popoarelor migratoare - acestia veneau ca furtuna - calare pe cai sau camile, furau, rapeau, violau si lasau cenusa in urma lor - acum, ca bine zici ca suntem in culmea civilizatiei - plecam din sat la oras, din oras în capitala sau in alt oras, dintr-o tara în alta... dar urcam in masina, tren sau avion, ne luam strictul necesar într-o valiza si ne stabilim undeva unde muncim in rand cu bastinasii, platim impozite si încercam sa ne integram cat putem mai bine, fara insa sa ne lasam asimilati (nu ne uitam limba sau cultura). Diferenta este crasa :)) zic eu.
      Dar este adevarat ca sunt si necazuri - razboaie sau cataclisme naturale... si atunci nu ai incotro, pleci cat vezi cu ochii, din instinctul supravietuirii. Asa s-a intamplat de cand e Lumea. Doar ca acum, în culmea civilizatiei - sa folosesc din nou acest grad de comparatie, popoarele acorda ajutor, sinistratii sunt preluati si li se acorda minimul de asistenta sociala. Tocmai saptamâna aceasta, Germania a preluat 10000 de sirieni, refugiati de razboi. În Italia, apar pe barci suprapopulate, la fiecare sfârsit de saptamâna, peste 500 de persoane din Africa; Insula Lampedusa nu mai face fata, dar oamenii nu sunt ignorati. Sunt situatii cumplite si suntem datori sa ajutam. Fiecare om are dreptul sa-si incerce sansa, sa-si traiasca visul...

      Ștergere
  5. superba catedrala! imaginile sunt tare frumoase....:)
    multumesc pt ora de istorie!
    saptamana superba!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te pup draga mea. multumesc :)
      o saptamâna minunata si tie!

      Ștergere
  6. Mai ne plimbam si pe ploaie.Pe mine nu ma deranjeaza.Foarte mareata si impunatoare acesta constructie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu-i asa ca e fain si pe ploaie ? :)) te pup O seara faina!

      Ștergere