marți, 20 februarie 2018

Castelul Marzoll




Se presupune ca inițial Castelul Marzoll din Bad Reichenhall a fost o casa mare cu doua etaje. Abia dupa ce familia patriciană Fröschl a reconstruit intre 1527-1536  castelul a capatat aspectul renascentist. Familia Fröschl poseda o avere enormă, obtinuta prin deținerea instalațiilor de fierbere a sării (vezi videoclip) din Reichenhall.
Conform noii arhitecturi initiate în Italia, baza castelului este constuita cubic si zidurile exterioare au patru turnuri rotunde. Castelul Marzoll a fost primul de acest gen din Bavaria. În cursul secolului al XVI-lea, au fost adăugate poarta și zidul dinspre localitate.
Baronul Lasser von Lasseregg din Salzburg care a locuit aici între anii 1605-1798, a ordonat modernizarea încăperilor de la etajul al doilea folosind stuctura stuc. Lucrările în stuc sunt realizate de Benedikt Zöpf, cel care a decorat în acelasi timp și biserica Sf. Valentin de lângă castel, în stilul Rococo. (Zöpf a lucrat mai multe interioare sacre în Salzburg, inclusiv biserica Sf. Petru).
În 1798, proprietatile baronului von Laßberg au fost preluate de Hofmark Marzoll ca urmare a neacoperirii datoriilor. În 1833, Hofmark Marzoll a scos la licitatie castelul din cauza gradului ridicat de îndatorare. Castelul a fost cumparat de baronul Adam von Aretin, care la scurt timp l-a vândur mai departe baronului Erasmus von Malsen, pe atunci președinte al regalului. Parlamentul bavarez din München. Sotia acestuia era Therese nascuta Freiin von Ruffin, doamnă de onoare la curtea Reginei. Începând cu1837 acestia au ordonat remodelarea castelului. Cupolele renascentiste ale celor patru turnuri de colt au fost înlaturate si înlocuite de creneluri in stilul neo-gotic, iar pereții exteriori ai clădirii principale au capatat terminatii zimţate (arhitectura asemanatoare cu a Castelului Hohenschwangau și a Castelului Possenhofen).
Între anii 1951-1991, proprietar ai castelului a fost baronul Ritter la Groenesteyn, apoi castelul a devenit proprietate a orașului Bad Reichenhall. De atunci, exteriorul a fost renovat și interioarele securizate. Curtea castelului a fost deschisă publicului pe timpul zilei, interioarele fiind accesibile numai în contextul unui tur.
În anul 2007, castelul a fost vândut celor doi investitori, Nico Forster și Alfons Aigner, care intenționau să înființeze un hotel Art Deco și un apartament privat în castel. Nico Forster a preluat în cele din urmă toate acțiunile dar dupa trei ani a decedat la doar 47 de ani, în urma unei insuficiențe renale. Castelul a revenit ca mostenire fiicei acestuia, la vremea respectiva în vârsta de doat cinci ani.
În prezent, castelul este închis vizitarii publicului.


Lânga curtea castelului este un lac. Leo a fost încântat sa alerge ratele salbatice aciuiate aici ☺

11 comentarii:

  1. O cladire frumoasa. Sa tot fii castelan, sa alergi prin curtea castelului si...Leo sa alerge ratele. :)
    "Aventuroasa viata" a avut castelul, trecand de la unii la altii de-a lungul timpului. :)

    Iti doresc, cu drag, sa ai o saptamana minunata! Pupici! <3

    P.S. In ultima foto pare urma unei "labute" de om peste care a calcat o labuta de catel. :)
    Imbratisari si ganduri bune, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da chiar asa, mare aventura cu castelul asta.
      Mi-ar fi placut mie sa am asa o rezidenta de iarna :-) Sau de vara ;-)
      si Leo nu ar fi avut nimic impotriva ;-) doar ratele probabil ☺☺☺
      Pupici Diana draga. O seara faina sa ai, Imbratisari de la trio pentru trio <3

      Ștergere
  2. un castel de poveste... Cu o adevarata poveste impletita între crenelurile si ferestrele fermecatoarei cladiri.
    Multumim pentru plimbare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu multa placere Liliana. Multumesc pentru ca m-ai insotit :-)

      Ștergere
  3. Ce poveste demna de un roman. Cred ca spiritul din castel nu vrea hotel acolo! :)
    Multumesc pentru interesanta lectie de istorie, draga Carmen!
    Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este... parca ceva nu se potriveste planurilor.
      Cine stie ce va mai aduce viitorul?!
      Multumesc ca-mi esti aproape, Suzana draga. pup <3

      Ștergere
  4. Ce poveste interesanta are castelul..... Chiar ieri am citit despre povestea unui vas (http://constanta-imagini-vechi.blogspot.ro/2018/02/camargo-la-constanta-1932.html). Desi par doua subiecte care nu au nimic in comun, de fapt atat castelul cat si vasul au cam aceeasi poveste. Au stralucit la vremea lor, s-au metamorfozat (in functie de stapan si / sau vremuri).
    Din fericire castelul este inca in picioare :).
    Oarecum si vasul... prin "urmasi". LoL.
    Pupici cu drag,
    -unul special special pentru Leo :D-

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut mult pestea vasului Carmagio... Impresionanta relatare, o pagina de istorie. Multumesc Rux draga pentru recomandare.
      Superba expresia din finalul alrticolului: "Și oamenii și navele se nasc, trăiesc și mor... prin nave oamenii pot păși pe mări... împreună însă ei pășesc pin timp."
      Te imbratisez. Noapte buna :-*

      Ștergere
  5. Un loc ca-n povești! Și cu o istorie plină de povești!

    RăspundețiȘtergere