miercuri, 28 februarie 2018

Orasul în care s-a instituit ajustarea calendarului Iulian prin introducerea anului bisect

Roma si Vatican - Miercurea fara cuvinte

21 de comentarii:

  1. Pe faza, ca de obicei! :)
    Mi-am ametit neuronul si tot n-am reusit sa-mi imaginez un "oras bisect". :)
    Frumos oras! Imi place si cuplul din foto! :)
    Happy WW, Carmen draga! Imbratisari si pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha si mie mi-a iesit fum din cerebel ☺☺☺ ba chiar ma gandeam sa sar editia aceasta a MfC din lipsa de idee de postare. La ora 23:30 mi-a picat ideea sa leg Roma si Vaticanul de aceasta tema ciudata.
      Am citit de cateva ori definitia cuvântului "bisect" si pornind de informatia ca Papa Grigore al XIII-lea, instituit prin bula papală din anul 1582 introducerea anului bisect nu puteam sa fac mai departe alte conexiuni... decât ca Vaticanul ar poatea fi poreclit "orasul bisect" ☺☺☺
      Happy WW Diana draga! pupici si îmbratisari de la trio pentru trio <3

      Ștergere
    2. Ah, nu am vrut să provoc chin, am vrut să provoc creativitatea. Știu că am fost dur, mi se zice Călin Durul :), dar nu îmi pare rău, fiindcă acest răspuns este de mare clasă. Mulțumesc.
      Happy WW!

      Ștergere
    3. hei, nu o interpreta asa! ;-) provocarea a fost greu de interpretat, dar ne-a facut placere :-)
      Happ WW, Calin! ☺

      Ștergere
  2. Eram SIGURA ca va fi ceva fabulos <3. Abia asteptam!!
    :*
    Bun, deci de la Roma ni se trage (au avut ei ce au avut si cu lunile anului, ca altfel nu am fi avut o lun1 care sa se numeasca septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie si sa fie de fapt 09, 10, 11, 12 :))).
    Glumesc :P.

    Sunt superbe fotografiile <3!!

    Happy WW
    cu drag
    rux

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahaha, logic ar fi fost ca septembrie sa fie luna a 7-a, nu a noua! Se pare însa ca romanii începeau sa numere lunile anului din mai. La finalul anului au denumit lunile dupa zei si planete.
      Te pup. Noapte buna draga Rux <3

      Ștergere
  3. La vechii romani, înainte de reforma lui Iulius Cezar, anul începea în luna martie si avea 10 luni. De aici notația septembrie-decembrie, corectă pe atunci.
    Frumoase fotografii, mi-au trezit dorința să revăd Roma!

    Happy WW, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romanii concepuseră un calendar cu 12 luni, dintre care patru luni aveau 31 de zile (Martius, Maius, Quintilius, October), şapte luni aveau câte 29 de zile (Aprilis, Junius, Sextilis, September, November, December, Ianuarius) şi una singură, Februarius, avea 28 de zile. După vechiul calendar roman anul începea la 1 Martie şi avea 355 de zile. Niciodata pâna la Imparatul Romulus (n.771 î.Hr. ) calendarul nu a avut doar 10 luni. Si imediat dupa moartea acestuia, s-a revenit la sistemul "calendarului lunii" cu 12 luni, respectiv 13 luni in anii bisecti.. Si asa a functionat pâna in anul 46 î. Hr., denumit si „an al dezordinii“ pentru ca mereu erau intercalate zilele sau luni pentru corectura - acest an ajunsese sa aiba 445 de zile ☺ Acesta a fost momentul reformei si Reforma a functionat incepand cu 46 i.Hr.
      Asa cum ai zis tu si cum am vrut si eu sa scriu in comentariul de azi-noapte (☺) numerotarea lunilor incepea din martie (am scris din graba mai) denumite aproape la fel ca in zilele noastre: pentru luna a7-a sextilis – transformat în septembrie, urmau october, november si december, logic de la 8, 9 si 10. Ianuarie a primit numele lui Ianus, zeul intrarilor si iesirilor, deci al recerii in noul an. Februarius este luna purificarii, a innoirilor (latina februa). Era ultima luna a anului.
      Numele lunii martie provine de la zeul Mars, zeul razboiului si al renasterii naturii. Aprilis provine de la verbul aperio - deschidere, inflorire. Mai de la zeita Maia, fiica titanului Atlas, care era considerata zeita fertilitatii.
      Iulie era a cincea lună, fiind numită şi Quirinalis. Iulius Cesar, fondatorul calendarului, se născuse în luna Iulie şi luna a fost denumită după numele împăratului.
      Luna August se numea în vechiul calendar roman Sextilis, fiind a şasea lună a anului. Împăratul Octavian Augustus a vrut să nu fie mai prejos decât Cezar şi a schimbat denumirea acestei luni cu August. Fiindcă luna lui Cezar avea 31 de zile şi nu a vrut ca luna sa să fie mai prejos, a făcut în aşa fel încât august să aibă tot 31 de zile.
      Sunt sigura ca vei revedea în curând Roma, vorba aceea, toate drumurile duc spre ea ☺☺☺ Maica-mea a plecat duminica pentru o scurta vacanta la Roma si....din cauza ca a nins si s-au depus 5 centimetri de zapada, tot orasul a fost blocat! Colosseum si-a inchis portile din cauza frigului (☺) si toate scolile si gradinitele au anunlat cursurile! Mama a avut ghinion! Maine se reintoarce acasa, abia astept sa imi povesteasca ce si cum.
      Happy WW, Zina draga, te pup.

      Ștergere
  4. Eu inca nu am vazut-o, dar de fiecare data cand urmaresc imagini ca cele de aici, descopar noi si noi elemente fascinante despre acest oras.
    Multumesc, draga Carmen! Happy WW! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai timp destul, Suzana draga, sanatoase sa fim! Sunt sigura ca daca iti vei dori neaparat sa vezi Roma cu ochii tai, o vei face intr-o buna zi.
      Despre calendar si reforma, am citit undeva ca Marea reforma a calendarului a fost facuta în anul 1582, pentru a corecta eroarea acumulată în 13 secole (de la Conciliul din Niceea). Astfel au fost sterse 10 zile din calendarul solar. Ultima zi a calendarului iulian a fost 4 octombrie 1582 și a fost urmată de prima zi a calendarului gregorian, 15 octombrie 1582. Totuși, datele de "5 octombrie 1582" până la "14 octombrie 1582" (inclusiv) sunt încă valide în aproape toate țările, deoarece cea mai mare parte a țărilor catolice n-a adoptat noul calendar la data specificată în bula papală, ci doar câteva luni sau chiar câțiva ani mai târziu (ultima în 1587). Ziua Anului Nou fusese deja standardizată în toată Europa Occidentală pe 1 ianuarie încă de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul secolului al XVI-lea, inclusiv în țările care deveniseră protestante între timp, precum erau Germania, Suedia și Anglia. Totuși, deși în Anglia ziua de 1 ianuarie a fost numită ziua Anului Nou, schimbarea numărului anului s-a făcut pe 25 martie – Lady Day (Bunavestire) până în 1752. (În Scoția s-a adoptat ziua de 1 ianuarie ca zi a Anului Nou doar în 1600, în condițiile în care s-a continuat folosirea calendarului iulian).Uneori este necesar să se indice până și faptul că anii au două denumiri diferite datorită schimbării zilei de început a anului. De exemplu: "10 februarie/21 februarie 1751/1752". Această confuzie apare datorită faptului că Biserica și Statul au folosit de cele mai multe ori sisteme diferite de calendare.Ciclul de 19 ani folosit pentru calendarul lunar a trebuit corectat cu 1 zi la fiecare 300 sau 400 de ani, (de 8 ori în 2500 de ani), împreună cu corecțiile necesare aplicate anilor care nu mai sunt bisecți, (1700, 1800, 1900, 2100,etc). De fapt, în felul acesta s-a introdus o nouă metodă de calculare a zilei Paștelui.
      Anul acesta Pastele in tarile occidentale se va serba la 1 aprilie si în tarile rasaritene la 8 aprilie.
      Mare brambureală ☺☺☺
      Te pup. Happy WW Suzana draga!

      Ștergere
  5. Nice photos, thanks for sharing :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand vreau sa aflu mai multe in legatura cu o tema ,dau pe la tine.Aici sunt informatii pe care nici nu pot sa le tin minte.Frumoasa Roma,frumosi si voi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu trebuie memorat nimic ☺ Dar e Miercurea fara Cuvinte si profitam de comentarii sa explicam legatura fotografiilor la tema data :-)
      Multumim Floarea! te pup

      Ștergere
  7. imagini rare! superpe detalii si ametitoare panorame! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. wow ce colaje frumoase! o multime de informatii in comentarii - multumesc! O tema deosebita!
    Happy WW Carmen draga! Superb articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pe cat de greu am gasit tema, iata cate informatii s-au adunat! ☺☺☺
      Happy WW! Multumesc mult Liliana!

      Ștergere
  9. Foarte multe informații interesante, din Cetatea eternă. Nu degeaba se spune că toate drumurile duc acolo. Doar a fost atâta vreme un adevărat „centru al lumii”!.
    Numai bine, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere