marți, 24 martie 2015

Manastirea Benediktbeuern (3)

Complexul manastirii Benediktbeuern întretine înca gradina cu mirodenii si plante medicinale si vara sunt organizate tururi însotite de ghid. Pe timpul iernii însa... recomand vizitarea cofetariei si va promit o experienta încântatoare!
Amenajata în incinta asa numitei "sali gotice" - fostul refectoriu, cofetaria impresioneaza înca de la intrare prin plafonul din grinzi de lemn. Original 1493, plafonul are nu doar semnificatie istorica, el reprezinta totodata o bijuterie sculpturala, fiecare grinda fiind împodobita cu alte elemente decorative spiralate.
Lumina din exteriorul încaperii patrunde filtrata prin geamurile usor laptoase si creaza o atmosferă unică. Spoturile si aplicele trimit acea caldura ce confera intimitate si optimism.

Peretii varuiti în alb nu sunt împodobiti decât de câteva icoane si un crucifix din lemn. Mobilierul - cele câteva mese si scaune capitonate, este completat de doua dulapuri datând secolului 16 si servind ca vitrine pentru produsele bio, puse în vânzare de manufactura manastirii.
Placut impresionata am fost si de modul original de prezentare al meniului. Casete din lemn parând mai degraba carti vechi, contin pagini îmbracate în folie de plastic si rame de lemn ce încadreaza placi vopsite în negru, pe care sunt scrise cu cretă recomandarile zilei. Prăjituri de casă, ceaiuri fine si sucuri naturale, înghetate create dupa retete proprii si specialitati din cafea prajita în traditiile Dinzler, totul este ademenitor.

Manastirea functioneaza si ca hotel, oferind celor interesaţi psibilitatea de a petrece câteva zile în inima acestui tinut de basm, la poalele Alpilor. Este un loc ideal de relaxare pentru corp, minte si spirit. În mod cert, noi vom reveni la vara.

12 comentarii:

  1. atat cat se vad, grinzile sunt superbe, e clar ca as sta cu ochii in tavan :)
    intraga atmosfera din incapere degaja liniste si decenta...cat despre inghetata dupa retete proprii...tare as fi curioasa sa o gust, de cafea nu mai zic :)

    pup draga mea draga, o zi cu soare iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. draga mea draga, iti spun sincer, cand am deschis usa, am ramas cu gura cascata... Tavanul impresoneaza atât de puternic, este absolut fantastic!nprobabil pentru ca incaperea are pereti variti si mobilier putin, frumusetea tavanului este evidenta.
      pup. O zi faina si tie!

      Ștergere
  2. Bună CARMEN!
    Interesant articolul,o mănăstire-hotel mai rar vezi!
    Aș vrea să savurez măcar o cafeluță acolo,arată super!
    O zi senină și caldă îți doresc,draga mea!
    Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe aici in Bavaria, cam toate manastirile au si hotel. De la conditii calugaresti pâna la apartamente de lux, totul este posibil de rezervat.
      te pup si eu. O zi minunata draga mea!

      Ștergere
  3. ei uite asta spuneam! la vara totul va fi verde si incantator! si probabil si mai multi turisti....:)
    dupa inghetata nu ma omor , dar prajiturile de casa nu le-as rata niciodata....:)
    o iesire minunata ai avut!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la vara vom reveni neaparat, asa ne-am propus :) Eu am servit un strudel cu mere si inghetata de fistic cu rom, dar pentru ca acum e vreme de post, nu am vrut sa afisez fotografia, sa nu ispitesc pe nimeni.
      pup draga mea. O zi minunata sa ai! ☺

      Ștergere
  4. O iesire deosebita.Frumos cand schimbi lumea noastra cu cea de la manastire pentru putin timp.Totul e altfel si simti o multumire sufleteasca.Locuri minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si cand te gandesti ca la doar o suta si ceva kilometrii de casa nostra! Adevarul este ca Bavaria are o multime de locuri superbe, timp sa fie sa le putem vizita pe toate! Si bineînteles, sanatate! te pup

      Ștergere
  5. Cata grija pentru detalii, cat respect pentru traditie si istorie...cu adevarat un loc de relaxare pentru spirit si corp...multumesc, draga Carmen! Documentarea ta e ireprosabila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu cat mai aproape de taditii si adevar, cu atat mai aproape de sufletul oamenilor sunt aceste institutii de cultura si cult.
      multumesc Silvia draga. Te pup

      Ștergere
  6. Am vazut eu cat de multe institutii erau acolo, dar si hotel si cofetarie, credeam ca nu mai incap.
    Ce mix interesant de istorie si utilitate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, Mihaela draga, majortatea manastirilor functioneaza ca hotel, pastreaza traditiile si ofera turistilor si vizitatorilor posibilitatea de a servi produse "de casa". Brutarii, laboratoare de cofetarie, lichioruri din fructe si plante medicinale... Poti vizita aceste mici manufacturi si bineinteles cumpara produsele. Este un mod absolut normal de a obtine bani spre a se intretine. Cladirile si toate anexele sunt impecabile!
      Cum fabricarea berii este o traditie in Bavaria, multe manastiri si-au pastrat inca licenta. Vestita este berea produsa de Manastirea Weltenburg - este cea mai veche producatoare de bere din lume si dupa parerea mea, cea mai gustoasa!
      te pup. O zi faina

      Ștergere