vineri, 31 martie 2023

Antrenament fitness

Am mai scris, ca firma la care lucrez, a amenajat si pus gratis la dispozitia angajatilor, sali de fitness în pivnita fiecarei cladiri cu birouri. 
Sunt sali luminoase, prevazute cu aparatura de ultima generatie si cu serviciu de îndrumare si supraveghere a unor antrenori calificati între orele 10 si 20 (salile sunt deschise de la ora 6 dimineata)! Exista deasemenea o sala separata pentru cursuri special de fitness (Yoga, Body pump, body balance, întarirea spatelui, încheieturi, sexy abdomen-popo-pulpe), vestiare cu dulapuri cu chip, cu dusuri, fön si tot ce e nevoie dupa antrenamente. 
Aparatele de fitness sunt împartite pe mai multe grupe – cele pentru încalzire sau antrenament de anduranță, cele pentru stretching, cele pentru forta (haltere) si grupa în circuit (aparate aranjate intr-o anumita ordine, cu ajutorul carora antrenezi pe rând segmentele musculare cele mai importante). 
Pentru a putea lucre pe grupa de aparate în circuit este nevoie sa parcurgi o data traseul însotit de antrenor. Acesta va regla aparatele pentru fiecare persoana în parte – înaltimea scaunului, departarea manerelor, lungimea picioarelor, marimea greutatilor, etc – astfel încat miscarile in timpul antrenamentului sa fie eficiente si sa nu provoace extensii negative sau alte inconveniente. Toate aceste date sunt înregistrate pe o bratara cu chip si apoi poti singur sa faci circuitul. Fiecare aparat te va recunoaste si se va regla pentru tine, pe monitor apare o sinusoida cu o minge. “Mingea” reprezinta miscarile tale, care trebuie coordonate sa nu iesi din sinusoida – doar asa exercitiul este eficient. Aparatul Numara 20 de exercitii, dupa care se decupleaza pentru pauza – timp în care treci la urmatorul aparat. Daca ai parcurs toate aparatele de trei ori la rând, ai reusit un ciclu complet. Acest ciclu complet dureaza o ora. 
Pentru un antrenament complet eu am nevoie de macar 15 minute preîncalzire, apoi fac circuitul si la final, mai fac 15 minute exercitii de stretching. Mi-am facut obiceiul sa merg la fitness în fiecare joi dupa orele de serviciu. Dupa antrenament fac dus si oricât de grea a fost ziua, imediat dupa dus ma simt usoara si bine dispusa. Merg spre casa (cu masina) cântând ☺ Având în vedere ca martea merg la La Kossa si ca fac zilnic o plimbare de trei-sfer-de ora cu Leo, ma gândesc ca este ok. As putea sa mai introduc o zi de fitness insa… înca nu am gasit timp! ☺ 
Sunt curioasa, voi faceti sport? Cât timp acordati sportului pe saptamâna?
(cu toate ca suntem in pivnita, în ultima fotografie se poate vedea geamul exterior, care are in fata construit un culoar pentru lumina naturala. Usa este mereu larg deschisa, avem aer proaspat Nu am facut eu fotografia cum trebuie, însa între geam si peretele ornamental este o mica curticica, deasupra este cerul liber)

12 comentarii:

  1. Foarte interesant ceea ce ai spus. Si astfel de facilitati sunt foarte bune.
    Eu am o sala destul de aproape de mine si am mers acum niste ani, imi facusem chiar abonament, doar ca daca nu ma duceam dimineata, sala mi se parea ca nu e suficient aerisita. Aerul conditionat nu imi place, asa ca pana la urma am renuntat.
    Mai mult pe acasa. Nimic de mentionat spectaculos...
    Pupici si spor la exercitii! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. îninte de "pandemie" am fost înscrisa la un club unde aveam mult mai mult decat ce este aici (aveam masaj hidraulic, presopunctura, drenaj limfatic, sauna, EMS-Training) dar plateam aproape 100 de euro pe luna!!!
      Aici avem gratis, exact aceleasi aparate cu reglare automata. Cine vrea sa faca miscare, are posibilitatea. Este atat de practic, pentru ca poti sa mergi cand vrei. Am colegi de birou care prefera sa mearga dimineata imediat ce se deschide sala si dupa antrenament, fac dus si urca scarile la birou, zic ei proaspeti si plini de elan. Eu dimineata intru greu in viteza ☺☺☺ Metabolismul meu este altul ☺ Prefer sa dorm pana la 6:30-7. Dar sunt treaza pana dupa 12 noaptea. De aceea, eu prefer sa fac antrenament dupa orele de serviciu.
      Am altfel de colegi care prefera sa mearga pe la ora 11 sau pe la ora 13... Totul este posibil, isi intrerup orele de serviciu, fac sport apoi vin din nou in birou si lucreaza mai departe.
      De aceea, nu este aglomerat in sala, pentru ca fiecare face sport cand se simte mai in forma.
      Aerul conditionat functioneaza doar vara, cand sunt calduri inabusitoare afara, in rest, aer curat de pe fereastra. Am pus videoclipurile si fotografia din final, dupa ce au fost tu aici, Suzana draga. Am inlocuit colajul acela care mi se parea a nu fi suficient de explicit.
      Ceea ce nu imi place este sa merg la cursurile fitness... nu ca nu ar fi interesant sau eficient, nuuuu! Insa nu mai suport programari si termene fixe! vreau libertartate! Nu vreau sa mai promit nimanui ca nu intarziu si ca vin la fix! De aceea ma duc joia dupa ce imi termin lucrul, cateodata merg la ora 17, alteori la 17:30 sau 18... depinde cat de harnica am fost la birou ☺
      Ceea ce este foarte fain, este ca avem si sali cu fotolii de masaj! Am sa scriu alta data despre tema aceasta. Si avem si serviciu de consiliere in probleme de nutritie, am sa scriu si despre acestea.
      Pupici Suzana draga. Un start bun in weekend! 😘❤️

      Ștergere
  2. Foarte tare!!! Imi place ideea de a iti putea face programul lejer, in functie de cum iti prieste, pentru a fi in forma.
    Imi place si ca este aerisit, arata foarte curat si bine intretinut - si faptul ca aparatele si programele sunt adaptabile este de salutat! :).
    Nu e de mirare ca arati minunat :*! Esti mereu in miscare - este foarte important.

    Mie la acest moment imi lipsesc plimbarile pe afara. Dar nu intr-atat incat sa ma risc :))).... sper sa pot iesi din nou curamd :D. Ca am mai reusit si in trecut. Totul este sa vina si o minune si sa ii lumineze pe vecini si pe femeia de servici care efectiv otravesc culoarul de acces afara - adica scarile si liftul :))). Sa vezi ce miscare fac si ai mei 88 de scari uneori cu bidoanele de apa. Efectiv nu rezista ei in lift.
    Sa se faca vremea mai buna sa termine si cu bohaitul (eu denumesc bohait tusitul fara a iti acoperi gura - un obicei extrem de neplacut si daunator, sport national la care se exceleaza, din pacate...) ca atunci e mai putin riscant de iesit...
    Inainte de 2020 ieseam zilnic de doua ori pe zi macar. Poate parea putin. Dar eu am mai avut o perioada de vreo 3- 4 ani cand abia reuseam sa ies afara (atunci cineva de sub mine folosea uleiuri esentiale si efectiv nu ma puteam apropia de usa de la intrare sa o deschid... :))). Pana i-a trecut.

    Prefer sa fac sport acasa. Intr-o vreme cand aveam minunate patratele, haha, faceam un set de exercitii simple in fiecare zi, alternand dupa fiecare grupa cateva miscari libere (am inteles ca s-ar numi stretching.. eu le faceam intuitiv.. un fel de balet la plezneala ..hahaha). Asta prin 2006. Ah si mergeam pe bicicleta.
    Acum mai recent ma apucasem de yoga. Am un program super simpatic (este un tip foarte haios - Idan il cheama si are mai multe programe faine - filmulete) pe care il faceam. Alternam si cu dans.. asa la liber. In ultima vreme nu prea am forta sa fac mare lucru - asta si din cauza ca alimentele sunt cam greu de gasit, dar ma misc toata ziua: spala aia, fa aia, gateste, stii, parca as fi un titirez :))) asa ca sunt cat se poate sa fiu de fit in conditiile date.

    Abia astept sa ne mai povestesti si despe restul :D
    Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A face sport in aer liber este absolut perfect!... Multi oameni fac jogging - eu nu pot! Am încercat sa alerg, dar nu am rezistenta. Pot sa alerg pe distante mici, dar pentru o ora, nu am nicio sansa! Pe vremea când Helmut alerga 10 km intr-o ora, io data pe saptamâna, eu îl însoteam cu bicicleta!
      Am încercat sa alerg, dar am abandonat ideea. De aceea, eu m-am hotarât pentru o ora sport in ala ☺
      Sunt foarte fericita ca am o asemenea sansa, ar fi si pacat sa nu profit de oferta firmei. De-a lungul anilor, am fost in multe sali fitnes, am platit între 30€ si 100€ pe luna pentru a avea voie sa intru in sala, deci acum, cu atât mai mult ma bucur pentru ca sala fitnes este gratuita.
      Of, bicicleta... au fost multi ani în care am folosit o semicursiera... cândva am spus, gata, nu mai vreau! Vreau o bicicleta pe care sa sed normal si, vreau sa fie rabatabila sa o pot lua in porpagajul masinii... De ziua mea acum câtiva ani (2019) am primit o asemenea bicicleta si... nu am folosit-o decat de 10 ori poate! Poti sa crezi?! Hmmm, mie nu imi vine, pentru ca nu acesta a fost planul! Am vrut sa merg cu Leo prin parcuri, el sa alerge pe langa bicicleta, dar... dupa accidentul pe care l-a avut, Leo nu are voie sa alerge drumuri lungi! Asa ca... bicicleta e bine mersi in garaj!
      Ma bucur ca ai placerea de a dansa, eu nu pot asa de una singura. Am nevoie macar de nepotele daca nu de echipa mea de La Kossa ☺
      Te pup Rux, multumesc pentru cuvintele tale calde si pentru sustinere. Am sa revin pe tema, cu multa placere ♥ Multumesc! pupici

      Ștergere
  3. Ma bucur pentru tine! Se numeste civilizatie, la noi nu s-a auzit de asa ceva. Eu lucrez la stat (stiu, toti ne invidiaza) si printre altele tot la 2-3 zile centrala termica se opreste, stam 1-2 zile in frig ca nu au timp de ea cei platiti pentru asta, ii dau drumul si o luam de la capat. Iarna asta a fost de cosmar si am reusit sa ma si racesc serios din cauza frigului, prima data dupa 3 ani.
    Ce sa zic, la munca frig si stres, mult timp pierdut pe drum pe un traseu nu prea lung dar extrem de aglomerat, nu mai am energie de nici un sport, nici sala in apropiere. Atata ca merg zilnic pe jos 4-5-6 mii de pasi, depinde de zi. Sambata si 10000.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. of of, imi pare rau pentru conditiile de lucru de l voi.
      Cunosc problema cu pierdut timpul pe traseul spre serviciu. Am cunostinte care lucreaza in centru orasului si au nevoie de mai mult de jumatate de ora sa ajunga la serviciu; eu ies din oras, drumul meu este de 28km dus, 28km intors, merg si pe autostrada , drumul dureaza în total 25 minute! Din garajul meu pâna în parcarea firmei! Si am noroc ca foarte rar sunt blocaje pe sosea in directia pe care merg eu. Este foarte important sa nu pierzi timp cu drumul!
      Nu am ceas de numarat pasii... poate ca nu am fost interesata pentru ca meseria mea este de natura statica - eu sed pe scaun tot timpul! Deci ar fi demoralizator pentru mine sa aflu ca la ora 17 am facut 1000 de pasi ☺
      Iarna a trecut, sper ca in biroul tau va fi zi de zi mai placut si ca pana la iarna viitoare se va gasi o solutie, sa nu mai indurati frigul pentru ca este inuman asa ceva!

      Ștergere
  4. M-aș bucura dacă și la noi fiemele mai mari ar amenaja pentru angajați săli de fitness. In ultima perioada am fost cam leneșă, doar in weekend fac plimbările cu uzzi în natură. Făceam zilnic walk at home cu Leslie Sansone sitma simțeam foarte bine, trebuie să fac din nou miscarea zilnică.
    Weekend plăcut, Carmen!❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai cum faceti cu Uzzi in cursul saptamanii? Sta doar prin curte sau iese altcineva cu el la plimbare?
      Leo iese de 3 ori pe zi la plimbare, asa functioneaza digestia lui... Nu face kaki în curte decat exceptional (daca ii merge burtica). La 8, la 12 (de doua ori cu Helmut) si la 18 (cu mine; daca am fitness atunci merge din nou Helmut cu Leo).
      Noi avem bicicleta fitness acasa si ... o stergem de praf ☺ Am si trambulina (fac exercitii doar vara), am si Hula Fitness Hoop... Imi lipseste motivatia! Singura, nu reusesc decat foarte rar! Sala fitnes sau o echipa sunt pentru mine motivatoare; ii admir pe toti cei care se automotiveaza si sunt consecventi!
      Te pup Mihaela, weekend placut! ♥

      Ștergere
  5. It's great that your company has a fitness room for employees.
    You are looking fit and fantastic, Carmen.

    Hugs and blessings

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. yes it's really great that we have a free gym, I'm grateful!
      Thank you very much, dear Veronica!

      Hugs and blessings

      Ștergere
  6. Frumoasă sală - faci mișcare acolo din plăcere 👍
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere