luni, 18 iunie 2018

Excursie pe Insula Elba (3)

[(continuare la "Excursie pe Insula Elba (2)"]
Insula Elba are sol foarte bogat în fier şi cupru, ceea ce a facut ca Portoferraio sa devina înca din timpurile romanilor, principalul port prin care minereurile de fier erau transportate spre continent. De aici si numele capitalei Ferraia, denumire careia mai târziu i-a fost adaugat prefixul Porto (Portoferraio / Portul de Fier).
Înainte ca insula sa devina parte a Imperiului Roman, aceste locuri au fost marcate de-a lungul mileniilor de etrusci, ligurieni și greci.
Fortificațiile care au modelat orașul si care în buna parte sunt conservate pâna în zilele noastre, au fost construite în secolul XVI. Familia de Medici a contribuit mult la dezvoltarea culturala si arhitectonica a orasului. Însa popularitatea insulei cea mai mare a conferit-o exilul lui Napoléon Bonaparte. Deși a stat relativ puțin - doar 10 luni, prezența lui Napoleon I a marcat definitiv viața insulei. Împaratul a locuit în Portoferraio, în Palazzina dei Mulini - resedinta de iarna si în Villa di San Martino - resedinta de vara.
Noi am vizitat resedinta de iarna, în plina vara, la 32 grade la umbra☺ Pentru ca Leo nu a avut voie în muzeu, am asteptat pe rând (când eu, când Helmut) în curte, la umbra unui copac, înconjurati de flori salbatice si zumzet de albine. Palatul nu contine exponate prea multe si vizitarea se face fara ghid.












(va continua)

10 comentarii:

  1. Doar luxos putea fi locul unde Napoleon I si-a petrecut, fortat, cateva luni din viata.
    Multumesc pentru imagini, impresii si date istorice, Carmen draga! Insula pare sa arate foarte... "italienesc". :) Strazile sunt (sau par) inguste, sunt pietruite (in Bv ar fi asfaltat strazile istorice!) si cladirile au pastrat, probabil, culorile pe care le aveau candva, culori deschise, care sa "respinga" razele puternice ale soarelui. :)
    Cat o fi de grea iarna pe insula Elba de-i zice vilei "palatul de iarna"? :)
    Leo s-o fi simtit ca un... paznic de muzeu, astepatand cu nerabdare sa apara cel absent, sa intregeasca grupul. :)
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la trio pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, a cam imprastiat cu bani in stanga si-n dreapta Monsieur Napoleon I fost împarat al Frantei!
      Asa este Diana draga, orasele medievale, cu toate ca sunt facute locuibile si pentru secolul 21, au pastrat aspectul exterior al evului mediu. Strazile, caselel sunt asa cum au fost construite in urma cu sute de ani.

      Am cautat pe net cum variaza temperaturile de-a lungul anului, pe Elba: Januar 9 ° / 5 °; Februar 9 ° / 4 °; März 12 ° / 6 °; April 14 ° / 8 °; Mai 18 ° / 12 °; Juni 23 ° / 16 °; Juli 26 ° / 19 °; August 27 ° / 20 °; September 22 ° / 16 °; Oktober 17 ° / 13 °; November 13 ° / 9 °; Dezember 10 ° / 6 °;
      Chiar daca temperaturile nu trec de 0°, cred ca este frig... eu am fost o data de revelion la Lago di Garda (nordul Italiei) si la ora amiezii, am umblat cu tricouri cu maneca scurta. Apoi am imbracat un pulover si spre seara... nu mi-au mai ajuns toate jachetele pe care le-am avut la mine, sa ma protejej de frig ☺☺☺ Umezeala din aer face sa simti temperaturile mult mai coborâte. Frigul musca din oase ☺☺☺ Nu stiu cum e pe Elba, dar presupun ca aproximativ la fel ☺☺☺
      Leo - paznicul resedintei napoleonice ☺☺☺ asta da titlu de postare! ☺☺☺
      Te pup Diana draga. Imbratisari si gânduri bune, de la trio pentru trio! <3

      Ștergere
  2. Amintirea unui mare om, un mare conducător, care a lăsat în istorie pagini pline de glorie. E frumos că italienii îi cinstesc atât de frumos memoria!
    Mulțumiri pentru mereu interesantele impresii de călătorie, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plimbându-ma pe strazile toscaneze, am revizuit istoria învatata la scoala, citind numele unor strazi (Aldo Moro, Buozzi, A. Frazzi, Niccola Pissano, etc) ☺ Cautam rapid pe internet însemnatatea numelor ce mi se pareau cunoscute... O incursiune interesanta! :-)
      Iti multumesc Alex. Comentariile ma motiveaza sa scriu mai departe impresiile de concediu.
      Un weekend cat mai placut sa ai!

      Ștergere
  3. Trei... trei usi secrete.. am vazut trei usi secrete;))). Ce-o fi dincolo.. cum or arata pasajele de trecere? :O
    Ahhh ce curioasa sunt :))))). Si mi-a placut mult rochita lui Josephine (:D adica banuiesc ca a fost a ei, sau macar are ceva legatura... sper).
    Ce frumos era copaceul sub care v-ati adapostit. Asa peisaj si loc pitoresc.

    Si poza pe scari <3! Wooooow ce dragut a iesit!! Si ce interesant arata!
    Abia astept sa aflu continuarea - asa ca merg sa o descopar :* !!

    Ce ma bucur ca datorita voua m-am plimbat si pe insula de exil a lui Napoleon ;))). Hihi. Multumesc <3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. usile secrete... haha, banuiesc ca adevaratele usi secrete nu sunt atat de "la vedere" ;-) Nu exista palate fara usi secrete!
      Rochia, nu a fost a Josephinei. A fost a sorei împaratului - Paolina Borghese. De aceea am pus si explicatia fotografiata - imi pare rau daca nu se poate citi textul. La fel ca si bustul acela din marmura alba.
      Napoleon I a fost insoti pe Elba doar de trei femei: sora lui - Paolina Borghese (la Roma am vizitat resedinta acesteia - este SU-PER-BA! enorma, somptoasa dar cu multa finete!), Maria Walewska - superba amanta (de origine poloneza) si Letizia - Madame Mère.

      Napoleon I a avut o puternica legatura anoroasa cu Désirée Clary, înainte de a se casatori cu Joséphine de Beauharnais (care era vaduva si cu 6 ani mai in varsta ca Napoleon I). Dupa ce a divortat de Joséphine, s-a însurat cu Marie-Louise a Austriei.
      Alte amante de lunga durata ale lui Napoleon I: Adele Duchatel, Albine de Montholon, Anna Roche de La Coste, Auguste Charlotte von Schonberg, Carlotta Gazzani, Catherine-Josephine Duchesnois, Charlotte Rigaud de Vaudreuil, Eleonore Denuelle de la Plaigne, Elisabeth de Vaudey, Emilie Levert, Felicite Longrois, Giuseppina Grassini, Grace Dalrymple, etc, etc... dupa cum vezi, lista e nesfarsita ☺☺☺ (vezi: https://royalfavourites.blogspot.com/2017/03/bonaparte-france-royatys-lovers_9.html)

      te pup Rux, un weekend placut!

      Ștergere
    2. Aaaaaahaaa.. deci asa ;)). Oricum imi place mult modelul acesta de rochie. Este atat de delicat :).

      Pupici cu drag :)

      Ștergere
    3. Paolina Borghese a fost o zâna! Pe cât era frate-su de urât, era ea de frumoasa. Si a primit o educatie aleasa, apoi fratele, împaratul, nu a ezitat niciodata sa-i implineascavreo dorinta, oricat de costisitoare ar fi fost. Paolina a iubit mult artele si s-a înconjurat numai de frumuseti. Colectia ei din Villa Borghese de la Roma este cred cel mai frumos muzeu pe care l-am vazut vreodata (exceptând marile muzee care cuprind mai multe epoci si colectii, cum ar fi Louvre/Paris sau Uffizi/Firenze, ...)! Doamne ce defineturi a adunat femeia aceasta!
      Te pup Rux, ma bucur mult ca dezvoltam subiectele atât de vast ;-)

      Ștergere
    4. Si eu ma bucur... cred ca daca ne-am intalni asa, intr-o zi de vara in gradina la umbra... n-ar mai avea loc nimeni de noi cat am vorbi :)).. Probabil ca doar Leo ar putea sa ne intrerupa :)))))). Cine ii poate rezista? :))).
      :*

      Ștergere
    5. ☺☺☺☺ ;-) <3 :-* xoxo

      Ștergere