Atunci când spunem ca în ultima luna a nins mult prea putin sau chiar deloc, sau ca a fost foarte cald fata de ceea ce era de asteptat pentru acea perioada, atunci vorbim despre un capriciu al vremii. Însa atunci când în ultimii ani tendinta de a fi a vremii este altfel decât suntem obisnuiti, atunci vorbim despre un efect al schimbarii climatice. Si cazul iernii 2017/2018 este din pacate unul al încalzirii globale.
Ieri seara la buletinul de stiri, un expert în meteorologie a prezentat scurt o comparatie a vremii în Europa centrala, începând cu timpurile când se faceau primele evaluari meteorologice scrise. În meteorologie, perioadele de referinta sunt din 20 în 20 de ani si a dat ca exemplu perioada 1881 – 1901, când s-au înregistrat 17 ierni grele. Între 1962 si 1982 au fost doar 8 ierni grele si între 1982 -2002 au fost 5 ierni grele. În ultimii 17 ani am trait doar 3 ierni grele.
Iarna aceasta a demarat deosebit de haotic! În SUA - zapada înalta (în Minnesota, peste 2,5 metri) si temperaturi foarte scazute (în Watertown la nord de New York pâna la minus 40°C, Ohio minus 42,8°C), în Australia calduri de pâna la plus 50°C, în Europa - aer cald, vreme de primavara!
A nins pe unde nu a nins niciodata în ultimii 40 de ani (Ain Sefra in Algerien) si acolo pe unde oamenii sunt obisnuiti cu iarna asa cum e descrisa în manuale, au rasarit ghioceii imediat dupa Anul Nou!
Momentan, zona Alpilor este în alerta. Caderea masiva de zapada a blocat 13 mii de turisti aflati la schi în Alpii elvetieni (Zermatt, Matterhorn). Orice încercare de a patrunde - pe cale terestra, în zona izolata, a esuat. Echipele de interventie nu au reusit nici cu trenul cu freza (spargator de gheata) si nici cu plugurile pe sosele. In numar mic si în ordinea prioritatilor, oamenii sunt transportati cu elicoptere.
Pe întreaga zona a Alpilor (francezi, elvetieini, germani, italieni si austrieci) a fost anuntat pericol foarte mare de avalanse.
Tocmai am planuit o iesire în Alpi, pentru urmatorul sfârsit de saptamana însa… mai mult ca probabil ca ne vom opri undeva la altitudini sub 1000 de metri. Oare mai putem visa iarna aceasta la o tura de schi sau una de sanius?! Teoretic... pâna la 1 martie este înca iarna.
Fotografiile sunt de la mine din gradina, facute cu blitul... A trecut concediul, am reînceput sa plec de acasa în zori de zi si ma întorc pe-nsearate 😕
Si la noi au fost cateva zile calde (s-a topit zapada de pe munte intr-un interval foarte scurt - am vazut de pe geam, in zare); am inteles ca au aparut ghiceii in padure..
RăspundețiȘtergereAcum e smog cat cuprinde.. de cateva zile :(. Multa poluare.
Sper sincer sa ninga... mi-e dor de zapada.
Pupici si salutari lui Leo :D
cu drag
rux
Rux draga, si la noi câteva zile a fost cerul laptos si cu toate ca nu a plouat si nu a fost frig, cerul a atârnat greu, apasator, peste oras. Vinovate sunt particolele de nisip din Sahara, aduse de valul de aer cald care s-a abatut peste Europa. O fi si poluare, dar zilele astea cauza este SAHARA!
ȘtergereBine ca nu ploua, ca atunci nisipul ar fi cazut peste masini, peste flori, s-ar fi lipit de geamuri... :-)
Doresc tare tare sa vina iarna, sa avem zapada <3
Te pup (Leo te pupa si el 🐶). Noapte buna!
Ma alatura voua! Sa vina iarna! Nu cu temperaturi de minus 40 de grade si nici cu omat in strat de 2 m, dar sa vina! Sa ninga linistit, sa nu bata vantul. :)
RăspundețiȘtergereEee... vremea, vremurile... toate par a fi in schimbare. :) Am inteles ca e al 3-lea an consecutiv cand ninge in Sahara (dar se topeste repede) - mai uda deşertul, se mai revigoreaza... cactusii. :)
Leo adulmeca primavara sau cauta iarna?! <3
Te imbratisez cu drag! Ganduri bune si salutari, de la trio pentru trio! <3
Doamne fereste de iarna cu asemenea extreme! Si eu doresc o iarna "normala" :-)
ȘtergereLeo este mereu curios ; daca ma concentrez sa fotografiez ceva, trebuie sa am grija, ca mereu isi baga boticul acolo :-)
Te pup Diana draga. Imbratisari de la trio pentru trio <3
Statisticile sunt de necontestat. Dar cauzele reale pe care sunt convinsa ca unii le cunosc in mod cert nu sunt devoalate. Ar presupune o schimbare tehnologica la nivel global, ceea ce nu va face nimeni. Sunt multi care cred ca gandesc doar prezentul si profitul lui. Din pacate cred ca ne apropiem de o rascruce. Pamantul este o planeta vie, care daca se simte amenintata va reactiona. Indiferent daca ne convine sau nu. Eu asa cred.
RăspundețiȘtergereUn sfarsit de saptamana cat mai frumos, oriunde veti merge! Pupici! <3
ai dreptate, asa este. Si eu imi imaginez Pamântul rabdator si fidel va fi candva satul de noi - insectele obraznice care il sâcâie si, cand se vascutura de noi, precum un pisoi paduchios, atunci va fi mult prea tarziu spre a mai salva omenirea! Este clar ca ne indreptam pe o cale gresita si... noi habar nu avem care sunt adevaratele cauze. Poate experimentele de la Pol, sau cine stie ce alte bazaconii! (citeste aici)...
ȘtergereTe pup. Noapte buna!
din pacate celebra vorba "iarna nu-i ca vara" o sa se transforme in "iarna nu-i ca iarna"...
RăspundețiȘtergerema ingrozeste ceea ce nu stim legat de rapiditatea acestei incalziri globale si temerea ca "avalansa" a inceput deja :(
pup Carmen, zi frumoasa iti doresc si bucurie la zapada daca ajungi la sanius! >:D<
sa speram ca pana la urma civilizatia umana se va lumina si va lua pozitia corecta in ceea ce priveste planeta-mama
Ștergereo seara faina si voua! >:D<
In Bucuresti iarna adevarata incepe pe la jumatatea lunii ianuarie de vreo 10 ani. S-a schimbat clima semnificativ si in Romania intr-adevar.
RăspundețiȘtergerein America semnele sunt tot mai dese si mai puternice. Europa a cam fost ferita de catastrofe, pana acum.
ȘtergereCat priveste iarna cu zapada, abia o astept :-)