Daca doriti sa participati la concursul organizat de Kadia trebuie sa va grabiti, pentru ca pe data de 15 noiembrie se stopeaza înscrierile. Pentru detalii si informatii: http://kadiavsd.com/2012/10/19/bostani-pe-toate-fronturile/
Eu raspund cu cea mai mare placere provocarii si ma înscriu la ambele teme propuse :))
La tema culinara ofer doua retete:
Reteta supa-crema de bostan
1 kg. bostan, decojit, curatat de sâmburi si taiat în cuburi ,
2 cepe curatate si taiate fin,
2 linguri de unt,
1 litru supa clara de carne,
4 linguri smantana,
2 linguri sâmburi de bostan;
- se pune untul în oala de supa - la foc iute si se da ceapa la calit;
- se adauga cuburile de bostan si timp de câteva minute se lasa deasemenea la calit, amestecand;
- se sareaza si pipereaza dupa gust; se poate pune si o prize de nucusoara rasa;
- se toarna supa-de-carne în oala, peste bostan si se lasa la foc mic sa fiarba, aproximativ 30 minute.
- cu ajutorul mixerului, se pasereaza dovleacul - asa încat sa se obtina o supa-crema.
- se adauga smântana si se amesteca în supa;
- într-o tigaie, se prajesc sâmburii de bostan fara a folosi vre-o grasime;
Când supa se serveste în farfurii, se presara deasupra cativa sâmburi de bostan prajiti si se picura - pentru decor - ulei din sâmburi de bostan.
Supa-crema este gata: Pofta buna!
**************************************************************************************
Reteta placinta bostan (reteta am primit-o anul trecut de la Rokssana):
- se amesteca în cantitati egale zahar, pesmet si faina (pentru o tava de cuptor, masura este 2 cani)
- se adaug un praf de copt
- se amesteca totul, obtinându-se un "praf"
În tava pentru placinta, se razuieste jumatate de pachet de unt si se distribuie pe întreaga suprafata.
- se împrastie jumatate din amestecul de prafuri
- se presara dovleac razuit (doi dovlecei, caruia în prealabil le-am curatat coaja si sâmburii)
- se împrastie a doua jumatate de amestec de prafuri
- deasupra se razuieste jumatate de pachet de unt
- se coace la foc mediu.
Când sucul de bostan si untul topit au format deasupra placintei o crusta crocanta, atunci placinta este gata. Pofta buna!
De retinut:
Bostanul nu contine grasimi si are doar 13 calorii/100g. Contine multa vitamina E si C si betacaroten (un antioxidant ideal ce protejeaza de cancer si boli cardiovasculare). Semintele de bostan consumate crude, sunt bogate în vitamina E si fier.
*****************************************************************************************
La tema decoratii (din frunze, ghinde si bostani) si/sau cioplit bostani, particip cu cele 4 colaje-foto:
1. Cioplit bostani pentru seara de Halloween
2. Decoratii exterioare - casa, curte
3. Decoratii interioare
4. Jocul cu frunzele
Doresc sa fac trimitere si la doua din articolele mele anterioare: Noaptea de Halloween (01.11.2012), unde prezint modele de cioplit bostani si Lectie de iubit luna noiembrie (09.11.2012), unde deasemenea prezint decoratii de toamna.
Urez succes tuturor participantilor! :)
Eu raspund cu cea mai mare placere provocarii si ma înscriu la ambele teme propuse :))
La tema culinara ofer doua retete:
Reteta supa-crema de bostan
1 kg. bostan, decojit, curatat de sâmburi si taiat în cuburi ,
2 cepe curatate si taiate fin,
2 linguri de unt,
1 litru supa clara de carne,
4 linguri smantana,
2 linguri sâmburi de bostan;
- se pune untul în oala de supa - la foc iute si se da ceapa la calit;
- se adauga cuburile de bostan si timp de câteva minute se lasa deasemenea la calit, amestecand;
- se sareaza si pipereaza dupa gust; se poate pune si o prize de nucusoara rasa;
- se toarna supa-de-carne în oala, peste bostan si se lasa la foc mic sa fiarba, aproximativ 30 minute.
- cu ajutorul mixerului, se pasereaza dovleacul - asa încat sa se obtina o supa-crema.
- se adauga smântana si se amesteca în supa;
- într-o tigaie, se prajesc sâmburii de bostan fara a folosi vre-o grasime;
Când supa se serveste în farfurii, se presara deasupra cativa sâmburi de bostan prajiti si se picura - pentru decor - ulei din sâmburi de bostan.
Supa-crema este gata: Pofta buna!
**************************************************************************************
Reteta placinta bostan (reteta am primit-o anul trecut de la Rokssana):
- se amesteca în cantitati egale zahar, pesmet si faina (pentru o tava de cuptor, masura este 2 cani)
- se adaug un praf de copt
- se amesteca totul, obtinându-se un "praf"
În tava pentru placinta, se razuieste jumatate de pachet de unt si se distribuie pe întreaga suprafata.
- se împrastie jumatate din amestecul de prafuri
- se presara dovleac razuit (doi dovlecei, caruia în prealabil le-am curatat coaja si sâmburii)
- se împrastie a doua jumatate de amestec de prafuri
- deasupra se razuieste jumatate de pachet de unt
- se coace la foc mediu.
Când sucul de bostan si untul topit au format deasupra placintei o crusta crocanta, atunci placinta este gata. Pofta buna!
De retinut:
Bostanul nu contine grasimi si are doar 13 calorii/100g. Contine multa vitamina E si C si betacaroten (un antioxidant ideal ce protejeaza de cancer si boli cardiovasculare). Semintele de bostan consumate crude, sunt bogate în vitamina E si fier.
*****************************************************************************************
La tema decoratii (din frunze, ghinde si bostani) si/sau cioplit bostani, particip cu cele 4 colaje-foto:
1. Cioplit bostani pentru seara de Halloween
2. Decoratii exterioare - casa, curte
3. Decoratii interioare
4. Jocul cu frunzele
Doresc sa fac trimitere si la doua din articolele mele anterioare: Noaptea de Halloween (01.11.2012), unde prezint modele de cioplit bostani si Lectie de iubit luna noiembrie (09.11.2012), unde deasemenea prezint decoratii de toamna.
Urez succes tuturor participantilor! :)
:)tae mult imi plac decoratiunile interioare!
RăspundețiȘtergeremulta bafta!!
multumesc mult, Geanina draga! te pup.
Ștergereo saptamâna minunata îti doresc :)
Foarte frumos ne-ai prezentat dovleacul ca ornament si-ti
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos pentru retete !
Doresc ca prima zi din saptamana sa-ti fie tie si intregii familii fffffbuna!
ma bucur mult ca ti-au placut,Steliana draga!
Ștergerete pup. Sa ai o saptamâna minunata!
Frumoase decorațiuni!
RăspundețiȘtergereNoi numai dovleac copt mâncăm, plăcinta n-a avut succes din cauza umpluturii, așa că...poftă bună amatorilor de bostani și baftă mare ție! Sper să câștigi, Carmen dragă!:)
dovleacul e tare sanatos si zau ca e bine sa facem o cura, o data pe an.
Ștergeremultumesc mult, Mirela draga - adevarul este ca nu conteaza cine câstiga, ci distractia de a participa :))
O saptamâna minunata îti doresc!
TOATE sunt excelente ! Felicitari si multumesc pentru retete !>:D<
RăspundețiȘtergeremultumesc, Nima draga! imbratisari si pupici
ȘtergereVa doresc mult mult succes, doamna Carmen!
RăspundețiȘtergereFoarte frumoase sunt si decoratiunile interioare!
Placinta cu bostan imi place foarte mult si noi preparam acasa!
O zi minunata va doresc, doamna Carmen cu mult drag! :)
multumesc mult Stefi draga! tu ai intotdeauna vorbe bune si cuvinte de lauda. Te pup.
ȘtergereO saptamâna excelenta iti doresc !
vai ce frumos! Sper sa castigi pentru ca toate arata super!
RăspundețiȘtergere:) multumesc Cris-Mary draga! :)) hai, inscrie-te si tu, pentru ca si tu ai talent în decorare!
ȘtergereO saptamâna minunata iti doresc!
uau! arata exceptional! Supa de dovleac am gustat anul trecut pentru prima data si m-am indragostit, este excelenta! Iar placinta de dovleac o iubesc de mica. Nu stiam de reteta cu pesmet dar suna foarte-foarte tentat. Nu mai zic de dovlecii sculptati. Cu adevarat inspaimantatori!
RăspundețiȘtergereaaaaaa! a sosit Kadia, ceea ce confirma inscrierea mea la concurs :))
ȘtergereOooo, doar anul trecut? Kadia draga, eu mananc de 8 ani, toamna de toamna, facem o adevarata cura de supa crema de bostan. E delicioasa! Placinta am facut-o de doua ori si este grozava! si foarte usor de preparat :)
Dovlecii ciopliti... ehei, asta este traditie la noi în luna octombrie!
Ma bucur ca ti-au placut temele pe cre le-am propus.
Si eu vreauuuuu placinta !
RăspundețiȘtergerete invit cu drag. La urmatoarea portie, te anunt, sa fie înca aburinda...
ȘtergerePS: ador poza cu dovleacul amenintat de cutitoi :))))))))))
RăspundețiȘtergere:))
ȘtergereFara nici o urma de indoiala, articolul tau merita sa castige concursul, pentru ca aprecierile cititorilor le are deja. Sunt convinsa ca ai dat si juriul pe spate cu creativitatea ta.
RăspundețiȘtergereBafta!
multumesc, esti tare draguta, Vienela draga! sunt sigura ca decizia juriului nu va fi usoara, sunt multi- multi participanti, cu postari deosebit de frumoase si interesante.
ȘtergereIndiferent de rezultat, important este ca am participat si ca mi-a facut o deosebita placere :))
După ce citeşti aceste reţete, ... te doare bostanu'!
RăspundețiȘtergereacuzi formularea retetelor, sau... declari ca porti bostan? :)))
ȘtergereVaiii, unde-am fost eu anul trecut de nu am citit "Lecţie de iubit luna noiembrie"?
RăspundețiȘtergereSuperb text, mere coapte - adoratele mele din perioada rece, gutui şi dulceaţă...mmmm...
Dar frunzele mi le amintesc, le-am ţinut pe blog ca dar din partea ta până în vară.
Încă o dată îţi mulţumesc Carmen pentru bunătatea cu care împarţi tuturor bucuriile tale.
te-mrăţişez (şi lăcrimez de emoţie)!