sâmbătă, 11 august 2012

Parfum de epoca - Interbellum

Cele două decenii dintre primul şi al doilea război mondial, caracterizate în primul rând prin instabilitate politică, sunt marcate de puternica criza economică declansata în Statele Unite cu impact planetar. Europa politica "fierbe la foc mic", conflictele de frontiera dezvoltate de statele din Europa-centrală ating vârfuri periculoase si impun formarea de simpatii si coalitii. Planul artistic este deasemenea marcat de marile framântari, lupta între traditie, inovatie, modernism si avangardă, naste noi curente. Poezia devine lirică, subiectivă, în timp ce proza se obiectivează. Cinematografia crează idoli - Clark Gable, Carole Lombard, Betty Boop, Rita Hayworth, Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Marlene Dietrich, Oliver Hardy, Stan Laurel, Leslie Howard, Vivien Leigh, Shirley Temple, Alfred Hitchcock, muzica accentuează trairile sufletesti (Louis Armstrong, Judy Garland, Billie Holiday, Count Basie), jazzul si romantele predomină, moravurile se schimba si toata lumea simte influentele emancipării culturale. Moda capătă noi directii iar Parisul devine sinonim cu luxul şi rafinamentul. Gabrielle Chanel revolutionează moda feminină, combinând eleganţa şi rafinamentul cu practicul şi comodul. Toate femeile poarta pălărie, mănusi de dantelă si ciorapi de mătase, indiferent de anotimp. Bijuteriile, gențile, eșarfele și curelele, devin la fel de interesante ca si rochiile cu care trebuie să contrasteze. În anul 1926 apare "le petit noir" - mica rochie neagră, considerată piesa cea mai importantă din istoria îmbrăcămintei. Bărbatii poartă sacouri cu revere mici, camasă uni, cravată cu nod mic, pantalonii cu patru pense, ascuțiți la gleznă și cu manșetă, purtați obligatoriu în așa fel încât să se vadă ciorapii din lână fină, vărgați sau în culori tari, galben cu maro sau maro cu roșu (în România - moda poarta numele Malagamba). Iar parfumurile... o explozie artistica!
În anul 1921, chimistul Ernest Beaux contactat de Casa Chanel, prepară o esență sintetică pe bază de aldehide și zahăr fermentat în combinaţie cu diverse arome, pe care le prezinta în sticluțe numerotate de la 1 la 5 și de la 20 la 24. Coco Chanel a ales numărul 5 căruia nu i-a schimbat numele. Ambalat într-un flacon nonconformist - o sticlută dreptunghiulară de cristal transparent, Chanel No.5 a devenit în cel mai scurt timp, parfumul cel mai vândut în lume.
Un alt parfum, aparţinând brandului Lubin, creat de parfumierul Henri Bergia în 1934 şi reeditat în 2008 de Lucien Ferrero se numeşte Nuit de Longchamp. Aroma fermecatoare a florilor albe, crescute în soarele Mediteranei amestecat cu miresmele Hipodromului Longchamp. O simpla pulverzare şi esti teleportat în loja hipodromului, în mijlocul lumii mondene interbelice... Barbaţi eleganţi, purtând tuxedo, pantofi de lac, papion si batista alba în buzunarul de la piept, femei îmbrăcate cu rochii de satin, cu trenă, comandate la renumitele case de moda ale vremii (Chanel, GRES, Lelong, Molyneux, Patou, Vionnet, Schiaparelli), purtând corsaje strâmte si decolteuri elegante, femei cu gât graţios, împodobit cu perle sau flori albe. Şi, bineînţeles, toate acestea învaluite în fum fin de ţigară - fumatul fiind pe atunci, un simbol pentru o atitudine de emancipare. Gilles Thévenin, actualul proprietar al brandului Lubin (fondat în 1798), având o slăbiciune specială pentru vintage, a propus în anul 2008 reeditarea acestui parfum dupa reţeta originală.
Bergamote siciliene, flori de portocal, nucşoară, cardamon şi ylang-ylang, trandafir turcesc, iasomie, iris de Florenţa şi lemn de santal, patchouli, vetiver haitian, balsam peruan şi mosc... un buchet fin şi usor ca briza în noptile fierbinti de vară. Un parfum pulverulent cu aromă divină!
Canali dal 1934 - lansat de Casa Canali, este un parfum pentru bărbaţi creat de Jean-Christophe Herault în anul 2009 si inspirat bineînteles din moda anilor '30. Este un amestec de miresme calde, picante, usor dulci. Notele de top sunt ananas, coacăze negre, piper roz, cardamom si portocala amara, notele de mijloc sunt piele naturala, sofran si cedru iar notele de bază sunt labdanum, mosc si ambră.
Nu pot sa închei aceasta incursiune în lumea parfumurilor epocii interbelice fara sa amintesc de brandul Happ & Stahns, mai putin cunoscut în lumea modei, datorita poate stilului mai aparte pe care îl abordeaza si anume, eternizarea Grand Tour-ului, excursia tinerilor absolventi înainte de integrarea lor în societate. Parfumul Lily Sanguine -1922, este parfumul domnisoarelor aflate în excursia ce le desavârseste educatia de pension, din Europa spre exoticul Orient-Îndepărtat. Împrastie exotismul şi misterul cu care se confruntă aceste tinere doamne îmbracate cu rochii de matase în culori pale, purtând palarii împodobite cu flori. Creat în anul 2011 de Rodrigo Flores-Roux, parfumul contine arome de crini, salcâm, păducel, neroli, portocal, iris, vanilie si diverse rasini si este recomanda tuturor celor fascinate de moda retro. Numele parfumului este un omagiu adus crinului sanguin Tiger Lilie, cu coronita de polen auriu, petale carnoase, netede si moi ca si catifeaua de Burgundia şi mirosul patrunzator, fin si cald. Flaconul de sticlă opacă în nuanta ametistului, are formă unei perne pe care este asezata sculptura miniaturala a unei perechi de păsări din marmură alba - motiv deseori folosit în decoratiunile din perioada interbelica.
Lily Sanguine - 1922 este un parfum extravagant, retro si totusi extrem de proaspat si modern.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Membrii Clubului Povestii Parfumate: Mirela, Vero, Vania, Sara, Daurel, Diana, Elly, Florentina, Gabi, Lili3d, Lolita, Pandhora, Tury, Vanesa, Xaba, Carmen.

16 comentarii:

  1. Les Années folles sau acei ani nebuni și frumoși!
    Minunat ai scris dragă Carmen, așa cum m-ai obișnuit!
    O epocă în care designerii de modă iau pulsul străzii și decid că numai creativitatea, eleganța, distracția și luxul vor readuce zâmbetul pe fața femeilor însetate de viață. Mademoiselle Coco Chanel bine spunea: “In vremuri grele, îmbrăcați-vă elegant!”
    M-am delectat citindu-te, iar acum îți spun noapte bună! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. la randul meu m-am delectat citindu-te :)
    inconfundabil parfumul acelor ani cand libertatea de a se exprima pe ele insele le-a facut pe femei sa-si afirme la modul elegant dar explicit feminitatea,parfumul fiind mai mult decat un accesoriu,fiin tusa finala a unei tinute perfecte...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna dimineata!
    Frumos si delicat subiect!

    RăspundețiȘtergere
  4. Discrete aromele!Ai evocat minunat vremurile apuse !

    RăspundețiȘtergere
  5. Aș încerca un ,,Lily Sanguine".
    Aprecieri din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hhmmm! O temă la care nu am îndrăznit să particip... :(
    Vremuri trecute din care străbat arome plăcute, pline de istorie...
    Un weekend de poveste vă doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Draguta tema si prezentarea ..Acest Cahnel No 5 imi da frusoane ori de cate merg in Berlin, de fiecare data trebuie sa ma intorc cu doua sticlute ...dau faliment, dar ce sa fac?

    Vazand ce cumpar pentru acasa , imi bate si matusa apropo-uri asa ce de mult ori cumpar cate 3 sticlute....

    RăspundețiȘtergere
  8. Chanel** am comis un "act ratat" cum se spune in psihologie :)) dovada ca pe undeva , doar gandul la 3 sticlute imi creeaza un mic disconfort :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Cele mai frumoase filme, cei mai frumosi actori, muzica de jazz, moda, toate acestea au fost si ramanin istoria omenirii ca cele mai minunate momente.
    Carmen, iti doresc un weekend minunat si parfumat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si cand te gandesti ca mama mea sa nascut în acea perioada...
    Un weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere
  11. O perioada minunata pe care ai descris-o superb, Carmen!
    Superb si atat de detaliat. Nu cred ca va mai exista vreo alta de aceeasi amploare si importanta in istoria omenirii. Artele, literatura si noua arta-regina, cinematografia, au cunoscut perioada lor de maxima inflorire, dupa parerea mea. Cele mai importante scrieri ale marii literaturi atunci s-au scris, cele mai mari filme atunci s-au facut. Cele mai mari staruri din cinematografie atunci au cunoscut consacrarea.
    Articolul tau m-a purtat azi intre vis si realitate :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc.
    Nu stiam ca Malagamba a fost cetatean al Romaniei, insa am auzit des, prin anii '60, ceva versuri cu "Malagamba stinge lampa..."
    Sa ai bucurii !

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce-i si cu Statele acestea! Au zguduit - financiar - lumea in 1929, au zguduit-o, la propriu, in 6 August 1945 si iar au zguduit-o financiar in 2008...
    Revenind la perioada interbelica... Oamenii se distrau cu disperare, parca, bucurosi (euforici, chiar) ca au ramas in viata (nestiind ce urmeaza). Explozie de bucurie si parfumuri! O "viata in roz", o viata... eleganta! Fiecare cauta sa se deosebeasca de ceilalti, nu sa... se identifice!
    E o... frumoasa nebunie aceasta lume a parfumurilor! Oare a scris cineva vreo carte despre parfum - o istorie a parfumului?

    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
  14. O adevarata delectare povestea cu parfumuri interbelice... Mi-ar fi placut sa traiesc in acea perioada framantata, dar inovatoare. Se demontau tabuuri si se sarbatorea viata!
    Imbratisari si ganduri senine! :-)

    RăspundețiȘtergere