joi, 30 august 2012

Gent (1)

(Postarea apartine seriei mini-vacantei din Belgia : 1, 2, 3, 4, 5)
Se spune ca Gent este al doile oras-bijuterie al Belgiei, pe primul loc fiind Bruges, eu însa le-am vizitat pe amândoua si mi-a placut un pic mai mai mult Gentul, tocmai pentru ca este mai mic si are caracter inim. Pentru ca este asezat la confluenta râurilor Schelde si Leie, celtii au numit orasul Ganda, adica "delta". Gentul este stabatut de canaluri peste care se arcuiesc zeci de poduri ce fac legatura între strazile pavate cu piatra cubica. Casele cu arhitectura unica - un amestec de gotic, brabant si flamand, datând în marea majoritate din secolul 14 si 15, par ca se ridica mândre din apa. Orasul este pe buna dreptate supranumit "die stolze Stadt" - Orasul mândru. La doar o jumatate de ora cu masina de Bruxelles, Gentul este o destinatie perfecta pentru o zi de vacanta, unde toate obiectivele turistice pot fi atinse într-o plimbare per pedes.

Plimbarea noastra a început în preajma Castelului contelui Gérard de Duivelsteen - cunoscut mai mult sub numele Castelul Diavolului, deoarece proprietarul a fost casatorit de cinci ori si... pentru a-si putea duce viitoarea sotie în fata Altarului, odiosul conte o omora pe precedenta! Piatra de temelie a burgului a fost pusa în secolul 9 si de-a lungul vremii, dupa ce dinastia contilor s-a stins, castelul a fost folosit în scopuri diverse, servind o perioada de timp ca închisoare, apoi ca azil de nebuni, arsenal, adapostind actualmente Arhivele de Stat.
În spatele castelului se ridica mareata - Catedrala Sfântul Bavon, construita în secolul 10 în stil romanic, extinsa si modificata în secolele 15-16, în stil gotic. Aici se pot admira numeroase raritati artistice cu nota religioasa, picturi semnate de Rubens, Frans Pourbus, fratii Hubert si Jan van Eyck. Altarul pictat de cei doi frati, denumit "Mielul lui Dumnezeu", este cea mai pretioasa piesa a catedralei si totodata reprezinta cea mai importanta pictura flamanda medievala. În fata catedralei, un frumos grup statuar le este închinat celor doi van Eyck.Inca doi pasi si am ajuns în inima cetatii medievale. Cladiri ca din povesti, cu turnuri, acoperisuri în scari, cu nise si statuete, coloane si ferestre lunguiete, curti interioare, flori, trasuri si limuzine... Nici nu stii ce sa admiri mai întâi!
Primaria este construita în secolul 16 si combina mai multe stiluri arhitectonice - statui si coloane în stil gotic, sali în stil renaissance, colturi decorate flamand sau rococo, dar totul îmbinat armonios si echilibrat.Am profitat de aglomeratia din fata primariei provocata de mirii si alaiurile de nuntasi ce asteptau sa fie strigati de ofiterul starii civile si ne-am fotografiat, jucându-ne de-a fotomodels, lânga automobilele oldtimer :))va urma :)

5 comentarii:

  1. Frumoasă călătorie, frumoase fotografii ! Mulțimesc că împărtășești cu noi multe din momentele vieții tale, toate frumoase.
    Să fiți sănătoși și fericiți !

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe imagini! Si Gent e un oras splendid. Imi plac foarte mult cladirile din fotografii. Ce vizita frumoasa ati avut!

    RăspundețiȘtergere