vineri, 31 august 2012

Gent (3) - Happy Weekend!

(articol înscris la rubrica Happy Weekend, initiata de Elly)

(continuare la Gent 1 si Gent 2) Imediat la iesirea din Turn - impresionanta Lakenhalle, ridicata în secolul 15 în acelasi stil arhitectural ca si Turnul Belfried (gotic), hala în care negustorii de pânza, vanzatorii de lâna si tesaturi din evul mediu, îsi expuneau produsele.
Datorita pozitiei centrale - în cea mai importanta piata a Gentului, doua secole mai târziu, acestei cladiri i-a fost anexata o închisoare, legata cu pivnitele cladirii Lakenhalle prin tunel, închisoare în care erau adusi doar cei sortiti la moarte. Cladirea este ridicata în stil Louis XV dupa proiectul arhitectului David van 't Kindt si poarta numele dat de basorelieful aflat deasupra intrarii - "Mammelokker", inspirat din celebra legenda "Caritas romana". Se spune ca Pero, fiica unui condamnat la moarte prin înfometare, primind permisiunea de a-si vizita tatal, îl hraneste la piept, pe ascuns. Faptul ca Cimon - tatal condamnat, ramâne în viata mai mult decât oricare al detinut, atrage atentia autoritatilor care sporesc paza. Vizitele fiicei se repeta si un temnicer surprinde fapta si cei doi - tata si fiica, sunt adusi în fata Curtii de Judecata. Deosebit de impresionati de actul ei de altruism, judecatorii nu doar ca nu o acuza pe Pero, ba îl elibereaza chiar si pe tatal ei!



În mijlocul pietii, un frumos monument închinat scriitorului flamand Jan Frans Willems, unul dintre fondatorii Miscării Flandra si câtiva pasi mai departe, standuri ale pietei zileor noastre prezentând specialitatea Gentului - Cuberdon, un jeleu rosu-purpuriu, umplut cu sirop gelatinos din fructe. Pe 11 august 2012, data la care eu am vizitat orasul, fructul "la moda" era afina :) Bienînteles ca mi-am cumparat atât o cutie cu jeleuri cât si o sticluta cu sirop pentru garnisit dulciurile.

7 comentarii:

  1. imi place basorelieful iar povestea este cutremuratoare...

    ador afinele...noroc ca am un borcan de dulceata de la mama prietenului meu...ma simt la adapost :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce locuri frumoase. Şi fiecare cu "povestea" lui.
    Mulţumesc, dragă Carmen, pentru această "călătorie" frumoasă.
    Un weekend frumos! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Impresionanta legenda. O aflu pentru prima data, chiar este extraordinara!
    Si basorelieful inspirat de ea este foarte frumos.
    Oricum, Gent-ul e un oras deosebit, mare placere mi-a facut sa-l admir aici, pe blog.
    Adorabile si jeleurile specifice orasului :)
    Minunata prezentare, in toate cele 3 episoade, Carmen! Multumesc!
    HAPPY WEEKEND iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Gent-ul îmi place, alături de celelalte prezentate îmi întregește imaginea despre Belgia și îmi doresc să călătoresc acolo! Splendid!
    Da, da, si jeleurile! ;)
    HAPPY WEEKEND! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Un forte frumos sfarsit de saptamana si mult soare!
    HAPPY WEEKEND!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa poveste, frumos oras.
    Duminica placuta sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca m-as uita la poze si nu as vedea oamenii, as crede ca sunt poze vechi, atat de frumos este. Mi se pare super cand reusim sa vedem asa ceva si in zilele noastre. Eu recunosc, n-am vazut asa "organizare" decat in sezonul targurilor :)))

    RăspundețiȘtergere