sâmbătă, 25 august 2012

Parfumuri si carti

Fiecare carte are un parfum aparte, pe care îl percep pe masura ce ma cufund în lectura. Asa cum prin pulverizarea unui parfum direct pe piele încerc sa simt daca ma pot împrieteni cu aromele ce îl compun, asa si prin paginile unui roman, tatonez posibilitatea de a ma împrieteni cu personajele lui. Se stabileste imediat o conexiune sau simt pur si simplu ca nu avem nimic comun. Ca si un parfum bun, o carte trezeste în mine emotii, ma învata sa ma descopar, sa eliberez idei, sa dezvolt conceptii proprii, îmi coloreaza visele.
O carte buna, la fel ca si un parfum bun, îmi stimuleaza starea de spirit, ma completeaza si-mi întareste încrederea în mine însami. Conceptul „less is more / Weniger ist mehr” se potriveste însa doar în cazul parfumului, prea mult parfum sufoca, multa lectura înalta.
O carte buna ma smulge din timpul si spatiul fizic si ma aduce acolo unde se petrece actiunea, sunt martor direct, vad si simt tot ce scrie autorul. Contrar unui parfum care trezeste în mine amintiri, poate mireasma unei flori, aroma unei plimbari sau izul unui concediu, o carte ma învata ceva nou despre viata, îmi modeleaza felul de a fi, ma transforma si ma pregateste pentru viitor.
Mi s-a îtâmplat de multe ori ca o carte cu recenzie exceptionala sa nu-mi transmita nimic, la fel ca si un parfum ridicat în slavi de critici si designeri pe care eu, nu l-as folosi nici ca odorant pentru pivnita. Atât în cazul parfumurilor cât si în cel al cartilor, ori aleg ceva nou la recomandarea cuiva ce-mi seamana în gusturi, ori ma învât în magazin si decid spontan, la noroc. Paradoxal, parfumurile sunt mult mai scumpe decât cartile, cu toate ca asa cum scriam la început, fiecare carte contine deja un parfum... ;)
Pentru tema de astazi a Clubului Povestii Parfumate, nu am sa prezint prafumul Paper Passion, conceput de Gerhard Steidl, creat de Schön Geza si ambalat de Karl Lagerfeld - singurul parfum cu iz de hârie, de carte tiparita, despre care cu siguranta vor scrie mai multi colegi bloggeri.
Eu am sa va prezint o carte mai putin obisnuita, un catalog ce contine peste 200 de etichete pentru sticlute de parfum si 400 reclame de parfumuri, etichete colorate, din hârtie fina, lucioasa, aurie, argintie, albastra, rosie, etc, etichete provenite de la parfumerii din Napoli, Milano, Parma, Torino, Roma, Paris, Londra, Geneva, New York si Hamburg. Cartea a fost editata în anul 1900 si are o valoare estimata la 300Euro (se vinde prin licitatie).
Deasemenea, ma bucur sa va prezint o alta carte deosebita, scrisa de
Frédéric Malle si intitulata "Arta parfumurilor". Contine secrete despre arta combinarii avantajoase a miresmelor si tehnica de creare a parfumurilor. Descrie întreg procesul creatiei comparându-l în complexitate cu pictarea unui tablou sau realizarea unei sculpturi. De asemenea, cartea prezinta o istorie a parfumului cu ilustratii de înalta calitate si are prefata semnata de Catherine Deneuve.
-------------------------------------------------------------------
Recomand sa cititi povestile-parfumate ale colegilor de club: Mirela, Daurel, Diana, Elly Weiss, Florentina, Gabi, Lili3D, Lolita, Ochii Verzi, pandhoraa, Sara, Tury, Vanessa, Vania, Vero, Xaba.

19 comentarii:

  1. Ei, ce cărți minunate ne prezinți tu, Carmen. Între cărți și parfumuri, le aleg întotdeauna pe primele !
    Zi frumoasă !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) nici eu nu as putea trai fara carti!
      un weekend minunat!

      Ștergere
  2. Îmi place mult toată povestea ta, dar mă opresc puțin la prima frază:”Fiecare carte are un parfum aparte!”
    Perfect adevărat! Simțim parcă parfumul de violete al doamnelor din cărțile romantice, avem în nări parfum de munte când acțiunea se petrece la o cabană, între brazi...Da, e imaginație, dar pe lângă mirosul în sine, de hârtie și cerneală de tipar, există cel imaginat! De remarcat comparația pe care o faci cu tonurile parfumului și conținutul unei cărți. Excepțional! Îmi place foarte mult această paralelă, e deosebită și are un sens profund.
    Carmen draga mea, ca să vezi cum funcționăm noi gând la gând!
    ”Mirosul de carte proaspăt tipărită, ușor amărui, de hârtie, de creion proaspăt ascuțit şi cerneală e atât de bun, încât pe mine mă lasă mută de emoție. Karl Lagerfeld, designerul Casei Chanel și al propriului brand, KL, spune: ”Mirosul de carte proaspăt tipărită este cel mai bun miros din lume.” Aşa s-a născut parfumul. A primit numele de ”Paper Passion”(...)”
    Un fragment din povestea mea de azi, în care, pe lângă rândurile pur literare pe care am încercat să le compun, am prezentat acest minunat parfum. Care ne place amândurora!
    Cunosc cartea lui Frederic Malle, dar nu am reușit să o procur până în prezent. Cât despre cea care se vinde la licitație, rămân cu obsesia! ;) :)) ;)
    Îmbrățișări cu miile! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ma bucur mult ca ne întâlnim saptamânal pe unde parfumate si prin intermediul temelor generoase! ideea Clubului este exceptionala si tie avem sa-ti multumim, Mirela draga! Daca ar fi fost sa stau asa în fata monitorului si sa caut o tema despre care sa scriu, poate nu as fi ales niciodata Parfumul si Cartile, dar iata ce poevsti minunate a tesut fiecare din membrii clubului!
      Sa ai o sâmbata parfumata! :)

      Ștergere
  3. paralela pe care ai facut-o intre parfumuri si carti raportand-o la tine este atat de valabila si pentru noi...
    daca nu rezonam cu un parfum sau cu o carte,farmecul lor dispare,se pierde,este inutil in ceea ce ne priveste...
    catalogul despre care vorbeai mi se pare grozav...nu stiam de existenta lui dar mi-as dori mult mult de tot sa vad asa ceva...trebuie sa fie un adevarat regal sa poti admira reclame la parfumuri,etichete...
    te pupacesc Carmen,w-end placut iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este Pandhora draga! cu cartile si parfumurile, la fel ca si cu prieteniile, trebuie sa functioneze acel "ceva" :) Cu cât afinitatile sunt mai puternice, dragostea între noi si carti, parfumuri sau persoane, este naturala si necesara.
      te pup si eu si-ti doresc un weekend minunat! :)

      Ștergere
  4. Doresc sa ma inscriu si eu in clubul povestilor parfumate

    http://ancavrinceanu.blogspot.ro/2012/08/povesti-si-carti-parfumate-parfumul.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia acum am intrat pe blog si... am vazut ca ai gasit singura drumul spre tabelul de înscriere în Clubul Povestilor Parfumate. Ma bucur mult! :) Bine ai venit în lumea parfumurilor si a prieteniei! :)

      Ștergere
  5. Și mie cărțile îmi colorează visele!...
    Ce frumos ați făcut comparație între carte și parfum!
    Vă doresc un weekend liniștit și relaxant! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult Sara draga!
      multumesc! si tie o vacanta minunata, vesela si parfumata!

      Ștergere
  6. Foarte frumos catalogul dar numai în germana l-am gasit. Iar Catherine Deneuve este una din actritele mele preferate. Ai facut o poveste chiar parfumata si mi-ai incitat interesul în catalogul parfumurilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ma bucur mult Minnie draga!
      Sa ai un weekend parfumat!
      PS: mii de multumiri si pentru ca ai raspuns apelului lui NINU! mi-a spus ca l-ai contactat. te pup

      Ștergere
  7. Miao, tare interesant, vouă, bipezilor, nu vă scapă nimic, aţi scris cărţi până şi despre parfumuri! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. "Parfumul cartilor" este deosebit.
    Poti sau nu poti sa simti o carte.
    Pare interesant catalpgul recomandat de tine.
    Un weekend minunat, Carmen !

    RăspundețiȘtergere
  9. Şi mie îmi place să mă parfumez cu cărţi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Carti si parfum... Carti parfumate si parfumuri consumate!

    Pasiunea pentru carti ne-a insuflat-o bunicul, care ne citea povesti in fiecare seara, inainte de culcare.
    Pasiunea pentru parfum a inceput mai tarziu, cand baieti au venit - prima data - "cu stropitul" - a doua zi de Pasti!

    Toate cartile sunt parfumate si mi-ar fi greu fara ele... O fi de bine, o fi de rau...? Chiar nu-mi pasa! Cartile sunt "ferestre in ziduri" cum spune un cantec! Chiar daca nu voi mai savura curand o carte, am - cred - aceste ferestre (chiar daca niciodata nu par a fi destule)! Iar parfumurile sunt... vălul meu de zi cu zi! Ceea ce-mi place tare-tare nu stiu sa descriu! Nu reusesc si pace! Poate nu am suficienta pricepere...

    No. gata! As vrea sa pot impleti povestea parfumurilor cu cea a cartilor dar nu prea imi iese! Nu m-as fi asteptat la asa ceva! Ma multumesc sa citesc ceea ce ati scris voi! :) si sa-mi imaginez aromele parfumurilor pe care stiti sa le descrieti atat de... pasional!:)

    Viata fericita!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie mi se par cartile atat de speciale din doua motive:

    1. aduc aminte lucruri frumoase, momente in care in viata noastra s-a petrecut ceva neasteptat, ceva nemaipomenit, ceva de neuitat
    2. cand nu cunostem detalii despre ceva, cartile ne ajuta sa ne imaginam, ne lasa libertate, ne dau un impuls.

    Imi plac foarte mult cele doua carti de care ai zis, mai ales cea cu etichetele parfumate. As vrea sa am ocazia macar o data sa o rasfoiesc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna seara, Carmen!
    Reproduc fragmentul acesta ca sa fie clar la ce ma refer:
    "Mi s-a îtâmplat de multe ori ca o carte cu recenzie exceptionala sa nu-mi transmita nimic, la fel ca si un parfum ridicat în slavi de critici si designeri pe care eu, nu l-as folosi nici ca odorant pentru pivnita. Atât în cazul parfumurilor cât si în cel al cartilor, ori aleg ceva nou la recomandarea cuiva ce-mi seamana în gusturi, ori ma învârt în magazin si decid spontan, la noroc."
    Mi se intampla absolut la fel. Carti, parfumuri, filme...sunt doar unele care ni se potrivesc...si nu merg pe recomandari niciodata. De cele mai multe ori simt instinctiv ceea ce mi se potriveste.
    Si, da, cartile au fiecare parfumul lor... Mie cel mai mult imi place parfumul unor carti anume...
    O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  13. Amprenta olfactiva pe care o carte o lasa in timp ce o lecturezi este unica si fiecare o simte altfel. Cartile sunt un parfum rar, subtil si doar unii au acces la el, bineinteles cei care citesc si le apreciaza.
    Frumos ne-ai invaluit simturile cu trairile tale...
    Iti doresc o saptamana parfumata! :)

    RăspundețiȘtergere