marți, 24 iulie 2012

Weekend mai altfel


Fratii sotului meu - Michael si Jürgen, locuiesc unul în Hamburg si altul în Berlin, adica la 750 si respectiv 600 km departare de noi, de aceea ne întâlnim cam greu... Pentru sfârsitul de saptamâna ce tocmai a trecut am organizat o întâlnire de familie la Warnemünde (788 km departare de Augsburg), pentru ca Jürgen are ancorata în portul statiunii turistice, o bijuterie de salupa!
Ziua de vineri (20.07) am petrecut-o pe Wilma 2 - salupa cumnatului meu, plimbându-ne pe Lacul Müritz, cel mai mare lac al Germaniei (dupa Bodensee - lac pe care însa Germania îl împarte cu Austria si Elvetia). Fara pregatiri prealabile, am participat sub comanda capitanului Jürgen, atât dimineata - la desfacerea prelatei cât si seara - la acoperirea salupei, actiune în urma careia am primit cu mândrie titlul de matelot - mai târziu am citit pe wikipedia ca de fapt ar fi ultimul rang în marina ;))



Apoi întreaga zi, doar am savurat viata la bordul elegantei salupe, dotate cu tot ce trebuie unei familii pentru sfârsitul de saptamâna: cabine de dormit (pentru 4 persoane), baie cu dus, colt-bucatarioara, chiuveta si placa-ceran pentru gatit -pe care de data aceasta s-a fiert doar apa pentru cafea, pentru ca la ora amiezii am ancorat la pontonul unui restaurant rustic ascuns în stufaris si cunoscut doar de localnici si am servit masa de prâz (salau pane, cartofi taranesti si remulada).

Uriasul lac (117 km²), supranumit si "mica mare" nascut în urma ultimei glaciatii, are aspectul unui lant de lacusoare cu deschideri de 200-750 metri, legate prin brate înguste, înconjurate de paduri, smârcuri, tufisuri, stuf si papuris, un habitat ideal pentru pasari si pesti. Am admirat pe întinderea albastra mai ales pânzele de nuferi albi si galbeni si m-am simtit un pic ca în Delta Dunarii [delta este ceva mai frumoasa ;) ]

Zilele de sâmbata si duminica (21-22.07) le-am petrecut la Marea Baltica.
Nisip alb si fin ca zaharul, dimineti cu vânt adorat de "spargatorii de valuri" (surferi) si amiezi cu soare si apa fresh, tipete de pescarusi, aer cu gust usor sarat... toate acestea se numesc pe germana Ostsee. Indiferent de ora, plaja este plina. Se fac plimbari sau jogging de-a lungul falezei, se construiesc castele de nisip, se ridica zmeie vesel colorate si se capteaza fiecare raza de soare stând comod în cosuri de rafie împletita, ce pot fi închiriate cu ora sau cu luna :)
Când si când, peste vuietul valurilor si râsetele copiilor se aude fluieratul unei nave ce-si anunta sonor parasirea portului.


Marea Baltica este caracterizeta printr-un climat tipic destinat întăririi organismului. Chiar daca a fost relativ racoare (25°C temperatura aerului si 17°C temperatura apei!) am facut bineînteles baie în mare, sincer - doar de doua ori pentru câte zece minute, iar acum tratez cu Voltaren o redoare a umarului stâng... Toti au facut baie, cum era ca tocmai eu sa nu ma balacesc?!

Plaja este separată de oras prin dune de nisip acoperite cu smocuri de iarbă, un peisaj invariabil si totusi nou în fiecare zi. Hotelul Neptun troneaza plaja si ofera o panorama impresionanta a statiunii, de pe terasa restaurantului Sky - la 65 metri înaltime peste mare. Farul construit în 1897 cu doar 37 metri înaltime, a ramas o simpla atractie de promenada, functia lui fiind preluata astazi de alte doua ultra-moderne.

Orasul împodobit cu flori multicolore are superbe cladiri vechi si noi, legate într-o perfecta armonie. Mijlocul de transport cel mai îndragit de localnici este bicicleta, impusa cu succes si turistilor carora le sunt recomandate trasee excelente de ciclism pe diguri.


Ca peste tot si aici este plin de pensiuni private, cafe-baruri sub cer liber si restaurante cu terase atragator amenajate, ce-si fac concurenta straduindu-se sa ofere clientilor cele mai bune servicii. Calitatea înalta asigură în fiecare an un flux constat de turisti.

Am petrecut un minunat sfârsit de saptamâna si tare necajita am fost ca a trecut atât de repede!

9 comentarii:

  1. Te cred:) Un timp cat mai bun va doresc si in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. superba zona, iar ce-ai descris pare un we palpitant si tocmai bun de facut tone de fotografii! iti multumesc de calatorie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit pe nerasuflate!
    Grozave locuri! Si multa buna dispozitie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-au facut pofta pestii din farfuria aia!
    Vad ca moda cu lacatele e cam peste tot!

    RăspundețiȘtergere
  5. Intradevar astfel de zile trec extrem de repede si ramai cu un urat regret dar si cu o mare fericire. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Poţi fi mândră pentru cî ai primit rangul de "marinar"! Pe de-o parte, în orice meserie se începe de jos. Pe de-alta, orice marinar are în traistă bastonul de ... amiral, nu-i aşa?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ahoi !!!!
    Geraldine Olivier - Fahr mich in die Ferne, mein blonder Matrose
    http://www.youtube.com/watch?v=utKDJ4xOsjA&feature=results_video&playnext=1&list=PL4CFAAFC569515325
    Viel Spaß beim Hören !

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu o asemenea minunăţie de şalupă.... numai pe apă aş sta! :-)

    RăspundețiȘtergere