luni, 25 iunie 2012

Jurnal de vacanta (3) - Salina Turda

Jurnalul de vacanta '12 a început aici: cap.1 si cap.2.

Pe când înca încercam sa întocmesc pe hârtie traseul pentru concediul în România, s-a întâmplat ca unul din colaboratorii firmei noastre - filiala Resita, sa-mi vina în vizita acasa si asa, am aflat despre minunea subpamânteana din Turda. Mi-am dorit neaparat sa vad cu ochii mei "palatul în sare" si recomand mai departe acest popas, confirmându-i valoarea turistica si istorica, salina reprezentând nu doar un punct de agrement sau tratament, ci si un interesant muzeu al mineritului în sare.
Intrarea în salina se face printr-o cupola cu arhitectura futurista si de aici, fiecare pas pe care-l faci, este ca-n povesti. Drumul prin galeria Franz Josef am asemuit-o cu imagini din filmul Doctor Zhivago, secventele din casa în care Yuri se retrasese împreuna cu Lara si fetita acesteia, în plina iarna în Muntii Ural, când totul era înghetat, peretii casei, mobilierul, aerul... Nu, în salina nu sunt temperaturi siberice, dar nu este rau sa aveti jachete groase pentru ca, la urma urmei "plimbarea" este o coborâre în subteran, la ~100 metri. Oriunde privesti, cristalele - când translucide, când opace, creaza senzatii speciale. Tabloul este feeric!



Vârsta absoluta atribuita depozitelor salifere din Transilvania este de 13 milioane ani, mina de sare de la Turda dateaza înca din perioada romanilor.

Se pot vizita fostele mine Iosif (49 m adâncime, 66 m perimetru bazal), cunoscuta si sub numele de "Sala ecourilor", Tereza (76 m adâncime, 167 m perimetru bazal) si Rudolf. Cea mai adânca mina este "Ocna Cojocneană": 122 m adâncime, 234 m perimetru bazal.
Deosebit de interesante sunt utilajele miniere medievale pentru exploatarile saline (unice în Europa): fieraria, crivacul si moara de sare.

Impresionante sunt Altarul (cioplit în peretele de sare, locul de unde muncitorii îsi începeau ziua de lucru si unde se depozitau opaitele si uneltele) si Scara Bogatilor, o scară lucrată filigranat în lemn, în trecut singura calea de acces spre minele Terezia si Rudolf . Astazi, accesul în aceste mine, se face elegant, cu ajutorul unui lift cu pereti de sticla.

Salina Turda detine sali de tratament balnear cu aerosoli naturali (mina Gizela), un amfiteatru, teren de sport, piste de bowling, minigolf, mese de biliard si tenis, loc de topogane si o "roata panoramica" de unde se pot admira mai bine stalactitele si eflorescentele de sare. Exista o zona de promenada, însa principala atractie a salinei este lacul cu solutie salina suprasaturata, unde este amenajat un debarcader cu barci de plastic.


Ceea ce m-a intrigat a fost faptul ca numerosi turisti consumau alimente si fructe, direct sub panourile care indicau explicit ca acest fapt este absolut interzis. Nici macar personalul ce supraveghea sau vindea suveniruri, nu avea ochi pentru asa ceva!
Mina Terezia a gazduit în perioada sfârsitului de mai (noi am fost pe data de 28.05) o impresionanta expozitie de pictura si acuarela cu tema Salina Turda, a elevilor de la liceele de arta din judetul Cluj. Totodata, se ofereau spre vânzare si tablouri pictate de pictori profesionisti.
Am petrecut trei ore pline, admirând privelistea de basm, apoi ne-am continuat drumul spre Sighisoara. (va urma)

34 de comentarii:

  1. Foarte frumos, intr-adevar! Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca v-a placut la salina si abia astept continuarea ....
    4M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fara sfatul tau nu ajungeam sa vad salina, îti multumesc muuuuuult, mult!

      Ștergere
  3. Vai ce frumuseti incomensurabile!!!!!
    Multumiri ca le imparti cu noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca ai calatorit cu mine, Steliana draga! Parca-ti aud vocea... Pupici

      Ștergere
  4. Sarut manaCarmen!
    In primul rand vreau sa te felicit pentru "capturi". Foarte bine realizate!
    In al doilea rand, te invidiez pentru ca ai putut ajunge sa vezi aceste minunatii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc :) daca ai sti ce teama mi-a fost ca sarea "o sa-mi manânce" din timpul de încarcare al acumulatorului aparatului foto... Stiam ca mai am ce fotografia si in Sighisoara si daca nu am aparat, e mare pacat, dar pornisem dimineata la drum si urmatoarea alimentare era programata în Brasov... am avut mare noroc ;)
      Sa mergeti neaparat sa vedeti cu ochii vostri, salina e o adevarata senzatie!

      Ștergere
  5. Am ajuns si noi aici la Salina! E un loc superb! Te imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult, inseaman ca intelegi perfect despre ce am povestit
      PS: de cand ne-am vazut mi-ai devenit si mai draga! pupici

      Ștergere
  6. Am fost si eu la Salina de la Turda si am fost foarte incantata! Va multumesc mult pentru ca mi-ati trezit amintirile cele mai frumoase petrecute acolo. O seara minunata va doresc, doamna Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum imi pare rau ca ai trecut prin Beius si n-am fost pe faza:(...
    Imi pare totusi bine ca ai petrecut atat de frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmm... si mie îmi pare rau.
      Ramane pentru la anul :) sau, poate ca vii tu in Augsburg mai repede. Cu drag te astept!

      Ștergere
  8. Mi-ai starnit curiozitatea! Mi-am propus sa o vizitez. Sigur voi trece si prin Cluj.
    Am fost prin anii 92-93 in Cluj, dar arata cu totul altfel atunci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) si eu am mai fost în copilarie si...si mie mi se par multe "altfel" Poate s-a schimbat perspectiva, pentru ca am mai crescut în inaltime :)))

      Ștergere
  9. O vizită interesantă. Frumoase fotografii, mulțumim, Carmen. Mi-au amintit puțin de salina de la Slănic-Prahova, singura salină pe care am vizitat-o.

    RăspundețiȘtergere
  10. ma bucur ca ati avut o vacanta atat de plina si sunt cu ochii pe tine, sa merg macar cu gandul cateva clipe departe, pana va veni si vremea concediului meu. multumesc,carmen pentru ca imparti cu noi :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Superb ! Nu am fost pana acum, insa seamana destul de mult cu salina de la Slanic Prahova. Asta imi aduce aminte ca avem o tara foarte frumoasa :) !

    RăspundețiȘtergere
  12. Din păcate, sorta vechii saline de la Turda seamănă cu cea a ... Roşiei Montane. De dragul arginţilor" unui număr cât mai mare de turşti, s-a construit un fel de disneyland în salină. Cu pierderea farmecului vechii saline şi cu afectarea microclimatului din interior. S-au distrus stalagmite din sare, coborâtoare din tavan, ca să se asigure ... securitatea turiştilor!
    La Turda este interesant faptul că se pot vedea, simultan, modul medieval de exploatare (cu cameră conică) şi cel modern (cu sală palelipipedică).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu de ce privesti totul asa negativ!
      la ce folos sa ai o bijuterie daca nu poti sa o porti si o pastrezi în seif?!
      Daca nu se amenaja asa, eu nu aveam niciodata sansa de a o vizita - daca as fi locuit mai aproape, as fi venit in mod regulat sa respir aerul benefic... asa ma bucur doar ca am avut ocazia macar o data sa o vad!
      Cu siguranta daca nu veneau "argintii" din occident ["Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în anul 2009 s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ. Inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări și 6 milioane de euro investiți" - http://ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Turda], mina se darapana - ca multe alte minunatii în Romania!!!(ex. Cazinoul Constanta!)

      "După primul război mondial exploatarea sării devine monopol de stat. Importanţa exploatărilor de la Ocna Dej şi Ocna Mureş creşte datorită tehnologiilor de exploatare de mare productivitate implementate în aceste saline. Cu toate că deschiderea fabricii de produse chimice “Solvay” şi cerinţele armatei în primul război mondial determină o creştere a producţiei de sare la Salina Turda, după 1918 declinul activităţii este continuu culminând cu închiderea minei în 1932 (...) După închiderea salinei în 1932, aceasta intră într-o perioadă de uitare până în timpul celui de-al doilea război mondial, când ea este redeschisă şi utilizată de populaţia oraşului ca adăpost antiaerian. După anul 1950 până în anul 1992, când salina a fost deschisă pentru public căpătând statutul de obiectiv turistic, primii 526 m ai galeriei de transport Franz Iosif au fost utilizaţi ca depozit de brânzeturi." - http://www.ropedia.ro/obiective/Cluj/Turda/Salina_Turda/

      Ștergere
    2. Dacă a nu dori distrugerea vechiului se nume?te "gândire negativă", ai dreptate. Interesează-te ?i află că, în Polonia, o astfel de salină s-a modernizat NUMAI în ce prive?te iluminatul ?i cărarea pe care merg turi?tii.
      Am fost ?ocat să aud ni?te copii, români care acum locuiesc în Austria, exclamând: "Este ca la noi în Austria!". Atunci, ... ce rost are să copiem?! Mergi în Austria ?i vezi o salină ca-n Austria. mergi în România ?i vezi ... o salină ca-n Austria?!
      Repet: ca afacere, este o chestie grozavă! Ca istorie ?i mediu ...
      Cred că vorbim despre lucruri diferite.

      Ștergere
  13. Foarte frumoasa :)
    interioarele parca ar fi de castel medieval :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Am fost la sfarsitul lui Aprilie. E ceva de vis. E drept ca judec acum din prisma faptului ca a fost prima salina in care am calcat vreodata, insa e impresionant de-a-dreptul.
    Referitor la discutiile de mai sus - tara noastra e minunata. Ar trebui sa fim mandri cand se mai face ceva pentru mentinerea si infrumusetarea obiectivelor, in loc sa hulim, sa dezbatem si sa ne intrebam daca astfel de lucruri erau necesare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca gandim la fel! Cu cat mai multi, cu atât mai bine, draga Tudor!
      Asa deci, ai fost si tu, tot anul acesta?! si pe mine m-a impresionat puternic!

      Ștergere
  15. Ce amintiri frumoase aţi reuşit să culegeţi în această vacanţă! Numai locuri minunate şi fotografii deosebite.
    Zile frumoase în continuare şi numai clipe minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. m-am straduit sa întocmesc un asa plan de vacanta, sa cuprind cat mai multe puncte turistice. Peste tot pe unde am umblat a fost minunat! Multumesc mult!

      Ștergere
  16. http://rocs-rocks.blogspot.ro/2012/06/new-boots-miercurea-fara-cuvinte-16.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sorry, m-am confruntat cu o defectiune tehnica. Mii de scuze!

      Ștergere
    2. nici o problema, se intampla:)
      felicitari pentru poze si ma bucrur ca ati avut un concediu atat de cuprinzator

      Ștergere