sâmbătă, 27 octombrie 2012

Plierea şervetelor de masa

pentru rubrica Happy Weekend - initiata de Elly Weiss
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Este bine cunoscut faptul ca succesul realizarii unei mese festive nu consta doar în servirea unui meniu deosebit, ci depinde în mare masura si de felul în care masa a fost aranjata.
Ordinea în care se aseaza serviciul de porțelan, tacâmurile si paharele se face dupa o anumita regula, dar decorarea mesei depinde de fantezia si gustul fiecaruia.
O masa alaturi de prieteni, întro zi de toamna, se poate decora în culori inspirate din natura. Eu am ales o fața de masa bej-uni pe care am aranjat farfurii-pentru-loc rotunde - în culori rubin si coral, un serviciu de farfurii patrate albe, tacâmuri aurite si pahare de cristal-transparent. La mijlocul mesei am asezat un aranjament de toamna - un platou din portelan alb, patrat, acoperit cu frunze veritabile de arțar (pentru ca în luna octombrie, sunt frunzele cele mai frumos colorate), mere, castane, ghinde, nuci, stiuleți de porumb si câteva obiecte colorate - din ceramica. Între farfurii, am împrastiat câteva frunze din filț colorat. Totul este usor de realizat, de aceea prezint ca idee doar fotografiile.



Pentru plierea servețelelor din pânza rosie voi prezenta modul detaliat de realizare, cu speranta ca va fi cândva, cuiva de folos. Avem nevoie de servețele patrate, cu dimensiunea de 40x40 cm. si inele pentru servețele ( în cazul de fata eu am ales inele argintii, din tabla stanțata).

Servetul se desface si se plianza mai întâi pe diagonala. Se ridica colturile laterale spre vârf.

Vârful inferior se pliaza spre interior, cam la un sfert din înalțimea servetului. Se formeaza doua cute simple pe parțile laterale ale servetului si se strânge baza formata.

Se introduce servetul astfel pliat în inel si se rasfrâng cele doua vârfuri laterale, mentinând vârful central în poziție verticala.

Acest mod de împaturire se numeste Iris - asemanarea cu poziția petalelor acestei minunate plante fiind evidenta. Sper sa exersați cât de curând aranjarea servețelelor pentru a constata ca... nu este nicio filozofie! ;) Atentia la detaliile mici, confera întotdeauna efecte mari!
Va doresc un sfârsit de saptamâna agreabil! ☺

25 de comentarii:

  1. de un desavarsit bun-gust felul in care ai decorat masa...o adevarata masa de sarbatoare...
    pare simplu de realizat floarea de iris :)
    imi amintesti de mesele bunicii mele,ea era extrem de atenta la detalii...
    prietenul meu prefera non-conformismul la masa asa ca ma indoiesc sa am ocazia de a exersa "floarea de iris"...dar nu se stie niciodata :)
    pup Carmen,w-end placut iti doresc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi, pentru ca nu mâncam împreuna decât la sfârsit de saptamâna, punem mare pret pe frumusetea si tihna momentelor de servire a mesei. Ne rasfatam cu "maruntisuri" care sporesc starea de confort si romantic - spre exeplu, pe masa noastra nu lipsesc niciodata sfesnicele cu lumanari ;)
      te pup, draga mea draga. sa aveti un weekend de vis!

      Ștergere
  2. M-a incantat enorm aceasta frumoasa si eleganta prezentare. Este binevenita si va fi, cu siguranta, foarte utila. Imi place si ideea de decorare a mesei in culorile toamnei, precum si acel vas cu aranjament de toamna.
    Micuta lectie pentru impaturirea servetelor de masa e detaliata si perfecta. Perfecta ca intrega postare.
    Happy Weekend, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ti-a placut ideea postarii mele, am dorit sa fie ceva special, pentru rubrica ta speciala :)
      un sfârsit de saptamana minunat iti doresc, Elly draga!

      Ștergere
  3. Mie mi-a plăcut poza cu "aranjamentul" de toamnă! Se pare că toamna nu s-a oprit doar la poartă, ea ne-a pătruns şi în suflete, şi în case, şi a poposit chiar pe un platou, printre felurile de mâncare.Apreciez tare mult prezenţa vie şi colorată a toamnei printre comeseni!
    Poftă bună! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) acesta este unul din hobbyurile mele - sa decorez casa si curtea, în tonul anotimpului. Acum, în fata casei troneaza Die Lila Hexe si câtiva dovleci, în curte, se leagana in bataia vântului un zmeu din paie si panglici în culorile frunzelor de toamana iar în casa, am în fiecare coltisor, un mic aranjament asemanator celui pe care l-am folosit pentru decorarea mesei. Ein schönes Wochenende! :)

      Ștergere
  4. Foarte frumos ai aranjat masa, ideea cu servetelele se potriveste de minune la craciun.
    Abia astept sa vina Craciunul vor venii copii mei acasa! :))
    weekend placut Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru noi, fiecare zi este o sarbatoare, Minnie draga. Pentru ziua de Craciun, am o alta forma de pliere a servetelor - promit sa ti-o arat, din timp! :)
      Nu stiu de ce - cred ca din cauza fotografiei din bannerul drept - dar am avut impresia ca ai un baiat care abia daca a depasit anul :)) Dar am citit deunazi, pe când o domnisoara astepta pe stada voastra, rezemata de gardul tau, ca fiul înca nu are prietena... Acum chiar sunt curioasa sa stiu, cati copii ai si cat de mari sunt :)
      In familia noastra, perioada de Advent este cea mai frumoasa luna a anului! Anul acesta, am invitat o verisoara foarte tânara (18 ani) sa petrecem împreuna, din 20 decembrie pana de revelion. Abia o astept, sa o rasfat si sa-i arat cum serbeaza germano-românii Craciunul :)) Vor fi prezenti si copiii nostri si întro zi chiar si nepoteii din partea sotului meu.
      Un weekend minunat, Minnie draga!

      Ștergere
    2. Baiatul cel mare care este taticul copilasului de pe blog are 33 de ani, apoi urmeaza fiica mea care are 32 (între ei este 1 an si 9 luni diferenta)si care locuieste în Spania de 5 ani, apoi mai am un baiat care are 27 de ani (el nu are prietena!) "))

      Ștergere
    3. wow! nu pot sa cred! Minnie, chiar asa?! fantastic! ce mamica fericita esti! Deci vei avea casa plin si vesela!
      PS: si între fetele mele este 1 an si 8 luni, stiu cum e.
      (putini stiu ca primul meu copil a fost un baietel... L-am pierdut pe când abia împlinise 10 luni... Acum vegheaz, ca îngeras, aupra surorilor lui)

      Ștergere
    4. Ce experienta trista draga mea! Deci acum esti mama unui îngerasi!

      Ștergere
    5. da... nimic nu este mai dureros pe Lumea asta!

      Ștergere
  5. Seamănă cu tehnica Origami, foarte bine se pliază șervețelul, iar inelul îl face un pic înfoiat. Arată splendid masa, caldă, atrăgătoare! Odată am dat cu auriu ramuri cu frunze de trandafiri uscate, fără țepi, am pus porțelanuri bleumarin și tacâmuri argintate, iar preparatele erau albe, galbene, brune și oranj, a fost o masă pe care au ținut-o minte invitații. Păcat că nu am poze de atunci, grozav am decorat! Oricum, eu și masa de prânz zilnică o decorez frumos. Splendid arată șervețelele, voi încerca și eu , mulțumesc de sugestie!
    Happy Weekend, Carmen dragă! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela draga, si eu sunt de parere ca trebuie sa ne bucuram sufletele de cate ori avem ocazia. Dupa principiul "Astazi este prima zi din restil vietii mele" cautam sa ne simtim bine în timpul liber - de ltfel si la serviciu avem noroc (eu mai mult ca sotul meu) de o clima prietenoasa.
      Lucrurile frumoase trebuiesc fotografiate, sa ne bucure ochii si mai tarziu :)
      Un weekend minunat si tie, draga Mirela!

      Ștergere
    2. Adevărul este că am mii de poze, dar sunt pe CD-uri, trebuie căutate.
      Azi am avut niște bufnițe nostime la HW, ale Enyei mele! seară frumoasă!

      Ștergere
  6. e frumos dar nu o sa am niciodata rabdarea de a face asa ceva, sincer..am pus niste retete bune de eid poate iti plac..pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. neapart trec sa citesc sa vad ce ai postat! oooo, ce curioasa m-ai facut! :) weekend fain! pupici

      Ștergere
  7. Foarte draguta si bine asortata masa. Si eleganta, desigur, cu bun gust. Imi place si mie "procedura" de decorare a mesei, sau a casei, etc...dar trebuie sa mai ma pun la punct, sa mai castig ceva experienta :), nu-mi ies asa de bine :)). Dar imi place sa merg prin magazinele de profil, pentru inceput si sa privesc cum sunt decorate mesele, asa mai invat una alta :). Aranjamentul acela de toamna este splendid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu ma ocupam atat de mult de detlii cand copiii erau mici, dar, cu timpul, grijile au devenit tot mai putine si timpul "liber" tot mai mult, asa ca acum, ma staduiesc sa realizez clipe cat mai frumoase. Chiar faptul ca ma preocupa decorarea mesei si a casei, îmi confera o stare de relaxare si placere deosebita.
      un sfarsit de saptmâna minunat iti doresc, Larisa draga!

      Ștergere
  8. Foarte frumos! Multumesc de idee, cu siguranta o voi folosi.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult, Anastasia! te pup draga mea, sa ai un weekend tihnit!

      Ștergere
  9. intotdeuna apreciez modul de prezentare a mancarii, a servetelelor, prin ea vad pasiunea celui care a muncit/daruit!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ich bin sehr tief beeindruckt, und kann nichts mehr sagen als: "Große Seelen dulden still"...Sei herzlich gegrüßt!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru Craciun voi folosi si eu acest mod de pliere a servetelelor, care schimba total aspectul mesei. Imi place si aranjamentul de pe platou, este foarte reusit. As fi vrut ieri sa fi avut si eu cateva nuci, dar nu am gasit in piata aproape pustie. :((

    RăspundețiȘtergere
  12. E frumos sa vedem la o masa un astfel de aranjament, dar eu recunosc, daca am ceva delicios pe masa ... cu greu mai vad aranjamentul :)))
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere