marți, 9 octombrie 2012

Ce mai gatim?

Va propun un meniu potrivit unui prânz din luna octombrie:
1.Supa de vita cu legume _____________________________2.Königsberger Klopse cu piure de carofi
 
3.Rulada cu crema de lamâie sau chec cu ciocolata si o cafea.
 
Nu am să zăbovesc în a explica modul în care se pregăteste supa, rulada sau checul, pentru că sunt sigură că majoritatea gospodinelor sunt experte :) Despre Königsberger Klopse însă mă îndoiesc că stiu multe, deoarece este un fel de mâncare tradițional din Prusia răsăriteană, preluat si des gătit în Germania si mai ales în zona Berlinului, unde este născut soțul meu.
Königsberger Klopse sunt chifteluțe din carne tocată de vitel, în amestec cu pastă de hering sau sardele. Pastei de carne i se adaugă ceapă tocată fin, un ou, miez de franzelă (pânie albă), sare si piper. Se formează chifteluțe rotunde si se pun la fiert în apă clocotită, cu puțină sare, vin alb, ceapă, boabe de piper, ienibahar și frunze de dafin. Când sunt fierte, chifteluțele se scot si din apa în care au fiert se face sosul alb. Se presară în ploaie, amestecând continuu, un pic de faină albă, smântână și un gălbenuș de ou și se completează cu suc de lamâie si boabe de capere. Se serveste cu cartofi natur sau piure, sau cu orez. Tradițional, se serveste alături salată de sfeclă roșie murată.

9 comentarii:

  1. toate ca toate dar chiftelutele intadevar interesante :)
    mc frrumos, promit sa le incerc si eu ....
    zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. totul este extrem de apetisant...chiftelute din carne si cu pasta de peste trbuie sa fie gustoase dar crec ca mi-ar fi placut mai mult prajite...
    mmm...noroc ca mai am doar o ora pana la masa de pranz,pofta de mancare e garantata! :)
    pup Carmen,pofta buna si tie! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bineinteles ca inghit in sec! :) Si in cazul chiftelutelor dar - mai ales! - in cazul ruladei cu crema de lamaie!

    Pentru orice eventualitate :) voi nota reteta chiftelutelor!

    Pofta buna!
    O zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. acesta este un post sadic refuz sa-l citesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante chftelutele acelea...adevarul este ca nu cunosc prea multe despre bucataria germana, dar sunt interesata :)! Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Miammmmmmmmm!
    Pot sa ma autoinvit la tine la masa?
    Ce pofta mi s-a facut...

    RăspundețiȘtergere
  7. mmmm...gata pentru azi! Am "mancat din ochi" tot, tot ! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiftelutele par interesante. Le-as servi cu cartofi natur, cea de-a doua varianta, pentru ca nu sunt fan piure :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Din toate aceste feluri de macare pe mine m-a impresionat sincer cel mai mult piureul de cartofi...mie personal mi-e lene sa imi fac singur asa pornind de la cartofi adevarati care trebuie curatati si fierti si amestecati cu unt si lapte, ca efectiv imi trece si foamea si pofta de mancare daca e sa depun atata efort concentrat, asa ca de obicei mananc piure ff rar sau mananc din ala din fulgi instant desi desigur nu are acelasi gust !

    RăspundețiȘtergere