sâmbătă, 28 octombrie 2023

Bostanii cei mai cei! - Expozitie Ludwigsburg 2023

Daca pâna acum câteva zile am avut înca senzatia ca este vara, de doua zile vremea s-a schimbat brusc si acum suntem nevoiti sa ne adaptam rapid la sezonul cu ploi. Aici la noi în Bavaria, ploua si aerul miroase a tomna! Imi place acest anotimp ♥ Este sfârsit de octombrie, natura a îmbracat straiele aramii, ceata ne vrajeste diminetile cu peisaje de poveste, zilele sunt scurte si noptile reci... Vino ploaie, vino! Îmi vine sa stig tare, însa mi-e teama ca se vor supara cei carora nu le plac zilele de toamna ploioase... Mie nu doar ca îmi plac (daca nu dureaza mai mult de patru zile în sir), ba acum chiar am nevoie de un motiv întemeiat sa ma potolesc cu iesirile, cu vizitele si petrecerile, sa pun frâna si sa ma linistesc ☺ Vreau sa "pierd" timp seara privind jocul umbrelor pe care le fac flacarile în semineu, sa ascult cum troznesc lemnele pe foc, sa reiau tricotatul, sa ma cuibaresc lânga Leo pe canapea în sufragerie, în fata televizorului, sa ma pun la zi cu programul de pe Netflix si Video-Prime... ☺ Tânjesc dupa un pic de leneveala... Mizez pe weekendul acesta! 
Din fericire, curatenia mare este pe sfârsite. Ar mai fi doar geamurile si perdelele de spalat Casa si curtea sunt decorate pentru toamna... inspirata fiind din excursia pe care am facut-o pe 8 octombrie la Ludwigsburg. În parcul Palatului rezidential are loc anual expozitia de dovleci si aproape în fiecare an, recordul la greutate este depasit! 
 Cât credeti ca a cântarit "cel mai mare dovleac"?! Nu scriu aici, imediat... va las un pic sa va dati parerea ☺ Oricum, vreau sa va spun ca acei dovleci ce sunt înscrisi la concurs, sunt cântariti o data la inregistrare în expozitie si înca o data în ziua în care sunt anuntati oficial câstigatorii. Este important pentru organizatori si participanti sa stie în procente, cam cât se deshidrateaza acesti dovleci uriasi... Anul acesta, pentru ca a fost vara pâna la mijlocul lunii octombrie si în ziua concursului (8.10.2023) au fost înregistrate 25°C la umbra... dovlecii au pierdut cca 5-10% din greutatea initiala. Va destainui ca dovleacul câsigator s-a deshidratat 50 Kg! Deeeeeci?! Câte kilograme a avut dovleacul câstigator?! 1052 kg! Premiul a fost obtinut de un fermier din Bavaria, cu un dovleac din soiul "Atlantic Giant" Si astfel a fost doborât recordul anterior, stabilit în anul 2018 cu impresionanta greutate de 916,5kg. Anul acesta au participat fermieri din Germania si Austria, iar pe locul doi si trei au fost un dovleac din Hessen - 745 kg si unul din Bavaria cu 519,8 kg. 
În fiecare an, parcul în stil baroc este decorat cu cca 450.000 de dovleci, de toate soiurile si culorile! Fie ca sunt aranjati sa formeze o figura supradimensionala, fie ca sunt suprapusi sa delimiteze drumul sau gradinile restaurantelor si chioscurilor, ori sunt expusi pur si simplu pentru frumusetea lor, dovlecii si bostanii reusesc sa încânte mii de vizitatori, veniti din toate colturile Germaniei. 
Noi am plecat dimineata din Augsburg cu un autocar si am ajuns în parcarea palatului pe la orele 10:30. Am fost împartiti în trei grupe si împreuna cu ghidul nostru, ne-am plimbat pe aleile colorate predominant în portocaliu ☺ 
Tema expozitiei de dovleci de anul acesta a fost FOCUL. Personaje din desenele animate, precum Fred Flintstone, Fireman Sam sau Jim Knopf, Lukas și locomotiva, Pokemon si alte creaturi marine uriase se gasesc însiruite pe aleile parcului. Unele figurine din dovleci sunt concepute pentru a fi interactive. De exemplu, copiii s-au amuzat sa intre în mașina de pompieri și de asemenea, au pornit sirena. 
Peste tot domneste mirosul de dovleac gatit în fel si chip: prajit, copt, facut pizza, placinta, prajitura, sos dulce sau acrisor, garnitura la meniuri cu carne. Choscurile abia prididesc sa faca fata cerintelor de seminte de bostan prajite cu sare, cu cilli, cu miere, cu zahar si cu alte fel si fel de arome! 
Expozitia a fost deschisa pe data de 25 august si va ramâne deschisa pâna pe 3 decembrie.
Eu am mai fost în parcul palatului, am si vizitat palatul-muzeu în urma cu câtiva ani (când am cunoscut-o pe Ceska si pe Gâza), dar expozitia de bostani este prima data când am vizitat-o si o recomand. 
Este o experienta foarte interesanta!
PS: de data aceasta, l-am convins si pe prietenul lui Andrea sa vina cu noi în excursie. I-a placut ☺Am pornit la drum la rasaritul soarelui si ne-am întors dupa apus.

7 comentarii:

  1. Ohoho, mi-ar plăcea să văd așa ceva! Foarte frumos și foarte gustos! Aș vrea să văd și la noi așa ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traditia aici este din 1997. Parcul ofera culisele perfecte unui festival de asemenea anvergura. Daca mai tine si vremea cu organizatorii, atunci actiunea este un succes deplin! Noi am avut noroc de vreme de vara! A fost o zi superba!
      Pupici. Un weekend minunat sa ai 😘😘

      Ștergere
  2. Îmi place lumea bostanilor prin care v-aţi plimbat!
    Să-ţi fie zilele toamnei aşa cum le doreşti, dragă Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar că aceștia sunt ,,dovlecii cei mai cei"!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu imi vine a crede ceea ce vad! Incredibile imagini!
    Mi se pare ireala atmosfera. Cred ca v-ati distrat de minune acolo!
    Pupici si duminica placuta, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai ce dovleci uriasi :O. Si ce de dovleci in general !!!
    Cred ca mi-ar placea sa am o curte in care sa am un loc special pentru dovleci :)))))). Si din cei decorativi mi-ar placea... dar si din cei ... de consum:D
    Iar decoratiunile - hihi numai bun de jucat (Desi stiu ca nu este foarte usor haha).
    Pupici cu drag :D

    🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca e o "nebunie" de culori, forme, mirosuri! Experienta interesanta, categoric! 😊 E un fel de... parc de distractie comestibil. 😊
    Un dovleac de-o tona!! Uaaauuuu! Ai idee ce se alege de acesti dovleci gigant?! 😊 Sunt transformati in diverse feluri de mancare...? sau ceva? Banuiesc, totusi, ca nu sunt lasati sa se strice - ar fi pacat.
    Multumesc pentru imagini, Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! ❤ 😘 🍀 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere