sâmbătă, 17 aprilie 2010

Pe urmele amintirilor

Zilele trecute rasfoiam albume cu fotografii si ochii mi-au cazut pe unul care aduna amintiri dintr-o excursie de 4 zile pe "Drumul vinului" (die Weinstrasse). Prietena mea Erna, care ma iubea ca pe propria ei fiica, ma invitase sa o însotesc în aceasta calatorie organizata de clubul ei de pensionari. Pe traseul pitoreasc al zonei viticole, cu orasele cochete si curate, am vizitat muzee, fabrici, expozitii, ne-am relaxat în piscine termale, am degustat vinuri, am petrecut seri minunate cu muzica si voie buna, ne-am plimbat si am fost impresionate de tot ce ne-a înconjurat. Organizata în mod exceptional, excursia a cuprins printre altele si vizitarea palatului rezidential Ludwigsburg -cel mai mare palat în stil baroc din Germania si unul dintre cele mai frumoase din Europa. Primul filmulet pe care-l atasez aici este facut cu ocazia excursiei de acum cinci ani; al doilea este facut astazi...pentru ca din dorinta de a revedea palatul, am pornit cu sotul meu spre acest oras, situat la mai putin de 200 km. distanta de Augsburg.
Astazi, ca si acum exact cinci ani (14-17 aprilie 2005), palatul ne-a încântat privirile. Un ghid simpatic, ne-a îndrumat pasii prin saloane, sali de sedinta sau audiente, dormitoare, galerii de arta, terase, capele, camere de servici, sali de bal sau teatru, exponatele fiind în cea mai mare parte originale. Construit la începutul secolului al XVIII-lea, paltul a servit ducelui Ludwig von Württemberg ca resedinta de vara si are 452 încaperi, dispuse simetric într-un careu format din 18 cladiri ce închid 3 curti- parc. Urmasii acestuia si-au pus - care mai de care amprenta asupra arhitecturii palatului, modificând anumite camere, în stil rococo, clasicist sau Empire. Tura noastra "în fuga" a durat aproape doua ore si va marturisesc ca tare ne-am bucurat când am iesit în curte la soare, frigul din încaperi de secole neîncalzite, ajungându-mi la oase!
Despre vizitarea parcurilor am sa povestesc detaliat, pentru ca minunatia gradinilor a fost completata de... Gâza, minunatul baietelul al prieteni mele virtuale Ceska. Începând din dupa-amiaza acestei zile, nu mai suntem doar cunostinte virtuale! :)

2 comentarii:

  1. Intradevar e exstraordinar de frumos palatul.Eu merg de cate doua ori pe an in Germania la cumnata mea care sta la 60 de km distanta de Ludwigsburg si de fiecare data ma duc sa-l vad.Frumos si mare(sectaculos)

    RăspundețiȘtergere
  2. Gabriela,
    ma bucur pentru tine, zona e foarte frumoasa în orice anotimp. Noi stam mai în sud, spre Alpi si la noi e cev mai rece. Natura deasemenea este câtiva buni pasi mai în urma.
    Palatul adaposteste cred cinci muzee. Iar gradinile palatului ofera deasemenea atractii deosebite.

    RăspundețiȘtergere