vineri, 6 octombrie 2023

Oktoberfest în date și cifre

S-a încheiat a 188-a editie a celui mai mare festival popular din lume. Noi nu am fost anul acesta însa pot sa prezint aici o fotografie speciala, deasupra Münchenului. Fiica mea s-a întors din concediu pe 2 octombrie, pe la ora 21 si a facut fotografia aceasta din avion, inainte de aterizare. Partea cea mai luminoasa este Theresienwiese / Oktoberfest 🤗
Serbarea a fost initiata în anul 1810, cu ocazia casatoriei Printului Ludwig von Bayern cu Printesa Therese von Sachsen-Hildburghausen. 
Anul acesta festivalul a durat 18 zile, din 16 septembrie pâna pe 3 octombrie si pentru a ilustra dimensiunile și superlativele, iata aici câteva date: 
- cu cei 7,2 milioane vizitatori, anul acesta a fost depasit recordul din anul 1985 (7,1 milioane) si pe cel din 1984 (7,0 milioane) [în anii 2020 si 2021 sarbatoarea nu a avut loc]. 
- serbarea are loc în mod traditional pe Câmpia Tereziei (Theresienwiese sau în dialoct local d’Wiesn) , pe o suprafata de 34 hectare 
- în comparatie cu anul trecut, preturile au crescut cu 15% 
- berea bavareza este conforma Legii puritatii, adoptate în anul 1516. Conform acestei legi, berea este preparata doar din trei componente: malț, hamei si apa. Exista 600 tipuri diferite de bere aici la Oktoberfest. 
- cea mai veche bere din lume a fost cea produsa în anul 1050 la mânastirea benedectina Weltenburg. În acea vreme, calugarii obisnuiau sa bea câte 5 litri de bere pe zi! Un litru este masura standard la Oktoberfest - ein Mass Bier - a impus crearea unor cani din lut, cu capacitatea de un litru (pe româneste a fost preluat cuvântul "halba" pentru aceste cani, însa "halb" înseamna jumatate de litru. 
- anul acesta s-au baut mai mult de 7.800.00 litri bere! 
- au fost serviti 235.000 perechi de cârnaciori, au fost sacrificate 210 vite pentru fripturi, au fost rotisati 500.000 de pui si 70.000 de pulpe de porc - anul acesta s-au consumat 200.000 metri cubi de gaz, 130000 metri cubi de apa si 3.000.000 kWh curent electric. 
- la Oktoberfest au lucrat peste 13.000 angajati. Au fost 173 "masinute si învârtitori" si înca 300 chioscuri de vânzare: dulciuri, vata pe bat, fructe în ciocolata, sucuri si racoritori, turta dulce, mâncare "to go", obiecte artizanale, etc 
- sunt 17 corturi mari (cu peste 3000 locuri) si 21 corturi mici (cu peste 1000 locuri) Cel mai mare cort aici la Oktoberfest a fost cortul Pschorr-Bräurosl din 1913, care, cu cei 5.500 de metri pătrați, a oferit spațiu pentru aproximativ 12.000 de invitați. Astăzi, Hofbräu-Festhalle este cortul cu cea mai mare capacitate, cu aproximativ 10.000 de locuri. 
- un cort mare costa 400.000 Euro; într-un cort lucreaza cca. 120 angajati; se vorbește de o cifră de afaceri de zece până la douăsprezece milioane de Euro pentru corturile mari. 
-pretul unui Mass Bier a oscilat între 12,6 € în cortul-muzeu Oide Wisen si 14,5 € în corturile Käfer Wiesn-Schänke, Marstall și Schützen-Festzelt. Cortul vizitat de cele mai multe celebritati este Käfer. 
- în corturi, traditional este ca orchestra sa cânte la fiecare ora "Ein Prosit" (hai sa ciocnim), cântec ce aduce aproape 10.000 de euro în vânzări pentru cuferele hangiilor. 
- ospatarii de aici câstiga aici în jur de 15.000 € în aceste doua saptamâni de festival. 
- cele mai frumoase si cautate corturi sunt la egalitate : cortul Schottenhamel și Ochsenbraterei. Vizitatorii au stat în cele două corturi în medie 148 de minute. Schottenhamel este cel mai vechi cort de la Oktoberfest. Aici, are loc dechiderea oficiala transmisa la TV in intreaga lume, cu traditionala cepuire a primului butoi de bere de catre primarul din München. 
- prima bere se serveste în ziua deschiderii la ora 12 si ultima bere se serveste în ziua închiderii la ora 22:30 
- cu ocazia festivalului Oktoberfest, se produc 1500 tone de gunoi!
- pe timpul festivalului, se înregistreaza peste 4.000.000 mai multi pasageri în mijloacele de transport în comun. 
- cei mai multi partcipanti la Oktoberfest sunt din München, din întreaga Germanie, din Franta, Italia si SUA.
 - potrivit raportului politiei din München, anul acesta s-au înregistrat 40% mai putine infractiuni pe durata festivalului, mai exacat, anul acesta au fost 383 infractiuni cu droguri, 260 vatamari corporale (29 batai cu halba de bere), 73 cazuri de hartuire sexuala (inclusiv fotografiere în secret sub fusta) si 6 cazuri de viol. Au fost înregistrate 23 accidente de circulatie si au fost confiscate 258 permise de conducere. 
 - serviciul de ambulanta a înregistrat deasemenea o reducere a cazurilor de betie la tineret, totusi 7620 cazuri de intoxicatie cu alcool, urgente chirurgicale (laceratii sau probleme vasculare) si din acestia doar un procent raniti in urma luptelor. Cea mai mare alcoolemie măsurată a fost de 3,6 promile!!! 
- la Oktoberfest exista 1410 locuri la toaleta, 43 locuri speciale pentru persoane cu dizabilitati. 
- pe perioada festivalului au fost predate la "Obiecte gasite" 4500 bunuri, ulterior, doar cca 20% din lucruri au fost ridicare de cei care le-au pierdut.

13 comentarii:

  1. Ameţitoare cifrele toate! Îmi depăşesc imaginaţia, dar cred că şi distracţia a fost pe măsură.
    Weekend frumos, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. distractia este pe masura! Cine stie sa se distreze si ce intelege fiecare prin "a se distra" ☺ Eu de cate ori am fost la OKoberfest, m-am distrat!
      Te pup Potecuta! O saptamâna minunata iti doresc! 💕

      Ștergere
  2. Spectaculoasă poza şi foarte interesante informaţiile. 🙂
    Weekend pe placul tău, dragă Carmen! ❤

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Vero draga! Weekendul a fost din nou supra-plin.
      Un start bun în noua saptamâna 💕 🍀

      Ștergere
  3. Ce poza deosebita! Multumesc pentru toata istoria acestui festival.
    Este oricum o sursa financiara temporara foarte atractiva, ca altfel nu s-ar tot repeta. Recunosc ca astfel de evenimente nu prea rezoneaza cu mine, insa organizarea lor este cu totul deosebita prin amploare si sunt multe de invatat despre asta.
    Un weekend cat mai placut, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana draga. cu placere :-) Nu poti sa spui niciodata daca iti place ceva sau nu, atâta vreme cât nu probezi!
      Mie îmi place foarte mult sa merg la Oktoberfest , anul acesta însa am avut multe altele de facut si nu am ajuns. Cu toate ca ne despart doar trei-sfer de ora, drum cu trenul regional, care circula din ora în ora. Deci foarte comod si ieftin! Dar cum am spus, anul acesta nu am avut timp.
      Nu am stat niciodata pâna la închidere... în general, incidentele se produc noaptea. Si nu am baut niciodata mai mult decat o jumatate de litru de bere! Indiferent cate ore am stat în cort. Imi place atmosfera, antrenul, veselia si muzica-specifica acestui eveniment. E haioasa si daca eti in compania potrivita, intri in "joc".
      Masinutele si învârtelile nu sunt pentru mine! De când eram copil, mi se facea rau si pe leagan! ☺ Dar urc cu cea mai maer placere în roata uriasa (gondola) si admir panorama. Poate ca intru si în labirintul cu oglinzi sau în "casa vrajotoarelor" si imi este suficient. Important este sa manânc un langos cu brânza si mujdei si poate vata pe bat, migdale în zahar caramel sima bucur sa primesc o turta dulce cu text haios! Asta este pentru mine o plimbare reusita la Oktoberfest. Pe la orele 19 sa fiu deja in tren, inapoi spre casa ♥
      Pupici. O saptamâna minunata sa ai! ❤️😘

      Ștergere
  4. Fotografia e superba!
    Multumesc pentru informatii, Carmen draga! ❤ Sunt cifre uau!
    Avem Oktoberfest in BV de prin 2009 (cred) La prima editie am vazut doar defilarea. La nu stiu care editie am vrut sa mergem dar era asa de mare inghesuiala inat am renuntat... Anul aesta a fost OF din 31 august in 10 setembrie... La anu' l-or face in august, direct?! Nu au un loc "stabil" pentru festival - il tot muta... In ultimii ani am tot uitat de OF si anul acesta a fost la cca 10 minute de mers pe jos... Daca nu uitam, aruncam o privire. 😊 Imi doresc sa le iasa un festival elegant, de bun-gust... Poate ca asa si e, dar nu mi se pare mie. 😊
    Weekend minunat iti doresc! ❤ Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! 💕 💞 🐾 😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. adevarul este ca denumirea de Oktoberfest ar trebui pusa sub licenta... Oktoberfest este unic si este doar în München! Restul serbarilor ar trebui sa aiba alte denumiri! Târgul toamnei, târgul berii, serbare de septembrie sau octombrie, ma rog, ceva in genul acesta Sau traditional cum se numeau alta data aceste serbari "ziua recoltei"... Mie tare mult imi placea cand eram copil si mergeam cu parintii in târg, totul era inconjurat cu baloti de paie, atârnau struguri si erau expuse lazile cu mere si prune... Mirosea a toamna.
      In Germania nu exista niciun oras care sa organizeze Oktoberfest- in afara de München. Fiecare are o serbare de toamna si fiecare are un alt nume. In Agsburg se numeste Plärrer-de-toamna (exista si Plärrer de primavara)
      Pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro 💕 💞 🐾 😘 Un start bun în noua saptamâna!❤️😘

      Ștergere
  5. Fotografia este superbă! Mă bucur foarte mult că am citit despre istoria acestui festival. Mulțumesc.
    Să ai o duminică frumoasă! Te pup, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Mihaela draga! sper ca si tu ai avut un weekend minunat!
      Un start bun în saptamâna calendaristica 41! (au mai ramas 11 saptamâni din acest an! wow!) ❤️😘

      Ștergere
  6. Foarte interesante informatiile despre festival.
    Sa ai o zi frumoasa si cu spor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Super tare fotografia!! Am vazut din prima zona luminoasa, chiar inainte sa citesc textul.. (ce de risipa ... lol - acum serios chiar este risipa, dar sunt si multe lucruri faine, care sa speram ca duc la un echilibru :D).
    Mi-a placut sa citesc datele - foooarte interesant :D.
    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere