vineri, 27 octombrie 2023

Tort gustos si facut rapid

Am promis colegilor de birou ca miercuri voi aduce prajituri. 
Eu am reînceput de doua saptamâni dansul-sportiv si în fiecare marti, dupa orele de serviciu am antrenament. Ca de obicei, am ajuns acasa doar dupa 19:30. 
Raluca - fiica mea, a avut luni si marti liber si mi-a promis ca ma ajuta (de la ea de acasa). A compt pentru mine 30 de mini-muffins cu cireste si ananas si înca 30 de Toffifee Brownies ♥ A venit o fuga la mine si mi-a lasat prajiturelele pe terasa. Când am ajuns eu seara acasa, le-am gasit super-frumos ambalate, gata pentru transport ♥ Ar fi fost suficiente pentru cei 18-20 de colegi, însa am avut eu în cap ideea de a face si un tort. Asa ca m-am apucat imediat de treaba! ☺ 
Am spart 4 oua, albusurile le-a batut Helmut spuma - el este specialistul pentru asa ceva. El a batut dealtfel si frisca. 
Eu am amestecat galbenusurile cu 4 linguri de zahar si o lingurita plina vârf cu ness-café. Am pus o jumatate de pliculet cu praf de copt într-o ceasca si l-am stins cu o lingurita de otet. Am adaugat în castron 4 linguri de faina si praful de copt stins si am amestecat cu mixerul. Apoi, cu o lingura de silicon, am incorporat spuma de albusuri. 
Între timp, am dat drumul la cuptor sa se încalzeasca. 
Forma rodunda (27 cm), am uns-o cu foarte putin unt - doar cât sa pot lipi cât mai perfect hârtia de copt. Am turnat compozitia în forma si am dat-o la cuptor, la 200° pe aer circulant, cca 30 minute. 
În acest timp, am pus o cutie de mascarpone (250g) într-un bol si am amestecat cu 4 lingurite de iaurt-natur, 3 linguri de zahar, 2 pachetele de zahar-vanilat, o lingurita suc de lamâie, o banana foarte coapta (si aromata) taiata feliute. Crema obtinuta am amestecat-o cu 200g spuma de frisca (cea pe care a batut-o Helmut). Am pus vasul la frigider si am scos blatul din cuptor. L-am lasat sa se racoreasca iar eu, în timpul acesta, m-am dus sa pun echipamentul de sport în masina de spalat, eu am facut dus si m-am spalat pe par. 
Am revenit în bucatarie, am taiat blatul cam la trei-sfert, obtinând doua bucati - baza fiind felia mai groasa. Am fixat blatul în inelul pentru ornare, ca sa nu imi alunece "etajele". Am acoperit blatul cu crema de mascarpone si aici... am inventat o noua reteta ☺ Initial am vrut sa acopar crema cu blatul-capac si deasupra sa asez Kinder-Pingui ca si când ar mai fi fost înca un blat. Apoi am vrut sa torn glazura de ciocolata. Însa nu am apreciat corect de câte bucati Kinder-Pingui am nevoie... am avut doar 8 bucati si mi-ar fi trebuit cel putin 16! Asa ca... le-am taiat cubulete si le-am asezat peste crema. Am pus blatul-capac si am acoperit tortul cu doua ciocolate Lindt, cu 85% concentratie de cacao, topite într-o olicioara si amestecate cu o lingurita de unt. Am avut câteva perlute aurii pentru decor si mini-bomboanele-lunguiete de ciocolata, le-am împrastiat pe suprafata ciocolatei înca fierbinti. Apoi am pus tortul la frigider si... gata! 
A doua zi am servit colegii care au devorat tot ce a fost pe platouri! Multi au zis ca asa Toffifee-Brownies bune nu au mai mâncat înca în viata lor! ♥ Tortul a fost pe locul doi, dar foarte delicios deasemenea ☺ Si când ma gândesc ce repede l-am facut! Încercati si veti fi încântate! ♥
 

12 comentarii:

  1. Apetisante toate, Carmen! Cred că-s delicioase.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au fost... gata toate, nu mai sunt 😅 Dar astazi a facut Helmut un tort cu cirese si bezea... wow! Un deliciu. Il intreb cum si voi scrie reteta ☺️
      Te pup. Start bun in weekend 😘🤗

      Ștergere
  2. Dragilor v-ați întrecut în arta culinară, cu adevărat tentante!😋👩‍🍳😍
    Weekend tihnit! Te îmbrățișez!🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te pup Gina. Imbratisari 🤗 Sa ai un weekend minunat 😘

      Ștergere
  3. Foarte apetisante toate, cred că au avut mare succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, s-au terminat rapid :-)
      Weekend minunat sa ai! 🤗😘

      Ștergere
  4. Am inghitit in sec la greu! 😃 Sunt convinsa ca totul a fost delicios! ❤ Sa va fie de bine!
    Viata dulce sa iti fie, Carmen draga! 💕
    Imbratisari si pupici cu drag de la quattro pentru trio! 😘 💗 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri s-a anuntat o prietena în vizita si eu pentru ca am lucrat pâna la ora 16, l-am sunat pe Helmut sa il rog sa faca un check, sa avem ce servi lânga cafeluta.
      Când am ajuns acasa... wow! Helmut a facut un tort cu cirese si bezea! Nu doar ca a aratat superb, a si fost foarte gustos! Am mâncat noi câte o feliuta, dar i-am dat si prietenei câte o felie pentru fetitele ei, ce s-a mai bucurat! ☺ Am fotografiat tarta o sa o prezint când o sa aflu si reteta de la bucatarul-sef! ☺
      Pupici si îmbratisari, de la trio pentru quattro😘 💗 💞 🐾 🤗Weekend minunat sa aveti! 🤗😘

      Ștergere
  5. Ooo, ce festin dulce! Evident ca s-au consumat astfel de minunatii.
    Mi se pare totusi complicat, asa ca ma rezum la a degusta din priviri!😃
    Pupici si weekend placut, draga Carmen!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e deloc complicat! incearca-l... nu veu regreta. Zau ca se face in 20 minute!
      Pupici ♥ Weekend minunat sa ai! 🤗😘

      Ștergere
  6. mmmmm dar ce de bunatati acolo!!! Si eu ma tot chinui de o saptamana sa fac o prajitura cu mar :))). Sper sa reusesc maine. De mancat... ah, momentan nu prea pot manca in front ca aveam si eu ceva planuri din acestea marete, insa mi-au fost spulberate (momentan).

    Prajiturelele arata absolut fabulos. Iar totul :D delicios. Ti-a iesit foarte bine si sigur a fost gustos.
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oooo si eu ot vad retete cu mere si dovleac si abia o astept pe Greta sa vina marti... vom prajituri in fiecare zi! ☺☺☺
      Pupici ♥ Weekend minunat sa ai! 🤗😘

      Ștergere