sâmbătă, 14 octombrie 2023

"A şti că ştii ceea ce ştii şi că nu ştii ceea ce nu ştii, aceasta este cunoaşterea adevărată" (Henry David Thoreau)

Universitatea din Stuttgart a fost situată inițial în centrul orașului Stuttgart. Din motive de spațiu, câteva facultati au fost mutate în cartierul Plieningen. Universitatea Hohenheim cu Facultatile de științele agricole, de Stiinte naturale, Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării și Facultatea de Stiinte economice se gasesc aici, în acest campus-universitar, la cca. 7 kilometri de centrul orasului. Aici am locuit pentru doua nopti si... m-a simtit foarte izolata, dar mi-a prins bine! 
Hotelul de trei stele, plasat în parc, mi-a asigurat doua nopti foarte linistite. Dimineata m-am dus pe jos, doar cinci minute pâna la Academie. Masa am servit-o la restaurantul din coltul strazii. 
Cursul a durat de la 8:30 la ora 17. Seara se instaleaza rapid în luna octombrie, asa ca nu m-am aventurat cu autobuzul sau tramvaiul spre centrul Stuttgartului. Pentru ca nu cunosc orasul, am ramas mai bine în jurul hotelului. M-am plimbat în fiecare seara o jumatate de ora prin parc apoi m-am retras în camera mea si cu toate ca de obicei dorm agitat în pat-strain, am dormit aici ca un prunc. Liniste, aer curat, dar si oboseala! 
Cursul de ISO GPS pe care noi l-am urmat în cele doua zile (16 ore), este predat la universitate timp de un semestru, de câte doua ori pe saptamâna. Acesta este cursul de baza. Cursul de aprofundare este materie pentru urmatorul semestru! Grupa noastra a fost formata din ingineri din proiectare, din control de caliate, din marketing, angajati la diverse firme specializate pe diverse tipuri de produse, din întreaga tara. Pe durata seminarului, am pus foarte multe întrebari si profesorul a gasit câteva mai deosebite, pe care le-a notat, zâmbind pe sub mustati, ca "întrebari pentru examen" ☺
ISO GPS este în prezent cel mai important sistem de standardizare pentru comunicarea tehnică. Geometricul Normele Geometrical Product Specifications (GPS) servesc comunicarii între design, producție și calitate. Sistemul ISO-GPS este utilizat pentru a descrie caracteristicile geometrice ale pieselor în diferite etape din ciclul de prelucrat (spre exemplu proiectare, fabricare și testare). Sistemul definește geometria nominală a componentelor care alcătuiesc produsul și toleranțele care cuantifică abaterile admise de la această geometrie nominală. Regulile ISO GPS, vor face posibilă în viitor utilizarea informațiilor geometrice clar definite si deja conținute în setul de date digitale (model CAD) pentru procesele de producție din aval și de asigurare a calității. Acest lucru reduce timpul necesar pentru documentația de proiectare, producție și asigurarea calității. Redundanțele, inconsecvențele, ambiguitățile și interpretările greșite sunt în mare măsură evitate, reducând astfel riscul de erori, crescând simultan calitatea produsului. Deoarece toate informațiile necesare provin dintr-o singură sursă, produsele pot fi dezvoltate, produse și testate mai sigur, mai eficient și mai rentabil. Aceasta este teoria! Nu stiu câti ani va dura implementarea sistemului în practica de zi cu zi... ISO GPS au fost oficial publicate în anul 2012!!! Starea de spirit a industriei este înca circumspecta, dar drum înapoi nu mai exista! Un sondaj de opinie actual arata ca 32% din reprezentantii industriei considera regulile si obtiunile de specificații mult prea complexe, 27% au invocat lipsa procedurii de aplicare a conținutului normativ, 21% au acuzat aplicabilitatea limitată a tehnologiei convenționale de măsurare pentru testarea în timpul producției si abia 6% s-au declarat multumiti si nu au vazut impedimente în a aplica sistemul!
Eu, dupa absolvirea acestui seminar pot spune doar ca stiu unde sa caut sa-mi explic ceea ce nu înteleg ☺ Sunt sute de simboluri si 143 de reguli, în total 16.000 de pagini!

8 comentarii:

  1. Eu m-am pierdut in explicatii, atât de mult că nici n-am înțeles prea bine ce este ISO GPS-ul asta. Probabil ar trebui să lucrez oarecum în bransa asta ca să înteleg mai bine. Înteleg că se dorește a fi un produs care să simplifice munca de proiectare, adică în principiu ceva bun, dar mai durează până va fi acceptat și înteles ca să devină „uzual”.
    Să înteleg că voi ați facut un seminar de doua zile în care ar trebui să întelegeti ce se predă un semestru întreg?
    Mă bucur că ti-a priit deplasarea si că te-ai putut odihni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ISO GPS este cel mai important sistem de standardizare pentru comunicarea tehnică. Este viitorul. Ca va fi viitorul foarte apropiat, viitorul apropiat sau cel indepartat... asta este cea mai mare intrebare actuala 😜
      Da, exact asa a fost. Studentii au timp un semestru sa inteleaga materia si sa dea examen, noi am parcurs totul in mai putin de 16 ore si... am primit un "Certificat de Participare" Asa cum am spus, acum, dupa cele doua zile stiu doar ca muulte nu stiu! 😂 Dar am habar despre ce este vorba si stiu unde sa caut, atunci cand nu inteleg ceva.
      Cursul este materie de un an, impartita pe doua semestre, curs de initiere si curs de aprofundare. Tinerii ingineri care vor iesi de acum inainte de pe bancile facultatilor tehnice, vor cunoaste perfect acest sistem normativ.
      Noi trebuie sa il invatam si sa il aplicam din mers....

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Doar 16.000 pagini! 😁 o nebunie! Cine sa tina minte toate Normele, toate paragrafele?! 🤔
      Noapte buna Vero draga 😘🤗
      Un start bun in noua saptamana 🍀💞

      Ștergere
  3. Eu am vazut o veverita pe copac :))))).
    Mi se pare foarte fain ca se organizeaza asa ceva! Oare cat d erecunoscatori vor fi studentii pentru intrebarile de la examen? :))))))
    Am auzit si la noi de iso - banuiesc ca e parte din sistem (sau poate ca nu. cine stie, desi in principiu cred ca da, din cate am citi si am reusit sa si ineteleg la ora asta tarzie :))

    Pupici cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un nod pe scoarta copacului 😍 mie mi s a parut ca seamana cu o maimutica 🤗
      ISO este Organizația Internațională de Standardizare (International Organization for Standardization) si a fost fondata in 1947. Totul este standardizat... Un limbaj international, in toate domeniile...
      Studentii se vor bucura precis 🫢😁😜
      Pupici si imbratisari 😘🤗

      Ștergere
  4. Am citit cu interes cele ce le-ai scris... Neuronul meu se zapaceste de la prea multe date tehnice dar ii dau astfel de date pana se obisnuieste! 😃 Ni s-a predat si noua despre standarde, la un curs de... management, dar foarte putin (oricum, stiu in linii foaaaarte generale care-i treaba cu standardele) si acum recunosc: ma bucur ca nu trebuie sa aprofundez! 😊 Oricum, cele 16 mii de pagini imi suna a cosmar. 😊 Totusi, banuiesc ca nu trebuie sa stiti totul pe de rost! Intr-un fel, e mai greu pentru voi, ca ingineri cu vechime, sa "inlocuiti" informatiile pe care le stiti bine cu unele noi, decat e pentru studenti sa invete direct noutatile, si sa aiba timp sa aprofundeze informatiile. Personal, nu-s in stare nici de una, nici de alta! 😃 Asa ca... toata stima, Carmen draga! ❤
    Ma bucur de poze! Pe copac am vazut... un "embrion"! ❤ Copacul era... "gravid". 😊
    Arata foarte bine si ce ai mancat! Cred ca a fost o experienta interesanta! Faptul ca ai fost trimisa acolo dovedeste ca esti... cam de baza la munca. 😊 Succese iti doresc! Ma bucur sa stiu ca ai dormit bine! Nu-i de ici-colo, mai ales ca zici ca nu poti adormi chiar repede in "alt pat".
    Imbratisari si pupici cu drag, si ganduri bune, de la quattro pentru trio! 😘 💕 🍀 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest Sistem ISO GPS inlocuieste toate normele precedente. De aceea este foarte greu de implementat... IGeneratiile de iginerii care vor iesi in urmatorii ani de pe bancile facultatilor, nu vor sti alceva, decat acest sistem... Le va fi greu sa inteleaga documentatiile tehnice care inca sunt in circuit. Ca nu se poate face un total reset....
      Pe vopac 😅 embrion zici... Da, poate fi si veverita, si embrion si maimutica 😎😂
      Mancarea a fost medie... na, probabil adaptata la pretul de grup. Dar a fost gustoasa. Am avut de ales intre doua meniuri, si asta a fost bine.
      Multumesc Diana draga, vom vedea la ce imi va folosi acest seminar, deocamdata doar raportez in sedinte despre ce am auzit, fac asa o informare generala, sa stie toti colegii ce si cum. Va urma cat de curand un curs la nivel de firma, ca altfel nu pot fi introduse normele. Si bineinteles furnizorii nostri trebuie deasemenea sa se alinieze cu noi....
      Te pup. O zi buna. Ganduri bune si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞🤗

      Ștergere