marți, 24 octombrie 2023

Petrecerea

De obicei nu îmi serbez "mare" ziua de nastere. 
Duc doar prajituri la birou, sa servesc colegii iar acasa, invit vecinii la un pahar de prosecco, o felie de tort si o ceasca de cafea. Separat, cu fetele mele obisnuiesc sa facem împreuna "ceva mai deosebit" - ori mergem la un spectacol, ori facem o zi de wellness. Mai "multa familie" nu am aproape - mama locuieste în Sibiu, fratele si matusa în Ulm, asa ca de obicei ne rezumam la a ne ura toate cele bune per-telefon. Anul acesta însa am schimbat prefixul si toata lumea a considerat ca este o vârsta deosebita ce trebuie bine marcata ☺ 
Deja din luna septembrie, am început sa-mi fac gânduri cum si unde sa-mi serbez ziua... Am avut mai multe scenarii, unele mult prea fanteziste ☺... Doar trei au ramas "ancorate" în realitate ☺ 
Prima idee a fost sa fac petrecerea acasa, cu ajutorul unui catering-service, care sa-mi livreze la domiciliu felurile de mâncare și băuturile potrivite... Pe când faceam eu planul, afara erau 28 grade, vreme superba pentru o petrecere pe terasa. Am eu însa garantia ca vremea (care oricum a fost exagerat de calda pentru acesta inceputul de toamna) va ramâne asa pâna de ziua mea?! Daca ploua, ce fac?! Unde întind eu în casa mese pentru 30 de persoane?!... Asa ca oricât de frumos a sunat, ideea de petrecere acasa a fost stearsa de pe lista! 
Pentru varianta "restaurant"... am gasit doua - un club-restaurant, unde as fi putut face o petrecere gen brunch si un restaurant, pentru dinner. Brunch-ul a cazut, pentru ca restaurantul avea locuri limitate de parcare si musafirii mei sunt toti dependenti de automobil. Asa ca, pe lista a ramas doar restaurantul italienesc Leonardo DaVinci, care a avut înca - dar asa, pe muchie de cutit - un separeu liber (pentru 21 octombrie, toate separeurile au fost rezervate). 
In prima saptamâna a lunii octombrie am trimis invitatiile la petrecerea pe care am planuit-o pentru prima sâmbata dupa ziua mea. Confirmarea de la invitati a venit imediat si asa, am putut discuta despre meniu cu seful restaurantului. 
 Am stabilit o întâmpinare cu Prosecco, apoi pentru întreaga seara, bauturi la libera alegere. La aperitiv, gustarele pe platouri, antipasti cu mozzarella pe roșii si busuioc proaspăt, șuncă de Parma cu pepene galben, Carpaccio (felii subțiri de file de vită crudă cu parmezan ras, ulei de măsline și oțet balsamic), Frutti di Mare, cocktail de creveți si Vitello tonnato – vițel gătit și feliat cu sos de ton. 
Pentru felul principal, am stabilit ca fiecare invitat sa poata opta între "snitel de vitel gatit cu ciuperci boletus si sos de vin" si "filet de somon prăjit suculent și un sos cremos de vin alb si smântâna, cu salata Rucola". Am stiut din start ca am un invitat vegetarian, el a comandat "à la carte", la fel ca si cei cinci copii - cei patru nepoti ai lui Helmut si Antony, fiul prietenei mele (au mâncat pizza, spagetti sau doar cartofi pai si ketchup). 
La desert, pentru toata lumea, platouri cu Panna cotta, Tiramisù, Zabaione, Cassata si Tortufo. 
Meniul fiind decis, am ramans doar cu jumatate din griji ☺ 
Câteva zile înainte de petrecere, vecinii mei de "gard-în-gard", m-au anuntat ca una din fiice este pozitiva Corona-virus, deci... cu parere de rau, ei trei intra în carantina si nu vor veni la ziua mea. Pe de alta parte, una din colegele-prietene mi-a spus ca exact în weekendul petrecerii mele, are un musafir si nu stie cum sa faca... am zis "adu-l si pe el"! Ce mai conteaza o persoana în plus sau în minus?! 
Câteva seri la rând am rasfoit albume cu fotografii si am facut o selectie, pentru un poster pe care sa-l afisez în sala, de ziua mea. Am ales poze cu primul meu tort, cu prima vacanta la mare, cu prima coronita la scoala, cu uniforma de pionier "comandant de grupa" ☺☺☺ Primele fotografii color au fost cele cu parintii în excursii pe munti. Apoi cu tot familionul la schi, alta poza, tânara mamica, dupa care îmreuna cu fetele mele, la plimbare cu rolele, cu bicicletele, în concediu la mare sau la munte... Un mozaic cu amintiri superbe ♥ Am scos colajul pe hârtie foto de buna calitate, la un studio profesional. 
Am cumparat paiete-decorative pentru masa, baloane cu cifrele vârstei si o ghirlanda LED cu baterii. 
Am comandat în internet "cărți de loc" si am început sa ma gândesc cum asez invitatii la masa, pentru ca ei sa aiba puncte comune si sa poata purta conversatii placute. A fost prima data când la ziua mea am avut asa o combinatie vasta de invitati: persoane cuprinse între 86 si 29 de ani (copiii i-am scos din acest calcul), vorbitori de româna si germana, de engleza si româna, doar germana si doar engleza... Nu a fost usor! ☺ 
Cu o zi înainte, am fost la restaurant sa le spun cum m-am gândit eu sa-mi aseze mesele si sâmbata, în ziua petrecerii la amiaza, m-am dus cu Adela "o fuga" sa asezam cartile de loc si sa decoram putin sala. Planul meu a fost sa rezolvam totul în 15 minute... A durat însa aproape doua ore! 
Nu am avut timp acasa decât exact pentru dus, îmbracat si aranjat. La ora 16:30 am fost asa cum se cuvine, primii la restaurant. 
Mesele erau frumos aranjate, tacâmurilesi paharele straluceau. Primii sositi au fost cei din Ulm, fratele, matusa si sotul ei. Ca între români, mi-au cântat "La multi ani" ♥ 
Apoi au sosit fetele mele, vecinii, colegii de serviciu, fetele lui Helmut din München si din Memmingen... Toata lumea bine-dispusa, fericiti toti ca ne întâlnim sanatosi si cu voie buna. 
Petrecerea a început, bucatele au fost delicioase, am povestit, am râs, am facut muuuulte poze. Leo si Chico s-au comportat exemplar, cuminti si rasfatati de toata lumea, au stat mai mult pe lânga "masa copiilor". Într-un cuvânt, petrecerea a fost REUSITA! ☺ 
Pe la orele 21 au plecat primii musafiri. Pe la orele 22:30 am împachetat si noi si abia am reusit sa îngramadim baloanele cu helium în masina. Ajunsi acasa, am lasat totul în porbagaj, am despachetat doar duminica dimineata.

8 comentarii:

  1. Am citit cu multa bucurie tot textul... dar filmuletele... parca m-au teleportata alaturi de voi. Ce frumos a fooooost!! Si locul arata frumos si oamenii radiau.
    Si nu stiu, dar uite ca se poate sa se organizeze si intr-un local o zi de nastere, cumva ca acasa. Au avut si baietii loc, atmosfera a fost minunata!!
    Suuuperb, nu ca m-as fi asteptat sa fie alfel.
    La muuuuulti ani, inca o data!!! :*
    Imbratisari cu muuult drag (6 ani, da? :D hihi)
    puuuuup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ai fost aici, lânga mine... e ca si când ai fi fost la petrecere, asa te simt ♥ multumesc pentru cuvintele calde ♥
      Acasa ar fi fost munca de 10 ori mai multa! Doamne... nici nu vreau sa ma gândesc ce dezastru ar fi ramas la bucutarie, dupa o masa copioasa organizata pentru 30 persoane! ☺☺☺ In primul rând ca nu poti face fata, toata lumea vrea sa fie servita simultan... iar eu si Helmut ar fi trebuit sa fim doar la bucatarie si la pus sau adunat farfurii... Neee! Asa, a fost elegant! Am avut emotii si ne-am ocupat mult si inainte si in timpul petrecerii ca totul sa fie bine, însa am si savurat petrecerea... Ce am mai râs, ca pe mese au fost scoase la imprimanta foi cu meniul. Helmut m-a întrebat: ai facut tu astea? Am zis, nu, sunt facute de restaurant Atunci, a raspuns Helmut - m-am gândit eu... pentru ca daca le faceai tu erau mult mai frumoase ☺☺☺
      Pupici si imbratisari ♥ Daaaaa, un 6 (si un zero... care nu se pune, nu-i asa?!) Pup

      Ștergere
  2. Deosebite colajele de fotografii! Şi mă bucur că a fost o petrecere reuşită! La mulţi ani încă o dată şi să aveţi cât mai multe astfel de întâlniri vesele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atatea fotografii dragute am redescoperit in albume... dar greu mi-a fost sa ma rezum la doar cateva, pentru ca posterul nu avea voie sa fie mai mare ☺ Asa a incaput perfect pe geamul acela la restaurant!
      Acum, posterul o sa il duc mamei. Pe 16 noiembrie vin la Sibiu, Potecuta draga. Poate ne întâlnim la o cafeluta.
      Pupici. O zi buna!

      Ștergere
  3. Mi-a placut ambientul restaurantului. Cred ca toata lumea s-a simtit foarte placut! Iar farfuriile mi s-au parut uriase...
    Minunat un astfel de eveniment cu familie, prieteni, colegi.
    Seara buna, draga Carmen! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a fot bine ca am fost feriti de forfota obisnuita intr-un local. Am fost doar noi, între noi. Colegii mei s-au bucurat sa-mi cunoasca familia, familia s-a bucurat sa-mi cunoasca prietenii si vecinii ; fiecare a avut o noua experienta, o conversatie interesanta... Ne-am miscat mereu si am comunicat mult unii cu altii - nu am stat lipiti de scaun.
      Mancarea a fost foarte buna si da - portiile sunt uriase. In urma cu ceva ani, Helmut l-a intrebat pe seful de local de ce face portiile asa mari, ca majoritatea nu reusesc sa manânce decat poate ceva mai mult de jumatate. Si Antonio a spus : daca un client pleaca flamând de la restaurantul meu, am pierdut un client! ☺
      Preturile sunt moderate, nu este exagerat... Petrecerea mea a costat aproape 1300 Euro (am fost 29 persoane). Toata lumea a mancat si a baut dupa pofte!
      Pup Suzana, seara buna! ❤️😘

      Ștergere
  4. S-U-P-E-R-B!!! Emotionant! 💕 Ati fost acolo nu doar mai multe generatii, ci si mai multe nationalitati si chiar... doua specii! 😊 Si totul in armonie, cu veselie si bucurie! Leo intinzandu-se la masuta unde erau cadourile...! Ce scumpic e! Apoi, alaturi de Chico, "in centrul atentiei" la un moment dat.
    Ce pot sa zic, Carmen draga?! Ma bucur pentru tine! Iti doresc astfel de petreceri minunate macar la fiecare schimbare de prefix! Sa schimbi prefixul cu 6 invers asezat! Si sa mergi pana la ce prefix vrei! 😊
    Am citit raspunsul tau la o alta postare: ca esti cea mai tanara de pe strada voastra si, in contextul petrecerii, am inteles / simtit altfel aspectul - cu mai multa emotie. 😊
    Da Vinci a fost, si el, la inaltime! 😊
    Am citit si raspunsurile tale la comentarii! 😃 Fain ce a zis Helmut despre foile cu meniul! 😊 E un "semn" in plus ca sunteti atenti unul la altul, ca sentimentele voastre isi pastreaza forta. Numai de bine va doresc! (va dorim!)
    Imbratisari si pupici cu drag! ❤ 😘 💕 🍀 💞 🐾 🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo da, ce fain ar fi sa pot serba asa si la 90! 😁😅🤗😘 multumesc asemenea, Diana draga.
      Pentru ca nu stim ce va aduce ziua urmatoare, trebuie sa ne bucuram de fiecare clipa din prezent! Sa facem din fiecare zi ce se poate mai bun!
      Am avut parte de o petrecere superba, cred ca toata lumea s a simtit bine.
      Da, piticii nostri blanosi sunt parte din familie si totul a decurs minunat, chiar si la restaurant! Toti invitatii mei ori au un animalut de companie ori sunt foarte toleranti cu animalutele, de aceea Chici si Leo au fost total acceptati.
      Numai ganduri bune, din Bavaria spre Brasiv 💞🤗😘
      Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘🐾💞😘

      Ștergere