marți, 5 mai 2015

Harlemul spaniol


Spanish Harlem este parte distinctiva a cartierului Harlem din districtul Manhattan - New York City, Statele Unite ale Americii.
Este o zona a orasului în care dupa primul ramboi mondial s-au stabilit numerosi emigranti din Puerto Rico si America Latina. Din acest cartier provin: Eddie PalmieriTito Puente si Marc Anthony. Este un cartier care impresionează prin ineditul elementelor componente, prin aspect, formă, colorit, este o bucata de oras vie si deosebit de expresiva. Cu bune si rele, cartierul este sursa de inspiratie pentru numerosi artisti. A fost cântat de Ben E. King, Aretha Franklin si The Mamas and the Papas - Spanish Harlem, de Louie Ramirez - Lucy's Spanish Harlem, de Bob Dylan - Spanish Harlem Incident, sau de Elton John - Mona LIsa and mad Hatters.
Piesa "Spanish Harlem" a fost realizata în anul 1960 de Ben E.King (n.28 septembrie 1938 – d.30 aprilie 2015) si a fost un succes în topurile internationale. De-a lungul timpului a fost preluata de numerosi interpreti, în prezent fiind cunoascute cel putin 150 de versiuni cover (cele mai reusitee fiind cele interpretate de The Mamas & the Papas, Cliff Richard, Andy Williams, Aretha Franklin, Laura Nyro, Slim Smith, Kenny Rankin, Willy DeVille, Leon Russell, The Cats, Geoff Love, Percy Faith, Janet Seidel, Chet Atkins, Rebecca Pidgeon, Neil Diamond, Bowling for Soup, Tom Jones, Herb Alpert's Tijuana Brass, Jimmy Justice, Billy Joe Royal, etc)
Piesa "Mona Lisas and Mad Hatters" a fost realizata în anul 1972 de Elton John (n.25 martie 1947), pe versurile lui Bernie Taupin, inspirat din piesa "Spanish Harlem". Aceasta piesa are peste 10 versiuni cover (Sherie Rene Scott, Indigo Girls, Mandy Moore, Buckshot LeFonque, Heart, Ryan Adams (duet cu Elton John), Jason Hart, Dear Abbeys, The Muckrakers, Matthew Morrison, etc).
R.I.P., Ben E. King.

10 comentarii:

  1. Melodii frumoase, cunoscute a caror istorie nu o stiam.O zi plina de muzica buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. o voce speciala...
    informatiile nu le cunosteam, imi place sa aflu ce nici cu gandul nu gandeam :)
    melodiile nu le pot asculta la birou, uff :((

    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, martea în general postarile noastre contin videoclipuri muzicale :) Rubrica initiata de Sorin si preluata de Iulisa este o idee placuta pentru cei care iubesc muzica de toate genurile.
      o zi placuta iti doresc deasemenea, draga mea draga! :-*

      Ștergere
  3. Nici eu nu le pot asculta la birou. Tot uff!

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa prezentarea ta .
    Multumim pentru frumoasele melodii!
    O zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Si pentru tine, o saptamâna placuta în continuare!

      Ștergere