duminică, 31 mai 2015

Din mesajele Adelei (2) - Excursie în sud-vestul insulei


Atunci când esti în concediu într-o tara straina (pe un alt continent), interesant este nu doar sa vizitezi marile atractiile turistice ci sa încerci sa cunosti si traditiile, cultura, istroria acelui popor, sa iei contact cu bastinasii, sa te amesteti printre ei în pietile publice într-o zi de târg.
Quatre Bornes este unul dintre cele mai mari orase din Mauritius si este situat pe partea de sud-vest a insulei, între Port Louis - capitala (cea mai bogata din Africa) si Flic en Flac (cea mai frumoasa statiune de la malul oceanului). Orasul este înconjurat de Munții Green Mauritius si natura din împrejurimi este deosebita, motiv pentru care Quatre Bornes detine cele mai bogate zone rezidentiale. Este un oras modern si aglomerat, cunoscuta ca oras al florilor, datorita parcurilor multe si a zonelor verzi îngrijite. Exista cartiere de vile, dar exista si case mai putin îngrijite - ca peste tot în lume.
Strada principala din Quatre Bornes ofera nenumărate posibilități de cumpărături, pe ambele parti ale soselei fiind deschise magazine alimentare si buticuri, farmacii, restaurante si banci. Din loc în loc, în intersectii, vânzatori ambulanti îsi monteaza ilegal tarabele si încearca sa vânda marfa contrafacuta. O placere deosebita în pietele traditionale este negociatul frumoaselor haine colorate. Industria textila esta a treia ca importanta în Mauritius, renumita fiind în Africa pentru haine de buna calitate. Magazinele ofera haine, pantofi, genti, cosmetice, dvd-uri, cărți și multe altele, la preturi pentru toate buzunarele.


Oamenii sunt prietenosi si binevoitori. Engleza si franceza sunt limbi oficiale, obligatorii la scoala, însa în viata de zi cu zi se foloseste creola. Moneda este Rupia Mauritiana (aprox. 1 EUR - 40 MRS).
Piata este deosebit de bogata. Majoritatea bastinasilor locuiesc la satele din jurul marilor orase, unde au grădină de fructe și legume, ferme de pui și pășunat pentru o capră sau o vacă.
Satele pescaresti sunt aliniate de-a lungul coastei, între munți și ocean.
Mauritius a fost descoperită în anul 1507 de portughezul Pedro Mascarenhas, însa insula a fost bine cunoscut de catre arabi și malai înca din secolul zece. La sfârsitul secolului 16, insula a devenit colonie olandeză si a fost botezata dupa Maurice van Nassau. Între anii 1715 -1810 devine colonie franceză, numindu-se "Île de France" si insula servește drept escală în drumul spre India și Ceylon. În 1810 este ocupată de Marea Britanie și în urma Tratatului de la Paris (1814), devine posesiune engleză, insula fiind rebotezată Mauritius. După desființarea sclaviei în anul 1834, pe plantațiile de trestie de zahăr au fost aduși muncitori din India și China. La 12 martie 1968 Mauritius si-a declarat independența de stat, iar la 12 martie 1992 a devenit republică.
Ca urmare a stabilității politice, în ciuda structurării vieții interne pe comunități etnoconfesionale sau istorice, economia a înregistrat un continuu progres, fapt pentru care Mauritius este considerat "unicul nou stat industrializat" al continentului african. Noul presedinte ales a promovat restructurarea economiei prin diversificarea ramurilor industriale active și a stimulat turismul. De-a lungul anilor, guvernul a sustinut politica de dezvoltare a sectorului de înaltă tehnologie (high-tech) în economie.
Aproximativ două treimi din populația insulei provin din subcontinentul indian. Marea parte a populației sunt așa-numitii creoli - rezultati prin contopirea colonistilor europeni cu foștii sclavi din Africa și Madagascar. Aproximativ 2% din mauritieni sunt de origine chineză iar minoritatea albă este si mai mică. Populatie nativa nu exista pe insula, deoarece înante de colonizare Mauritius a fost nelocuita.
Religia cea mai răspândită pe insula este hinduismul (50% din populație). Din confesiunea creștina fac parte aproximativ 32,5% din populație ( 27% sunt catolici și aproximativ 5,5% protestanți). Aproximativ 17% sunt musulmani (sunniți). Budiștii reprezintă doar 0,2% din populație.

Templul Grand Bassin, în apropierea localitatii Chamarel este ridicat pe malul lacul Ganga Talao - lac format în craterul unui vulcan stins. Este considerat cel mai sacru lacas hindus din Mauritius. Conform legendelor, lacul este legat subteran de Gange. Statuia Mangal Mahadev are o înlatime de 33 metri si domina complexul care cuprinde șase temple și altare, toate dedicate lui Shiva - o formă a lui Ishvara sau Dumnezeu în religia hindusă, zeul suprem în shivaism (ramura principala a hinduismului practicat în India).
Un preot al templului ofera binecuvântarea hindus, marcând fruntea cu vopsea roșie. Este o urare de fericire, prosperitate și sănătate.
O alta atractie turistica în zona este cascada Chamarel,cea mai mare si mai impresionanta din Mauritius. Râul "Rivière de Cap" se prabuseste de la aproximativ 100 metri înaltime. De jur împrejur, natura salbatica si plantatii de guava, de papaya, de ananas si cafea. Peisajul este de o frumusete rapitoare!

Insula Mauritius este situata în emisfera sudică, deci anotimpurile sunt opuse celor din Europa.
Cu toate ca acum în Mauritius este iarna, temperatura aerului în luna iunie oscileaza între 22 si 28 grade Cesius si temperatura apei este în medie 25 grade Celsius. Iernile (iunie-octombrie) sunt uscate si verile (decembrie-aprilie) sunt umede, însa clima difera între coasta de este si cea de vest. Astfel, datorita vânturilor dinspre ocean, vremea pe coasta de est este mai ploioasa si ceva mai rece, pe când coasta de vest este saraca în precipitatii si vremea este mai calda.
Insula este de natura vulcanica si ultima activitate vulcanica a fost înregistrata în urma cu o suta de mii de ani. Trou aux Cerfs este singurul crater înca vizibil. Având o înaltime de 605 metri, craterul are un diametru de peste 300 metri si o adâncime de 80 metri. Craterul în sine nu este spectaculos, însa panorama care se ofera de la aceasta înaltime este superba! La vest se poate vedea plaja si în departare „Rempart Mountain. Relativ la aceeasi înaltime, apar în zare vârfurile masivului numite "Les Trois Mamelles". Spre nord-vest se observa Mont St Pierre.

Zona de sud-vest a insulei este sălbatică, virgină, este o zona de jungla cu canioane și cascade. Cel mai înalt munte pe insula este Varful Black River, avand o înaltime de 828 metri. Vegetatia luxurianta si fauna speciala, au determinat declararea regiunii parc national pentru ca speciile unice in lume sa fie protejate prin lege. Parcul are mai putin mamifere, însa detine o varietate mare de pasari (unice în lume sunt porumbelul roz si Kestrelul). Cea mai mare atractie o reprezinta testoase uriase Aldabra. Acestea au cap mai mare decât testoasele din Galapagos si mobilitatea gâtului le ofera posibilitatea de a bea apa. Sunt inofensive si deosebit de prietenoase, stau la mângâiat si pozat. Traiesc peste 150 de ani si ating vârsta adulta dupa 30 de ani. Un mascul poate ajunge la greutatea de 250 kilograme, diametrul carapacei poate ajunge la 120 centimetri!

O alta atractie în zona este "Terres des Sept Couleurs" adica "pamântul cu sapte culori", o formațiune geologică deosebita din câmpia râului Rivière Noire.  Prin expunerea rocilor vulcanice la intemperii, de-a lungul secolelor s-a format o suprafata relativ mica de dune de nisip, în nuante de rosu, maro, violet, verde, albastru, purpuriu și galben. Pare relief nepamântean...

Acesta este "pagina trei" a jurnalul de vacanta. Sunt înca atâtea frumuseti de descoperit... 16 zile nu ajung pentru a te bucura de toate minunatiile acestui Paradis! ☺

20 de comentarii:

  1. Foarte interesante informatiile. Multumim Carmen.
    Vacanta placuta in continuare copiilor!
    Cu drag:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fotografiile 6 și 8 mi se par a fi foarte faine! :)
    Cât de mare este lumea ...... la propriu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. peisajele sunt incredibil de frumoase... parca sunt dintr-o alta lume :)

      Ștergere
  3. Gratie tie si Adelei, suflete cu transparenta aparte, urmarim episoade din minunata vacanta, desfasurata pe un taram rupt din divin, necunoscut noua, nici macar teoretic.
    Traseul soselei care ocoleste stanca mi se pare de o frumusete imaginara...de o parte oceanul, de cealalta stanca muntoasa...plus nuante de albastru infinit.
    Iti doresc o duminica frumoasa si-ti multumesc pentru portiile de delicatese vizual-informatinale pe care mi le transmiti! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am stiut mai nimic pana acum o saptamâna :) Fascinata lume, impresionant tot ce mi-au povestit :)
      Multumesc mult, Gina draga, pentru cuvintele frumoase si pentru urari. Trimit imbratisari si gânduri bune, inapoi :-* pupici

      Ștergere
  4. Vacanta copiilor aici ,va fi ca un serial din care n-o sa pierd nici un episod.Tare frumos si multumim tie pentru redactare.O sapatamana buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stai sa vezi daca mai creste un pic Thea, te duci cu ea sa petreceti o vacanta pe Mauritius.
      Pup. Multumesc! :-*

      Ștergere
  5. nici nu stiu la ce sa ma uit mai intai...fotografiile ca si informatiile sunt mai mult decat interesante...
    cerul acela albastru intens ma fascineaza iar cascada este superba si in plus totul este atat de verde...locuri cu adevarat de vis!
    o vacanta cu adevarat inedita, distractie maxima Adelei in continuare! :)

    te pupacesc draga mea draga, o noapte faina iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
  6. este intr-adevar Paradisul :) Dar... si in Paradis mai ploua câteodata - astazi Adela mi-a trimis un videoclip cu o ploaie deasa-deasa vazuta de la camera hotelului... Astazi nu au iesit nicaieri.
    Aveau in plan sa merarga in zona de înot cu delfinii - vor reprograma.
    Pup si eu draga mea draga. Noapte buna! :-*

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte frumoase impresii de calatorie si pagini de jurnal. Uite asa am aflat atat de multe lucruri noi, despre un loc prea putin cunoscut de noi, din lumea asta. Este un lucru extraordinar sa reusesti sa ajungi prin asemenea locatii, sa descoperi peisaje deosebite, oameni noi, o lumea atat de diferita de ceea ce stim.
    Ma bucur mult pentru fiica ta, draga Carmen.
    Astept cu nerabdare si celelalte pagini de jurnal.
    O saptamana noua cat mai frumoasa! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa se intampla si cu mine - aflu despre o lume despre care habar nu am avut acum o sapptamâna... Ce înseamna calatoriile in ziua de astazi! Eu pâna la 30 de ani, nu am crezut niciodata ca as putea sa petrec concediul de vara altundeva decât la malul Marii Negre sau undeva în Carpati. Insa eram deosebit de fericita si asa, nici vorba sa ma plâng - vreau sa spun doar gândul la excursiile în Europa intrau deja în categoria "zone foarte îndepărtate și exotice", despre alte continente nici nu visam vreodata! Dar iata cum totul s-a schimbat dupa '90!
      Multumesc mult pentru gândurile bune, Alex draga!
      Un start bun în luna iunie si mâine, o serbare minunata alaturi de Sara voastra dulce! :-)

      Ștergere
  8. Nici nu știu ce sa privesc mai intai: imagini din rai sau povestea raiului!:))
    Un loc uimitor....
    Te pup și săptămâna faina!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este intr-adevar uimitor totul, pentru ca insula apartine unei lumi despre care europenii stiu prea putin.
      Imi amintesc ca în scoala generala am avut o profesoara de geografie care a predat un an de zile în Kinshasa - Congo, denumita Zair pe atunci ... Doamna Taflan, nu voi uit niciodata, pentru ca atât de tare m-a impresionat ca aceasta doamna a a locuit in Africa, pe Ecuator! era ceva incredibil :))
      Te pup si eu. Noapte buna!

      Ștergere
  9. Stiu ca am mai scris: ar trebui sa ceri bani de la agentiile de turism, pentru recenzii. :) Mi-am luat cafeaua si pipa electronica si m-am asezat comod. :)
    Ar fi trebuit sa iau notite pe masura ce am citit si vazut pozele, pentru ca se amesteca in minte impresiile si iese un comentariu dezlanat...
    Ador broastele testoase! Mi le-am imaginat intotdeauna - pe cele imense - ca fiind niste... bunici. Ce pacat ca nu pot povesti ce traiesc in 150 de ani! :)
    Sunt locuri fascinante prin exotism, prin culorile stralucitoare, prin modul de viata al oamenilor... Autohtonii stiu sa-si promoveze tara!
    Vacanta frumoasa in continuare pentru Adela si Alex! Sa stea ploaia. :) Si vacanta frumoasa voua!
    Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! <3

    RăspundețiȘtergere
  10. O multime de informatii, detalii si aspecte de care nu stiam... urmaresc ca la un fel de teleenciclopedia, seria aceasta speciala!!! multumiri pentru mijlocirea unei astfel de vacanta solare!! si aici, trebuie ca sa ma mai intorc pe pagina sa recitesc si sa vad pozele, din nou!
    O placere sa voiajez, astfel! vacanta frumoasa...
    Ps. vin de la posturile anterioare si de aceea, azi, o sa las mai multe randuri...

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce peisaje superbe! Şi cred că este doar începutul...

    RăspundețiȘtergere
  12. Relieful prezentat in ultimul colaj ma duce cu gandul la vulcanii noroiosi doar ca acesta este multicolor, exotic ca si intreaga insula. Cascada este impresionanta datorita inaltimii.
    Vacanta frumoasa lor! xoxo

    RăspundețiȘtergere