joi, 19 septembrie 2024

Septembrie, Luna si Soarele

Luna plină din septembrie 2024 - în noaptea de 17 spre 18, a fost o Super Lună. 
Adica, Luna s-a aflat la perigeu (în cel mai apropiat punct de Pământ), ceea ce a facut să pară mai mare și mai strălucitoare decât de obicei. Zice-se ca a parut cu până la 7% mai mare decât o lună plină obișnuită! 
Eu locuiesc într-un cartier de bungalow-uri înconjurate fiecare de curticica... nu exista nici-un dâmb în preajma, motiv pentru care eu nu pot sa observ în mod deosebit rasaritul sau apusul celor doua astre principale ale Pamântului. Cu toate ca îmi place mult sa le observ si încerc si sa le fotografiez... 
Prin urmare... am fotografiat Luna de la mine din curte - prima poza este facuta pe la ora 23 si cealalta fotografie, am facut-o pe la ora 4, ca nu am avut somn tihnit. Ma chiar bucuram cumva ca macar, daca tot m-am trezit cu noaptea-n cap si daca tot e luna plina, hai sa mai încerc niste fotografii. Nu am un aparat de fotografiat special, toate fotografiile mele de pe blog sunt facute cu camera de la telefon. Sunt fotografii fara calitate, na, asta e!... Am facut de câteva ori click, dupa care m-am grabit iar în pat la caldurica - pentru ca iesisem în curte desculta si în camasa-de-noapte. Când am verificat fotografiile, am observat cu mare mâhnire ca luna mea nici macar nu era plina! Parca-i lipsea un colt, pe partea dreapta sus... Hm! Dar... mai târziu, cândva în cursul zilei, am auzit la radio ca Lună Plină a fost urmată de o eclipsă parțială de Lună! Eclipsa a început la ora 03:39 și a atins maximul la ora 05:44, când aproximativ 4% din Lună a fost acoperită de umbra Pământului. Evenimentul s-a încheiat la ora 07:05. Hahaha, pai în conditiile astea... nici nu este asa de rea poza mea!
 
Pe la ora 7:30, în drum spre serviciu, am reusit sa mai surprind Luna în înca o ipostaza! Dupa cum se poate vedea, nu se grabea deloc sa apuna, cu toate ca Soarele , din partea opusa crestea si stralucea peste linia de orizont. 
Mi-au placut mult lucirile razelor lasate peste câmpuri si sosele, dar si cumva reflectate de fereastra automobilului în care eram doar copilot. Masina mea este în service-auto, altfel nu as fi putut fotografia! 
Daca ati surprins si voi ceva reflexii sau oglindiri, va invit sa participati la "Reflexii in oglinda"🤗 o rubrica saptamânala initiata de SoriN si preluata de mine aici. Publică într-un articol pe blogul tău, o fotografie cu reflexii, un videoclip filmat in oglinda sau imagini pe care tocmai le-ai vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si înscrie articolul aici - în tabel:

4 comentarii:

  1. Azi dimineață pe la 7:30când am plecat la serviciu încă era pe cer această lună plină, dar eram încă adormită ca să o fotografiez!:))) Frumoase fotografii ai facut! Weekend frumos să ai, Carmen! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie îmi e de la o vreme lene să scot aparatul foto ca să pozez luna în toată splendoarea ei. Oricum am mai fotografiat-o de ceva ori şi, spre deosebire de nori, ea, fie că pare mai mare sau nu, e mereu aceeaşi. 😊

    Toate fotografiile tale sunt frumoase, dar preferata mea e penultima.

    Un sfârşit de săptămână pe placul tău, dragă Carmen! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
  3. La 6,30 am vazut-o si eu, inca era usor "ciobita", dar ma grabeam si nu m-am oprit sa o fotografiez. Am uitat de eclipsa, altfel as fi iesit la 6 in balcon si as fi prins-o si eu intr-o faza mai buna. A fost un rasarit cald si frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Soarele și Luna au încercat să-și de-a mâna! 😊 Ai surprins frumos întâlnirea celor doi aștri! 😍
    N-am știut de super Lună, dar tare înnorat a fost cerul pe la noi, mai ales spre seară.
    Da: nu-s chiar așa rele fotografiile! 😊 Ai fotografiat momentul eclipsei (parțial, total, nici nu contează, pentru că-s tare faine pozele!)
    Seară liniștită îți doresc, Carmen draga! Și somn bun! 💗
    Îmbrățișări și gânduri bune de la quattro pentru trio! 💞🐾🍀😘

    RăspundețiȘtergere