vineri, 13 martie 2015

"The Terminal" si istoria croissant-ului

Probabil multi dintre voi au vazut filmul "The Terminal" (2004) - o comedie-romantica regizata de Steven Spielberg, avându-i în rolurile principale pe Tom Hanks și Catherine Zeta-Jones. Eu l-am vazut abia ieri ☺ Este un film tare dragut si îl recomand cu caldura.
Tema filmului este inspirata din cazul iranianului Mehran Karimi Nasseri blocat timp de 18 de ani (1988 - 2006) la Terminalul 1 al Aeroportului Internațional Charles de Gaulle - Paris, însa filmul prezinta povestea unui turist de origine fictiva, caruia autoritatile americane refuza sa-i acorde viza de intrare în Statele Unite, anulând valabilitatea pasaportului acestuia din cauza unei revolutii izbucnite în tara natala pe timpul calatoriei. Viktor Navorski (Tom Hanks) se trezeste subit într-o situatie iesita din comun, ramânând blocat pe Aeroportul Internațional JFK New York timp de câteva luni. Nu doar ca Viktor devine brusc apatrid si toate zborurile spre casa sunt anulate, el nici macar nu stie limba engleza si nu întelege ce i se întampla.
Viktor este un tip onest, generos, inteligent si creativ, el reuseste sa se adapteze conditiilor bizare de trai în aeroport - spre disperarea sefului unitatii de securitate a terminalului, care cauta permanent motive sa-l aresteze. Viktor îsi face prieteni printre lucratorii aeroportului si se îndragosteste de o stewardesa pe care o întalneste de fiecare data când aceasta soseste în New York. Pe timpul unei cine romantice, Amelia (Catherine Zeta-Jones) îl întreaba pe Viktor: "Did you know the croissant was invented in Romania?"... si începe sa povesteasca "It's 1742 and the Turks invade Buchartest, making a surprise attack under the cover of night. But the town backers..." si în acest moment deranjeaza pagerul cu beeps, povestea ramâne neterminata, chiar daca Viktor încearca sa reia firul:
"- So, the bakers...
- Oh, never mind. It's a dumb story, i'm sorry. Nobody cares where the croissant was invented. I'll bet the romanians themselves don't really give a shit...
- I care. Is history. Is truth. "(*)
Recunosc ca la acest dialog inima mi-a batut mai tare... Am oftat si m-am gândit, oare de ce filmul a atins acest subiect?! Ca este sau nu croissantul inventie româneasca ramâne o întrebare, dar oare este caracteristic românilor faptul de a nu da doi bani pe traditii??! de a nu avea ambitia de a afirma obiceiurile stramosesti, de a nu pune în valoare cultura si religa spre a dovedi international originalitatea poporului?!
Revenind la croissantul considerat specific bucatariei franceze - provenineta retetei nu poate fi dovedita... În orice caz, istorioara cum ca inventatoarea ar fi fost regina Maria Antoaneta (sotia lui Loius XVI) este falsa. Istoricii culturali au dovedit ca delicioasele cornuri au fost cunoscute în Franta abia din secolul 19. Croissantul a fost inventat înca în secolul al 17-lea si legendele spun ca prin o mie sase sute si ceva, turcii au vrut sa atace un oras (unele legende mentioneaza Viena, altele Buda-pesta si cele mai putine pomenesc Bucurestiul), luând cu asalt zidul de aparare pe timpul noptii. Atacul fiind în preajma Turnului Brutarilor, lucratorii aflati lânga cuptoarele de pâine au dat alarma în oras si turcii au fost alungati. Ca semn al victoriei, brutarii au copt în acea dimineata cornuri sub forma semilunei - simbolul turcesc, dar o semiluna în descrestere!
Mda... oare care varianta de legenda este mai plauzibila?! Ce tara avea granita cu Imperiul otoman?! Românii nu se zbat sa revendice reteta croissantului... O fac austriecii, ungurii si francezii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(*) traducere
- Stiai ca croissantul a fost inventat în România? Era în 1742 când turcii au invadat Bucurestiul, atacând prin surprindere sub acoperirea noptii. Dar localnicii...
beep-beep - pagerul întrerupe
- Deci, brutarii...
- Oh, nu conteaza! E o poveste tâmpita, îmi cer scuze. Nimanui nu-i pasa unde a fost inventat croissantul. Pun pariu ca nici macar românii nu dau doi bani pe asta...
- Eu da. Este istorie. Este un adevar.

23 de comentarii:

  1. Nu e o noutate ca nu ni se mai par interesante traditiile! Cel putin ale noastre! Ca ale altora le asteptam cu sufletul la gura!
    Dar ca " semiluna " am inventat-o noi! Ei uite ca la asta nu m-as fi gandit! :) Nu am vazut filmul, cred! Multumesc pentru recomandare...:)
    Weekend superb! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe inventii si inovatii apartin unor grupe internatioanle de cercetatori, in care românii au avut greutatea cuvântului, insa pe lista cu numele, al lor este omis sau scris atât de marunt încât cu trecerea vremii a ramas uitat...
      Cât despre obiceiuri, datini și credințe... nimic nu poate dovedi mai bine statornicia istorica a unui poporului. Transmise prin viu grai din generație în generație, ele constituie bogatia si trăsătura specifica a neamului respectiv. Mentinerea lor este dovada de demnitate si onoare.

      Un weekend minunat si tie. Pupici

      Ștergere
  2. Mi-a plăcut mult filmul. Îl ador pe Tom Hanks ca actor. Incredibil ce bine interpretează fiecare rol.
    Cât despre tema invenţiilor româneşti... sunt atât de multe lucruri create de români, despre care tocmai românii habar nu au. Nu ştim să ne promovăm oamenii de valoare şi să ne apărăm valorile!
    Weekend frumos, cu bucurii, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie mi a placut filmul foarte mult. Tom Hanks este un actor grozav.
      Ai dreptate, Alexvdraga. Au fost multe situatii in care mandria de a fi roman a fost... uitata, spre exemplu in cazul lui C. Brancusi, E. Cioran, etc... Alt ex. cati dintre romani stiu despre Gh. Panculescu si Turnul Eiffel?! Pacat! sunt timpuri care nu mai pot fi date inapoi...
      Numai bine, Alex. Ganduri bune!

      Ștergere
  3. Cozonacul născut o revoluție, croissant-ul nu...
    UB - Universitatea București.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... este cam telegrafic mesajul tau... mai trebuiesc detalii ca sa inteleg corect 🤔

      Ștergere
  4. trebuie sa vad acest film, cred ca e...delicios :)
    eu stiam ca austriecii au inventat croissantul, cel putin asa am citit...
    nu stiu daca e chiar asa, nu stiu daca romanii chiar nu dau doi bani pe traditii atata timp cat sunt multe locuri in tara asta unde traditiile sunt la mare cinste :)

    pup draga mea draga, w-end placut si insorit iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hm, de aceea m am intrebat, care este sensul acestui dialog in scenariul filmului... Chiar asa, fara scop sa fi fost plasat?!
      Da, stie toata lumea cu cata sfintenie se pastreaza traditiile de Paste sau de Craciun in satele maramuresene, spre exemplu. Sunt multe alte exemle bune, dar si multe altele care nu ne fac cinste.
      Te pup si eu. Numai bine 😘

      Ștergere
  5. Perfecta cronica de film si minunata pledoarie pentru croissantul romanesc, fiindca eu asa m-as bucura sa fie! Am vazut filmul, mi-a placut foarte mult, dar mi-ai reamintit de el, deci il voi revedea we acesta! Multumesc Carmen! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ma bucur Silvia draga ca suntem din nou pe aceeasi lungime de unda. 😉Thelma & Louise 😘

      Ștergere
  6. Nu m-ar mira, pentru ca din pacate cam asta este adevarul, nu dam doi bani sa ne recunoastem si sa ne valorificam traditiile, locurile, istoria etc si tot ce ne defineste pe noi cu adevarat ca popor. In schimb suntem bine definiti in Europa de cersatori, hoti, talhari...Trist :(
    N-am vazut filmul, multam de recomandare. Weekend fain, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o da, imi crapa si mie obrazul de cate ori se anunta la stirile tv despre bandele de tigani cu buletine romanesti, care folosesc cersetorii pentru a profita de ajutoarele sociale care le sunt puse la dispozitie de tarile civilizate ale Europei. Dar ma doare sufletul si cand vad cum se ruineaza cladirile de importanta istorica (ex. Cazinoul din Constanta, centrul statiunii balneare Herculane, etc. etc).
      Ganduri bune, Larisa draga. Numai bine!

      Ștergere
  7. Nu am vazut filmul si nu stiam nimic despre istoria croissantului.Cred ca nu s-a gandit nimeni sa revednice cornul, ca multe altele de la noi.Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu am de multe ori impresia ca multe din inventiile romanesti au fost brevetate de straini, dupa ce au copiat ideea si au modificat-o minimal. Mare pacat...

      Ștergere
  8. In Rusia, prin anii '80, deci cu mult inainte de actualele ciocniri intre culturi, ni s-a explicat: "croissant-ul" de la baza crucilor de pe turlele bisericilor este o semiluna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este o explicatie interesanta, Aurel draga 😊
      Numai bine!

      Ștergere
  9. Mi-a placut filmul (amandoi actorii imi plac si ei) dar nu cred ca as mai avea rabdare sa il vad o data. :)
    Cat despre corn... n-am idee daca ar putea fi inventie romaneasca (nu-mi mai aminteam acest dialog)... :)
    Sa ne pastram traditiile mi-ar placea, chiar daca preluam si de la altii - pacat ca altii nu se deranjeaza sa preia de la noi. :)
    Sa ai o saptamana super-faina! :)
    Imbratisari si pupici cu drag, de la noi pentru voi! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate Diana draga, inca o data, conceptiile noastre despre viata si gusturile pentru filme se potrivesc.
      Dialogul, da, exact asa decurge in film, si asta m a frapat. M a pus pe ganduri si de aici, s-a nascut ideea acestui articol.
      te pup. Ganduri bune si imbratisari, de la trio pentru trio.

      Ștergere
  10. Raspunsul la intrebarea ta este da. Este una din caracteristicile noastre de baza sa nu dam doi bani pe traditii, obiceiuri si cultura. Si niciodata nu vom da, e normal pentru noi. A subliniat foarte bine Catherine Zeta-Jones!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ar fi intr-adevar asa, ar fi foarte trist...
      Multumesc ca ai accesat pagina mea de blog. Numai bine!

      Ștergere
  11. De unde știi ca romanii nu dau doi bani pe tradiții?! Ai făcut sondaj in toată Romania?! Or fi si multi ignoranți in țara asta, însă îmi place sa cred ca majoritatea nu ignora traditiile romanesti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca pe mine ma intrebi, iti raspund ca eu nu am afirmat niciodata ca romanii nu dau doi bani pe tradiții! daca recitesti textul scris de mine, observa te rog ca eu am pus doar o intrebare.
      Multumesc ca ai accesat pagina mea de blog. Numai bine!

      Ștergere
  12. Românii pun mare preț pe tradiții și asta îți poți da seama pe teren. Travestiții care conduc Romania nu pun preț pe tradițiile românești căci ei nu sunt români.

    RăspundețiȘtergere