luni, 23 martie 2015

Manastirea Benediktbeuern (1)


Era sfârsitul lui februarie, zapada ne ajungea pâna la genunchi si faptul ca meteorologii au anuntat o zi geroasa nu ne-a împiedicat sa iesim la plimbare. Dupa ce am înconjurat lacul Kochelsee si dupa ce am vizitat muzeul Franz Marc, ne-am oprit la Manastirea Benediktbeuern.
Așezământul religios impresioneaza atât prin arhitectura complexului de cladiri cât și prin frumusețea domeniului pe care este situat. Manastirea a fost întemeiata în anul 725 pe proprietatea si din averea grafilor von Antdorf - fratii Landfried, Waldram si Eliland, cunoscuti în istoria Bavariei ca fervenți sprijinitori ai culturii. Familia von Antdorf a inițiat o amplă activitate de construcții religioase și laice, asumându-si totodata si rolul de protector al școlilor. Manastirea benedectina a fost conceputa spre a desavârsi educatia tinerelor si a gazduit initial 25 de maicute. Prima stareta a fost Maica Galilswindis, urmata de Gisela - sora lui Carol cel Mare. Exista numeroase codice datând din secolele 8 și 9 care dovedesc sistemul de învatamânt din aceasta manastire.

În anul 954 manastirea a fost atacata de maghiari si in mare parte distrusa. Sub jurisdictia episcopului Ulrich von Augsburg manastirea a fost recladita si prima nou-instalata aici a fost o grupa de maicute din Kloster Tegernsee, o mânastire învecinata apartinând deasemenea abației benedictine. Începând cu anul 1031, manastirea a cunoscut o perioada de înflorire, urmând un plan scolar ce a încurajat educaţia artistica dar si dragostea pentru natura. Astfel, manastirea a detinut o gradina botanica cu peste 1200 exemplare vegetale si plante medicinale si o biblioteca cu peste 250 manuscrise, marturie a studiilor teologice, filosofice și științifice. Carmina Burana, cunoscut si sub numele de Codex Buranus, este unul din cele mai valoroase manuscrise ale manastirii Benediktbeuren - actualmente depus în Arhiva Bibliotecii de Stat Bayern.
Dupa Razboiul de 30 de ani, scoala din manastire a adaugat  în programă educatia lingvistica, muzica, matematică și botanică.
Arhitectura baroc a complexul monahal dateaza din anii 1669-1679 când manasirea si-a extins biblioteca si a construit Capela Anastasia. Aceasta capela este opera arhitectilor Johann Michael Fischer si Johann Michael Feuchtmayer, ceea ce explica asemanarea capelei cu Bazilica Ottobeuren.

Mănăstirea a fost dizolvata în anul 1803 în urma Secularizării. Din anul 1805 aici s-a înfiintat o manufactura de sticla. Fizicianul Joseph von Fraunhofer cel care a condus aceasta fabrica, a pus bazele unui laborator de cercetare, Benediktbeuren devenind locul unde a fost inițiata analiza spectrală (Liniile Frauenhofer).
În anul 1818 manastirea a fost preluata de statul bavarez si a fost folosita ca scoala de cavalerie, apoi cazarma a fost transformata în azil pentru invalizi, mai apoi în închisoare.
Fabrica de bere a fostei manastiri a functionat pâna în anul 1925, când a fost închisa.
Din anul 1930 manastirea a fost cedata Societatii Saleziane - un ordin religios catolic întemeiat în secolul al 19-lea de către preotul Don Bosco pentru a veni în întâmpinarea necesităților tinerilor săraci și pentru a-i sprijini pe timpul revoluției industriale. Numele de "salezieni" este inspirat din bunătatea Sf. Francisc de Sales, episcop de Geneva în secolul al 17-lea.
În prezent, complexul monumental adaposeteste diverse sedii ale unor organizatii de tineret pentru cultura si protectia mediului, muzee, sectii ale facultatii de teologie, fundatia Societatii Frauenhofer.
(voi reveni cu imagini si explicatii din interiorul bisericii)

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. mai precis este vorba despre un complex format din mai mult de 20 de cladiri ;)

      Ștergere
  2. Ce cladire frumoasa si ce loc special, incarcat de istorie, credinta si invatatura!
    Ma uitam la impresionantul complex si la cat de multe si diverse destinatii a avut. Este frumos iarna, parca se armonizeaza cu zapada, dar cred ca nici vara nu poate fi altfel decat frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa mi s-a parut si mie manastirea... crescuta parca din nameti! :) Abia astept sa revenim la vara, sa vizitez gradina de plante-medicinale si parcul. :)

      Ștergere
  3. Tare frumos acolo, cata zapada, si totusi voi tot ati iesit la plimbare.F.bine, asa am vazut si noi aceasta manastire.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Și din motivele descrise de tine, vesticii au o mai mare seriozitate în ceea ce privește educația școlară, tradiția îi obligă, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu mi se pare ca ar obliga, ba din potriva, eu cred ca traditiile înlesnesc calea spre progres :)

      Ștergere
  5. Ce fantastica istorie are cladirea! :) De-ai sti cat ma bucur cand aflu astfel de informatii!
    In alta dezordine de idei, atunci cand ma gandesc la manastiri imi imaginez ca pe "langa" ele ar trebui infiintate - in toata lumea - scoli, in primul rand, pentru cei care nu-si pot permite sa invete mai mult decat in clasele primare si uneori nici atat; imi imaginez ca toti acei oameni retrasi din lume ar putea fi un fel de... supraveghetori voluntari (deci "pe gratis") pentru copiii mici ai caror parinti muncesc si nu au cu cine sa ii lase... Si multe asemenea ganduri am... :)) Stiu ca multe manastiri (si biserici) din lume au organizat "centre" prin care sa ii ajute pe cei care nu se prea descurca singuri dar, gandindu-ma la RO, cred ca e loc de mult mai mult. Papa de la Roma li s-a adresat la un moment dat calugaritelor catolice: "fiti ca niste mame, nu ca niste fete batrane" - adica, sa mearga in lume, sa fie mame pentru fiii lui Dumnezeu. :) Si stiu ca multe manastiri au biblioteci impresionante accesibile si publicului intr-o mai mare sau mai mica proportie...
    No, acum ma opresc... ca m-a luat valul! :)
    Zile fericite sa aveti! Imbratisari si pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. având în vedere faptul ca a fost fondata în secolul 8, impresionant est ca aceasta mânastire a acordat atentie educatiei fetelor. Este cunoscut faptul ca în anumite tari, înca si astazi este interzis fetelor dreptul de a învata.
      În toata lumea, bisericile detin biblioteci impresionante. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit nevoia de a aduce ofrande, pentru a le fi iertate pacatele, în evul mediu, nobilii plateau din greu crezând ca sunt absolviti de pacatele (si aici nu ne referim doar la ignorarea Postului). Asa ca bisericile au adunat bani din greu. Si nu doar de aici... Sute de ani... Fonduri de a finanta opere de arta si de a întretine orfelinate sau aziluri au avut mereu, atunci la fel ca si astazi! Abuzuri au existat mereu... atunci la fel ca si astazi.
      In Germania, notoriu este cazul preotului din Limburg, care si-a permis sa traiasca într-un lux exorbitant, din banii comunitatii... Lupi in blana de miel... Paduri fara uscaturi, nu exista!
      Te pup draga mea. O zi faina ♥

      Ștergere
  6. ce loc frumos! e aducator de liniste! si as zice ca iarna incadreaza superb acest loc! imi imaginez ca primavara totul acolo e de un verde incantator....insa in albul zapezii zici ca e un colt de poveste...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa este, Geanina draga. Faptul ca am ajuns aici in mijlocul iernii cred ca a completat farmecul deosebit al acestei manasiri. Nametii albi dau un plus de puritate locurilor.

      Ștergere
  7. Din 725 in zilele noastre!!! Uluitor! Excelent conservata si ingrijita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nuuuu, cladirea din 725 a fost distrusa în mare parte la atacul maghiarilor in 955. Ruinele fundatiei sunt pastrate sub o podea de sticla - am fotografiat in articolul urmator. Cladirea dateaza din secolul 14 si forma ei a fost mereu imbunatatita de-a lungul sutelor de ani.
      Este perfect intretinuta si reconditionata, intregul complex de cladiri este in perfecta stare pentru locuit.

      Ștergere