duminică, 18 septembrie 2011

Sarbatorita zilei

Anna Netrebko, una din cele mai mari voci ale operei, a împlinit astazi 40 de ani. Artista s-a nascut la 18 septembrie 1971 în fosta URSS, actualmente locuieste în Viena si detine dubla cetatenie, rusa si austriaca.
Dupa debutul din 1994 pe scena Teatrul Mariinski din Sankt-Petersburg, nu a durat decât un an pentru ca talentul sa-i fie recunoscut international. Urmare a concertelor din Germania/Hansestadt Stade, Schleswig-Holstein Musik Festival (1994) si SUA/San Francisco, Mariinski-Theater (1995), cotidianele au scris ca este cântăreaţa care le are pe toate: o voce uluitor de pură, precisa, plina de modulatii, dinamică, cu o gama larga de expresie, o artista cu imaginaţie, înţelegere, spirit, o femeie carismatică. A evoluat cu mult succes pe scenele de renume ale lumii: Metropolitan/New York, Opera de Stat/Berlin, München, Covent Garden/Londra, Los Angeles, Viena, Roma, Paris, Salzburg, Japonia, Moscova, Sankt Petersburg.
În anul 2007 este supranumita "diva operei secolului XXI" si primeste titlul de "Muzicianul anului" din partea Classical BRIT Awards, pentru ca în urmatorul an sa fie numita "Femeia anului"- de catre aceiasi organizatie. Tot în anul 2008, presedintele Rusiei - pe atunci Vladimir Putin, a acordat Annei Netrebko cea mai înalta distinctie, titlul de "Artista Poporului".
Soprana Anna Netrebko a cunoscut un succes de scena deosebit alaturi de tenorul Rolando Villazón.
A fost logodita cu baritonul Simone Alberghinide care s-a despartin în anul 2007.
Începând din mai 2008, Anna Netrebko nu a mai aparut pe scena din cauza sarcinii, filmul "La Bohème"(regia Robert Dornhelm) si rolul Luciei (Lucia di Lammermoor) - pe scena Metropolitan Opera fiind ultimele angajamente înainte de concediul pre/post natal. Pe 5 septembrie 2008 Anna Netrebko a devenit mamica, tatal copilului fiind actualul ei logodnicul, bassbaritonul Erwin Schrott. Perioada de sarcina si nasterea au avut efect deosebit asupra vocii sopranei, influentând timbrul vocii, care a prins o nuanta putin mai joasa si mai profunda decât în înregistrarile anterioare, încadrând de-acum vocea Annei Netrebko la mezzosoprana.
La data de 14 ianuarie 2009 a revenit la Sankt Petersburg, Teatrul Mariinsky în rolul de Luciei/ Lucia di Lammermoor. A lucrat la înregistrarea albumului "Anna -Bests of "- ce cuprinde o selectie a celor mai bune arii si duete (cu Elina Garanca, Rolando Villazon şi Quasthoff Thomas), album aparut pe piata la sfârşitul lunii noiembrie 2009 (cotat cu aur în Germania).
Din aprilie 2011 Anna Netrebko cânta la Opera de Stat din Viena, în Anna Bolena - opera lui Donizetti.
************************************************************************************************************************
Tot astazi serbeaza ziua de nastere colega noastra de blog: Alicee! La multi ani înca o data!
Pingback: ivanuska, supravietuitor, Max, androxa, papornitacuvorbe, theodora0303, calin, patranoiudana,cristi, clipedecluj, g1b2i3 ,vania,obiectivsubiectiv, andy, Pandhora, Vera, Verovers, Mirela, AlexMazilu, Alecu Racoviceanu, Lillee,Tudor, Karma Police.

11 comentarii:

  1. La multi ani!
    Multumesc pentru informatii!
    Sa ai o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Intru aici la tine și ce găsesc? O minunăție de femeie. O rusoaică.
    Întâmplător și eu am scris ceva despre ruși astăzi...

    Frumoasă femeie, angelică prin figură și voce!Mulțumesc pentru melodie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Wind,
    multumesc mult, si tie o saptamâna excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vera,
    s-a mai rotunjit, dar este înca frumoasa! am vazut-o acum o luna la tv- o transmisiune direct din Berlin, a concertului ei, alaturi de logodnic - Erwin Schrott si tânarul tenor german - Jonas Kaufmann.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc inca o data! :)
    Sa ai o saptamana minunata

    RăspundețiȘtergere
  6. Alicee,
    :) ti-au plecat musafirii?

    Multumesc. Si tie toate cele bune! Porneste cu pasi siguri si multa încredere în noul an al vietii tale. Îmbratisari

    RăspundețiȘtergere
  7. Si cum se mai uita "gaspadin" Putin la ea, o manânca din ochi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Da da, gata cu distractia, incepe o noua saptamana ...
    Imbratisari

    RăspundețiȘtergere
  9. La multi ani , Divei !

    Multumesc pentru informatie .
    O zi minunat de ...roz ! :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Vin şi eu cu o mică întârziere (fără voie!) să spun "La Mulţi Ani"!

    RăspundețiȘtergere