vineri, 19 iulie 2024

Inteligența artificială și locurile de muncă în viitor

Răsuflu ușurată și acum pot sa declar ca ultimele trei luni au fost pentru mine foarte grele... Am fost detasata la o firma la care ca sa ajung, am avut nevoie de aproximativ o ora de mers cu masina (450 kilometri pe săptămână, dus-întors). Plecam pe la 6:30 de acasa si ma întorceam la ora 18! Atmosfera de lucru a fost de asemenea foarte apăsătoare, muncă sub presiune, colegi introvertiți, colaborare zero! Am funcționat ca un roboțel, nu am avut timp pentru nimic altceva în afara de job! 
Concediul petrecut la mare, a fost absolut necesar, sa ma deconectez / decontaminez. Și... spre norocul meu, efortul pe care l-am depus s-a rentat! De la 1 august ma voi reîntoarce la firma mea, însă nu la aceeasi dragi colegi. Voi face parte dintr-un team nou, o echipă a cărei temă de cercetare va fi introducerea inteligenței artificiale în proiectare (construcții mecanice). Sunt foarte onorata, ma bucur grozav de aceasta noua provocare si abia astept sa încep. Sunt sigura ca si in acest colectiv voi lega prietenii, pentru ca politica firmei este una sanatoasa! Iar pe vechii colegi ii voi întâlni zilnic în campus, la cantina sau in vre-o pauza de cafea. 
În ultimii ani, tehnologia a avansat într-un ritm fără precedent, iar inteligența artificială (IA) se află în fruntea acestei revoluții. Impactul IA asupra locurilor de muncă este un subiect intens dezbătut și întrebarea pe care toți ne-o punem este: cum va influența inteligența artificială locurile de muncă pe viitor?
Punctele de plecare în aceasta cercetare sunt doar cunoștințele generale legate de multiplele moduri în care IA transformă piața muncii și măsurile pe care ar trebui să le luăm pentru a ne adapta acestei noi realități.
Una dintre cele mai evidente influențe ale IA asupra locurilor de muncă este automatizarea sarcinilor repetitive și de rutină. Multe industrii, au început să implementeze roboți și algoritmi de IA pentru a efectua sarcini simple, dar consumatoare de timp. Spre exemplu, în fabrici, roboții pot asambla produse la o viteză și precizie imposibile pentru oameni. Acest lucru duce la eficientizarea proceselor și reducerea costurilor...
Pe măsură ce inteligența artificială devine tot mai complexă, cererea pentru specialiști în domenii precum dezvoltarea și întreținerea IA crește exponențial. Momentan, cei mai căutați sunt programatorii, inginerii de software, analiștii de date și experții în machine learning. Oamenii care au abilități tehnice avansate vor găsi numeroase oportunități de carieră în acest nou peisaj.
Însă inteligența artificială nu se limitează doar la automatizarea sarcinilor repetitive; ea poate, de asemenea, să îmbunătățească productivitatea în sarcini creative și strategice. De exemplu, IA poate analiza cantități uriașe de date pentru a oferi perspective valoroase în procesele de luare a deciziilor. În domenii precum marketingul digital, IA poate optimiza campaniile de publicitate și poate personaliza experiențele utilizatorilor, permițând marketerilor să se concentreze pe strategii inovative.
Una dintre cele mai mari provocări asociate cu integrarea IA pe piața muncii este necesitatea recalificării forței de muncă. Mulți angajați vor trebui să învețe noi abilități pentru a rămâne relevanți pe piața muncii. Guvernele și companiile vor trebui să investească în programe de formare și dezvoltare profesională pentru a ajuta muncitorii să se adapteze la aceste schimbări.
În concluzie, inteligența artificială are potențialul de a transforma radical locurile de muncă pe viitor iar impactul IA este vast și complex, motiv pentru care, pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile, este esențială recalificarea forței de muncă și adaptarea la noile cerințe ale pieței. 
În final, întrebarea nu este dacă inteligența artificială va influența locurile de muncă, ci cum ne vom adapta noi la această schimbare inevitabilă.

17 comentarii:

  1. Mă bucur să aflu acestea despre dvs. De fapt, AI tratează și predicții, procese anticipative. De exemplu, aplicații financiare, bursiere. Provocarea este "inventivitatea" - vom vedea ce se va mai întâmpla.🙂 Poate chiar "creativitate". La urma urmelor, inteligență înseamnă creativitate.
    Ne-ar fi extrem de greu să ne trezim deodată fără comunicații, nici vorbă de AI, să ne trezim în întuneric.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. habar nu am ce ma asteapta... Pe întâi august, voi sti ceva mai mult ☺

      Ștergere
  2. Felicitari pentru aceasta provocare pe care ai primit-o. Iti doresc succes si multe realizari.

    RăspundețiȘtergere
  3. AI at the moment is just a better version of Google Search

    RăspundețiȘtergere
  4. Lumea e într-o permanentă şi acum rapidă schimbare. Aparent benefică.
    Dar... dobândim abilităţi noi, însă le pierdem pe cele care ţin direct de supravieţuire. Ce se întâmplă, dacă, dintr-un motiv sau altul (cataclism, catastrofă nucleară declanşat de din ce în ce mai razboincii noştri conducători sau cine mai ştie ce), rămânem pentru fie şi numai o lună, pe un teritoriu întins, fără curent electric? Cum mai funcţionează roboţii, IA-ul cu care conversăm acum, la ce mai sunt buni atunci programatorii, inginerii de software, analiștii de date și experții în machine learning?

    În fine, poate că eu sunt paranoică şi/sau poate am citit prea multe distopii SF. Dar cred că nu greşesc spunând că dependenţa tot mai accentuată de inteligenţa artificială dăunează grav coeficientului mediu de inteligenţă naturală a speciei.

    Lăsând deoparte gândurile pesimiste despre un viitor care la vârsta mea şi în lipsă de urmaşi e relativ puţin probabil să mă afecteze, îţi urez, dragă Carmen, succes alături de noii tăi colegi şi înfiriparea unor noi prietenii frumoase!
    🤗😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Vero, ai dreptate, întotdeauna au existat riscuri si întotdeauna au avut loc lupte între bine si rau... Orice descoperire cu scopuri benefice a atras si interese malefice... Însa, nu putem sa oprim progresul doar pentru a ne calma frica în fata unui nou început. Trebie sa ne adaptam din mers si înainte de fiecare miscare, cel putin "cinci secunde mai devreme" sa luam hotarârile corectoare.
      Imi amintesc ca acum 15-20 de ani, stiam pe de rost o multime de numere de telefon, astazi nici macar propriul numar nu m-am sinchisit sa îl memorez... Este înregistrat în telefonul meu mobil. (Si pentru siguranta, am si o lista scrisa - asa ca si acum 20 de ani, în agenda). Asta nu înseamna ca m-am prostit... De fapt, ca inginera am invatat ca nu trebuie sa învat listele cu formule pe din-afara, ci important este sa stiu unde sa caut atunci când imi trebuie ceva.
      Sper ca generatiile tinere sa învete sa-si canalizeze gândirea doar in directii pozitve si sa-si foloseasca intelgenta doar în scopuri onorabile.
      Multumesc mult, Vero draga, înca nu stiu ce ma asteapta în noul colectiv de lucru însa îmi doresc foarte tare sa fie bine.

      Ștergere
    2. Desigur, dragă Carmen, asta învaţă toţi inginerii în facultate: trebuie să ştii unde să cauţi. Numai că, pe viitor, n-o să mai caute nimeni nicăieri, doar o să-i pună întrebări unei inteligenţe artificiale, şi o să fie un dezastru dacă, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, asta n-o să mai fie disponibilă, chiar şi numai pentru un timp.
      În plus, noi am învăţat să facem socoteli cu creionul pe hârtie, nu doar să butonăm un calculator. Acum sunt absolvenţi de liceu (cel puţin în România) care, fără calculator, nu ştiu să adune sau să scadă 2 numere cu 3 zecimale. S-a întâmplat acum cred că deja vreo 10 ani, la fabrica unde lucra soţul meu, la un mic concurs de admitere la cursuri de calificare la locul de muncă. Mi s-a întâmplat şi în piaţă, tot cu deja mulţi ani în urmă: un tinerel a scos calculatorul ca să calculeze cât să-mi dea rest la 10 lei. (Atunci am scris povestioara asta, care pare-se că devine din ce în ce mai realistă: https://fictiuni.ro/negustorul-ambulant-ana-veronica-mircea/.)
      Şi memoria (apropo de numerele de telefon ştiute pe de rost) trebuie exersată. Organele nefolosite se atrofiază. 😀
      De asta prea marea dependenţă de inteligenţa artificială mi se pare un pericol pentru inteligenţa naturală a speciei.
      (Apropo, m-am distrat discutând cu ChatGPT. Am întrebat ce este o riglă de calcul şi am primit un răspuns absolut aberant. Nu mai ştiu dacă l-am salvat pe undeva, trebuie să-l caut.)
      Nu vreau să zic că IA trebuie aruncată la gunoi. Dar dependenţa de ea în toate privinţele cred eu că trebuie evitată. Să nu o punem în locul tuturor celorlalte surse de informare (într-o carte cauţi formule şi la lumina lumânării) şi, în nădejdea ei, să nu ne pierdem deprinderile care pot asigura supravieţuirea în lipsa computerilor şi a roboţilor.

      Încă o dată, succes în noua ta activitate! 🤗😘

      Ștergere
  5. Cred că totul vine cu un preț.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarat!
      nemtii au un proverb: "Nichts ist umsonst, selbst der Tod kostet das Leben"... s-ar putea traduce "Nimic nu este gratuit, chiar și moartea ne costă viața"

      Ștergere
  6. Mă bucur să ştiu că va fi o nouă şi frumoasă provocare pentru tine! Multă baftă, Carmen! Te îmbrăţişez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cel mai tare ma bucur ca sunt din nou în firma! ☺ Dar bineinteles ca ma bucur si pentru noua provocare.
      Pupici si îmbratisari ♥ ne vedem la Sibiu ♥

      Ștergere
  7. Pentru că ai publicat și nu prea pe blog m-am gândit că e posibil sa fie și ceva cu serviciul - in sensul că ai mult de lucru.
    Îți doresc sa legi prietenii frumoase cu noii colegi! 💗 Îmi dau seama că e un pic dificila o noua adaptare, mai ales când pleci din colectivul pe care l-ai descris cu atata drag pe blog. Colegi faini îți doresc, Carmen draga! 🌹💕

    In ceea ce privește robotizarea intensa împărtășesc opinia exprimată de Vero. De curând, nu știu ce companie aero a păstrat avioanele la sol pentru că se defectase IA. Și câte altele gen s-au mai întâmplat... Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla în spitale sau in dispeceratele unde sunam când avem urgente; de centrale nucleare nu mai zic, și nici de rachetele de toate felurile la care unii hackeri ar găsi accesul...

    Gânduri bune și îmbrățișări de la quattro pentru trio! 😘🌹💞🐾💐
    Weekend plăcut în continuare! 💗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, ai simtit bine, Diana draga... Ultimele trei luni m-am târât, ca sa exprim mai exact starea pe care am avut-o! In timpul meu liber nu am mai avut putere sa întreprind ceva, am renuntat la sport, la dans, la excursii... Am redus la minim, tot ce mi-a facut mereu placere.
      Sper sa imi revina cât ma rapid cheful de viata ☺ Astazi deja mi-a venit o idee de pictura-colaj... în timp ce ma plimbam cu Leo ♥ Pe strada mea sunt multi platani; la mijlocul verii încep sa-si reînnoiasca scoarta. Scoarta lepadata o voi aduna si o voi vopsi si lipi pe o pânza de pictura... vreau sa fac ceva abstract. Daca voi pune planul in practica, voi fotografia pasii si voi prezenta ideea aici pe blog ☺
      Despre robotizarea intensa, zau ca va inteleg si pe tine si pe Vero. Cred însa ca mereu vor domina fortele pozitive si ca va fi bine.
      Pupici si imbratisari, de la trio pentru quattro 😘❤️🐾🤗🫶🏻💓

      Ștergere
    2. Uau! Ce idee ți-a venit, cu scoarța platanului! 😍 Îți doresc (și îmi doresc 😊) sa ai timpul și dispozitia necesare sa realizezi tabloul! Cred că va fi ceva foarte interesant!

      Întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, forțele pozitive câștigă sau sunt dominante, dar accidentele (cu sau fara ghilimele) pot face ravagii... Daca se "supăra" IA când avioanele erau in zbor? Nu mă "tem" de IA... dar mi-ar placea sa nu depindem numai de ea... Într-un fel, am fi la cheremul celor care sunt la "butoane". ☺️
      Duminica frumoasa! 😘🌹🐾☕

      Ștergere
  8. Sper sa te acomodezi si in noul colectiv, asa cum stii tu sa relationezi cu oamenii. Subiectul este complicat si am parerile mele despre el si nu e momentul sa il detaliez aici. Oricum, sper sa-ti placa ceea ce vei face acolo, pentru ca nu pare simplu chiar deloc.
    Mult succes si inspiratii, draga Carmen!❤️😘

    RăspundețiȘtergere