vineri, 10 mai 2024

Let's talk about...

... păpădii - aceste plante miraculoase. 
Practic, păpădia e buruiana pe care o intâlnim peste tot unde este un pic soare 🌞 Păpădiile sunt copii in miniatura ale soarelui. Mini-discurile galben-aurii inveselesc orice pajiste si... nepretentioase cum sunt, apar chiar si in fisurile din caldarâm. Pentru ca vor neaparat sa aduca o pata de culoare in viata noastra. Asa doar, fara sa ceara nimic in schimb!
Când eram copil, impleteam coronite din florile galbene sau faceam lanturi din tulpinite. Ce distractie era! Imi plăcea sa fac tumbe in iarba plina de păpădii... Imi place si acum sa ma intind pe pajiste si sa inspir parfumul sorilor mici. 
Mai nou am aflat ca se pot prepara "miere", dulceata si sirop din florile de păpădie. Frunzele sunt delicioase in salate, radacinile sunt deasemenea o sursa de sanatate...
Dar parca păpădia devine mai interesanta atunci cand petalele i se transforma in seminte cu parasuta. Sfera sravezie ce se formeaza in vârful tulpinitei este o minune absoluta!  "Antenele" semintelor sunt atat de fine, ca ar putea concura cu pânza de paianjen! 
Cu ceva timp in urma, am incercat sa desenez puful de păpădie. Printr-o metoda mai deosebita 😊 
Am innegrit uniform o coala de hârtie format A4 cu carbune de desen, apoi, cu ajutorul unor gume de șters cu muchii subtiri, am albit ici si colo, creând forma unei papadii gata sa-si imprastie semintele... Este o tehnica deloc usoara! Unde ai sters, gata... nu mai poti reveni cu carbune! In plus, trebuie avut grija mare sa nu mânjesti coala, carbunele fiind foarte sensibil la atingere. Ati incercat vreodata aceasta tehnica? 🤗

20 de comentarii:

  1. De unde atâta răbdare, atenție, precizie și, mai ales, timp?🙂

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine ma relaxeaza asemenea activitati 😊 Plimbarile sau iesirile in mijlocul naturii sunt si mai relaxante. Orice, daca nu trebuie sa manevrez un mouse sau pc! 😊

      Ștergere
  2. In copilărie și eu făceam coronițe din păpădie și lanțuri din tulpinile lor. Am făcut și miere la un moment dat, dar noi nu prea consumăm gemuri și dulcețuri și dealtfel nici siropuri, așa că am terminat-o foarte greu și nu am mai făcut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înteleg, la fel si noi evitam total produsele care sunt facute pe baza de zahar... Dulceturi se manânca la noi doar rar de tot, pentru clatite. Eu insa chiar si clatitele le prefer cu telemea. Siropuri folosim eventual când avem musafiri si mixem cocktailuri... Miere naturala da, folosesc din când in cand pentru ceai, altfel... Noi nu mâncam nici gemuri sau creme si budinci cu zahar.

      Ștergere
    2. Și eu mănânc clătite cu brânză sărată, toată lumea mă crede ciudată 🤣🤣🤣

      Ștergere
    3. 🤣🤣🤣 na, nu esti singura "ciudata"!!! 🤣🤣🤣

      Ștergere
  3. Am mai vrut să spun că desenul tău este superb, eu clar nu mă apuc de așa ceva 😀

    RăspundețiȘtergere
  4. O idee deosebita, pe care cu siguranta o voi incerca. Si au am descoperit la Niko ideea de 'miere' din papadii. Este cu adevarat fascinanta. Dar si mai fascinante sunt micile seminte 'parasute' care zboara in toate directiile. Si sunt sanse mari sa germineze unde ajung, indiferent cat de neprielnice sunt conditiile.
    Multumesc, draga Carmen pentru aceste noi idei.
    Pupici si un weekend de poveste!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, in ultima vreme pe FB si Instagram sunt publicate n-spe mii de retete pentru siropuri si dulceturi... Asa am aflat si eu.
      Tot pe Instagram am vazut o alta idee draguta... un barbat a adunat papadii ale caror flori galbene s-au închis, le-a taiat direct la capatul tulpinitei si le-a insiruit pe ata, ca pe perlute, cu o anumita distanta intre ele. A pus ata aceea ca pe o ghirlanda, atârnata de lampa... La scurt timp, florile închise s-au transformat in papadii albe, gata sa lanseze semintele... Parea un lant de parasutisti! Foarte foarte interesant!
      M-as bucura sa incerci aceasta metoda de desen si sa ne spui cum ai gasit tu experimentul si arati realizarea ta ♥
      Pupici si un weekend minunat! ❤️😘

      Ștergere
  5. Cand eram mici, in spatele blocului unde stateam la Buni (erau blocuri de 1 et, max 2, din caramida) era un spatiu verde cu sarme pentru rufe. Pe atunci nu erau detergenti parfumati asa ca stataeam binemersi uneori chiar sub rufe la joaca. Ne protejeau de soare cand era cazul si chiar racoreau aerul in zilele mai calduroase).Ce voiam insa sa zic este ca toata iarba de acolo era pliiiiina de banuti si papadie. Si da, si noi faceam coronite din papadie.Ce frumos era.
    La bunici gaseam papadii care cresteau super inalte, pana la la genunchi ne ajungeau.
    Mi se par fascinante cand sunt gata de „suflat”. Iti multumesc pentru filmulet. Si noua ne placea sa facem asa ceva :D.
    Stiu ca se face salata din frunze de papadie... Ca sa fiu sincera mierea nu prea ma incanta pentru ca are foarte mult zahar... si nah. Nu mai e nici zaharul ce a fost. Si la gemuri pun foarte putin, din cel brun, daca chiar este nevoie. Desi nu prea am mai facut in ultima vreme. Dar poate fi o alternativa pentru cei care nu pot consuma miere de albine :).

    Desenul arata fantastic!! WOOOOOOW cata rabdare ai avut. Si ai mana buna la desen - am vazut si apreciat acest lucru. Pur si simplu ma fascineaza cand vad desenele cuiva care chiar are mana buna pentru asa ceva. Eu am un stil foarte...cum sa zic indecis cred :)))).
    Desi am avut uneori, cand desenam ceva mai mult, si cateva reusite de care m-am mirat pana si eu :))).

    Cu carbune nu am desenat, dar am reusit cu creion de grafit sa fac un portret al cuiva sa para cam .. miner la fata :)))). Adica eram atenta la ce vorbeam la tel si mana mea a imprimat desennului starea de atunci .. a fost foarte amuzant cand am vazut rezultatul.

    pupici cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, copilaria noastra a fost cu totul altfel decat a generatiei actuale... Daca s ar putea sa retraiesc copilaria si sa aleg asa cum a fost a mea si asa cum este a celor de azi, as alege tot copilaria mea 💓 Astia de azi, si daca ar vrea nu ar putea sa mai copilareasca asa ca acum 40-50 de ani!
      Simpatica faza cu "minerul" 🤣😂 imi inchipui ce mutrita ai facut!
      Multumesc 💓🤗🥰un weekend minunat!

      Ștergere
  6. Foarte reușit desenul tău cu păpădia! Nu știam tehnica!
    Într-adevăr sunt plante miraculoase. Eu fac miere din florile de păpădie!
    Weekend plăcut să ai, Carmen! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc Mihaela draga! încearca... e o experienta foarte interesanta. Practic, desenezi prin stergere... cu radiera, nu cu creionul ☺
      Mda, nu inteleg de ce se numeste "miere"... dar stiu despre ce e vorba, cunosc reteta.
      Multumesc, weekend minunat si tie! ❤️😘

      Ștergere
  7. Joacă recreativa, imaginație bogată, talent exersat permanent, iar la final reproducerea naturii florale este o mică opera artistică 😯👏🥰. Păpădia, una din plantele farmaciei din natură are o serie de beneficii pentru sănătate...eu nu am probat-o în nici un fel😄...doar admirată pe pajiștile verzi...
    Duminică excelentă, dragă Carmen! Te pup și îmbrățișez!😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gina draga 😘🫶🏻🤗
      Nici eu nu am probat radacina sau inflorescente de papadie,insa frunza in salata am testat si e foarte buna. Un coleg de serviciu mananca zilnic salate, pentru ca are o mare carenta de fier si el jura ca frunzele de papadie i-au salvat viata si i au readus valorile normale de Fe in sânge.
      O duminica minunata, Gina draga 🍀😘🤗🫶🏻💞

      Ștergere
  8. Nu ştiam că din păpădii se pot face atâtea dulciuri. 😊

    Seară frumoasă şi o duminică pe gustul tău, dragă Carmen! 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca orice planta sau fruct fiert cu zahar e... dulce 😊 ca e sanatos?! Nu bag mana in foc!
      Pupici si imbratisari. O seara placuta, Vero draga!

      Ștergere