sâmbătă, 11 mai 2024

Aurora Boreală... de acasa ☺



Wikipedia spune ca "Aurora apare în mod obișnuit atât ca o strălucire difuză cât și ca o cortină extinsă în spațiu orizontal. Câteodată se formează arcuri care își pot schimba forma permanent. Fiecare cortină este compusă dintr-o serie de raze paralele și aliniate pe direcția liniilor de câmp magnetic, sugerând faptul că fenomenul de pe planeta noastră este aliniat cu câmpul magnetic terestru. De asemenea, variabilitatea unor anumiți factori poate determina formarea de linii aurore de tonalități și culori diferite."[...]"În general, efectul luminos este dominat de emisiunea de atomi de oxigen în straturile superioare ale atmosferei (aproximativ 200 de kilometri de altitudine), care produce tonalitatea verde. Când se produc furtuni puternice, straturile inferioare ale atmosferei sunt atinse de vântul solar (la aproximativ 100 de kilometri altitudine), producând tonalitatea roșu închis prin emisiunea de atomi de azot (predominantă) și oxigen. Atomii de oxigen emit tonalități de culori variate, deși, de cele mai multe ori, se întâlnesc roșul sau verdele. Fenomenul poate apărea și ca o luminescență ultravioletă, violetă sau albastră, datorată atomilor de azot, prima dintre acestea putând fi foarte bine observată din spațiu (dar nu de pe Pământ, pentru că atmosfera absoarbe razele UV). Satelitul NASA Polar a observat efectul în raze X, imaginile ilustrând precipitații de electroni de energie ridicată. Interacțiunea între moleculele de oxigen și azot, ambele generatoare de tonalități ale culorii verde, creează efectul de „linie verde aurorală”. În același fel, interacțiunea dintre acești atomi poate produce efectul de „linie roșie aurorală”, deși mai rar și prezent în altitudini mai ridicate."
Pozele le-am facut ieri, între 22:30 si 24:00... Telefonul meu nu face poze bune noaptea, nici macar seara in casa! Doar la lumina naturala obtin fotografii bune. Ale mele sunt ultimele doua. Primele sase sunt facute cu iPhone-16 Pro al fiicei mele si sunt categoric bune! Acum ma uit la Eurovision Song Contest '24 (doar pentru ca sunt curioasa cât de sabotat va fi si anul acesta reprezentantul Germaniei ☺; am auzit ca România a refuzat sa ia parte anul acesta. Respect! Acest concurs este atât de manipulat încât oricine îsi poate da seama!), iar mai târziu am de gând sa ies afara însotita de Leo, poate ca luminile polare vor fi din nou vizibile... De data aceasta vreau sa merg pe un deal, ca din curte, înconjurata de case nu am putut vedea linia de orizont. Încerc... Si daca pozele de azi vor fi mai bune ca cele de ieri, o sa vi le arat ♥ (daca nu, nu)
Va doresc o seara placuta!

17 comentarii:

  1. Intelesesem ca si la noi s-ar fi vazut oarece, dar nu in oras. Arata superb imaginile. Cred ca pe viu a fost fantastic. Multumesc pentru privelistea inedita, draga Carmen.
    O duminica faina!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mi-am imaginat ca eventual se poate vedea de pe munte de undeva, unde aerul e curat si lipsesc luminile stradale... Dar 😊🤗 iata surpriza de ieri noapte! Sper sa fie si astazi! 🫶🏻😊
      Duminica minunata, Suzana draga! 😘🤗

      Ștergere
  2. Frumoase imagini!
    Habar n-am dacă de aici s-a văzut.

    Duminică pe placul tău, dragă Carmen! 😘🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri seara am tot iesit in curte pana la 12 noaptea dar nu am mai vazut cerul colorat, cu toate ca a fost senin, nici urma de nor pe cer. Asa ca... m_am culcat, ca omul normal 😊 Nici acordarea punctelor la Eurovision Song Contest nu am mai urmarit-o...
      Astazi am dormit pana la 9! Apoi... m au luat fetele la brunch, ca azi in tarile occidentale s-a serbat Ziua Mamei. Am petrecut o minunata dimineata alaturi de fetele mele.
      Dupa amiza, acasa, am savurat vremea de vara din curte, am lenevit alaturi de baietii mei 🥰🐾 Deci, multumesc, am avut o zi minunata. Sper ca si tu, draga Vero.
      O seara placuta! 😘🤗

      Ștergere
  3. Minunate imagini!
    Duminică frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Extraordinar de frumos! Si de aici s-a vazut la fel, dar eu am vazut abia a doua zi in fotografiile de pe internet. Nici macar nu dormeam, dar nordul se vede putin de la noi din balcon si nu am fost pe faza.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pacat ca nu ai iesit pe balcon! E spectaculos... ireal!

      Ștergere
  5. Am inteles ca si la noi s-a vazut foarte frumos. Eu nu am vazut, insa bunicuta noastra, care nu prea poate dormi noaptea, a vazut-o in jur de ora 2 dimineata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vazut cu ochii tai, este un spectacol iesit din comun! Este foarte foarte spectaculos! Asa cum am scris, fotografiile noastre sunt facute intre 22:30 si 12 noaptea.

      Ștergere
  6. Ce frumos! Să ai o duminică frumoasă! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 🤗 duminica a trecut, dar a fost foarte frumoasa. Multumesc Mihaela draga! 🤗

      Ștergere
  7. Informația cu România și Eurovision este falsă, adevărul este doar pecuniar și murdar, ca de obicei 🙃
    La noi a fost un cer închis. Aș fi plecat pe undeva, dar nu o pot lăsa pe mătușa Alzheimer.🙂
    Știu sigur că a fost văzută în România de-a lungul timpului, foarte rar. Probabil că acum era ocazia, dar trebuia căutat locul. N-am văzut prin media sau pe rețelele sociale poze.🙂 Singurele sunt ale dvs. Unde mai pui că au fost făcute într-o zonă cu lumini ambientale.🙂
    Complimentul cu fetele vi l-am mai făcut.🙂

    RăspundețiȘtergere
  8. Superbe imagini! 😍 Foarte fain ca ai văzut Aurora, cerul colorat noaptea! Probabil că fost văzută și din Ro, dar nu în zona noastră: nori și ploaie, și un pic de soare.
    Din ce-am auzit, Ro n-a fost la Eurovision din lipsa de bani (dar au construit sediu nou in nu știu ce oraș). Hm. Sa zicem că n-au avut tupeu să spună "absent" in semn de protest... 😏
    Zile senine îți doresc, Carmen draga! 💗 Îmbrățișări și pupici cu drag de la quattro pentru trio!💞😘🐾🍀☕

    RăspundețiȘtergere
  9. WOW!!! ce mov superb. Deobicei vazusem cu verde.. sau spre rosu dar nuanta aceasta... mai rar. Mi-a zis si mie Mami ca s-a vazut (eu nu am vazut nimic - dar am fost si ocupata cu o lupa, sa atasez diamante.. hahaha).
    Ma bucur ca ne-ai aratat si noua fotogafiile si ii multumesc si Ralucai pentru poze :D.

    Pupici cu draaag :*

    RăspundețiȘtergere