Ne-am cazat la vechea cunostinta a Alinei - Doamna Gina, care administreaza o mica si cocheta pensiune în localitate. Amabila, calda si discreta, ne-a facut sa ne simtim din prima clipa ca de-ai casei.
Fiecare zi petrecuta în Herculane s-a desfasurat altfel, singura constanta a fost baia în apa sulfuroasa-miraculoasa, de doua ori pe zi - dimineata si seara câte 15 minute.
Baza de tratamente "Baile Venera" dispune de mai multe bazine în care zilnic este alimentata si combinata apa de la izvoarele Venera si Hercules I. Chiar daca în prima zi ne-a uimit (șocat) aspectul neîngrijit al bazei, pe parcurs ne-am obisnuit si nu ne-am mai gândit decât la efectul curator al apelor ☺
În fiecare zi am facut câte o excursie sau drumetie în împrejurimile statiunii. Una din excursii a fost pe malul Dunarii, din Orșova la Drobeta-Turnu Severin.
Primul popas l-am facut în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, pe malul lacului de acumulare. Am glumit cautând din priviri pe întinderea apelor albastre, sticlele pierdute la sfârsitul lunii iulie în Ulm, la serbarea dunareana Nabada ☺
Este impresionant cum fluviul traversează Carpații si separă Munții Banatului de Carpații Sârbești! Câta forta are apa! Cât de impresionant este barajul de la Portile de Fier!
Daca pâna acum 26 de ani zona era strict controlata (fiind si zona de graniţă), în prezent intrarea este libera pâna la turnului de supraveghere "Portile de Fier I".
Una din cladirile de la baza turnului adaposteste muzeul hidrocentralei - un muzeu deosebit ce ofera informatii emotionante în legatura cu mega-proiectul româno-iugoslav început în anul 1964. Aici sunt expuse dovezi ale istoriei comunităţii, o colecţie de ceramica veche, o moară de apă -considerată precursoarea turbinei moderne Pelton, câteva costume populare mehedintene, replici ale unor gospodarii si case traditionale din zona Ada-Kaleh, alte tipuri de aşezări rurale - locuinţa, curte şi acareturi, precum si exponate ale florei şi faunei din zona Parcului Natural Porţile de Fier. Este un Memorial al celor ce au fost înghitite de apele Dunarii - pentru ca prin construcția barajului, valea Dunării mai jos de Belgrad a fost transformată în lac de acumulare si nivelul apei în amonte de baraj a crescut cu 35 metri! Finalizarea proiectului a însemnat evacuarea a peste 15000 de oameni si stramutarea a 18 localitati (11 localităţi pe malul românesc si 7 localităţi pe malul sârbesc)!
Vizitarea muzeului se încheie prin coborârea cu liftul la 20 de metri în Sala turbinelor - unde pot fi vazute cele 6 turbine Kaplan. Ghidul ne-a oferit informaţii despre importantul obiectiv economic şi strategic al României, despre sistemul hidroenergetic, despre îmbunătăţirea navigaţiei şi a controlului inundaţiilor în zona. Am aflat ca tot ce s-a construit pe malul românesc, s-a construit simetric si pe malul sârbesc. Barajul a fost deschis în anul 1972, împreună cu centralele hidroelectrice. Cele două centrale hidroelectrice sunt despărţite de barajul deversor ce are o lungime de 441 metri, o înălţime de 74 metri si 14 guri deversoare. Lacul de acumulare format are peste 2 miliarde metri cubi apă şi o lungime de 120 km. Trecerea vapoarelor se face prin două ecluze construite simetric faţă de axul barajului. Sistemul de ecluzare se face în două trepte după principiul vaselor comunicante - diferenţa de nivel a apei este de 30 metri. (va urma)
Frumoasă pagină de jurnal de călătorie! Sunt atâtea locuri frumoase de vizitat în ţara asta. Natura este atât de generoasă. Şi s-au construit multe lucruri bune, cu mari sacrificii. Păcat de aspectele negative. Din primele poze, de la baza de tratament, îmi închipui ce impresii aţi avut...
RăspundețiȘtergereAbia aştept şi celelalte impresii de călătorie!
Să vă bucuraţi de o duminică frumoasă, dragă Carmen! :-)
asa este, Alex draga, tara are nenumarate frumuseti! Mie personal sudul si nordul tarii mi-au ramas cam nevizitate, asa ca încerc în concedii sa descopar toate locurile frumoase.
ȘtergereStatiunea Baile Herculane este mult-mult sub nivelul european... mi-ar fi placut sa descopar macar ceva, cât de marunt, ca sa nu plec cu parerea aceasta, dar nu a fost sa fie, oricât am cautat...
Noapte buna! o duminica frumoasa si voua! :)
Iar ceea ce mi se pare cel mai trist este că a fost o vreme când în staţiunile româneşti totul era la standarde înalte. Deci se putea! Acum de ce nu s-ar putea, căci ar avea numai de câştigat, iar turiştii ar veni cu drag, ştiind că sunt bine trataţi şi respectaţi.
ȘtergereSărut mâna, dragă Carmen!
Toate ca toate însă baza de tratament e chiar dezamăgitoare. ...
RăspundețiȘtergereOfff...când o sa înțelegem ca așa , lăsând lucrurile la voia întâmplării nu ne face cinste sub nici o forma....!
Mulțumesc de informații! :)
Te pup!
elementar este ca într-o baza de tratament cu bazine cu apa, sa existe vestiare... aici nu exista! Asta m-a uimit mult mai mult decat faptul ca de pe pereti cadea tencuiala!
ȘtergereBazinul (albastru) din curtea bazei este momentan amplasat într-o groapa mai lata, înconjurata cu plasa de sârma (în spatele careia erau balarii si gunoaie) ... Eu acolo nu mi-am dorit în nicio zi sa intru si nu i-am înteles pe cei care spuneau ca de acolo pot savura frumusetea naturii înconjuratoare!...
pup si eu, noapte buna!
Barajul de la Portile de Fier este o realizare colosala, chiar mi se pare un cuvant potrivit!
RăspundețiȘtergeream aflat multe citind articolul tau, nu stiam de existenta muzeului, daca vara viitoare ma hotarasc sa merg cu ai mei la Herculane cu siguranta vom folosi ce am aflat aici la tine pentru planurile noastre de vacanta :)
pup draga mea draga, duminica placuta iti doresc! :*
Alina cunoaste întreaga zona, pentru ca isi petrec multe concedii pe aici si... oarecum ma gândeam ca este plictisitor sa umble cu noi în sâtnga si-n dreapta :)) La muzeu însa nu au fost, asa ca ne-am bucurat cu totii. Datorita curiozitatii si din dorinta de a fotografia turnul cât mai aproape, am întâlnit un soldat care patrula zona si el ne-a spus despre muzeu :))
Ștergerepup si eu, draga mea draga, somn usor! :*
Cu toate ca arata horror, imi sunt dragi aceste locuri. La muzeu am fost cand eram mica, dar nu imi mai aduc aminte nimic :)), Ati vizitat si Severinul? Somn pufos!
RăspundețiȘtergereda, am fost si in Drobeta Turnu-Severin, însa nu prea ai ce vizita în câteva ore :) Voi scrie mâine ce am vazut in Severin.
Ștergerepup, somn usor! :*
Romania functioneaza dupa principiul : las' ca merge si asa, asta referitor la bazinul inconjurat de balari si gunoaie. :)
RăspundețiȘtergereCand am ales sa merg la tratament ,anul asta,am cautat si am citit mai mult despre statiunile cu apa termala.Cu toate ca stiam de dezastrul de-acolo,optasem si pentru Herculane.Acum vad la tine ca lucrurile nu s-au prea schimbat.Pacat! Nu stiu daca mai apucam sa vedem ,ca se va schimba ceva bun in viata asta la noi.De muzeu nu azisem,frumos.Astept continuarea!
RăspundețiȘtergereDin păcate, pe insula Ada-Kaleh au rămas osemintele militarilor români care au murit în Primul Război Mondial. Mari patrioți comuniștii care au luat decizia respectivă...
RăspundețiȘtergereIn toate calatoriile din Romania sunti parti bune si parti rele . Uneori predomina cele negative din pacate.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca am aflat atatea informatii despre Portile de Fier.
Frumos jurnalul tău de vacanță și fotografiile îmi plac tare mult,mai puțin cele cu Băile Herculane!
RăspundețiȘtergereÎți doresc o duminică plăcută și o săptămână reușită!
Pup cu drag și mulțumesc de vizită!
Cate amanunte in jurnalul tau de calatorie. Sper din suflet ca amintirile frumoase si interesante
RăspundețiȘtergeresa primeze. Oricum eu nu am fost prin aceste zone, asa ca nu am amintiri. Dar raman cu un optimism naiv
legat de rezolvarea unor probleme. Poate totusi se va intampla acest lucru, pornind de la premisa ca mai exista oameni de bine...
O saptamana frumoasa sa ai!
am fost in zona, dar foarte de mult! La baraj nu am fost, nu stiu de ce :(
RăspundețiȘtergereSunt multe locuri care merita sa fie vizitate!
RăspundețiȘtergere:)Broscuta din pagina anterioara cred ca se putea bucura mai mult de natura.:))
Pupici!
Si cat mi-am dorit sa vad sectiunea etnografica a muzeului de la Turnu Severin! Auzisem ca au exponate valoroase. Mai am o sansa anul viitor... sau in anii urmatori...
RăspundețiȘtergereEste mare pacat de zona asta ca nu este ingrijita si se deterioreaza tot mai mult in fiecare an. Ar avea un potential turistic imens, dar se pare ca noi nu stim sa il valorificam. Am fost si noi la Caciula acum cativa ani si am plecat dezamagita, mi se pare trist ca statiuni asa frumoase au ajuns intr-o asemenea stare.
RăspundețiȘtergerePe oriunde ai calatorit, informatiile tale au fost concise si foarte utile multumesc! Mi-ar fi placut sa revad hidrocentrala si sa vizitez muzeul ei.
RăspundețiȘtergereEu nu am vazut foarte multe din Herculane, in situatia care e nici nu mi-am dorit, sper sa refaca statiunea ca mai apoi sa ma pot bucura de ea.
RăspundețiȘtergere