Toate textele si fotografiile de pe acest blog sunt protejate potrivit Legii nr. 8/1996, privind drepturile de autor. Nimic nu poate fi preluat fără acordul autorului.
vineri, 11 septembrie 2015
Jurnal de Vacanta de vara - Pe carari de munte
Stațiunea Baile Herculane este situată în partea de sud-vest a României, la o altitudine de 168 metri, pe Valea Cernei, în partea de sud a Munților Retezat-Godeanu. Relieful glaciar din aceasta zona atrage ca un magnet numerosi iubitori de drumetii, impresionând prin circuri, tăuri și văi glaciare maiestoase! Din acest motiv, este clar ca din bagajul nostru de concediu nu au lipsit bocancii de munte si betele de trekking, telescopice! ☺ Rucsac... am luat unul doar asa, sa fie - stiind ca nu vom face trasee prea lungi sa avem nevoie de mâncare sau îmbracaminte de schimb. Problema este ca am nimerit rucsacul cu cele mai scurte bretele, care l-au cam "sugrumat" pe Helmut... Ce a mai bombanit, carând rucsacul încarcat cu sticle cu apa!!!
Ghidul nostru pe munte a fost Cristi, sotul Alinei. Având falsa impresia ca suntem alpinisti temerari, el a ales ca prim circuit unul din cele mai dificile trasee: Băile Herculane – Crucea Albă – Peştera de Sub Şărban – Vf. Domogledu! Am pornit veseli la drum, nebanuind ce ne va astepta... Era ora 11a.m. si termometrul indica 38°C la umbra.
Prima portiune de poteca, a fost adevarata placere si pâna la Foisorul Albastru, padurea - un amestec de foioase si conifere, ne-a oferit o racoare confortanta. Mai departe, drumul s-a continuat în serpentine largi si urcusul a devenit din ce în ce mai greu - motiv pentru care probabil, traseul este si marcat cu bancute improvizate din trunchiuri de copac... Recunosc, eu le-am probat pe toate, pentru ca exact într-o zi frumoasa ca aceasta, tensiunea mea arteriala a luat-o razna total, oscilând si creîndu-mi un total disconfort! Împrejurimile pareau ca se rotesc si pe lânga reprize de transpratii reci, vedeam puncte incandescente dansând în fața ochilor. Mult timp nu am spus nimic, nedorind sa-mi alarmez companionii.
Am încercat sa motivez pauzele mele dese prin fotografierea superbului peisaj ;) Nu a fost greu de loc, pentru ca la fiecare pas am întâlnit ceva deosebit - un liliac salbatic ale carui flori erau încarcate de fluturi, un pâlc de ciulini, o campanula gratioasa, un bolovan proptit de trunchiul unui copac... Cel mai impresionant mi s-a parut însa pinul banatean, adaptat parca sa-si traga seva din stâncile calcaroase!
Pe ultima porțiune a traseului, ceva mai dificilă, cu grohotiș, serpentine înguste si sub directa bataie a soarelui, întreg grupul a trebuit sa astepte dupa mine... Asa se face ca am avut nevoie de ceva mai mult decât o ora sa atingem primul punct al drumetiei - Crucea Alba (529 m). Aici, piscul ofera o panorama fantastica si efortul este bine raspatit!
Departe în vale, statiunea Baile Herculane se vede ca o miniatura expusa pe o platforma.
Despre Crucea Alba se cunosc mai multe legende... Una din ele spune ca exact pe locul pe care se înalta crucea, un tânăr puternic şi curajos pe nume Iovan Iorgovan, a reusit sa rapuna un balaur fioros cu şapte capete, care teroriza de multa vreme localnicii în această zonă.
O alta legenda spune ca această cruce a fost înălțată în memoria unui ofițer care a luptat în primul război mondial sub comanda generalului Ion Dragalina. Ofițerul venea calare din Podeni spre Herculane. Ajungând la podului de peste stânci, pe care adversarii îl transformasera în capcana taindu-i picioarele, ofiterul s-a prabusit cu tot cu cal în prapastie.
După poza de grup de la Crucea Alba, ne-am vitaminizat cu câte o jumatate de mar, apoi ne-am vazut din nou la drum. Urmând "cărarea pisicii", dupa câteva minute de urcare abrupta, am ajuns la Grota lui Șerban sau Peștera de sub Șărban (750 m altitudine). Ciudatul nume se datoreaza faptului ca grota se afla în apropiera Varful Șărban (1012 m) - un vârf de munte botezat dupa un haiduc al locului pe vremuri.
Curiosi dar mai ales atrasi de aerul umed al pesterii, am intrat sa o crecetam la lumina telefoanelor mobile, pâna într-un loc în care culoarul s-a îngustat puternic.
Dupa ce am savurat racoarea de la gura pesterii, ne-am sfatuit si am facut un "plan doi"pentru restul de traseu. Am decis sa ne despartim, Cristi, Maria si Helmut au pornit mai departe spre Vârful Domogled (1105 m), Alina a ramas cu mine si am hotarât sa ne întoarcem pe acelasi drum în statiune.
Temerarii alpinisti au ajuns acasa odata cu asfintitul soarelui, extenuati (pentru ca au ales sa se întoarca acasa pe acelasi traseu), prafuiti, juliti, dar cu satisfactia ca au parcurs unul dintre cele mai frumoase trasee care traverseaza rezervatia naturala Domogled. Fotografiile din ultimele doua colaje sunt facute de Maria.
PS: Atentie ce puneti în rucsacuri într-o zi caniculara - în cazul nostru, opt litri de apa pentru 5 persoane nu au fost suficienti!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce frumoasa drumetie!
RăspundețiȘtergereNu stiu daca iti foloseste informatia, dar eu de obicei port cu mine o bratara cu magneti ce ma linisteste daca am puls accelerat. Mai sunt si niste puncte de presopunctura (http://www.farmacianaturii.ro/sfaturi/terapii-alternative/presopunctura/) - nu e complet dar mai sunt site-uri cu astfel de info.
Weekend placut sa ai!
am avut o zi proasta... La urmatoarea drumetie pe care am facut-o am fost cap-de-coloana :)) Cine sa înteleaga starile astea, care vin si pleaca la fel de brusc?! Multumesc pentru informatii, am sa le citesc - nu stiu cât ajuta, însa de sticat nu strica :)
ȘtergereNoapte buna! un weekend minunat sa ai!
Un traseu de dificultate medie...
RăspundețiȘtergeremda... ;))
ȘtergereUn adevarat jurnal de calatorie, imi pare rau ca nu te-ai simtit prea bine dar canicula a facut ravagii si in zonele mai inalte desi n-ar fi trebuit. Am fost la Bai in copilarie, nu mai tin minte imprejurimile, poate mai ajung candva acolo.
RăspundețiȘtergerebine ca a trecut si nu a fost mai rau! îmi doresc ca data viitoare sa pot merge si eu pe traseu pâna la capat :)
ȘtergereUn mod minunat de a vedea frumosul,de a respira aer curat,de a sta alaturi de prieteni.
RăspundețiȘtergereCu bune ,cu rele aceste momente vor deveni amintiri dragi.
Pupici!
asa este, cele rele trec ca-n ceata... le uitam. Ramân amintirile frumoase :)
Ștergerepup. Noapte buna!
Bine ca ai putut termina drumetia! Eu nu am facut nici un traseu in zona si imi pare rau ca nu am avut cu cine. :)
RăspundețiȘtergereFrumos peisaj, a meritat !
pup
eu de data acaseta nu am mers nici pana la jumatete, dar... va fi o "data viitoare" cu siguranta!
Ștergerepupici. Noapte buna!
Wow , cat de frumos!!!Nu stiam de acest traseu :D. Somn pufos :)
RăspundețiȘtergereFlorina draga, tu car locuiesti în zona, trebuie sa mergi odata cu prietenii pe acest traseu :-* pupci
Ștergereps: foarte curajosi ati fost, bravo!
RăspundețiȘtergere;)) te referi la faptul ca nu ne-a fost teama de vipere? :) Alina nu crede ca sunt, eu am ciit ca exista si înca multe... Din fericire, nu am intâlnit niciuna! Curajosi am fost! :))
Ștergereda da, chiar sunt :))
Ștergere☺ te cred! :))
ȘtergereO excursie frumoasa, in locuri minunate cu prieteni dragi...restul "trec in ceata" cum bine zici!
RăspundețiȘtergereexact asa este! nimic nu conteaza mai mult ca anturajul - daca prietenii sunt dragi, nici macar nu mai conteaza asa mult exact ce întreprinzi, orice moment este placut!
ȘtergereEi, aici ati avut mai multe deschideri, chiar daca, draga Carmen, nu ai reusit sa-l faci pana la capat. Cat de frumos!
RăspundețiȘtergereCate trasee nu am intrerupt din diverse motive, oricum pentru cele mai lungi nu suntem pregatiti inca si poate nu vom fi.
Dar ne bucuram si de atat, bine ca ti-ai revenit.
Weekend placut! pupici
:) asa deci, ti-a placut traseul acesta? si zici ca si voua vi s-a întâmplat sa întrerupeti drumetia? tare rau mi-a parut, mai ales ca nu am vrut sa stic cheful celorlati - însa Alina mi-a marturisit ca sotul ei si fiica fac acest traseu în fiecare an când vin aici în concediu, ea însa nu cunoaste Domogledul decât dn fotografii :)) asa ca m-am linistit.
ȘtergereCu mine în echipa sau fara mine, traseul este de 3ore, 3 ore si jumatate dus si bineînteles tot atâtea ore trebuiesc calculate si pentru întors - nu este chiar "floare la ureche"!
Vom mai încerca odata, într-un viitor concediu - dar în prealabil vom face mai multe drumetii, sa fim intrati in ritm! :)
te pup draga mea. Weekend minunat sa aveti!
Daa, i-am aratat si sotului si gandeste la fel, e mai ofertant in puncte de belvedere, asta nu inseamna ca regret pe cel facut de noi, era bine daca de la stanca lui Sisi continuam pana la Foisorul Rosu, daca tin minte bine mai era o ora.
ȘtergereDa, am intrerupt multe drumetii, pe langa problemele de vreme, stam prost cu genunchii, cu spatele, fiecare cu cate ceva din grup, in conditia mea chiar sunt mandra de cat am facut.
Daca se va putea veti reusi, nici noi nu fortam.
pup
Staiunea este cum este,dar imprejurimile sunt de vizitat neaparat.
RăspundețiȘtergereLocurile mai greu accesibile sunt superbe, natura salbatica... peste tot unde este "la îndemâna tuturor" este plin de gunoaie! Asta este ceea ce am constatat eu cât am stat în Herculane.
ȘtergereAerul tare, baia de sulf de la prima ora, drumul lung pana-n tara dupa care ati avut doar o zi sa va refaceti sunt poate motive suficiente pentru starea de slabiciune pe care-ai avut-o. Te-am admirat insa ca esti o luptatoare si nu te-ai dat batuta, chiar daca am mers mai incet si ne-am oprit mai des. Te pup!
RăspundețiȘtergere:) multumesc mult, Alina draga pentru incercarea de a-mi gasi scuze :) ceea ce e sigur este ca trebuie sa ma mai uit in buletin si sa verific ca nu mai am 20 de ani ☺☺☺ Pup si eu :-*
ȘtergerePS: faptul ca am fost împreuna este ceea ce a fost cel mai frumos din vacanta la Herculane!
Asa e, orice vacanta petrecuta impreuna este frumoasa, oriunde-am alege sa ne-o petrecem!
Ștergere:) poate ca la anul vom reusi în sfârsit sa facem vacanta la Gardasee pe care o planuim împreuna de doi ani :))
Ștergerepupici ♥
Frumoasă drumeţie! Locuri minunate, companie plăcută, veselie! Când am fost ultima oară la Herculane, am "atacat" cu entuziasm traseul spre Crucea albă. Când am ajuns sus... aveam limba de-un cot! :-) Dar a fost frumos. Voi aţi avut un traseu grozav de complex, cu multe obiective faine.
RăspundețiȘtergereUn weekend minunat, dragă Carmen! :-)
:) daca mai punem la socoteala canicula... ☺ Asa este, motivul a fost sa iesim împreuna în mijlocul naturii, sa obosim, pentru ca masa de seara si paharul cu vin sa aiba gust mai bun!.
ȘtergereMultumim, si voua un weekend minunat, Alex draga!
Eu nu am făcut nici un traseu...niciodata!
RăspundețiȘtergereSunt învățată cu masina ....și dacă ajung cu masina pana în vârful vârfului e perfect! ;)))
Cu siguranță nu as face față. ..și nu din cauza efortului ci din cauza vietăților. ..intru în panica la fiecare zgomot pe care îl aud...Anul acesta la munte mi-a ieșit o marmota în cale....pe strada de altfel și am murit. ..:)))
Asa ca te felicit și pentru jumătatea de traseu făcută! Ești f tare! ;))
Te pup!
cuuuum?! ce spui?! ☺☺☺ asta da spovadanie! ☺☺☺ Pai cum ai fotografiat tu caprioarele acelea?! stând în intersectie?! esti o draguta! :))
Ștergeremultumesc ;)) ei, nu m-am lasat doar cu jumatatea de traseu, am mai adunat ceva puteri si a doua zi am mai facut o incercare intr-o alta doirectie si am reusit sa ajung pâna unde a fost stabilit traseul :)) La mamaliga, înainteeee! ☺ Am urcat la o stâna. Te pup
Hihi! Nu știai ca mi-e frica și de o musca? Ei bine ...da!:)))
ȘtergereCăprioarele? Erau pe acolo prin mărăcini. ....însă eu eram evident pe stradă. ...fix lângă masina....ça nu mă departez nici sa mă bați; ))))))
Plus ca mai nou au apărut și lupi prin zona....Si s-au și arătat unor "colegi fotografi" :))). Ei au avut tăria de ai și fotografia. Eu? Eu m-am uitat înlemnita pana și la imagini. ...:)))
Astept povestea traseului încheiat cu succes....😛
Pup!
☺☺☺ pai lupul umbla numai dupa Scufita Rosie! Tie nu trebuie sa-ti fie teama!
Ștergerepup :-*
un peisaj de o salbaticie mai mult decat frumoasa...admirabile imagini!
RăspundețiȘtergeretu esti o luptatoare inteleapta, stii cand sa te opresti ca o sa o poti lua de la capat la momentul potrivit, ceea ce vei face cu siguranta, asa cum spuneai :)
si eu ca si Geanina prefer sa admir natura dar fara efort, eu sunt comoda, recunosc, animalutele nu ma sperie dar daca e vorba de vipere...as sta de doua ori pe ganduri! :))
oricum, ati avut o zi grozava si o amintire pe masura! :)
pup draga mea draga, faina sa-ti fie duminica! :*
o vai o vai... trebuie sa ma gândesc pentru saptamâna viitoare, pe unde sa va plimb sa nu ne îndepartam prea mult de masina :))
Ștergerepupici draga mea draga ♥ AMR 9 zile! ☺
Nu trebuie să regreţi nicio clipă că nu ai dus traseul până la capăt... adică ceea ce v-aţi propus. Ai savurat o bucată de munte, ai fost în natură... chiar dacă natura te-a întâmpinat cu cuptorul deschis.
RăspundețiȘtergereEu una la caniculă reacţionez răăău, te înţeleg perfect… nici nu mă gândesc să plec la drumeţie decât dacă e vorba numai de pădure... şi peşteri.
Citeam ceva mai sus de vipere... chiar vara aceasta am întâlnit una în drum spre Cascada Vânturătoarea, de lângă Herculane. Iar acum câţiva ani am văzut una-două în Cheile Nerei… am cam umblat cu capul mai ult în pământ.
Ioana
cu toate ca nici eu nu m-am recunoscut... a trebuit sa accept situatia!... Sunt zile când nu functionam la capacitate maxima :))
ȘtergereStiind ca exista vipere - si gândindu-ma ca sunt active pe caldura! - si eu am fost foarte atenta pe unde calc. Din fericire, nu am zarit nici una! Ne-au fost însa povestite multe patanii cu turisti incaltati cu slapi, pe carari de munte! asta gasesc eu ca este inconstienta maxima!
Multumesc pentru sustinere :) mai ales ca vine din partea ta - una dintre cele mai mari iubitoare de drumetii si alpinism pe care o cunosc eu! sunt o mare admiratoare a ta!