marți, 30 octombrie 2012

Sfârsit de octombrie

"Sarbatoarea Tuturor Sfintilor" Allerheiligen /All Sants’Day) este una din marile sarbatori crestine. Bisericile occidentale serbeaza aceasta zi dupa calendarul gregorian, pe data de 1 noiembrie. ( În bisericile orientale, se numeste "Duminica Tuturor Sfintilor" si se serbeaza în prima duminica dupa Rusalii).
Câteva zile înainte, se curata mormintele celor dragi, se aduc coronite si jerbe de flori iar noaptea de 1 noiembrie spre 2 noiembrie este un prilej pentru membri familiilor de a se întâlni, de a merge la cimitir, spre cinstirea rudelor decedate.
Aceasta sarbatoare a fost preluata mai peste tot în lume, românii ortodocsi denumind-o "Ziua Mortilor".
Seara din ajunul Sarbatorii Tuturor Sfintilor - preluata de la irlandezi, mai întai de catre americani si în ultimii ani de tot mai multe popoare, se numeste "All Hallows‘ Even" (Allerheiligend Abend), prescurtat: "Halloween".
Legendele celtice spun ca în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, când câmpurile ramân pustii si natura intra în hibernare, granita între Lumea Viilor si Lumea Mortilor se deschide si Sufletele ratacite, cu multe pacate neiertate, bântuie dintr-o lume in alta! Pentru a se pazi de aceste duhuri rele, familiile pun in fata caselor câte un dovleac cioplit si lumanari aprinse. Pentru a înveseli atmosfera si a uita de teama, se dau petreceri mascate. Costume tipice acestori seri galagioase sunt: Zâne, Vrajitori, Bostani, Schelete, Vampiri, Lilieci, in combinatiile culorilor: negru, oranj, alb, gri, galben si rosu. Copiii alearga în grupuri, de la o casa la alta, spunând "Pacaleala sau dulciuri!" (Trick-or-treat ! / Süßes oder Saueres! ) – ca o amenintare ca daca nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsa!
Traditiile sunt atât de vechi, încat cei mai multi au uita motivul sau sensul, oferind alte interpretari. În Statele Unite si Canada –Halloween - a capatat aspect de sarbatoare populara. În Germania este foarte cunoscuta începand cu anii ’90 (dar înca foarte criticata de catre evanghelici).
Ma mira faptul ca românii - de altfel un popor foarte superstitios, care crede în existenta "strigoilor" sau "vârcolacilor" - nu recunosc sarbatooarea de Halloween!
Ziua de 2 noiembrie – ultima din aceasta serie de sarbatori crestine – este numita "Ziua Tuturor Sufletelor" (Allerseele / All Souls‘ Day ) si este sarbatorita în biserici, prin rugaciuni pentru iertarea si usurarea pacatelor celor "dusi pe lumea cealalta".
Ziua de 8 noiembrie - Sfintii Mihail si Gavril
Ziua de 11 noiembrie Martinstag / Sfântul Martin– este ultima mare sarbatoare înainte de Postul Nasterii Domnului - mult iubita de catre cei mici. Construite cu sau fara ajutor (sau mai nou cumparate) – lampinioanele însotesc procesiunea copiilor ce parcurg un anumit traseu si intoneaza cântecul Sf. Martin (Martinslied). Biserica ofera copiilor participanti, dulciuri iar acasa familiile organizeaza o masa de seara bogata, carnea de gasca fiind nelipsita din meniu.
Sotul meu este catolic si noi traim evenimentele vietii religioase, fara exagerare - în acceasi masura ca si cele ortodoxe, combinand si pastrând traditiile cât putem de bine!
Si în general, viata de zi cu zi încercam sa o construim dupa principiul "Fiecare zi reprezinta un nou început, o noua mica viata. Aceasta zi ne da ocazii pentru a învata ceva nou: exista lucruri care ni se vor întampla doar o data în viata, si depinde de noi daca vom profita de acestea sau nu" - Felice Leonardo Buscaglia

3 comentarii:

  1. Mi-a plăcut foarte mult articolul acesta. Nu știam toate detaliile. La noi are un oarecare succes comercial aceasta 'sarbătoare', dar nu e celebrata la modul serios. Cluburile organizeaza petreceri de Halloween si magazinele decoreaza cu dovleci, lilieci si alte lighioane mai vii sau mai moarte. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos si interesant. Cu multe detalii. :)
    Ca de obicei un articol bun, incheiat superb.
    Happy Halloween, Carmen, draga!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ca nu ar fi recunoscuta de romani, ci pur si simplu romanii nu o sarbatoresc ca cei din occident. Fara dovleci, fara vrajitoare si varcolaci... Tinerii de la noi se bucura mai nou de partea amuzanta a sarbatorii occidentale, adica petreceri cu masti, filme de groaza si altele asemeni, uitand complet de semnificatia ei religioasa.
    Maria imi spune ca nici in Anglia, cel putin in oraselul in care se afla scoala ei, nu se sarbatoreste cu fast; slujba la biserica de All Saints (pe 1 nov) si All Souls (pe 2 nov).
    Dar asta nu ne impiedica sa va uram "Happy Halloween!"

    RăspundețiȘtergere