luni, 16 decembrie 2024

Galbenă gutuie

În diminețile răcoroase de decembrie, atunci când totul în jur pare încremenit într-o liniște albă și feerică, nimic nu se compară cu senzația de a savura o felie de pâine prăjită, fin unsă cu unt și apoi acoperită cu un strat generos de jeleu de gutui. Cum să nu îți începi sâmbăta/duminica așa, cu un mic dejun ce îți încântă simțurile?
Gustul jeleului de gutui este o adevărată chintesență a aromelor de toamnă. Este o combinație minunată de dulce și amărui, de parfum și rafinament, care îți trezește simțurile și îți umple sufletul de căldura amintirilor din copilărie. Imediat ce jeleul atinge pâinea prăjită și untul începe să se topească, simți cum aromele încep să danseze. Parfumul delicat al gutuilor coapte, cu note fine de scorțișoară și vanilie, se împletesc armonios într-un dans de toamnă, aducându-ți aminte de grădinile pline de rod. Hmmm... un gust minunat, ce transformă fiecare mușcătură într-o experiență multisenzorială, un adevărat festin pentru suflet. 

PS: În noiembrie, din criza de timp, am tot amânat să scriu despre ziua în care am făcut jeleu de gutui. 
La mijlocul lui octombrie, am primit de la o bună prietenă si colegă de serviciu o plasă de gutui din grădina ei. Iubesc acest fruct care mă duce mereu pe aripile amintirilor, în curtea bunicilor din Sibiu. 
Când fetele erau mici, făceam în fiecare toamnă marmeladă și jeleu de gutui, cam 20 de borcane care se terminau până la sfârșitul primăverii. Făceam și alte marmelade și dulcețuri din căpșuni, caise, măceșe și afine. 
De mulți ani nu am mai făcut marmelade, deoarece pe măsură ce am înaintat în vârstă, eu și Helmut am redus consumul de zahăr. Cuprinsă de amintiri, am decis să fac jeleu din ultimele patru gutui. 

Le-am răzuit, am tăiat mărunt cotoarele și le-am pus la fiert cu scorțișoară, cuișoare, anason și vanilie. După ce lichidul s-a redus la jumătate, l-am strecurat și la final am măsurat un litru de lichid. Am adăugat 600 g de zahăr și zeama de la două lămâi, apoi am fiert până s-a format jeleul. Au ieșit cinci borcănele. Două le-am dăruit de Moș Nicolae (unei vecine si unui coleg de serviciu), unul l-am păstrat în bucatarie pentru micul dejun, iar celelalte doua le-am dus în pivniță, pentru cândva...
PS2: Când am gutui mari, galben-aurii, îmi place să le mănânc feliate subțire; le manânc așa - ca pe chipsuri, seara, în fața televizorului.  Si nu arunc nimic! Din cotoare și cojile rămase, fac o băutură delicioasă adăugând apă fierbinte, anason, scorțișoară, cuișoare și o linguriță cu miere.
PS3: E vremea colindelor si nimic nu mi se pare mai potrivit aici, decât: Adrian Păunescu si Nica Zaharia,"Colindul gutuii din geam/Galbena gutuie"(Compozitia originala.Interpretarea originala)

8 comentarii:

  1. Sună atât de delicios!
    Combinație foarte bună de condimente!
    Aș folosi așa ceva la un tort(https://www.laurasava.ro/tort-de-ciocolata-cu-crema-de-gutui/)
    O săptămână cu bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Jeleu nu am făcut niciodată, dar am făcut dulceață, gem și compot.
    Anul acesta cei doi gutui pe care ii am in curte au făcut foarte multe fructe. Am făcut gem, de două feluri, unul cu nuci, altul cu lămâie , l-am făcut cu puțin zahar. Nu mă așteptam dar a ieșit foarte bun, la aproximativ 3kg gutui am pus un kg de zahar.
    La fel ca si tine fructele ramase le-am mancat feliate, iar genul il mananc dimineața cu unt pe paine prăjită.
    O săptămână ușoară să ai! Numai bine, Carmen. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am facut niciodata jeleu de gutui. Ii stiu insa gustul si e minunat.
    Iar melodia, intotdeauna m-a emotionat.
    Poate voi incerca si eu.
    Pupici si zile aromate, draga Carmen!❤️😘

    RăspundețiȘtergere
  4. Melodia este foarte frumoasa, si recunosc ca acum aud prima data interpretarea originala. Gutuile... candva le feliam, le presaram cu putin zahar si le coceam in vas de Jena uns cu unt si cu capacul pus. Acum mai fac compot, am pastrat si cojile cu intentia sa fac ceai din ele dar inca nu am facut. Crude mananc cateva feliute, apoi cele din gradina imi strepezesc dintii, fiind foarte astringente.

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am mâncat niciodată jeleu de gutui. Dar arată extrem de apetisant!
    Să-ţi aducă toate zilele de decembrie noi bucurii, dragă Carmen! 🤗😘

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe aripi de amintiri am făcut o scurtă călătorie în trecut când, la bunicii materni, la fereastra erau înșirate gutui - din ele făcea bunica diverse (inclusiv mâncare de gutui). Și mama făcea fel de fel - din gutui și altele.
    Mulțumesc pentru călătoria în copilărie, Carmen draga! 😊💗

    E foarte gustos micul tau dejun. Doar că nu simt parfumul. 😊
    Zile liniștite va dorim! 💞 Îmbrățișări și pupici cu drag de la quattro pentru trio! 😘🐾🍀💕🍰

    RăspundețiȘtergere
  7. Your description of quince jelly is truly enchanting! You've captured the essence of this autumn delight in such a poetic and evocative way. The blend of sweet and bitter, paired with the nostalgic warmth it brings, is beautifully conveyed. The imagery of flavors dancing as the butter melts into the toast is simply delightful. It's clear that quince jelly is not just a treat for the taste buds but a journey down memory lane, filled with the rich scents of cinnamon and vanilla. Every bite indeed sounds like a feast for the soul. 🍂✨

    RăspundețiȘtergere