vineri, 26 mai 2023

Sleeping Beauty transmisie live de la Royal Opera House

Saptamâna aceasta, miercuri seara, am fost la Cinema, la ultimul spectacol la care am avut abonament în stagiunea 2022/2023. A fost prezentat baletul "Frumoasa din padurea adormita" - un spectacol preluat în direct de la Royal Opera House si transmis în 950 sali de cinema din 17 tari!!!
"La Belle au bois dormant" (în franceza) de Charles Perrault sau (în germană:) Dornröschen de Frații Grimm, este un basm clasic despre o frumoasă prințesă, o pădure și un chipeș print – asa cum scrie Wikipedia. Versiunea culeasă de frații Grimm este o variantă transmisă oral a poveștii literare publicată de Charles Perrault în “Histoires ou contes du temps passé” din 1697. Aceasta în schimb a fost ispirată de “Sole, Luna, e Talia” - o poveste scrisă de poetul italian Giambattista Basile (publicată postum în 1634), care la rândul ei este inspirată de alte povești din folclor. Cea mai veche variantă cunoscută este “Perceforest”, compusă anonim între 1330 și 1344 și publicată prima dată în 1528. Povestea a inspirat numeroase alte lucrări de artă: picturi, lucrări scrise, muzică, film... Muzica baletului “Frumoasa adormită” a fost compusă de Piotr Ilici Ceaikovski (în 1889), al doilea din cele trei balete ale sale. “Sleeping Beauty” este alcătuit dintr-un prolog și trei acte, reprezentatat prima dată în anul 1890. Coregraful producției originale a fost Marius Petipa. Premiera a avut loc la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg în 1890, iar lucrarea a devenit un standard în repertoriul clasic de balete. 
Cea mai de success versiune a baletului a avut loc în anul 1946,  a fost prima reprezentație oferită de companie atunci când Royal Opera House s-a redeschis la Covent Garden, după cel de-al Doilea Război Mondial. 
Acum câtiva ani, în martie 2014, am scris despre vizionarea acestui spectacol si se pare ca am fost foarte încântata! Anul acesta... nu stiu de ce, dar ultimul act mi s-a parut extrem de plictisitor! Poate ca am fost prea obosita (spectacolul a durat pâna la ora 23:45, în mijloc de saptamâna) sau poate ca într-adevar anul acesta artistii nu au depasit virtuzitatile predecesorilor! Habar nu am de ce... poate ca ajungem într-un punct când nu ne mai lasam încântati de orice!!! Ceea ce m-a fermecat la spectacolul de anul acesta au fost costumele! Atâta frumusete si atentie la mici detalii parca nu imi amintesc sa fi vazut la un spectacol de opera sau balet! Protagonistii au avut toalete superbe, încaltaminte fina, bijuterii si peruci minunate! Într-adevar personaje de basm, cu zâne si printese, cu regi si regine ca pictati!!!
Anul acesta am de gând sa îmi fac singura un costum de epoca, un costum pentru carnaval, asemanator celor de la carnavalurile venetiene. Si acest spectacol mi-a oferit inspiratie maxima! Fiecare tablou scenic mi-a aparut ca o pictura baroc - rococo.
Îmi place foarte mult prezentatoarea, Darcey Andrea Bussell (are 54 de ani, incredibil!!!), este fosta balerina, actual președinta Academiei Regale de Balet. Din anul 2018 poarta titlul de Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE). Este o adevarata Lady! 
M-am bucurat sa o revad pe balerina Kristen McNally. Din nou în rolul vrajitoarei Carabosse, exact ca acum noua ani, fermecatoare! Se pare ca anii nu au trecut peste ea, a ramas la fel de zvelta, la fel de gratioasa, la fel de... vrajitoare! ☺ 
Zâna Liliacului - balerina Mayara Magri, o artista superba! Gratie, frumusete, caldura, bunatate, atitudine - un rol interpretat perfect! O placere totala sa o privesti dansând!
O surpriza deosebit de placuta mi-a produs balerinul Joseph Sissens în rolul Bluebird, cu uimitoarea lui detenta! Un dans superb, cu salturi si piruete imitând perfect un zbor de pasare! Practic, în ochii mei, el a salvat actul III.
Am petrecut o belle soirée ☺, am savurat atmosfera speciala a serilor Cinema-ROH si ne-am delectat cu muzica a lui Ceaikovski, o adevărată bijuterie din repertoriul baletului clasic.
Royal Ballet THE SLEEPING BEAUTY (2023)

9 comentarii:

  1. Ce frumos! Multumesc pentru această postare care mi-a îmbogățit cultura generală! Nu știam atâtea despre Frumoasa adormită!
    Ceaikovski este preferatul meu, muzica lui mă relaxează si-mi dă o stare de bine!
    O seară cât mai frumoasă să ai! Pupici și îmbrățișări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi place Verdi... îl iubesc ♥ De câte ori petrecem concedii in preajma Veronei, mergem la cate un spectacol de opera în Arena di Verona, unde Verdi este practic divinizat.... poate ca de aici mi se trage ☺☺☺ Emotiile pe care le traiesti în acest amfiteatru, sunt enorme!
      Te pup. Un start bun în weekend!

      Ștergere
  2. Oh ce calatorie minunata! Am citit informatiile cu bucurie, am privit cu entuziasm video-urile. Foaaaarte interesant! Si ai dreptate, costumele sunt suuuuperbe.
    Iar voi - minunati :D.
    Iti multumesc ca ai impartit si cu noi experienta aceasta frumoasa.
    Puuupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti a placut si ca te intereseaza tema aceasta.
      Te pup. O seara placuta!

      Ștergere
  3. Este minunata posibilitatea asta de a viziona in felul acesta un spectacol.
    O adevarata placere si filmuletele. Muzica lui Ceaikovski este superba.
    Multumesc mult pentru prezentare, draga Carmen!
    Un weekend prelungit cat mai frumos.😘❤️

    ps. Nu stiu daca ti-ai citit mail-ul. Este ok sa fac anuntul saptamana viitoare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miercuri seara ni s a prezentat in Avantpremiere programul stagiunii 2023/24... este superb! Abia astept sa se puna in vanzare sa facem noile rezervari 💞
      Pentru noi e so foarte practic, pentru ca facem doar 10 minute cu masina, de acasa la cinematograf.
      Te pup. Un weekend minunat 😘🤗
      PS: sigur ca am citit e mailul. Nu am crezut ca astepti un raspuns. Te rog sa faci asa cum crezi tu ca este mai bine. Multumesc 🤗😘

      Ștergere
  4. Ma bucur mult ca ti a placut articolul.
    Multumesc pentru compliment 😉
    Un weekend minunat sa ai Luiza draga. Pupici 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitări pentru reușita de a vă relaxa în moduri atât de variate ❤️
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In viata trebuie sa facem si ce ne place, nu doar sa muncim! Si noua ne place muzica, dansul, natura, pictura... Incercam sa mentinem mereu un echilibru in viata noastra 🤗 Acum am atins o varsta la care reusim, deoarece copiii nostri sunt fiecare la casa lor. Pana acum 8 ani, copiii erau pe primul loc in timpul liber 💞

      Ștergere