luni, 27 martie 2023

Earth Hour - tristul an 2023

Sâmbata, 25.03.2023 începând cu ora 20:30 (ora Germaniei) a fost Ora Pamântului... Ca în fiecare an, WWF a chemat toti locuitorii Planetei în a participa. 
S-au stins luminile pentru protecția comună a climei si în Germania, peste 500 de orașe au luat parte la aceasta campanie. Sincer, eu nu am participat anul acesta! 
Nu am stins lumina în casa în numele comunitatii, asa cum faceam anii trecuti pentru a petrece o ora la lumina romantica a lumânarilor... Nu am participat, pentru ca întregul an am facut si înca fac economie drastica de curent electric, gaz si apa potabila! Preturile au explodat în asa fel încât... vrem nu vrem, facem zilnic economie! Anul acesta a fost primul Craciun în care nu am montat ghirlandele electrice în jurul casei! Trist... dar ne-am spus, altii stau în buncare, pentru ca afara se bombardeaza... noua totusi ne merge bine!
Pe noi însa pretul gazului ne-a lovit puternic! Daca pâna în luna iulie 2022 am platit lunar 130 Euro, începând cu luna august 2022 am platit pentru acelasi consum, 465 Euro în fiecare luna!!! Deci în cele 8 luni (august '22-martie'23) am platit în total peste 3700 Euro doar consumul de gaz!!!! Pretul curentului electric a crescut deasemenea, dar moderat, pe când pretul gazului a devenit exorbitant! 
Ce solutie exista, cum poti sa iesi din strâmtoare?!? Nu prea ai cum... decât cu riscuri mari! Spre exemplu, este cunoscut faptul ca într-un rezervor pentru apa calda sau boilere, daca centrala încalzeste apa sub 70°C, Legionella - bacteriea gram negativă (ce cuprinde specii care cauzează legioneloza) se înmulteste rapid! Bacteria se transmite prin inhalare si pe calea epidermica. Odată intrată în organism, bacteria incubează o perioadă de circa 2 săptămâni iar simptomele includ manifestări asemănătoare cu cele ale gripei: febră, frisoane și tuse uscată. În cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greață, stare generala alterata, care se agraveaza in fiecare zi - cei mai afectati fiind copiii sub 12 ani si batranii. 
Alt efect negativ al economiei drastice de energie termica este aparitia mucegaiului în clădiri. Mucegaiul din încaperi este cauzat de umiditatea ridicată, datorat condensului, ventilației insuficiente sau umidității reziduale din clădire. Iarna, când afara temperaturile scad sub zero grade, creste condensarea umidității în zona pereților „reci”, cauzată de încălzirea necorespunzătoare. Apar asa numitele "punți termice"! Consecința infestării cu mucegai în clădiri poate duce nu doar la distrugerea componentelor individuale ale clădirii - ramele ferestrelor sau a peretilor camerelor, ci si la aparitia problemelor de sănătate ale ocupanților cladirii respective, provocând diverse reactii alergice!
Nu vreau sa am nici legionelle si nici mucegai pe pereti! Deci sorry dragi Pamânteni, anul acesta sa nu contati pe mine pentru" spectacole" de acest gen!
PS: ieri la noi a plouat si din când în când a cazut si grindina; astazi bate un vânt oribil si din când în când ninge cu fulgi maaari! Nu am dormit bine si în plus, înca nu m-am adaptat la "ora de vara"... ma simt atât de defazata! 

19 comentarii:

  1. Mereu ma simt defazata cateva zile dupa schimbarea orei. Subiectul restrictiilor este cam sinistru, nu mai spun de cresterea a... orice. La un venit fix, e din ce in ce mai complicat, recunosc.
    Ma tot gandesc ce vor face viitoarele generatii. Noi macar avem un alt bagaj
    in spate.
    Sper sa se faca cald mai repede la voi! Pupici, draga Carmen!
    Condimentez cu putin optimism! 😘❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da ai dreptate, noi am trait si alte vremuri... Poate de aceea avem cu ce compara. Ceilalti nu cunosc decat asa :-(
      Te pup draga Suzana, o zi buna!

      Ștergere
  2. A crescut prețul la orice...cu foarte mult... și noi am făcut ecomie la gaz...
    Ora Pământului se sărbătorea și în România,dar anul acesta nu am văzut nicio postare sau știre despre eveniment!
    Nici eu nu m-am adaptat la ora de vară și mă simt obosită. La noi a fost cald zilele trecute, insa ieri a bătut un vânt foarte urât și azi a început să plouă, iar in acest moment este foarte frig si s-a pus iar vântul!
    O seară liniștită! Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi dimineata a fost totul alb! A nins azinoapte... Florile sunt toate cazute la pamânt, sper ca isi vor mai reveni... Ma refer la narcise, zambile... Tja, vreme ciudata!
      Pupici, o zi buna, Mihaela draga! ♥

      Ștergere
  3. Nu stiu cum se face, dar an de an, de Ora pământului auzeam după eveniment. Si uite așa nu am bifat-o niciodată. Anul acesta auzisem mai din timp si am zis că poate că o să particip, dar...după o zi de muncă mai întai în casa apoi afară în grădină, pe la ora respectivă ne intreceam care face baie prima.Deci ... Cred că ar trebui totusi marcat altfel ora asta. Noi facem economie de când ne-am luat casa noastră. Mereu am avut becuri care consumă puțin dar dau lumină multă (acum folosim becuri cu led - tin si mai mult). Iar în ceea ce priveste incălzirea a făsut sotul un sistem că pentru o casa aproape egala cu doua apartamente, consumul de caz e echivalent cu cel pentru un apartament. Si la noi facturile au devenit enorme, mai ales la gaz, dar consumul nu l-am putut scade decât foarte putin.
    Eu am montat luminile exterioare de sarbatori, nu toate, dar am pus. Numai că nu le-am mai tinut aprinse decât în zilele din preajma Craciunului, nu toata luna decembrie cum făceam în alți ani. Si chiar si atunci, nu toata noaptea. Cand mergeam la culcare stingeam si luminile.
    Si aici revine vremea rece. Lumea vorbeste de închet si chiar s-a simtit azi un front de aer rece, dar sper sa treacă foarte repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si la noi in casa sunt doar lampi economice, LED. Si instalatiile de Craciun sunt toate cu LED-uri, dar... Nimeni nu a mai aprins ghirladele in jurul casei, iarna aceasta :-( Cartierul a fost trist! Fiica mea cea mica locuieste in Penthouse si la etajul ei mai este doar un alt apartament si pe terasa aia enorma, au facut impreuna un Whirlpool Outdoor superb. Cand au anuntat "criza" de energie, ne-au amenintat cu amenzi mari daca incalzim bazinele cu apa sau daca aprindem ghirlande... Fiica mea a scos din functiune Whirlpool-ul mai ales de teama ca nu cumva vreun vecin invidios sa le faca reclamatie... Nu stii niciodata :-(
      De sarbatori am avut in curte doar instalatiile solare.
      Nu stiu daca la anul va fi mai bine! Noi am platit si 2,3€ pe litrul de benzina si eu nu am alta posibilitate de a ajunge la locul de munca decat cu masina :-( Pretul benzinii oscileaza, acum avem zile cat am platit si 1,6€ pr litru, dar... in general este pe la 1,8€
      Am facut mare economie la gaz - avem incalzire centrala deci caldura si apa calda functioneaza pe gaz. Dar de incalzit am incalzit anul acesta mai mult cu lemn, ca avem in sufragerie un semineu de 8KW si daca tinem usile deschise, incalzeste toata casa. Am cumparat lemn atunci cand am auzit ca la gaz vor fi probleme, imediat dupa ce a fost facut public noul pret al gazului, a crescut si pretul lemnului! :-( Dar noi o sa iesim din iarna-primavara cu ce am cumparat. La vara va trebui sa mai cumparam 4 Steri...
      De platit gazul si curentul am platit pausal si la sfarsitul anului se va face citirea si ma gandesc ca vom primi înapoi ce am platit prea mult.
      O zi buna, Niko draga!

      Ștergere
    2. La noi nu au fost astfel de amenintări cu amenzi, dar sunt de ajuns facturile astronomice care vin si despre care vedem pe la tv. Au fost foarte multi care au aprins luminile de Crăciun toata luna decembrie. Fiecare după cum si-a permis. Inschimb la noi au inceput la greu montările de panouri solare, majoritatea cu contract de prosumator. Momentan cu legisatia neclara majoritatea sunt multumiți, dar se anunta niste taxe si cine mai stie ce pentru ce cu panouri solare.
      Noi ne gândim să ne montam in vara aceasta un semineu sau o centrala pe lemne. Ne-am luat ceva lemne anul trecut dar nu am mai montat si soba la acre se gandea sotul. Cautam varianta de rezervă care să ne fie mai potrivită.

      Ștergere
    3. profitorii vor mari poreturile mereu, acolo unde credem ca ar fi o varianta de economie pentru bugetul familiei... Legile nu ne protejeaza niciodata pe noi, cei mici! Legile sunt facute in asa fel incat cei cu bani multi sa gaseasca mereu o portita si oricum ar cadea, sa aterizeze in picioare! Pe noi, pentru orice gamalie, ne vor taxa in plus!
      Noi nici nu avem un spatiu adecvat pentru depozitarea lemnului, de aceea, cumparam doar cat putem stoca, apoi... preturile cresc dar nu avem ce face. Salariile noastre sunt aceleasi, consumul de gaz/lemn/electricitate/apa este mai redus, dar noi saracim de la luna la alta, pentru ca preturile cresc... Ieri a fost in Germania o greva in toate mijloacele de transport comun: autobuze, trenuri, avioane! Totul a fost blocat timp de 24 de ore! Pe mine nu m-a afectat pentru ca eu trebuie sa folosesc masina mea pentru a veni la serviciu si din fericire, nu a trebuit sa plec nicaieri in alt oras. Dar pagubele sunt enorme si de suferit au avut cum ziceam si mai sus, oamenii simpli! Azi-diminieata au reinceput activitatea insa trenurile de lunga distanta au avut decalaje enorme, pentru ca in momentul grevei s-au oprit acolo unde erau si in momentul reluarii lucrului nu au fost in localitatile de unde trebuiau sa porneasca. Avioanele... cati amarâti care au platit bani grei pentru bilete au trebuit sa isi prelungeasca pe proprii bani sederea sau sa-si amane activitatile!!!?!
      Noi toti suntem nemultumiti, dar greva ii afecteaza pe cei nevinovati!
      Speram inca in reabilitare... speranta moare ultima!
      Te pup , numai bine! 😘❤️

      Ștergere
  4. Ma bucur ca ai scris despre daunatoarea economisire cu orice pret... Ma refer la temperatura din casa si a apei si problemele care pot aparea cand incalzirea nu se face corespunzator. 😊
    Oare ce-or mai inventa, sa streseze oamenii?!

    Nu am marcat niciodata "Ora Pamantului"... Mi se pare ipocrizie, pentru ca nu rezolvam nimic intrerupand consumul o ora pe an. Pe marii consumatori (si poluatori) ii doare la vreun metru in dos de poluare, economisire s.a.m.d. Noi, multimea Terrei, economisim pentru ca ei sa se poata rasfata?! 😄

    Pe aici a fost placuta vremea, mai ales pe la ora pranzului; a batut si vantul - tare! - in zori de zi (dar nuu mai stiu care zi), iar acum sunt nori cenusii - e posibil sa ninga, si copacii sunt infloriti (stiu din alti ani ca - din fericire! - zapada nu dureaza mult si copaceii nu vor suferi daune foarte mari). Ne-au anuntat, pentru aceasta noapte, minus doua grade.

    Schimbarea orei nu ma afecteaza (inca). 😊 Nu sunt nici meteo-sensibila. Dar stiu cum e cu "defazarea"! 😊 Cand sunt obosita sunt ca o gaina fara cap. 😊
    Sanatosi sa fim, cu totii, si-om trece cu bine si de pragurile acestea (care-mi apar cam artificiale - vazand ce profituri uriase au obtinut in Ro furnizorii de gaz si electricitate).

    Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru trio! ❤ ❤ ❤
    Zile senine iti doresc, Carmen draga! 💕

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, chestiile astea nu se fac public! Si atât legionelele cat si mucegaiul sunt asa daunatoare, ca pot da boli cu care tragi viata intreaga! Si pentru ce?! pentru a face economie!!!! Daca se compara consumul unei fabrici cu consumul unui cartier de locuit... iti vine rau!!! Economia ce se obtine din consumul casnic este zero virgula zero... Dar cum zici, sa fim sicanati!
      Ora de iarna si de vara... eu nu ma pot adapta asa repede... Acum adorm foarte greu si ma trezesc la ora 7 sau 7:30 ... dupa ora veche ar fi inca 6! Dar lenevesc mult la dus, la cafeluta cu Leo... ieri si azi am ajuns abia la ora 9 la serviciu! Bineinteles ca nue grav doar ca trebuie sa lucrez pana la 18! Azi am La Kossa, trebuie sa plec la 17, deci fac o ora minus!
      Pupici draga Diana. Ganduri bune si imbratisari, de la trio pentru trio ♥♥♥

      Ștergere
  5. Cred ca duminica a fost grindina si la Ralu. Daca nu si azi... Si la noi s-a racit vremea brusc. Nu am dat insa drumul la centrala pentru ca e suficient de cald. Slava Domnului. Am avut vreo doua luni destul de mult de platit si eu mereu plateam rezonabil (cred ca mai bine coc la cuptor ca se incazeste in toata casa... haha, decat sa pornesc centrala - dar uneori e nevoie). La noi insa a fost problema cu cei care mai sunt la termoficare si la care le-am platit factura.. 240 de ron.. ca trec tevile prin apartament. Nu mai zic nimic. Si noi am platit cel mai mult pentru ca nu ne-am pus nu stiu ce chimicale pe tevi care chipurile nu lasa caldura sa intre in apartament.. iti dai seama ce penibil. Leviteaza caldura in tevi pana la noi si apoi fix la cei care nu au centrala :))))))). Funny

    Si eu ma simt fugarita. Nu pot spune ca defazarea vine neaparat de la neadaptarea la ora de vara.. ci mai degraba simt ca nu imi ajunge deloc timpul si nu imi tihneste nimic. Stii ca spuneam ca telefonul vechi are un decalaj... cand m-am uitat azi era de 23 de minute. acum ceva vreme era de 19.. acum cateva ani de 13... interesant. E un telefon de prin 2004. La inceput nu avea astfel de probleme cu ora - si e setat pe ora noastra. Automat.

    Pup cu drag!! Sanatosi sa fim :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. azi dimineata a fost totul alb! Si în "defazajul" meu, ieri nu am parcat masina in garaj ci am lasat-o pe strada... Azi dimineata a trebuit sa curat si sa razuiesc gemurile... Am mai pierdut un sfert de ora! Tja...
      Was?! trebuie sa platesti taxe ca trec tevile pe la tine?! Pai sa plateasca ei sa si le mute! sau sa plateasca ca iti strica aspectul camerelor cu tevile lor!!!!! Vaiii asa ceva!!!! :-( Zau!
      Este ora 11 si mie mi-e soooomn! Nu stiu ce ma fac pana deseara! Imediat e pauza de masa si dupa mancarica... cred ca trebuie sa trag un pui de somn ☺☺☺ Imi voi pune tepuse pe birou, ca Fat-frumos când pazea merele de aur ☺☺☺
      Asa ceva zau ca nu iteleg cu telefonul mobil... ca doar ele se actualizeaza singure, sunt ceasuri radiocontrolate (RCC) sau cum le mai zice, ceasuri atomice, sau receptoare de satelit GPS... Ma rog, nu sunt as în domeniu... ☺
      Te pup Rux, o zi buna draga mea! ♥

      Ștergere
    2. Da - si nu putin. Sunt tevile care treceau pe la toti.. dar din cauza unui ap care e deasupra trebuie sa tragem toti.. tot blocul. Doar ca noi platim cel mai mult :)))). Pentru ca nu am pus chimicalul ala pe tevi. iti dai seama. de aia aveam nevoi (diferenta intre mine si cel de deaspra cu chimicalul pus e de 50.. deci daca puneam si eu.. tot dracul ala era... hahahaha ca tot plateam, dar ma inspiram si cine stie ce porcarie - ma intreb daca nu de la lucrarile lor si ce or fi folosit am avut eu probleme alea uratele).
      I s-a facut oferta doamnei sa ii scoatem tevile pe scara blocului si sa suportam noi costurile (doar sa scapam de termoficare care te jupoaie pe nimic - ca in baie sunt tevile alea reci de ani de zile.. si mai sunt si extra taxate ca sunt mai groase).I s-a facut oferta si sa i se puna centrala dar a reactionat urat. de fapt dupa ce i-a facut propunerea vecinul de deasupra ne-a pus cineva (poate chiar ea.. nu stiu ) 1 leu in casuta postala ca sa platim ca vezi Domne... Nu am platit nicioadata un leu pe tevile alea... Cand era 100 de ron, am mai zis.. dar 260 (ca atata a fost in ultimele luni, mai mult decat plateam eu la gaz, vorba aia)... pentru niste tevi.. care nu incalzesc (poate doar acolo bucatica de perete local..

      Ai insa perfecta dreptate, legile nu ne avantajeaza pe noi. (apropo, de greve - Japonezii lucreaza dar nu taxeaza calatorii in mijloacele de transport in comun - foarte tare nu? :))

      Nici eu nu inteleg, de aia zic. e un alcatel OT- se actualizeaza automat. Dar, repet, este din 2004. Defazajul l-am observat dupa 2017 cred cand am pus iar cartela in el si am sesizat ca e o diferenta totusi de minute. E foarte interesant (si ciudat) faptul ca s-a marit aceasta diferenta in ultimii ani :O.

      pup cu drag

      ps: va trebui sa vad si la alt telefon de gen - poate mai porneste vreun motorola daca le incarc. Sau mai aveam si un sony... (nu ale mele). Daca e asa, iti zic :))

      pps: azi de dimineata la 7 abia am reusit sa atipesc... :)))

      Ștergere
    3. cummmmm?! nu ai dormit toata noaptea?! vaaai! nu e bine... dar stiu, nu poti sa faci nimic! Eu vineri spre sâmbata noaptea nu am putut adormi. Se facuse 3 si eu tot treaza eram, de la ora 23 ma chinuiam sa atipesc! Si stiam ca dimineata trebuie sa ma duc la seminarul de pictura!
      Sâmbata spre duminica am adormit relativ greu dar inainte de 1 noaptea si duminica am stat numai in pat. Luni nu m-am putut trezi mai repede de 7:30... am ajuns la birou abia la 9! At´zi noapte am dormit normal!
      Eu nu vreau sa iau medicamente, Doamne fereste! Somnul este necesar pentru refacerea organismului. E foarte important. Am citit undeva ca o metoda folosita in armata, la elite special forces, antrenamentul de adormire se face gândindu-te profund ca esti intr-un loc care iti place foarte mult... cica daca reusesti sa te concentrezi la acel loc, adormi instantaneu! Trebuie incercat si antrenat.
      Te pup 😘❤️

      Ștergere
    4. Da... mi-am stricat somnul destul de tare din cauza mediului ... (sau mai bine zis al unor alegeri nefericite care nu depinde de mine si care ma afecteaza). Nici eu nu sunt pentru medicamente si alte chestii de gen. Prefer sa colorez ceva intr-o aplicatie pe telefon - deobicei ma adoarme destul de repede... dar cand nu pot sa dorm de nicio culoare, incerc sa fac ceva care sa ma scoata din starea respectiva - azi noapte am reusit sa recuperez din lecturi / mesaje :)

      Speram sa adorm mai repede in seara asta, dar mi-a stricat ceva planul la amiaza ...:)))
      Pupici!!

      Ștergere
  6. Am găsit o ilustrare a ”tristului an 2023” și o voi posta la Miercurea fără cuvinte.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia astept sa vad despre ce este vorba .
      Toate cele bune

      Ștergere
  7. Ora Pământului 🙃🙂 oare se opresc și războaiele/dușmăniile dintre oameni ?!
    Economie...ne întoarcem la timpurile din comunism ?!
    Pupici ❤️

    RăspundețiȘtergere