joi, 28 februarie 2019

Carnavalul muierilor

Pentru ca ne apropiem de lasatul secului (Pastele catolic se serbeaza anul acesta pe 21 aprilie), perioada de carnaval atinge zilele acestea apogeul. De astazi începând, fiecare zi de carnaval are un nume special:
joi - Weiberfastnacht, adica Carnavalul muierilor sau Sarbatoarea Lolelor
vineri - Karnevalsfreitag - Carnavalul de vineri
sâmbata - Faschingssamstag - Carnavalul de sâmbata
duminica - Tulpensonntag, adica Duminica lalelelor
luni - Rosenmontag, adica Lunea rozelor
marti - Fetterdienstag, adica martea grasa (ultima zi în care se mai poate manca "gras")
miercuri - Aschermittwoch, adica "miercurea cenusii" - începutul Postului Pastelui
Astazi a fost "Carnavalul muierilor" - o traditie ce aminteste de Evul Mediu, când femeile erau subordonate barbatilor si carora li se permitea sa "joace rolul de sefa" doar într-o anumita zi pe an :-) Astfel, obiceiul este ca în aceasta ultima zi de joi a carnavalului, femeile sa taie cravata de la gâtul barbatilor, ca semn al preluarii puterii. Barbatii accepta aceasta "degradare" si poarta toata ziua la gât, ciotul de cravata. Femeile poarta la vedere bucatile de cravata taiate - succesul este cu atât mai mare cu cât au reusit sa taie mai multe cravate.

În astfel de zile, este permis chiar si la locul de munca sa se serbeze aceasta zi. Barbatii au grija sa poarte cravate bune pentru sacrificat (de obicei cravate mai vechi sau cu imprimeuri care nu le plac) si de dragul traditiei, poarta cravata si acei barbati care nu au obiceiul sa poarte cravata decat la ocazii absolut deosebite. Ziua de Weiberfastnacht este o asemenea zi deosebita ☺ Toata lumea e vesela, se împart bomboane si se manânca gogosi. Gogosi simple sau umplute cu gem sau cu creme, pudrate cu zahar sau glazurate. La fiecare colt de strada se vând gogosi!
În alti ani, veneau în vacanta nepoteii - mâine începe vacantaîn Bavaria. Anul acesta, pentru ca Leo este în convalescenta, am facut doar o poza: Leo cu cravata si eu cu o masca pe care am pictat-o acum 5 ani.

16 comentarii:

  1. Ce fain! Aveti parte de o saptamana vesela si... dulce!
    Ca tare e faza cu taiatul cravatelor! Trebuie foarfeca foarte buna, sa taie bine, pentru a fi "preluata comanda" usor. :)
    Ochi rotunzi albastri langa ochi rotunzi negri, amandoi blonzi! <3 Ochii lui Leo sunt ca bomboanele de ciocolata! :) Observ ca nu e taiata cravata lui Leo. E?! :)
    Am mers in urma cu cinci ani, sa-mi amintesc momentul cand ai pictat masca. Si-am dat acolo de alte gogosi! Delicioase imi par gogosile!
    Oftez. Citind randurile tale, despre veselie, colegialitate, prietenie, gogosi! :) se acutizeaza dorul de liniste, de armonie, de veselie fara umbre. :) Voi, acolo, puteti sa va concentrati la voi, noi, aici, stam la panda sa nu ne trezim cu ingradirea libertatii de exprimare, de exemplu.
    Zile fericite va dorim, Carmen draga! Recuperare rapida micutului cu ochi-bomboane! Sanatate si multa veselie! Primavara minunata! La multi ani de Martisor! Ma opresc, ca m-a luat valul. :)
    Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarfeca taie indiferent daca e foarte ascutita sau mai putin 🤣😂 ca baietii nu fug, asteapta sa fie incheiata operatiunea 👍
      Leo e din zi in zi mai vioi si mai puternic, au mai ramas 4 saptamani pline de fixator. Trebuie sa mai avem rabdare, cu toate ca azi intampinam o mica problema... de azi ploua si peste bandajul cu vata, ce imbraca fixatorul, trebuie sa pumem o punguta de plastic... Nu trebuie sa fie prea mare, ca deranjeaza la mers, nici prea mica, pentru ca e greu de tras peste bandaj... Oricum, vata trebuie protejata, pentru ca umezeala trasa poate ajunge la bolturi, unde practic e rana inca deschisa. Of of!
      Dar Leo e cuminte, se lasa incaltat si descaltat, ca un copil cuminte.
      Ieri la serviciu a fost mai lejer, datorita carnavalului. Am ras, am mancat gogosi si am stat un pic la povesti, este o actiune ce leaga colectivul de lucru, aduce pozitivitate.
      Astazi ar fi trebuit sa vina la noi Marlene si Emma, mezina din München si "cea mare" din Memmingen, dar asa cum. am scris mai sus, am contramandat orice vizita, penreu ca aceste prime saptamani dupa operatia lui Leo sunt important sa fie linistite, de ele depinde vindecarea si sanatatea lui pe toata viata.
      pupici si imbratisari de la trio pentru quattro Un start bun in luna Martie. O primavara minunata sa aveti 😘😘😘😘

      Ștergere
    2. Dragul de Leo! Acum, aveti o preocupare in plus. Categoric ca fara protectie suplimentara nu se poate, pentru ca umezeala nu-i face bine nici la oscioare. Ma bucur sa aflu ca e din ce in ce mai bine. Cred ca micutelor le pare rau ca nu au putut veni la voi dar sunt sigura ca au si inteles de ce, mai ales ca si ele il iubesc pe boticut.
      Cand eram la munca zi de zi imi placeau tare mult zilele de sarbatoare, tot pentru ca era ceva mai relaxat - nu era la fel de festiv ca la voi, dar era o armosfera mai altfel. :)
      Haha! Da, drept e: barbatii sunt rabdatori sa le fie taiate cravatele. :) Imi place cum i-ai aliniat pentru poza si imi place atitudinea lor mandra, cu cravatele taiate. :))
      Multumesc, Carmen draga! Un start bun in Martie va dorim si voua! Imbratisari si pupici, cu drag, de la quattro pentru trio! <3

      P.S. Azi, pe strada, n-am intalnit nicio femeie (oricat de tanara) cu martisor in piept - scriu despre pentru ca in anii trecuti am intalnit macar doua in zona pe unde-mi duc veacul. :) Pare ca se pierde obiceiul, desi martisoare sunt cu miile la vanzare (si se vand).

      Ștergere
    3. ☺☺☺☺☺☺☺
      astazi dupa-amiaza am avut din nou programare pentru schimbarea bandajului din jurul fixatorului. Medicul este foarte încântat de evolutia lui Leo. Se vindeca minunat, dar... bolturile trebuie sa mai ramana pana la sfarsitul lui martie.
      Astazi a primit bandaj roz ☺☺☺ imprimat cu purcelusi - simbolul norocului. Medicul deschide sertarul si care bandaj este în role mai multe (la fixatorul lui Leo sunt necesare macar 2 role pline!), acea culoare îi este destinat. Întâmplarea a facut ca pâna acum, sa nu se repete niciodata aceeasi culoare de bandaj ☺☺☺ Haios tare!
      Pupici Diana draga. Va îmbratisam si trimitem gânduri bune (bineîntels, de la trio, pentru quattro) <3

      Ștergere
  2. O primăvară minunată, Carmen! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasă această perioadă şi vă doresc să o savuraţi din plin, mai ales că Leo e spre bine şi va fi foarte bine!
    Să aveţi o primăvară cu bucurii multe!
    Oare dacă-i tai cravata şefului, ce are? Zic că aşa am văzut că se face, dar nu mai ştiu exact pe unde :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Potecuta, io zic sa iei foarfeca în mâna si sa tai cravata sefului cu curaj! Spui ca ai vazut ca este permis, la TV pe ZDF. Pâna pe 5 martie - inclusiv! ☺

      Ștergere
  4. Frumoase traditii! LEO e docil, cum pozeaza. O primavara senina. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Leo este un scump! O minune ca EXISTA!
      O primavara minunata si tie, draga Ina!

      Ștergere
  5. Frumoase tradiții!
    O primăvară minunată îți doresc,Carmen!
    Te îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc pentru vizita, Elena draga!
      O primavara minunata îti doresc deasemenea!
      pupici si îmbratisari <3

      Ștergere
  6. Interesant obicei.Distractiv si apetisant,cu atatea dulciuri...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa va bucurati de magia acestor sarbatori mai aparte.
    Pare sa fie o perioada foarte interesanta.
    O primavara cu bucurii, draga Carmen! Multa sanatate voua si lui Leo! Pupici! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumim Suzana draga! O primavara minunata îti doresc deasemenea!
      pupici si îmbratisari <3

      Ștergere