vineri, 26 iunie 2015

Vacanta la Roma - Bijuterii (III)


Via dei Fori Imperiali este strada de-a lungul sitului arheologic roman, ce uneste Piazza Venezia si Colosseum, este strada de parada construita sub regimul Mussolini. În prezent este zona pietonala.
La începutul lunii iunie, datorita sarbatorii "Festa della Repubblica", frumoasele statui de bronz ale împaratilor care au adus glorie anticei Rome, au fost îngradite de tribune solide din bare si tevi metalice. Vânzoleala turistilor a fost dublata de trupele militarilor însarcinati cu demontarea schelelor. În plus, zona reprezinta parte a unui santier pentru extinderea liniei de metrou... Toate acestea au diminuat considerabil emotia noastra de a pasi pe locul pietei monumentale construite înaintea erei noastre.


Forumul lui Caesar, inaugurat în anul 46 î.Hr. - o piață cu porticuri laterale lungi având în centru templul închinat lui Venus. Se spune ca Caesar a plătit din proprii bani terenurile pe care s-a înălțat monumentul.
Forumul lui Augustus, a fost inaugurat în anul 2 î.Hr. si complexul dispus ortogonal a continut un templu dedicat lui Marte.
Forumul Păcii, construit sub împăratul Vespasian în anul 75 d.Hr. - un patrulater vast încercuit de porticuri având ca piesa centrala Templul Pacii.
Forumul lui Nerva este o altă piață monumentală construita de împaratul Domițian, inaugurata însa de succesorul său împaratul Nerva. Complexul include templul dedicat zeiței Minerva.
Forumul lui Traian, construit între anii 107-112 dupa cucerirea Daciei, a fost ultimul dintre Foruri si totodată cel mai mare și mai impresionant. Piata era închisă de Basilica Ulpia si Columna lui Traian. În fața bazilicii a fost ridicată statuia ecvestră a împăratului Traian.
Forurile Imperiale au fost ridicate pentru a accentua rolul centrului politic și administrativ al orasului si deasemenea pentru a da o nota de noblete în plus capitalei Imperiului Roman.

15 comentarii:

  1. Foarte frumos! Adevarul este ca Roma este plina de astfel de bijuterii istorice. Multumim pentru plimbare si informatii! Un weekend excelent iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un metrou suspendat le-ar fi trebuit... ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine le-ai spus: "bijuterii ale Romei". Acestea sunt adevăratele comori ale "Cetăţii eterne". Câtă istorie întâlneşti la tot pasul. Şi câtă măreţie şi glorie au cunoscut aceste locuri. Nu degeaba se spunea că "toate drumurile duc la Roma"!. Acolo era cu adevărat centrul lumii.
    Mă bucur din suflet că aţi văzut toate acestea şi ne-aţi împărtăşit şi nouă bucuria.
    Weekend minunat, la toată familia voastră frumoasă, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. încerc sa exprim impresia puternica pe care mi-a facut-o Roma, cu cele vechi si noi. ☺ este un oras în care nu ai timp sa dormi :)) sunt atâtea frumuseti de vazut încât imi vor trebui câteva concedii, ani la rând, sa ajung sa cunosc orasul.
      Multumesc mult Alex draga! un weekend minunat sa ai si tu, alaturi de fetele tale dragi!

      Ștergere
  4. Wow tolle Bilder Carmen!
    Ich wünsche Dir ein super schönes Wochenende
    Crissi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dankeschön liebe Crissi!
      Auch ich wünsche dir ein schönes erholsames Wochenende!

      Ștergere
  5. Greu cu metroul! Eu cred ca ar trebui sa se gândească la altceva...!:)
    Îmi plac tare mult culorile din imaginile tale...albastrul cerului e încântător. ..;)
    Pup! Weekend fain!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, probabil ca metroul este un proiect fara viitor... oriunde se sapa, se descopera o piatra care apartine unui monument :))
      pup si eu :-* o sâmbata seara faina!

      Ștergere
  6. Roma este pavata cu istorie....cred ca si stradutele simple, daca ar putea vorbi multe povesti ne-ar povesti...
    am citit acum foarte mult timp o carte al carei titlu nu mi-l amintesc si din pacate nici numele autorului...
    actiunea cartii se petrce in prezent cand personajul central al cartii se plmba sera pe stradutele Romei...intamplarea face sa intre intr-o bula de timp motiv pentru care este cataplultat in Roma antica...
    stiu ca exista un film, o comedie cu acest subiect doar ca aceasta carte este extrem de serioasa, ea prezinta pana la detaliu viata Romei antice asa cum era traita de bogati dar si de saraci si liberi, de sclavi...in acele vremuri viata era cel mai putin pretuit lucru...
    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fiecare epoca este caracterizata printr-un anumit tip de mentalitate cauzat de sistemul administrativ, de conditiile economice si politice. Fiecare tip de mentalitate de societate îsi creeaza anumite prioritati.
      Eu sunt fericita ca m-am nascut în Europa postbelica si sunt si mai recunoscatoare sortei ca traiesc într-o Europa libera.
      pup draga mea draga. Un start bun în noua saptamâna! :-*

      Ștergere
  7. Reiau plimbarea... si gandesc ca ar trebui sa avem mai multi ochi si mai multe maini (pentru aparate, camere)... *_*

    RăspundețiȘtergere