luni, 6 aprilie 2015

Activitati din Saptamâna Mare



pentru rubrica "Buna dimineata Soare!"

32 de comentarii:

  1. placute activitati, urmeaza sa le intreprind si eu saptamana asta :)
    imi place culoare metalizata pe care ai folosit-o pentru oua :)

    pup draga mea draga, Sarbatori Luminate in continuare! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în Germania elevii au vacanta din 30 martie pâna pe 10 aprlie, iar oamenii muncii au avut liber de joi -din 2 aprilie, pâna mâine dimineata, asa ca am serbat Pastele acum si le vom mai serba o data duminica viitoare :)
      Petele argintii de pe ouale încondeiate se obtin relativ usor, aplicând o foita atâta vreme cât ouale sunt înca firbinti, dupa fierbere si vopsire.
      pup si eu draga mea draga. O saptamâna cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  2. Ute ce nuante frumoase ai si tu!Sunt elegante,asa cum se cade la casa ta.Ale mele sunt oleaca mai de la tara.:))
    Pupicic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în fiecare an testez culori speciale, biologice si cel mai mult imi plac cele marmorate, pe care aplic foita argintie si aurie. Procedeul este migalos dar merita, ouale sunt mici bijuterii :) Mie mi-ar fi placut sa am si câteva oua de culoare rosie-sângerie, asa cum ti-au reusit tie, dar inca nu am descoperit culoarea în magazine... Mai incerc la anul :))) Te pup.
      Saptamâna cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  3. Traditii si obiceiuri de Paste ce transforma oul in opera de arta.
    Deosebite !
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. niciodata nu am cumparat oua gata vopsite pentru Paste, pentru ca imi face o deosebita placere sa le pregatesc eu. Asa cum imi place sa decorez casa si curtea pentru aceasta mare sarbatoare crestina.
      te pup. Saptamâna cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  4. Activitatea asta tare îmi place și mie! ;)
    Nuanțele sunt extraordinare! Frumoase ti-au ieșit. ..:)
    Te pup! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. în fiecare an am vopsit ouale impreuna cu fetele mele, anul trecut au fost si nepoteii Felix si Marlene. Anul acesta, fetele au avut examene, nu am reusit sa ne sincronizam timpii. Nepoteii au fost aici în Joia Mare însa, Marlene cu mâna dreapta în ghips... Asa ca anul acesta le-am vopsit abia sâmbata si activitatea am savurat-o singura - Helmut a chibitat în jurul meu :) (daca era dupa el, am fi cumparat oua gata vopsite).
      te pup. Saptamâna cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
    2. stai sa vezi! ca imi trimite mama pachet si ca in fiecare an, imi trimite si oua vopsite....:))
      asa ca exista posibilitatea sa sar peste aceasta draga activitate si anul asta.....:))

      Ștergere
    3. oooooo, e tare dulce mamica ta! :) vopseste câteva oua si trimite-i si tu un pachet - va fi o surpriza totala! ☺

      Ștergere
  5. Wow, ce ouă faine ai vopsit! Felicitări! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca as fi avut si o duzina rosii-rosii as fi fost pe deplin multumita, dar... Mie imi place mult genul acesta de vopsea de oua marmorata :) Multumesc!
      Saptamâna cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  6. Ţi-au ieşit foarte bine. Eu încer să le vopsesc cu îngrediente naturale anul acesta. Sunt tare curioasă ce-o să-mi iasă :) pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu folosesc decât vopsele biologice, sunt mai scumpe dar merita, imi spun eu :) Când ma gândesc cum vopseam ouale în anii `70-'80... wow câte chimicale! si nu a murit nimeni :))
      te pup. Saptamâna cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  7. Minunate ouale vopsite de tine,Carmen !Sunt adevarate picturi,atat de delicate si armonioase...
    Am sa trec la actiune joi,pentru ca am gasit niste culori marmorate; sa vedem ce va iesi !
    Voi vopsi si cateva oua rosii-rosii !
    O saptamana linistita !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mult succes la vopsit oua si în general, la pregatirile pentru Paste, Natalia draga!
      te pup. O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  8. Eu mai am un pic cu spalatul geamurilor, ouale sunt programate pentru joi!
    Iti doresc o saptamana frumoasa cu spor in toate!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am trecut deja prin febra pregatirilor. Dar mai serbam o data Pastele si duminica ce vine ;) avantajul meu ☺☺
      Spor la treaba! te pup.
      O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  9. Ce culori faine, mai ales cele metalizate! Cred ca nici nu mi-ar veni sa le mananc :))
    Aici Pastele nu-i o sarbatoare foarte... sarbatorita. In afara de pranzul in familie si "vanatoarea de oua" prin iarba nu exista nici o traditie speciala, cel putin nu in regiunea mea. Noroc c-am avut un weekend prelungit macar :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bavaria respecta religiile si in majoritate este de rit catolic. De fapt în întreaga Germanie, apartenenta religioasa este trecuta în actele oficiale - pe statul de plata fiind automat retinut impozitul bisericesc pentru credinciosii catolici si evanghelici. Bavaria serbeaza prin zile libere de munca cele mai multe sarbatori religioase din Germania.
      Pastele, la fel ca si Craciunul, sunt sarbatori deosebit de importante si foarte respectate aici în Bavaria. Cele mai frumoase traditii sunt pastrate la sate - o singura data am participat la o astfel de ceremonie - este impresionant! este de înteles - in oras unde sa faci foc?! Pentru ca la începutul liturgiei din noaptea de Paști, lânga Biserica Catolică este aprins un foc mare - care se si numeste "focul de Paști". După ce comunitatea s-a adunat în jurul focului, preotul aprinde la foc lumânarea pascală si aduce lumina în biserică întunecata. Lumânarea îl simbolizează pe Iisus Hristos - lumina acestei lumi si credinciosii care urmeaza lumina purtata de preot în biserica, se aseamana cu triburile israelite care au urmat stâlpul de foc prin desert, asteptând învierea Domnuluu. In Osterfeuer (Focul de Pasti) sunt arse resturile de Uleiuri Sfinte din anul precedent.
      La oras este doar slujba de Inviere - ca si la ortodocsi, unde credinciosii duc cosul cu merinde spre a fi sfintit.
      Duminica de Paste începe pe aici - asa cum spui si tu, cu cautarea cuiburilor cu oua si dulciuri prin gradina. Cei mici si parintii, bunicii... mare bucurie când este vreme frumoasa!
      Apoi urmeaza masa de prânz. Noi i-am invitat în prima zi de Paste pe vecinii nostri, iar astazi a fost fiica cea tânara cu prietenul ei (fiica cea mare a folosit concediul de Paste pentru a vizita Praga ☺).
      Ca si la români, masa îmelsugata! Ieri am avut la felul principal pulpa de miel, astazi rata la cuptor. Ne-am ghiftuit... sa nu mai vad carne câteva zile! ☺
      Despre obiceiuri... eu ma trag din Sibiu si pe la noi, a doua zi de Paste, baietii si barbatii porneau în vizita la toate cunostintele, cu stropitul. Acest obicei, adus în Transilvania în evul mediu de catre sasii din zona Sibiului, presupunea stropiea fetelor cu apa de fântâna pentru a avea noroc tot anul. Bateau la poarta si strigau "am auzit ca în aceasta casa este o fata frumoasa ca o floare, am venit sa o udam sa nu se ofileasca!" :) IN ultima suta de ani, apa de fântâna a fost înlocuita cu parfumul ☺ Ca rasplata, feciorii primeau câte un ou încondeiat, o felie de cozonac si eventual un pahar de vin. Imi amintesc ce rau ni se facea de la amestecul de parfumuri cu care eram stropite! o vai, o vai! câteva zile miroseau strazile a parfum! Acum, mi-e dor de acest obicei...
      Deasemenea, ciocnitul de oua si schimbul de replica "Christos a înviat!" "Adevarat a înviat!" este un obicei pe care nu l-am mai întâlnit nicaieri. Noi îl practicam cu drag în familia noastra.
      Te pup. O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  10. Foarte frumoase ti-au iesit, anul trecut le-am facut fierband diverse gen: foi de ceapa, sfecla rosie... mi-au iesit brun roscate. :)) Sa vopsesc oua e placerea mea. Ca preparate nu lipseste drobul.
    O saptamana frumoasa, Paste fericit!
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc, Mihaela draga! asa este, vopsitul de oua imi place si mie tare mult si nu voi renunta niciodata câta vreme voi fi sanatoasa! La drob am renuntat... de când stiu ca maruntaiele contin cel mai mult colesterin "rau" (lipoproteine cu densitate mică), nu mai mâncam. Oricum facem exces de oua în perioada aceasta! In plus, nici nu mai cumparam ca pe vremuri un miel întreg... Cumparam doar o pulpa si o gatim la cuptor cu mirodenii si mult usturoi - atât cât sa mâncam la o masa. A doua zi servim alt tip de mâncare - cu carne de gâsca, curcan, pui sau peste. Totul proaspat, rar cumparam carne congelata.
      te pup si eu. O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  11. Sarbatori fericite, draga Carmen! Admir de fiecare data multiplele pregatiri pe care le faci cu astfel de ocazii, si nu numai, esti o gospodina desavarsita! Te sarut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc mult! ce surpriza placuta mi-a facut vizita ta! :)
      Anul acesta pregatirile pentru Paste au fost mai altfel decât era obiceiul in casa noastra, dar... am reusit sa ne simtim bine, ca de fiecare data :)
      pupici. O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  12. Ce frumos ai pregatit tu ouale pentru Paste. De abia astept sa le vopsesc si eu. E o activitate placuta, dar prefer s-o fac singura, fara sotul care sa ma chibiteze :) Multumesc mult si pentru explicatiile cu traditia Pastelui de la comentarii, aici pe blogul tau merita citit tot, mereu gasesc lucruri atractive si interesante! Numai bine, draga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult ca ai citit si comentariile :) In ultimul timp am cam "exprimat" ceea ce am trait doar prin fotografii :) Provocata de prietenii care au comentat, m-am întins si la povesti ☺
      te pup. O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  13. Ti-au iesit superbe culorile! Eu mi-am propus sa vopsesc ouale joi si eventual sambata sa fac o pasca. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. anul acesta nu am putut vopsi ouale în Joia Mare, nepoteii au fost aici în vacanta si mi-am iesit total din "ritm" :)) Am reusit sa le vopsesc în ultima zi înainte de Paste, sâmbata :) Nu as fi acceptat nicicum sa cumpar oua gata vopsite!
      te pup. O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  14. Cat imi plac culorile! O serie frumoasa si trebuie sa spun ca vopsitul oualelor este o activitate super asteptata... asta fiindca niciodata nu stiu la ce sa ma astept! Mama isi va pune creativitatea in valoare, prin traditia de a fierbe foile de ceapa si albe, si rosii pe care le-a tot strans de luni de zile...:) *_* Mie imi plac culorile mai tari, vii, as prefera sa se mai gaseasca vopselurile "gallus", dar... o sa ma uit ce am incercat anul trecut, si anul acesta o sa iau si eu, poate vopsea lichida...
    Mi-ar placea sa fac multe si variate, dar trebuie sa ma gandesc ca nici nu are cine sa le manance, apoi (mai ales daca sunt fierte, tari, desi le pot utiliza la o salata orientala...)...
    Fain post... deja, stau cu gandul la ziua cand voi "deborda" de culoare...
    Calde salutari si Sarbatori Minunate in continnuare!! Andra Alexa T

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. abia astept sa ne prezinti cosuletul vostru cu oua de Paste!
      asa gândesc si eu - nu poti vopsi multe oua pentru ca cine sa le manânce?! :) Intotdeauna dupa sarbatorile pascale eu fac oua umplute. Fetele si-ar dori chiar la prima masa de Paste, însa mi-e mila sa stric ouale vopsite si ca sa fierb înca o duzina ar fi aiurea. Oricum, in aceasata perioada nu exista nicio masa fara ou! :)
      te pup. spor la treaba si multa inspiratie la decoratiuni.
      O saptamâna frumoasa, cu pace si tihna sufleteasca!

      Ștergere
  15. O idee grozava sa pui ouale in pungi cu vopsea...Am sa o preiau.Eu am facut numa oua rosii(asa cum fac mereu).In Ulm am gasit vopsele la ,,rece,, si daca nu le-au strins de pe rafturi am sa iti cumpar sa ai pt la anu. Aici vom sarbatorii INVIEREA noaptea asa ca in tara.Pentru toti PACE si LUMINA in sufletele si casele voastre!
    Cu drag, LU

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. neaparat sa-mi cumperi, te rog mult!
      te pup draga mea si iti doresc sa petreci alaturi de prietena ta din copilarie, o saptamâna minunata, în care sa întineriti si sa va simtiti ca în al saptelea cer!

      Ștergere