duminică, 20 noiembrie 2011

Cel mai frumos spectacol


Când vecinii nostri au venit cu propunerea de a ne înscrie la Draculadinner, mi-am spus "de ce nu? doar sunt transilvaneanca, stra-stranepoata a lui Dracula" si am gasit ideea deosebit de simpatica. Prospectul cu reclama promitea un dineu cu patru feluri de mâncare, în castelul Grünau*, localitatea Neuburg an der Donau, în atmosfera filmului Dracula. Ne-am înscris fara sa ne facem alte gânduri decât ca va fi o seara întrun restaurant... un pic mai altfel. Ceea ce ne-a asteptat însa, a depasit cu mult imaginatia! Am participat la multe dineuri, am vizitat multe castele medievale, am vazut multe spectacole, dar Draculadinner a fost fantastic, a fost genial!
Pe biletele de intrare era indicat sa fim îmbracati adecvat stilului serii - deci inspirat din moda filmelor cu vampiri - si cu toate ca nu am crezut ca toate cele 140 persoane (capacitatea salii de spectacol/restaurant) se vor conforma, ne-am pregatit totusi o tinuta corespunzatoare (s-au conformat 70% din participanti).
Imaginati-va seara de noembrie cu ceata deasa, copacii batrâni cu crengile golase si contorsionate... vraja ne învaluia, magia plutea deja în aer. Am parcat masina în parcul castelului, ne-am netezit mantiile cu gulere zimtate si bățoase, am refacut scurt coafura si ne-am îndreptat spre intrarea luminata cu faclii veritabile. Am urmat indicatoarele de pe zidurile medievale si am ajuns în pivnita castelului. Aici, sub bolti de caramida si lumini difuze, am fost întâmpinati de gazde - un grup bizar dar simpatic, ce purta costume din evul mediu, trei ciudati cu fete palide si cearcane rosii-vinetii - care erau de fapt actorii pe care urma sa-i vedem în spectacol. Esmeralda, o tiganca frumoasa, supla si înalta, un bufon peltic, ce a împartit bomboane si un majordom cocosat, ce parea un vampir înfometat, cu ochii injectaţi si înfricosatori. Ne-au invitat la un pahar de Kir Royal** si plimbându-se printre invitati, au purtat discutii gen small talk, creându-ne impresia ca ne adulmeca si se bucura de "sânge proaspat" :)
Introdusi fiind în atmosfera misterioasa a castelului contelui Nosferacula von Dragon - fiu al contelui Dracula, cel mai renumit vampir al tuturor timpurilor - am fost condusi printrun labirint de coridoare înguste si scari, în sala de dineu. Învaluite în ceata produsa de mini-masini tipice discotecilor, douasprezece mese decorate festiv cu candelabre de argint, cu flori si servetele albe de damasc, cu patru rânduri de tacâmuri si tot ce tine de o masa de gala, asteptau sa fie ocupate de invitatii care priveau cu placere si uimire toate acestea. Am facut cunostinta cu comesenii si ne-am amuzat observând ingeniozitatea fiecarei vestimentatii.
Ferestrele imense erau acoperite cu perdele de catifea grea, iar de jur împrejur erau lumânari si trandafiri negrii, pânze de paianjen, funii împletite cu usturoi, sipete si nișe - decoruri artistice, facute special sa provoace suspans si fiori. Esmeralda a aparut în sala si, ca tigancile autentice, s-a oferit sa ne ghiceasca viitorul. A scos o carte de tarot din cufărul de lemn vopsit simplu, cu capac boltit și ferecat cu cercuri de fier din care ieseau aburi si care marca spatiul scenei si, ochii i s-au umplut de spaima. Ne-a sfatuit sa fugim cât înca portile castelului sunt descuiate, dar nu a apucat sa ne spuna mai mult pentru ca odata cu un tunet prelung si blițuri colorate a aparut fiorosul majordom. Din acest moment a început spectacolul - o superba combinatie de musical, jocuri si dialoguri în care publicul a fost direct implicat, surprize, ghicitori, efecte sonore si de lumini care ne-au taiat răsuflarea, si bineînteles, pauze de masa. Gazda, un vampir care si-a descoperit un nou hobby în a gati, ne-a servit în deschiderea ospățului vin rosu-rubiniu în eprubete, aduse la mese în stative tipice laboratoarelor de chimie. A închinat rostind românescul "Noroc! Cu sanatate!" Aceste cuvinte au fost învatate de toti meseni, pentru ca au fost repetate în cor, de nenumarate ori pe parcursul serii :)
La aperitiv am fost serviti cu rulada de brânza învelita în sunca si salata verde în vinaigrette rosu-sângeriu (cu gust de capsuni). Felul întâi a constat în supa-crema de pesto cu patrunjel verde si crutoane cu usturoi. La felul doi am savurat un ostropel de pui cu gnocchi, zucchini, gogosar si muuuult sos tomat. La desert am primit o portie de budinca de orez cu lapte si sos de fructe de padure, bineînteles doar fructe din acelea, rosii ca sângele ;)
Programul artistic a fost încarcat de momente de divertisment la care am râs cu lacrimi, dar si de momente de suspans care ne-au provocat frisoane, artistii ne-au impulsonat în a cânta ţinându-ne în cerc de mâini, la a flutura bratele si a imita în cor sunetele produse de lilieci, lupi si armasari, la a dezlega șarade ***. Ne-am distrat ca niciodata!
A fost o seara minunata ce ne-a deschis apetitul pentru showurile Galadinner - un proiect urias, ce organizeaza spectacole cu dineuri pe diverse teme: western, politist, basm, gangster, slager, musical si croaziera în jurul lumii. Înca nu am ales spectacolul urmator, dar cred ca vom opta pentru dezlegarea unei enigme gen Agatha Christie ;)

-----------------------------------------------------
*acest tip de spectacol-dineu, este un mod elegant de a aduna bani pentru restaurarea si îngrijitea castelului, construit în anul 1530 de Graful Ottheinrich de Wittelsbacher pentru sotia acestuia, Susanna von Bayer.
**este un cocteil alcoolic, un amestec de șampanie cu Crème de Cassis
***trei șarade:
1. Cine merge dimineata pe patru picioare, la amiaza pe doua si seara pe trei?
2.Cine are doua brate, doua capete, sase picioare si doar zece degete de picior?
3.Cine are ochi de pisica, labe cu ghiare de pisica, blana de pisica, face "Miau- miau", prinde soareci, dar... nu e pisica?
Cine se încumeta sa le dezlege? :)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Pingback: Zina, Mirela Pete, Vania, Max Peter, Pandhora, Vera, Alina, Angi, Dani, Secret, Geanina, Alex Mazilu, Alexandru, Andera Y, Cristi Milla, Dana Diaconu, Dan Văideanu, Daurel, Grişka, Neuronu’anchilozat, Rokssana, SoriN, Theodora, tu1074, Ulise, Xaba, Aurora Georgescu, CELLA, Colţul cu muzică, Gabi123, Supravieţuitor, Gabriela Elena, Andy, Napocel, Tu1074, Gabriela Savitsky, Iulisa, A different blog, Lillee, Lumi RO, Elena, C.L.M, Cârlionti de gânduri, Zamfir Pop, Digodana, Solidaster, Alicee, Lumea lui Alexandru, Fly2sky, Robert, Tudor, Dani, Tamy, Liviu, Zodrac, Alice Georgiana, Eddy , Oana Clara , Lolita, AndreiraduM, Melly, Mihaela, Ema, Ninu, Diverse, Adriana, Anastasia, Angi13, KaBea, Mella, Cleo, Minoki, Tetris, OFZ, Sophie, Umograf, Aniela.

25 de comentarii:

  1. Mai întâlnisem noţiunea de Kir, nu ştiam că vine de la numele cuiva. Dar acel aligoté l-am gustat odată (eram în tranzit, chiar pe aeroportul din München, în drum spre ţară).
    Îmi închipui cum a fost o astfel de seară, parcă mă bucur că mai este lume care ştie să trăiască... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) un rasfat din toate punctele de vedere...

    RăspundețiȘtergere
  3. Max,
    Noi bem deseori cotailuri cu sampanie: Kir, Hugo, Aperol... Sunt revigorante si aromate.
    Pentru mine spectacolul a fost premiera absoluta. Poate ca iau si românii modelul - astfel, vor putea fi reconstruite si întretinute monumentele istorice lasate acum în ruina...

    RăspundețiȘtergere
  4. Vera,
    adevarat! daca ai ocazia sa participi la un astfel de spectacol, nu o pierde!

    RăspundețiȘtergere
  5. Geanina,
    absolut! ceea ce m-a impresionat pe mine mult, a fost faptul ca nu a existat persoana care sa priveasca ironic, sau sa nu doreasca sa participe la toate actiunile comice, chiar daca în alte situatii le-am fi considerat absurditați, inepții sau aberații :)) Totul a fost deosebit de haios!

    RăspundețiȘtergere
  6. in sfarsit pot comenta din nou la tine...nu am inteles de ce pana acum nu-mi apareau comentariile :(

    am citit plina de curiozitate ce ai scris si am simtit cu adevarat atmosfera mediaevala...super idee si realizata cu bun-gust...
    de abia astept sa te hotarasti sa mergi la Agatha Christie...si sa ne povestesti...desigur :)

    o noapte linistita iti doresc si o saptamana cat mai usora...pupici >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Pandhora draga,
    nici tu nu dormi înca?! :))
    Ma bucur ca nu te mai cenzureaza blogspotul... nu am nicio explicatie.
    Da, a fost extraordinar. Pentru spectacolul urmator nu mai e timp anul acesta :) dar, când se va întâmpla, nu voi evita sa descriu cu lux de amanunte evenimentul.
    Te pup, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  8. Minunata atmosfera, minunata descriere ! O lectie pentru cei care vor sa mai salveze ceva din castelele Romaniei.
    Prima sarada: Omul - in copilarie merge de-a busilea, in patru "labe"; la maturitate merge pe cele doua picioare; la batranete se ajuta cu bastonul.

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi inchipui ca a fost superb!
    Dezleg doar prima intrebare:Este omul.Bebelus merge in patru labe,apoi in doua ca e biped,nu?La batranete se ajuta si de baston!

    RăspundețiȘtergere
  10. La vampiri nu ma bag...
    Am intuit prima ghicitoare; normal, am trecut de amiaza- ar zice unii...

    RăspundețiȘtergere
  11. Fain spectacol! Sper ca ati dormit bine noaptea :))) Alor nostri in tara in continuare le lipseste initiativa; asteaptam ca de obicei sa ne ajute altii :( La Castelul de la Bran am vazut ca se pot face rezervari pentru nunti si alte evenimente; probabil in acelasi scop. Castelul a a fost cedat urmasilor Printesei Ileana si se pare ca ei stiu mai bine ce au de facut.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zina,
    ai dreptate, bine ar fi sa fie copiat acest mod de autofinantare.
    Ghicitoarea, ai dezlegat-o perfect :) asa este! Multumesc pentru participare.
    (Am sa dau imediat toate raspunsurile)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mircea,
    ma bucur ca ti-a placut.
    La dezlegarea ghicitorilor nu te-ai încumetat? :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina,
    am dormit extraordinar de bine :)
    Ma bucur ca Printesei Ileana întretine si reconditioneaza castelul. Poate reusesc la vara sa-i arat lui Helmut, Branul si Pelesul, ca acum trei ani ne-a accidentat o autocisterna, pe drum spre Brasov si ne-a stricat tot cheful de excursii si vizitari de muzee...

    RăspundețiȘtergere
  15. Daurel,
    :) este clar, suntem la ora amiezii, înca vreo câtiva zeci de ani. Sanatate si gânduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  16. Raspunsul la ghicitori:
    1. Omul
    2. Calaretul pe cal
    3. Motanul

    Aceste raspunsuri ne-au salvat viata :))) altfel am fi sfârsit în pivnita vampirilor :))

    Sper ca v-ati amuzat si voi si poate va vor fi cândva de folos, la o petrecere între prieteni, sau în jocul cu un nepotel :)

    RăspundețiȘtergere
  17. imi plac raspunsurile la ghicitori:);im i place ideea cu serile tematice, mai ales acum cand vine iarna si posibilitatile de distractie s-au mai redus

    RăspundețiȘtergere
  18. O distractie pe cinste, plina de aventura si ... vinuri fine, totul intr-un cadru mai mut decat superb! Carmen, te felicit, stii sa te distrezi si meriti! Am citit si am privit cu placere aceste imagini. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Sophie,
    ah... la mine se aglomereaza evenimentele! Pana dupa Anul Nou abia fac fata la câte distractii vrem sa luam parte :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Mirela,
    activitatile de divertisment se tin lant în perioada aceasta. Nu primaul weekend, ci urmatorul, suntem în Salzburg. Nu veniti si voi?

    RăspundețiȘtergere
  21. Sarut mana, Carmen! Cam distractie pe la voi, pe acolo! Se vede ca nu v-a ajuns zgripturoaica asta, de-i zicem criza pe la noi.
    La a doua ghicitoare, nu stiam raspunsul.

    RăspundețiȘtergere
  22. Mie imi place ideea, de a valorifica valorile patrimoniului national. As vrea sa vad si in Romanica astfel de evenimente, la castelele noastre.

    RăspundețiȘtergere