joi, 14 mai 2015

de Ziua Tatalui

Cu ocazia Zilei Tatalui, corporația multinațională Google Inc. a introdus un nou Doodle pe pagina motorului de cautare pe Internet:  Schönen Vatertag 2015 / Christi Himmelfahrt

În tarile în care se vorbeste germana, astazi - la 40 de zile după Înviere (Pastele catolic) se serbeaza Înălțarea Domnului - marea sărbătoare creștină care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus din Nazaret, zi dedicata si cinstirii taților. În Germania, Ziua Tatalui se serbeaza din 1936, când sarbatoarea religioasa "Înaltarea Domnului" a fost recunoscuta oficial ca zi nelucratoare. Pentru ca întotdeauna este o zi de joi, majoritatea firmelor au acceptat sa acorde o zi de concediu pentru vineri, astfel încat fiecare sa beneficieze de un weekend prelungit, o mini-vacanta. De atunci, barbatii au hotarât sa serbeze într-un stil masculin, organizând în grupuri de prieteni drumetii în mijlocul naturii, nelipsit fiind un car de mâna sau tras de bicicleta, plin cu bauturi alcoolice, excursii care s-au terminat conform statisticilor vremii, mai totdeauna cu batai... A fost un obicei al sta-stra-stranepotilor de razboinici si vânatori, de a-si manifesta barbatia ;)
În ultimii 20 de ani, aceasta Zi a tatalui "s-a înaltat" mult, astazi fiind traditional sa se organizeze iesiri cu familia, o zi pe care majoritatea familiilor mari o folosesc spre a se întâlni.
Tuturor tatilor: LA MULTI ANI!

25 de comentarii:

  1. Interesant ce ne spui tu aici. Deci... omenirea /bărbatul nu s-a schimbat prea mult. La multi ani tuturor taților! Fără ei noi n-am fi fost mame ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ca bine spui! :) fara ei nu am fi putut deveni mame! La multi ani!
      si la voi in casa tatal - cu trei fete lânga el, este in minoritate :))

      Ștergere
  2. Sa trăiască tații! Vezi? Bataia e rupă din rai...Usor ,usor s-au cumințit tatii și acorda atenție familiei...;)))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))) aici ai dreptate! s-au cumintit bine!
      pupici. Un weekend minunat sa ai!

      Ștergere
  3. Am uitat de ziua tatilor.O sa -mi amintesc joia viitoare,pentru noi,mai ales ca se vor intalnii cei din familie. Un weekwnd cat mai placcut,daca tot a inceput!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din pacate ai ratat-o anul acesta! cel putin asa spune wikipedia:
      "Ziua Tatălui și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților.
      Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai). Anul acesta ziua tatălui se sărbătorește în 10 mai 2015.
      Datele calendaristice în care se va sărbători ziua tatălui sunt următoarele: 8 mai 2016, 14 mai 2017, 13 mai 2018, 12 mai 2019, 10 mai 2020, 9 mai 2021 și 8 mai 2022."

      Ștergere
    2. Mulţumesc, Carmen. Nu am ştiut că există această zi. Puţină promovare, sau nu am fost eu destul de atentă....
      Oricum, la mulţi ani taţilor :)
      Hristos S-a înălţat! sărbători cu bucurie să aveţi! pupici

      Ștergere
    3. Hristos S-a înaltat! multumim mult pentru urari, Anastasia draga!
      o sarbatoare odata introdusa pe lista sarbatorilor oficiale, trebuie sa capete importanta în masa, sa reprezinte un succes pentru toata lumea, sa fie motiv de bucurie - altfel nu isi are sensul! ar fi tradati cei care s-au zbatut pentru recunoasterea Zilei Mamei si Zilei Tatalui!

      Ștergere
  4. Mulțumesc frumos! :)
    La mulți ani și ție!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) multumesc ☺ înteleg ca nu mie imi urezi "la multi ani" - pentru ca eu nu sunt tata, dar îl sarbatorim pe Helmut, care este mândul tata a patru fete :)

      Ștergere
  5. Hristos s-a Inaltat si La multi ani! O zi frumoasa sa aveti in familie! Anul acesta vad ca nu a mai zis nimeni, nimic si ce-i drept ca au fost multe evenimente, zilele aceste care au tinut "actualitatile", canalele de stiri fff ocupate, precum si talk-show-urile... :)
    Toate bune sa fie si un weekend insorit iti doresc, asemenea! Pupici si calde salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pacat ca în România nu se ia în serios serbarea acestor zile... In Germania iata, Ziua Tatalui se serbeaza de 79 de ani si Ziua Mamei de 92 de ani! bineînteles ca sunt anumite ramuri ale comertului care au avantaje... stiu ca româniispun si despre Valentins Tag ca este doar o inventie pentru vânzatorii de flori... Ei si ce daca?! Ce e rau ca primim flori? si de Valentin si de ziua Mamei, iar de Ziua Tatalui se cumpara multe pentru o party cu gratar (carne, legume, bere, etc). Sau ca turismul are de beneficiat zilele astea? Foarte frumos, zic eu ☺
      Te pup si eu Alexa draga. Un weekend minunat sa ai!

      Ștergere
  6. Hristos s-a înălţat, fie-I numele lăudat !
    La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
  7. Helmut este un tataic grozav, nici nu ma indoiesc de asta...inca o data la multi ani lui si tuturor taticilor...chiar daca cu intarziere! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, multumum draga mea draga, nu e târziu, doar tu i-ai scris deja ieri dimineata lui Helmut pe whatsapp, multumim mult! Da, Helmut are doua fete si cu ale mele doua, avem 4 :) si... cu toate ca a fost casa mereu plina de fete (acum s-au împrastiat puii), întotdeauna el a fost (si este) bucatarul-sef si nici de la dereticat prin casa nu s-a dat niciodata la o parte - spala geamuri în rând cu mine, da cu aspiratorul, sterge praful... doar la sortat hainele pentru masina de spalat nu se pricepe :))
      Helmut este un tata ce merita serbat!
      pupici, un weekend minunat sa aveti!

      Ștergere
  8. La multi ani tuturor taticilor, ca merita din tot sufletul si ei sa aiba ziua lor1
    Ma gandesc draga mea, unde petreci minivacanta?
    Oriunde ar fi, chiar si acasa, eu tot iti doresc sa te bucuri de ea si sa fiti veseli ca intotdeauna!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am plecat, pentru ca anul acesta avem planificat pentru mâine o petrecere mare la noi in gradina! Au fost invitati 28 de persoane, de confirmat au confirmat doar 22 :)) Astazi picura si este innourat, asteptam sa se opreasca ploicica, sa putem iesi in curte sa montam cortul peste intreaga terasa, sa punem mesele si bancile ... Prognoza meteo este buna, zice ca mâine va fi soare, dar cortul (unul deschis la culoare) este bun si împotriva razelor de soare, dar si in eventuaitatea ca maine totusi va picura... Oricum, in casa nu am unde sa întind mese pentru 22 persoane, într-o bucata!
      De plecat, avem intentia ca pâna la sfârsitul lunii sa mergem pe Insula Mainau sa vedem azaleele si rododendronii, iar la începutul lui iunie, avem rezervari la avion si hotel, pentru câteva zile la Roma ;)
      Multumim mult pentru urari! Si voua multa veselie si clipe placute! un weekend minunat!

      Ștergere
  9. Frumos Doodle-ul, m-a emotionat chiar mai mult decat cel de Ziua Mamei! Tatii au un rol aparte in viata copiilor si ar trebui sarbatoriti si pretuiti mereu! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai perfecta dreptate, Raluca draga! Sarbatorirea Zilei Mamei si Zilei Tatalui reprezinta o normalitate, în toate familiile unde domneste armonia.

      Ștergere
  10. Multumesc pentru postare si urare !
    P.S.Ma emotionez ori de cate ori e vorba despre familii cu multe fete...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah da, tu stii deasemenea cum este a fi tata de fete, deci sa fii ca barbat in minoritate absoluta acasa la tine ☺

      Ștergere
  11. Si uite cum copiii stau tot timpul pe capul taticilor,sau li se urca pe cap.:))
    Asa e si la noi.Eu sunt babaua,iar tati e...tati.:))
    Si e tati de baieti.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaaaaa, la voi acasa tu esti în minoritate :)) Dar cine va fi cândva mândra soacra mare?! ☺
      pupici :-*

      Ștergere
  12. He, he! Am aflat şi eu acum, la "spartul târgului"! Dar nu-i nimic, chiar şi "post festum", voi sărbători mâine, cu fetele mele dragi! :-)
    Sărut mâna de urarea pentru taţi, dragă Carmen!

    RăspundețiȘtergere