duminică, 17 mai 2015

Clubul cinefililor (1) - Invitatie la fim


Recunosc ca sunt mare cinefil. Nu exista sa treaca o saptamâna sa nu vad macar 3 filme, fie la cinematograf, fie online pe Netflix sau Watchever - platforme la care am abonament, al doilea an consecutiv :) În acest mod, pot sa aleg filme din toate categoriile, atât foarte noi, cât si mai vechi. Varianta online ofera posibilitatea de a întrerupe filmul în cazul în care nu îmi place, chiar daca recenzia pe care am citit-o îl lăuda - De gustibus non est disputandum. Îl întrerup si caut un altul. La cinematograf, ori suport tema filmului si savurez floricelele-de-porumb, ori ies mai devreme din sala.
Pentru ca am descoperit multe filme frumoase pe care doresc sa le recomand, m-am hotarât ca de astazi sa dechid aici pe blogul meu, o rubrica intitulata "Clubul cinefililor - Impresii de sfârsit de saptamâna"
M-as bucura ca fiecare sa scrie câteva rânduri despre un film recent vazut si sa înscrieti postarea în acest tabel, pentru ca toti cei interesati sa poata accesa pagina.
Îmi închipui ca propunerea mea v-a luat acum nepregatiti, însa tabelul va ramâne deschis întreaga saptamâna. Eu încep astazi prin a face urmatoarele recomadari:
Just before I go (2014), este un film american comedy-drama, regizat de Courteney Cox pe baza scenariulul scris de David Flebotte. În rolurile principale: Seann William Scott, Olivia Thirlby, Garret Dillahunt, si Kate Walsh.
Ted - un tip nefericit si nemultumit cu el însusi, hotaraste sa-si curme viata. Planul lui presupune ca mai întâi sa faca ordine în trecut, pentru a pleca împacat si razbunat. Deoarece este sigur ca sirul insucceselor lui se datoreaza unor întâmplari si situatii traite în copilarie, se întoarce în orasul natal. Si de aici începe un sir lung de întâmplari, unele hazlii, altele dramatice. Membrii familiei, fostii cunoscuti si noile  cunostinte, se amesteca de-a valma, complicându-i viata si derutându-l cu totul. Viata este complicata  - asa cum stie fiecare ☺... În loc sa se sinucida, noile experiente îi dau lui Ted motive pentru a trăi.
Într-o discutie imaginata între Ted si tatal decedat, are loc urmatorul dialog:
"- Moartea pare... mai usoara.
- Adevarat, moartea are avantajele sale, dar... nimic nu bate viata. Nimic!
- Eu însa ma tem tot tmpul...
- Stiu, însa trucul de a înfrânge frica este de a trai viata atât de plin, încât sa nu mai ramâna loc pentru frica. Frica prospera în goliciune, asa ca fiule, umple-o! Stiu ca poti!"
Este un film dragut! Nota mea 9.
Vice (2015), este un  film america science fiction, regizat de Brian A. Miller pe baza scenariului scris de Andre Fabrizio si Jeremy Passmore. Protagonistii filmului sunt Thomas Jane, Bruce Willis si Ambyr Childers.
Genericul filmului spune deja multe despre ce va avea sa se întâmple:
"Ati vrut vreodata ceva ce va depaseste, o cunoastere pe care nu o puteti poseda în viata reala? Acum imaginati-va un loc unde nu exista legi, nici reguli, nu sunt consecinte si singurele limite sunt cele impuse de propria imaginatie. Bine ati venit la Vice - o realitate mai buna, o lume a oportunitatilor nesfârsite, utopia unde poti avea sau poti face tot ceea ce doresti."
Îmi place foarte mult Bruce Willis, este un actor deosebit de talentat, în film însa rolul lui nu îi scoate aptitudinile in evidenta. Tema filmului este interesanta, pentru gustul meu cam multe împuscaturi, însa per total, filmul este bun. Nota mea 7
Project Almanac (2015), un film american found footage - science fiction - thriller. Trei liceeni, construiesc o masina a timpului si reusesc câteva escapade în trecut. Este un film dragalas... Nota mea 6.
October Gale (2014), un film canadian thriller, regia si scenariul apartin lui Ruba Nadda. Filmul a avut premiera în cadrul Festivalului de Film International Toronto si o are în rolul principal pe actrita Patricia Clarkson. Nota mea 6.
5 Flights Up (2015) este un film american comedy, regizat de Richard Loncraine. Scenariul scris de Charlie Peters are la baza romanul "Heroic Measures" semnat de Jill Ciment. În rolurile principale, doua mari vedete ale cinematogrfului - Morgan Freeman si Diane Keaton.
Ruth si Alex sunt un cuplu simpatic, doi pensionari care cauta o schimbare în viata linistita si lipsita de griji pe care o duc. Complicatiile pe care le traiesc în ultimele 48 de ore îi fac sa aprecieze mai mult ceea ce deja au si le confirma faptul ca viata pe care o duc, este una foarte frumoasa. Nota mea 8.
Copenhagen (2014) este o coproductie USA - Canada, un film coming-of-age adventure, avându-i în  rolurile principle pe Gethin Anthony,  Dahl Hansen si Sebastian Armesto. Premiera filmului a avut loc la Slamdance Film Festival unde a obtinut Marele Premiu al Juriului. Filmul mi-a fost recomandat de Ioana - pe blogul careia puteti citi o recenzie foarte exacta. Nota mea 8.
Dintre filmele mai vechi, recomand:
The Harvest (2013) un film horror thriller regizat de John McNaughton, pe baza scenariului scris de Stephen Lancellotti. În rolurile principale: Samantha Morton, Michael Shannon, Peter Fonda, Leslie Lyles si copiii Natasha Calis si Charlie Tahan. Este un film în care descoperirea din final îngrozeste si în niciun caz scene cu stafii, sânge sau capete taiate - asa cum obisnuiesc sa prezinte majoritatea filmelor încadrate în categoria horror thriller. Eu as spune mai de graba ca este o drama, o poveste trista încheiata cu happyend. Nota mea 10.

36 de comentarii:

  1. ideea ta este grozava si astept sa va citesc preferintele :)
    din pacate prea curand nu cred ca ma voi inscrie in acest joc, nu merg foarte des la cinematograf, cam o data pe luna, iar online nu e stilul meu sa vizionez filme...oricum distractie placuta tuturor! :)

    pup draga mea draga, o saptamana faina iti doresc! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce pacat!...
      sunt tare curioasa de ce a viziona online nu este stilul tau? ...
      nu este vorba aici despre "piraterie"... abonamentul costa la Netflix 7,99 €/luna si Watchever 8,99€/luna. Ierftin nu este, dar permite log-in pe 5 calculatoare independent unul de celalalt - asa ca noi acasa si fetele la ele acasa - ne uitam la filme pe câte un singur abonament.
      Pe de alta parte, este "o economie" pentru ca un bilet la cinematograf costa aici în Germania, între 8 euro si 30 euro :))

      Iti doresc deasemenea o saptamâna placuta. Pup si eu, draga mea draga ♥

      Ștergere
    2. aaa...nu, nu are nicio legatura cu "pirateria", nici pe departe! :))
      tu stii ca multi ani am lucrat in cinmatografie, e drept-latura tehnica, si din acest motiv am o slabiciune pentru ceea ce inseamna spectacolul cinematografic si asta pentru ca stiu ca acest gen de spectacol implica munca si respect pentru specatator, in concluzie sunt subiectiva in ceea ce priveste vizionarea unui film :)

      pup draga mea draga, somn usor! :*

      Ștergere
    3. da, stiu ca ai lucrat în cinematografie si gasesc fascinant tot ce mi-ai povestit în legatura cu aceasta!
      si totusi nu înteleg de ce a viziona un film la computer este împotriva principiilor tale?... de ce este lipsit de respect sa vad din când în când un film pe micul ecran al computerului în loc de micul ecran al televizorului?!

      Ștergere
    4. eu nu am spus ca este impotriva principiilor mele, am spus ca nu este stilul meu, nu am spus ca este lipsit de respect sa urmarim filme online, am motivat - pentru tine - de ce aleg sa merg la cinema si daca ai observat am si spus ca sunt subiectiva si asta pentru ca eu vad lucrurile din interior :)

      Ștergere
    5. este car ca nu se compara vizionarea unui film la laptop cu atmosfera pe care o traiesti intr-o sala de cinematograf! insa aceste abonamente online sunt un compromis acceptabil, cel putin din punctul meu de vedere. Seara târziu, cand in cartier e liniste, ma uit cu placere la un film bun :)
      Pupici. O saptamâna cât se poate de placuta sa ai, draga mea draga! :-*

      Ștergere
    6. am vazut si eu unul sau doua filme online, unul imi amintesc ca ti l-am recomandat si tie, acum vreo doi ani, cred...uite ca nu-mi amintesc titlul filmului...oricum era un film german despre un pianist celebru sau dirijor celebru retras intr-un sat si care s-a hotarat sa se ocupa de un cor de amatori...un film foarte bun, sensibil si adevarat :)
      te imbratisez si eu, draga mea draga, draga! >:D<

      Ștergere
    7. da imi amintesc - mi-a placut tare mult! Si mi-ai mai recomandat un film despre natura. Cu toate insectele si animalutele mici, din primavara pana in iarna... superbe filmari, incredibile!
      Exista multe filme bune, sensibile, filme care ne hranesc sufletul... Un scurt metraj exceptional este Helium (2014) Poate ai timp... nu vei regreta.
      pupici. Seara placuta sa ai!

      Ștergere
  2. Si mie mi se pare grozava ideea ta! In felul asta fiecare se poate inspira de la altcineva, mie cel putin imi plac recomandarile altora, nu de putine ori am fost in pana de idei :)).
    Anul trecut am vizionat foarte multe filme, anul acesta destul de putine si asta nu pentru ca asa mi-am propus, ci pentru ca asa s-a intamplat. In ultima vreme am fost mai mult "cu chef" de lectura decat de filme, numai luna asta am dat gata 5 carti pana in prezent, iar filme zero :)). Recunosc, am fost in vacanta, altfel n-as si avut timp chiar pentru atatea.
    O sa particip si eu la joc, poate nu saptamanal, ca uneori chiar n-am despre ce scrie, dar din cand in cand sigur o sa mai public cate o recenzie :).
    Seara placuta, Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur mult, Larisa draga. Mi-au placut întotdeauna opiniile tale în legatura cu filmele pe care le-ai vizionat si asa cum spui tu, au reprezentat si pentru mine un punct de orientare :)
      O saptamâna placuta si cu spor în tot ce întreprinzi!

      Ștergere
  3. Super idee! Ma bucur ca lasi tabelul "deschis" toata saptamana, sa am timp sa scriu despre film si ceva mai mult decat "mi-a placut". :)
    Despre seriale nu e "voie" :) sa scriem?! Urmaresc cel mai adesea seriale... filme mai putine, dar am vazut destule, deci pot alege oricare dintre ele, insa nu le pot nota - as da numai 10, pentru ca de nu-mi place inceputul unui film "merg pe repede inainte" si doar daca observ ca devine pe gustul meu mai tarziu revin la inceput - si-i dau nota 10, altfel nota 5. :)

    Saptamana minunata sa iti fie!
    Pupici cu drag! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca si prezentarea serialelor apartine "treburilor" cu care se ocupa Clubul cinefililor :))
      Si eu am cânteva seriale vazute, cotate cu excelent. Daca tema imi place, imi dau seama deja din primul episod si atunci urmaresc întregul serial, toate sezoanele :)
      Ma bucur mult ca vei participa. Abia astept sa vad ce ne recomanzi!
      pupici si îmbratisari <3 de la duo pentru trio

      Ștergere
    2. Am reusit sa ma inscriu mai curand decat ma asteptam pentru ca filmul "John Wick", desi l-am vazut cu vreo doua luni in urma, mi-a ramas in amintire foarte... viu. :) Nu prea ma descurc cu recenziile dar... :)
      Ma bucur ca e loc si pentru seriale! :) Ma gandeam eu ca trebuie sa fie loc dar am zis ca-i mai bine sa intreb. :)
      :) La fel fac si eu cu serialele: daca-mi place primul episod urmaresc tot ce urmeaza.
      Saptamana super sa ai!
      Imbratisari si pupici cu drag, de la trio pentru duo. <3

      P.S. Din lista ta aleg "5 Flights Up" si daca-l gasesc il vizionez cat de curand.

      Ștergere
    3. Aplauze, aplauzeeeee! A doua inscrisa, felicitari! rapid ai reactionat, de necrezut!
      pupici <3

      Ștergere
  4. Interesantă idee şi interesant „schimbul" acesta între bloggeri şi inspiraţia de la fiecare.
    În măsura timpului disponibil, o să încerc să mă ţin de ribrica pe care al iniţiat-o pe blog, FILME PE PÂINE, şi să postez acolo filme pe diverse categorii (drame romantice, filme cu muzică, comedii de aventuri etc.), pe care le-am vizionat foarte recent, recent sau pe care le-am urmărit mai demult, dar care mi-au rămas în suflet.
    O săptămână aşa cum îţi doreşti!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aplauze, aplauze - prima înscriere in aceasta saptamâna :)
      Titlul "Filme pe paine" este deosebit de inspirat. Ma bucur mult ca vom avea parte de recomandarile tale deosebite. M-ai inspirat deseori in alegerea filmelor si serialelor si deasemenea am gasit in tine un partener deosebit de placut pentru schimbul de impresii.
      Un start bun în noua saptamâna, Ioana draga!

      Ștergere
  5. Mulțumesc de invitație! Ne „vedem” aici săptămâna aceasta! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea, din pacate eu vad cam rar filme. Insa de acum incolo, atatea cate voi vedea, voi incerca sa scriu cateva pareri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar ieri am gasit o pagina de-a ta mai veche in care explicai ca mamica ta nu rata niciun film, dar ca tu nu ai timp nici maccar pentru tv... Ei, cand va mai creste Mihnea si va deveni mai independent, vei avea mai mult timp pentru tine.
      te pup. O saptamâna cat mai placuta! :-*

      Ștergere
    2. La fel este si acum, se uita la vreo doua in acelasi timp. Doar ca a mai trecut pe seriale si are si vreo doua indiene a caror actiune sta pe loc si daca pierzi 10 episoade, cred.

      Ștergere
    3. :)))) chiar?! asemenea seriale urmareste?! Oooooo! Nu a putea sa ma uit la seriale indiene :))) La limita sunt filmele coproductie indiano- ma rog americane sau franceze :)) Ultimul vazut a fost The Hundred-Foot Journey - simpatic, dar repet, la limita kitchului :)))

      Ștergere
  7. Bună CARMEN!
    Mulțumesc de invitație,din păcate mă uit rar la filme!
    Îți dpresc o săptămână ușoară și plină de reușite!
    Cu mare drag te îmbrățișez!

    RăspundețiȘtergere
  8. Faina ideea! Evident pentru cei ce vizionează filme...:)))
    Și eu aveam o perioada ...dar acum mă limitez doar la seriale....pe care le tot aștept. ...
    Rar mai vad un film artistic....foarte rar! Ultimul a fost the 50 shades of grey! Si l-am văzut pentru ca se făcuse multa valva pe seama lui....;))
    Da cine știe ...poate îmi vine iar pofta de filme....:))
    Te pup! 😊

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu urmaresc din cand in cand seriale :) Mi-ai spus odata despre Scandal - poate ca mai incerc odata :) Uneori dispozitia personala schimba mult impresia asupra unui film :)
      50 Shades of Grey am vazut si eu - din aceleasi motive ca tine si... am fost tare dezamagita. Ce actori frumosi si ce poveste urata! Cat de bolnav era tipul! Nici nu pot sa cred ca exista asemenea persoane! cum poti sa te ocupi de camine pentru orfani, de copiii superotati, cum sa conduci afaceri atat de mari si sa fii atât de murdar?! Tja... ori poate sunt eu prea batrana sa inteleg noua generatie ? :))
      Te pup drga mea. O seara faina!

      Ștergere
  9. Frumoasă idee. Recunosc că îmi place mult să vizionez filme, dar mă limitez în ultima vreme doar la cele de la tv. Mi-e dor de un film la cinema, dar pe aici n-a mai rămas niciunul! Ce mai mergeam prin anii '90 la film, în vechile cinematografe din Sibiu... Nu ratam niciun film bun. Frumoase vremuri...
    Numai bine îţi doresc! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eiiiii... de acum si pana când Sara va împlini vreo 14 anisori, vei viziona mai mult filme de desene animate :) Toti cei care au copii stiu asta, si perioada este deosebit de placuta! Savureaz-o!

      Ștergere
  10. Simpatica ideea si deja, ai pus-o in practica cum ziceai, intr-un post anterior... Trebuie sa imi fac timp si vin si eu cu propuneri... Sper!! Serialele se pun?... Actualmente, imi plac si filmele si serialele coreene si vizionez cand pot...
    Pe vremuri vedeam mai multe filme, romanesti, europene si americane... Mi-ar placea sa pot participa curand...
    Calde salutari, cu drag, Andra Alexa T

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sigur ca si serialele se pun! :) este chiar interesanta pasiunea ta! sunt curioasa sa aflu mai multe - filme coreene am vazut foarte rar, seriale deloc!
      Te asteptam cu drag. Salutari si numai gânduri bune, Alexa draga!

      Ștergere
    2. Cu drag! M-au prins de ceva vreme, si in incercarea de a afla mai multe despre cultura lor, prezentata admirabil de cineastii coreeni, am ajuns sa imi doresc sa vizionez si filme artistice, dar mai ales seriale, clasice, istorice, dar, si pe cele cu teme din cotidianul actual! Primul serial a fost despre bucataria traditionala coreeana, medicina si, si...si de atunci... nu m-am mai oprit! Au o cultura/civilizatie aparte si in prezent sunt in etalonul, cred, intai al tehnologizarii, tehnicitatii, high-tech-ului si oricum s-ar mai numi... Dar asta nu inseamna ca problemele de viata prezentate in filme ori seriale nu sunt ca oriunde!! deh...
      Mi-as dori sa pot ajunge cumva, spre ex. pe insula Jeju, chiar si in capitala... orice loc ar fi interesant, drept sa zic, important fiind sa vad cu ochii mei acesta realitate a cotidianului lor socio-cultural de care tot aud si citesc pe diverse bloguri ori reviews-uri...
      Sper sa pot incepe sa ma mobilizez si sa prezint (recunosc ca nu am mai facut asta, decat daca avea legatura cu vreo reteta culinara pe care m-am incumetat sa o fac...lol :))... :) *-*
      Ganduri din cele mai bune, asemenea!! Cu drag, Andra Alexa

      Ștergere
    3. foarte interesant ceea ce povestesti aici! abia astept sa ne prezinti proma recenzie :)
      te pup Alexa. O saptamâna placuta în continuare!

      Ștergere
  11. am vazut si eu filmul vice. il recomand tuturor. chiar merita vazut. stiu ca unii sunt de parere ca e prea comercial, dar ce sa mai? Arunci o privire si te decizi dupa.

    RăspundețiȘtergere
  12. Între timp am văzut Copenhagen, un film care, deși părea să fie liniar, a avut întorsături neașteptate care au dus la o părere generală pozitivă din partea mea. În spiritul acestui film, omenirea nu este pierdută, mai sunt șanse ca buna creștere să învingă ......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... filmul are un subiect trist, însa e buna remarca ta - autoeducarea si stapânirea de sine pot da succes atunci când apare sentimentul pur al iubirii. Lumea este totusi frumoasa, trebuie doar sa o privim atenti :)
      Este un film dragut.

      Ștergere