marți, 28 aprilie 2015

Concert din muzica de Bach

Cu toate ca am optat pentru acest titlu, nu voi face referiri la superbul roman al Hortensiei Papadat-Bengescu.
Pentru rubrica "Meloman pentru o zi" de saptamâna aceasta am ales doua videoclipuri inspirate din coloana sonora a unui film vazut de curând "Sophie's Choice. Îl recomand tuturor celor care nu l-au vazut în anul 1982, când a avut loc premiera. Este o poveste emotionanta, la sfârsitul celui de al II-lea razboi mondial, este o reusita transpunere pe ecran a romanului omonim, scris de William Styron. Rolul Sophiei este jucat cu deosebita sensibilitate de Meryl Streep, performanta ce i-a fost rasplatita cu Oscar.
*
"Concertul pentru oboi și orchestră" al lui Alessandro Marcello (1673-1747) își datorează popularitatea lui Johann Sebastian Bach (BWV 974), cel care a facut o prelucrare pentru clavecin.
În anul 1712 Bach a studiat concertele contemporanului său italian Antonio Vivaldi și este cunoscut faptul ca a rescris 22 compozitii în solouri pentru clavecin. Nu se stie dacă Bach a introdus întâmplator între piesele lui Vivaldi acest concert al lui Marcello, cert este faptul ca pâna în secolul al 19-lea "Concertul pentru oboi și orchestră" a fost considerat a fi compozitia lui Vivaldi. Dupa ce specialistii au constatat ca au catalogat gresit compozitia, au atribuit-o mai întâi lui Benedetto Marcello (1686-1739) si abia mai tâziu, autorului de drept, Alessandro Marcello. Altfel spus, doar datorita cercetarilor în legatura cu creatiile lui Bach, numele lui  Alessandro Marcello a devenit nemuritor.

10 comentarii:

  1. Îți mulțumesc pentru „minutul” de muzică clasică! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. nu pot asculta muzica la birou dar o voi face acasa...
    mi-ai amintit de acest roman care m-a incantat in adolescenta, am adorat-o pe Hortensia Papadat-Bengescu, pentru mine scrierile ei de-a dreptul balzaciene au fost o delectare :)
    pup draga mea draga, buna dimineata! :*

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am pus pe lista! Daca spui ca are o coloana sonora buna iar rolul principal il joaca Meryl Streep sigur o sa-mi placa ;). Zi faina, daraga Carmen!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Larisa draga, filmul este deosebit! nu iti va parea rau, cu siguranta...
      te pup. O zi faina!

      Ștergere
  4. Am vazut filmul de cateva ori, este deosebit intr-adevar.
    Chiar acum mi-am amintit de alt film foarte bun: "Va place Brahms?" cu Ingrid Bergman, Anthony Perkins si Yves Montand in rolurile principale. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. o, daaaa! Clasicii cinematografiei universale! "Va place Brahms?" este un "must-know" pentru orice cinefil !

      Ștergere
  5. Nu cred ca l-am vazut, copii numele si-l bag in lista, sper sa-l gasesc, cat despre muzica, una ca un tril linistit de pasari, iar cealalta mai trista si melancolica.
    Pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu o sa iti para rau, filmul este deosebit!
      ma bucur ca ai asculat si melodiile - este practic aceeasi tema, interpretata în maniere diferite.
      O seara faina iti doresc! xoxo

      Ștergere