sâmbătă, 31 august 2013

Taxi!


Un taxi-bicicleta - sau mai bine spus un taxi-tricicletă - este un mijloc de transport pentru calatori sau marfuri, tot mai des întâlnit în zona centrala a oarselor mari, unde patrunderea autoturismelor este în general interzisa. În contrast cu o ricșă tradițională, taxi-bicicleta nu este trasa cu bratele, ci conducatorul pune în miscare mijlocul de transport prin pedalare.
Ricșa este o inventie japoneza si reprezinta un mijloc de transport pentru una sau două persoane, fiind practic o trăsurică cu două roți, trasă de o persoană (prima fotografie a acestui articol am preluat-o din wikipedia). Ricșele au fost des folosite în trecut mai ales în țările din Orient, de către clasele superioare. Acum sunt tot mai mult interzise din cauza pericolului de accidente la care sunt expusi atât conducatorul ricsei cât si pasagerii acesteia. În unele zone turistice ricșele sunt deseori solicitate de turiști fiind vazute ca un mijloc pentru o plimbare nu neaparat necesara, dar exotica!
Taxi-bicicleta este deosebit de popular în Africa de Est, unde este numit Bodaboda. Pasagerul stă în spatele celui care pedaleaza, pe un scaun captusit si montat pe portbagajul bicicletei.
O tendinta înregistrata în marile orașe este introducerea taxiului-motocicleta ;)
În multe orașe mari din Europa, există taxiuri-bicicleta pentru scopuri turistice - ca spre exemplu în München, unde am facut aceste fotografii. Aceste taxi-bicicleta sunt de obicei solicitate pentru "sightseeing" - un tur al orasului cu scopul observarii obiectivelor turistice, a monumentelor culturale principale sau prezentarea zonei de agrement. De obicei, cel care pedaleaza are misiunea de a fi ghid si detine o autorizatie în acest sens.
Ricșele moderne sunt dotate suplimentar cu un motor electric pentru a usura accelerările și deplasarile la deal.

Tot ca un fel de taxi, mi-a atras atentia în mod deosebit femeia gravida, a carei biciclete are montata în fata ghidonului o cabina pentru transportul fetitei în vârsta de 3-4 anisori :)) Bicicleta tatalui are pe portbagaj -  dupa cum se vede în ultima fotografie, doua genti mari, burdusite cu fel-de-fel. Sper ca doar lucruri necesare unei excursii de o zi si nu chiar un cort pentru trei persoane... si jumatate! ;))
Un weekend minunat va doresc!

10 comentarii:

  1. mi-a luat ceva timp sa inteleg ultima poza, ca sunt doua vehicule, nu doar unul cum am citit gresit prima data :))ma gandeam ca brava femeie mai e si asta, gravida care impinge si trage in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesant! nu ştiam că există astfel de taxi-uri în Europa. Doar că ei cred că mămica cu super-bicicletă este foarte curajoasă... mă gândesc că împinge vreo 15-16kg... oricum, probabil e mult mai uşor decât să alerge după fetiţă :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent! Tocmai am citit un articol in care scrie ca in... Franta :) a inceput sa se practice acest fel de locomotie, pentru turisti (pentru a depasi criza economica, se motiveaza in articol) :)
    Am vazut si in BV - doar de doua ori - doi barbati care-si purtau copiii in ceva asemanator "cabinei" in care isi poarta bebe femeia din fotografia postata de tine! Mi s-a parut practic si interesant!
    Vacanta frumoasa va dorim! Si multe fotografii! :) Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Das sind interessante Bilder Carmen!
    Wunderschönes Wochenende
    ciao Crissi

    RăspundețiȘtergere
  5. În Danematca şi în Suedia, de asemenea.
    În Copenhaga, de exemplu, am vizitat mai tot oraşul cu bicicleta. :)
    Weekend cât mai plăcut draga mea, bine te-am regăsit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Avem si noi in Tours taxi-biciclete. Nu m-am plimbat niciodata, dar cred ca tot in scopuri turistice sunt.
    Mai avem si taxi-trasura :)), un fel de trasura, dar cu mai multe lucuri in spate, acoperita, trasa de cai. Un fel de autobuz ecologic.

    Weekend placut iti doresc si un inceput de toamna minunat!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred că este tare faină plimbarea cu ricşa prin oraş. Şi să vezi pe îndelete toate frumuseţile, fără să te zorească nimeni! O idee bună şi...ecologică.

    Weekend frumos, dragă Carmen! :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. super idee! eu le-as folosi cu drag. :)
    practic si cu siguranta e si amuzant cand mai esti si insotit :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Un astfel de mic taxi e cat se poate de simpatic pe langa celelalte avantaje pe care le ofera. Frumoase fotografii!
    Singurul mic dezavantaj este ca se poate folosi doar pe vreme buna. :)
    Mamica care mai asteapta inca un bebe si-si poarta si fetita in acea cabina e intr-adevar de admirat. Am observat insa mimica fetitei. E cam plicitsita de asteptare. Tati intarzie :))
    Happy weekend in continuare, draga Carmen!

    P.S.- Ca si data trecuta, am facut eu inscrierea. Sper ca e bine. Din pacate de abia azi. Ieri la pranz n-am ajuns pe niciun blog si aseara am venit acasa destul de tarziu. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se adapteaza lumea, uneori masina e o piatra de moara si exista zone pietonale....Cred ca in viitorul apropiat se vor inmulti vehiculele de genul acesta. Sper sa fie asa.

    RăspundețiȘtergere