joi, 5 mai 2011

Concediu în Turcia (1)

  (prolog - aiciDupa un zbor fara probleme (din München), am aterizat în Antalya, seara târziu.
Cu geamantanele pe carucior, ne-am îndreptat spre iesirea aeroportului, unde un angajat al agentiei noastre turistice - Reise Service Deutschland, ne-a întâmpinat si îndrumat spre autocar. Alti 44 turisti, veniti din toate colturile Bavariei, au urcat si cautat ca si noi, un loc în modernul autocar, ce urma sa ne conduca urmatoarele 8 zile, aproximativ 1500 km. de-a lungul litoralului Anatoliei.
Hotel The Maxim Resort -Kemer, situat la 50 km. de aeroport, a fost adresa primei nostre nopti. Un superb hotel, categoria 5 stele, situat direct la malul Marii Mediterane, unde, dupa un dus fierbinte am adormit ca acasa si nu am auzit decât dimineata, telefonul facând apelul de trezire. Într-un colt de balcon zâmbea discret soarele. Am deschis geamul si un parfum ametitor de flori de portocali a învaluit camera. În fata balconului se întindea frumoasa piscina, de un bleu ireal.
Am servit micul dejun în mare graba (zilele acestea de concediu, am facut o cura de masline, descoperind cel putin 10 tipuri diferite si tot atâtea de brânzeturi!) pentru a reusi ca înainte de îmbarcarea în autocar, sa facem o scurta plimbare pe malul marii. Rasaritul soarelui conferea apei cristaline, o irizare fermecatoare, linistea diminetii era adânca si în afara de o pisica somnoroasa, nu i-am întâlnit decât  pe turistii ce aveau sa ne fie colegi pe întreaga perioada a concediului si care ca si noi, au venit prima data sa salute marea :)
Dupa ce autocarul a fost plin si ghida Nurcan (citit Nurgean) s-a prezentat, am pornit spre Myra - Lycia, trecând prin localitatile Kumluca si Finike, lasând coasta Mediteranei în urma, pe drumul serpuind printre sere de rosii, castraveti si zucchini, urcând muntele Taurus. Localitatea  Kaş prin care am trecut, este situata la doar 180 km de insula greceasca Kastellorizo si prima oprire a fost în orasul antic Myra. Am vizitat centru arheologic, ne-am lasat impresionati de teatrul roman, ridicat în secolul 1 î. Ch. si am admirat monumentele funerare în stânca, datând neolitic.
Am facut o scurta pauza, în care am servit un suc de rodii proaspat presate (am baut zilnic cel putin jumatate de litru!) în bazarul orasului, apoi am pornit sa vizitam Myra, devenit cunoscut în lumea-ntreaga, datorita Sf. Nicolae, care a fost aici episcop, în prima jumatate a secolului 4. La dorinta Sf. Nicolae, aici s-a ridicat prima bazilica, devenita biserica ortodoxa - singura biserica, ce-i poarta pe drept numele. În toata lumea se comemoreaza ziua de 6 decembrie, ziua decesului Sf. Nicolae, devenit simbolul cel mai iubit al copiilor.
Afectata de cutremure si interperii, biserica pastreaza înca astazi urme ale frescelor originale si adaposteste sarcofagul episcopului. Nu de mult, sicriul antic a fost închis în placa de sticla pentru a fi protejat de pelerinii ortodocsi, care doresc sa sarute piatra si sa depuna lumânari. Musulmanii profita de acest lacas sfât crestinilor, dezvoltând în acest oras, o adevarata industie turistica.
Am servit masa de prânz în restaurantul de peste drum, dupa ce am cumparat si noi vederi, pliante, sapunuri aromate si alte maruntisuri. (va urma)

52 de comentarii:

  1. Turcia este una din tarile mele favorite, asa ca astept cu nerabdare continuarea!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place la nebunie salbaticia stancilor si a constructiilor care par sapate in stanca...
    ai facut un tur forte al istoriei...asteptam sa vedem...urmarea :)
    buna dimineata...azi ploua ca in poeziile lui Bacovia...

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos inceput!
    ps: eu nu am baut niciodata suc de rodii, ma intreb cum e! :))

    RăspundețiȘtergere
  4. iiii masline, branzeturi, suc de rodii.. cred ca readaug turcia pe lista destinatiilor de vacanta :); multumim de povestioara

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos si interesant. Asteptam continuarea

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumos ! Asteptam continuarea !

    RăspundețiȘtergere
  7. Lumi, Vertange, Zamfir, Mircea, Rapparu',
    continuarea apare la "ora 0" :))
    va multumesc ca-mi sunteti alaturi!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pandora,
    stâncile sunt calcaroase si usor de prelucrat. "Constructiile" sunt case "de pe urma" (cavouri), sapate adânc în stânca.
    Concediul meu asa s-a si intitulat "Calatorie culturala". Traseul a fost într-adevar unul de forta! Sunt deosebit de încântata si impresionata de tot ce am vizitat!
    Deci ploua la voi... :(
    La noi astazi dimineata au fost -2°C dar acum (ora 12) soarele straluceste si maxima zilei va fi 15°C, cu cer senin. Meteorologii spun ca de "ziua mamei" - în Germania, duminica ce vine, se serbeaza "Ziua mamei" vom avea zi de plaja (28°C)! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Alicee,
    acum în Turcia este sezonul final al rodiilor, deci mai coapte ca acum nu exista! :) Sucul este gros, dulce-acrisor, un deliciu!
    Se gaseste si în magazinele noastre, dar nu au gustul ca... la ele acasa ;) Eu le las sa li se întareasaca coaja si le storc cu grija (stropeste si pateaza puternic!) Practic nu se pot consuma altfel, deoarece contin mii de sâmburi, acestia fiind practic foarte zemosi. Trebuie sa probezi neaparat!
    Sucul contine foarte multa vitamina C, vitamina B, acid pantotenic, potasiu și polifenoli antioxidanți.

    Se presupune ca "Fructul oprit" ar fi fost mai degrabă o rodie decât un măr.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sophie,
    + halva, rahat cu pistazie, miere cu seminte de floarea soarelui si bostan, cafea la nisip... Hmmmm! Macar pentru atâta, merita din plin un concediu în Turcia :))
    Eu sunt fascinata de relief si natura! e drept ca acum e înca racoare pe acolo, adica 20-25°C. În august, la 50°C când padurile se autoaprind... sigur nu mai arata asa frumos!

    RăspundețiȘtergere
  11. M-a emotionat frumusetea Mediteranei si a ruinelor de la Myra. Despre cafeaua turceasca cu ce impresie ai ramas ? Helmut si-a cumparat tichiuta :) sau doar a probat?

    RăspundețiȘtergere
  12. Alina,
    Relieful este superb! Munti si mare azurie... o minunatie!
    Myra este încarcata de istorie! Ca de altfel tot sud-estul Turciei... ai sa mai vezi continuarea calatoriei... Fascinant!
    Helmut si-a pierdut ochelarii de soare la aeroport, asa ca la prima taraba, a cautat o pereche. Printre exponate, era una cu o lentila lipsa, noi am râs si am facut o gluma negociind pretul- asa cum e "modern" :)) Negustorul s-a amuzat si el si a venit repede cu tichiuta invitându-ma sa fac poza aia haioasa :))
    (din pacate nu am cumparat nimic, cu toate ca vânzatorul a fost simpatic si amabil, dar avea doar ochelari de dama)

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte interesant jurnalul tau de calatorie! O sa-l urmaresc cu interes. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos...doar parintii au fost in Turcia. Cel mai departe fata de Iasi am fost la Sibiu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesante si frumos descrise experientele de vacanta, vroiam sa merg si eu in turcia vara asta, dar a picat, asa ca am ales tot Grecia, Neos Marmaras...
    Oricum, foarte interesant ce spui, iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  16. PascalRares,
    :) mai mi-ai spus :) si eu ti-am raspuns: "nici eu nu am vazut înca Iasul. Dar pentru nici unul din noi, timpul nu a intrat în sac" :)) repet si eu raspunsul, pentru ca se potriveste din nou ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. Teo,
    excelent plan de vacanta! abia astept sa povestesi cum a fost!
    La vara, noi mergem la Marea Baltica, pe coasta germana :)

    RăspundețiȘtergere
  18. cafea la nisip....ohhh...iubesc cafeaua si nu am baut niciodata :((
    bunicii mei beau vara cand mergeam la mare dar eu nu primeam cafea...eram prea mica :((

    miere cu seminte...mmm...trebuie sa fie grozava...

    RăspundețiȘtergere
  19. Pandhora,
    ei lasa! când te faci mare, bei si tu cafea :))
    Mierea...hmmmm! mi-am cumparat un borcanel si pentru acasa :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Alicee,
    neaparat! are un gust unic si e foarte sanatos! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Cum a fost cu negocierea? Ati negociat cu negustorii? Din aceasta privinta, mie mi-a placut la nebunie in egipt, unde pentru orice negociam cu vanzatorul. Sper sa ajungem si noi in Turcia. Te salut cu drag carmen.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ai avut o vacanta frumoasa Carmen. Ma bucur pentru tine. Dupa imaginile pe care le vad realizez ca exista multe locuri frumoase de vizitat.

    RăspundețiȘtergere
  23. Costin,
    ah, ce spui?! tie ti-a placut?! tocmai aceasta nu îmi place mie de loc!
    Te salut si eu si îti urmaresc impresiile vieneze ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. Gabriela,
    sanatosi sa fim si sa putem aduna ceva banuti, ca locuri minunate, de vazut pe lumea asta, sunt o multime, asa este!

    RăspundețiȘtergere
  25. Carmen, pentru mine era o placere nebuna sa stau cu ei la tocmeala. Oricum, tot ei castigau. Doar odata nu a vrut un negustor sa vanda la pretul oferit de mine, cauza mi-a dezvaluit-o ghida, dupa ce am intrebat-o, el nu castiga absolut nimic. Inainte sa cumpar ceva, imparteam pretul dat de ei la 4(cel putin) si mai luam ceva dupa, apoi negociam. Sfatul ghidei, romanca, traia acolo de 6 ani.

    RăspundețiȘtergere
  26. dar nu spun, ca un cuplu britanic a dat 100 de euro pe 2 sticle de apa de 1,5 litrii, care nu faceau nici macar 1 euro?

    RăspundețiȘtergere
  27. Începutul e tare frumos și promite mult în continuare.

    RăspundețiȘtergere
  28. Se-cret,
    :) da, asa a fost de la început pâna la sfârsit... un concediu foarte reusit!

    RăspundețiȘtergere
  29. Costin,
    am cumparat si eu anumite lucruri, dar senzatia ca negustorul ma fenteaza m-a facut sa ma abtin de multe ori a-mi dori sa cumpar! Eu nu stiu sa negociez... asta e! trebuie sa ma mai nasc o data :))

    RăspundețiȘtergere
  30. Costin,
    în ultima seara, cea traditional turceasca, am fost cumva fortati sa cumparam "pachetul pausal - all inclusive" (de 15€) pentru ca o sticla de apa minerala la 1 litru costa 6€! Dar 100 nu as fi dat sub nici o forma!

    RăspundețiȘtergere
  31. :) imi amintesc ca si Cristi si-a pierdut anul trecut ochelarii de soare la Mainau :))

    RăspundețiȘtergere
  32. Alina,
    se întâmpla... Ce crezi însa ca am facut eu?! am lasat aparatul foto pe masa, pe terasa unde am servit o cafea. Norocul meu a fost ca o doamna din grupul nostru l-a vazut si si-a amintit ca eu am stat pe locul acela! Nu-ti poti închipui ce m-am bucurat!

    RăspundețiȘtergere
  33. Pe urmele Sfântului Nicolae... Ce frumos! Ce locuri minunate! O călătorie cât mai frumoasă şi plină de bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  34. Alexandru,
    da, Sf. Nicolae s-a nascut la câtiva kilometri de Myra, a fost episcop de Myra, a murit si a fost înmormântat în Myra... În lumea întreaga exista biserici numite Sf. Nicolae, dar numai una este cea originala - cea din Myra.
    Concediul meu s-a încheiat, multumesc oricum, calatoria a fost mai mult decât frumoasa. Acum încerc sa pun impresiile de calatorie pe hârtia aceasta electonica :))

    RăspundețiȘtergere
  35. Turcii si-au dat seama ca pot face bani din turism, chiar daca nu restaureaza nimic, macar conserva si introduc orice ruina in circuitul turistic. Asta e un mare merit al lor!
    Totusi, am avut o suferinta in Turcia. Mi-am adus cafea de acolo, insa taaare mi-a mai lipsit cafeaua mea tare in care sa stea lingura drept. Puteam sa beau zece cafele de-ale lor si tot nu simteam ca-mi acopar nevoia de cafea.

    RăspundețiȘtergere
  36. Sophie - Cleo,
    mie mi-a placut mocca lor. Îmi aducea aminte de anii '80, când si noi beam acasa cafea fiarta în ibric, cu zahar...

    RăspundețiȘtergere
  37. Turcii asa cum spui, doar profita de pe urma crestinismului timpuriu si stiu cu ce se mananca turismul. :lol:

    RăspundețiȘtergere
  38. socrii mei au fost super incantati de Turicia:) sper sa ajungem si noi acolo la vara:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clima e minunata, insa felul in care turcii (si in general tarile arabe) practica comertul nu imi place de loc! Si felul in care esti privit ca turist... nu esti unul din semenii lor ci doar o sursa de bani!
      Daca faci concediu doar stand la plaja, e totul ok :)) daca vrei sa vizitezi ceva atunci esti agasat incepand de la vanzatorii ambulanti si pana la cei din marile magazine...Intreg turneul pe care l-am facut, ni s-a servit spre exemplu ceai, la pretul de 2 euro paharelul! Ei stiu ca daca apare un autocar german, pot cere mult ca "prostii" platesc... Trist dar asa a fost sa fie. Chiar ni s-a si spus in fata "noi suntem saraci si voi trebuie sa ne ajutati sa fim si noi bogati" ca si cand eu primesc salariul pe nimic, am acasa un copac care face euro....;))

      Ștergere
  39. Minunata este Turcia! Stau si ma gandesc ca mai bine ma nasteam acolo, asa aproape este de sufletul meu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) eu dinpotriva, ma bucur ca nu m-am nascut in Turcia :))

      Ștergere
  40. La vara sper sa ajung si eu in Antalya :) In fiecare an imi propun asta pentru ca imi doresc tare mult, dar mereu apare cate ceva neprevazut si ajung in alta parte :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peisajele sunt de vis, locurile sunt incarcate de istorie antica... o data in viata trebuie vizitate! :)

      Ștergere
  41. Noi oscilam intre Antalya si Marmaris. Oare unde este mai frumos? Ca in ambele locatii nu putem merge in acelasi timp :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiica mea a petrecut doua vacante in Side si vara aceasta merge iar. Plaja si salba hoteliera e de vis, spune ea. Fiica mea merge doar sa faca baie in mare, sa faca plaja, sa se relaxeze.

      Ștergere
  42. As merge in Istambul. Am auzit ca trebuie vazut neaparat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost o saptamana, in vara lui '92. Orasul este fascinant, comerciantii... obraznici!

      Ștergere